Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler olarak emeklilikte kıdem tazminatını eksik mi alıyoruz?

kaan-78

Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar,

bir işin içinden çıkamıyorum emekli oldum ve maaşa bağlandım darısı herkesin başına ancak tazminat alırken eksik ödendiğini düşünüyorum internette hesapladığımda yüksek çıkıyor muhasebeci hesapladığında 5-6 bin lira eksik. 10 kişiye sordum hepsi muhasebeci ve mali müş. hepsi hatalı dedi. bir kişi doğru dedi.

benim maaş net yatıyor birde ayın 1de çıktığım için böyle olmuş ay sonu çıksam yüksek olacakmış. bu konuda bilgisi olan yada hangi birime baş vurmalıyım. teşekkürler

kaan-78

Bu soruya kimse dönmemiş.Ben kendi bilgilerime göre şöyle cevaplayayım:

Ayrıldığınız anda brüt maaşınız neydi onu biliyorsanız kıdem tazminatı hesabı aslında o kadar zor değil.Sonuçta 1 yıllık kıdemin tazminatının 1 aylık brüt ücret olduğu bilindikten sonra gerisi kolay.Kabataslak bir hesaplama yaptığınızda da zaten arada ciddi fark çıkıyorsa bir problem var demektir.

Burada dikkat etmeniz gereken, bu brüt maaşa fazla mesai gibi değişkenler girmez, ancak yol yemek yardımları, ikramiyeler gibi sabitler eklenerek toplam bir brüt rakam çıkar.Tazminat hesabında esas olan tutar netin değil bu brütün bir aylık tutarıdır.

Aynı işyerinde 10 yıl 11 ay 8 gün çalıştığınızı varsayarak bir örnek üzerinden kaba bir hesapla şöyle formüle edebiliriz:

( A ) son aldığınız aylık brüt maaş x 10 ( Yıllar için hesap )
( B ) son aldığınız aylık brüt maaş/12 Çıkan rakamı 11'le çarparak 11 aylık rakama ulaşıyoruz ( 11 ay hesabı )
( C ) son aldığınız aylık brüt maaş/12 Aylık kıdeminize ulaşıyouz.Çıkan rakamı 30'a bölüp günlük maaşınızı görüyoruz. Bunu da 8 ile çarparak 8 günlük kıdeminizi buluyoruz.( 8 gün için hesap )

D = A + B + C Toplam alacağınız kıdem tazminatıdır.

Kıdem en son gün hangi maaşı alıyorsanız o rakam üzerinden hesaplanır.Ayın başında ya da sonunda çıkmak çok ciddi bir farka yolaçmaz.Çünkü dediğim gibi 1 yıllık brüt 1 aylık kıdem tazminat tutarına eşitti ya.Aysonu yerine aybaşında ayrılmanız durumunda bu sefer 29-30 gün kaybınız oluyor.Bu da 1 aylık maaşın 1/12'si kadar yani cüzi sayılabilecek bir farka yolaçacaktır.

masterzek

merhaba,

teşekkürler

dün muhasebe ve yeminli ile görüştüm ikiside aynı ağızdan sen net maaş alıyorsun bizim hesap doğru diyor önlerine bir evrak getirip koymak istiyorum kafayı yedim 6 bin lira nerede ise fark

bana verdikleri cevap brüt alsaydın doğru söylüyorsun ama net yatıyor bu yüzden böyle zaten çoğu firmada millet net maaş almıyor mu? ayrıca bildiğim ve verdiğiniz bilgiler dahilinde 1 yıllık brüt maaş üstünden hesaplanıyor ben bir evrağa imza atmadım kesin çözüm için bir yere başvura bilirmiyim

kaan-78 öyle saçma şeymi olur tazminat hesapı 1 yıla bir brüt maaşdır ister net al ister brüt onlar seni yemiş kardeş sen diret ben de araştırıp bir yasa vs bişey bulursam sana yazarım buradan

manel

aynen muhasebe proglamına giriyor işe giriş çıkış hesapla diyor bu çıkıyor ben diyorum kardelş şöyle olmalı mart 1 çıkış olduğu için şubat sonu ayrı hesaplanacak 1 gün ayrı ya muhasebe hatasını bildiği için önceden uyardı yada yeminli de bilmiyor çünkü ilk bana hak verdi sonra muhasebeciye. ben 15 arkadaşıma hesaplattım kimse onun gibi yapmadı gerçekten bir çare olursanız sevinirim teşekkürler

@kaan-78

Konudaki mesajlara baktım.

Öncelikle bilgisayar programları adları üstünde programdır.Nasıl programlanırlarsa öyle sonuçlar verirler.İşyerinizdeki kişilerin program böyle hesaplıyor diye işin içinden çıkmaları sözkonusu olmaz.

İnternette her ihtimale karşı ( sizinde incelediğinizi düşünüyorum ama ) biraz araştırdım.Net ücret üzerinden kıdem tazminatı ödeme diye birşey görmedim.Hemen hemen her kaynak brütten bahsediyor ve ödeme hesap mantığı da benim bahsettiğim gibi ama sitelerde daha detaylandırılmış.Örnek bir site linkini aşağıda veriyorum:

Kıdem Tazminatı ve İhbar Tazminatı Hakkında Genel Esaslar

Tıpkı bilgisayar programlarının programlamaları hatalıysa çıktılarının da hatalı olması gibi, bu sitelerdeki bilgiler içinde yazarlarının bilgisi yetersizse hatalı bilgi aktarma riskleri olduğu gerçeğini dikkate alıp, her okuduğumuzu kesin doğru kabul etmeden okumayı hatırlamamız lazım.Ama bu hatırlatmaya rağmen bu tip sitelerin bilgileri genelde doğru aktardıklarını ve çokta güvenilmez olmadıklarını belirteyim.

Diğer sitelerde de ( ki zaten kıdem tazminatı çok yaygın olarak uygulanan ve çalışma hayatındaki hemen herkesin iş yaşantısının bir yerinde karşılaştığı bir kavram olduğundan üzerinde çok kafa karışıklığı yok.) incelenmesi durumunda aynı içeriklerle karşılaşılacaktır.

Uzun lafın kısası muhasebeciniz ya işi bilmiyor ya da daha kötüsü aklısıra patrona yaranmak için sizin alacağınız paradan kesinti yaparak hakkınızı yiyor.Başka bir açıklaması yok.Net ücretten kıdem tazminatı diye birşey yok.Brüt ücrete dahil edilenler, edilmeyenler, net maaştan brüte ulaşma vs onlar ayrı konular ama sonuçta netten kıdem ödeme diye birşey yok.Mutlaka brüt üzerinden ödeme olmalı.O konu bence yorumsuz.

Gerçi anladığım kadarıyla bu kişilerle konuşarak pek birşey değiştiremeyeceksiniz ancak bir kere daha şansınızı deneyin.Net maaşın kıdem ile hiçbir alakası yok.Onu iyi bildiklerini düşünüyorum.

Bu arada ilk mesajımda bahsetmediğim bir şeyi de buradan yazmış olayım.Kıdem tazminat hesabında kıdem tazminat tavanı denen birşey var.Herkesin başına gelmemekle birlikte önemli bir ayrıntı.Devlet ödenecek kıdem tazminatlarının işverene aşırı yük olmaması için tavan uygulaması yapmakta.Böylece maaşınız ne kadar yüksek olursa olsun belli bir dönemde işten ayrılırken o dönem için uygulanan tavan kadar yıllık kıdem tazminatı alabiliyorsunuz.

Örnek:

01.07.2016-31.12.2016 dönemi için kıdem tazminatı tavanı 4.297,21 TL olarak ilan edilmiş.

10 yıl çalışıp bu bahsettiğim dönemde kıdeminizi alarak ayrılacak olun.
Net maaşınız 10.000 tl ve brütünüz de örnek 15.000 TL gibi bir rakam olsun

Kıdem tazminatınız bu durumda şöyle hesaplanır:
10*4.297,21 = 42.972,10 TL
Yani brüt belli yılda belli diye direk çarpma yaparak 10*15.000 = 150.000 TL olamaz.

İhbar tazminatınız hesaplanırken ise böyle bir tavan yoktur.

masterzek

Merhaba,

çok teşekkürler

ancak yine anlatamıyorum muhasebeciye ayrıca yeminli geldi o da bilgisayar ne ise odur diyor dedim kardeşim benim girişim 01/09/2000 çıkışım 01/03/2016 nasıl oluyor 1 gün mart ayında çalıştığım için kesersiniz. ben hesabım şubat sonu aldığın brüt ücret ve mart ayında çalıştığım kadarda ayrı hesap yapılmalı diye bilgi verdim kabul etmiyorlar. sgk ve bir kaç yere gittim hesaplama yapmıyor arkadaşlarım 10 tanesi mali müşavir onlar hesapladı kesinlikle sizin anlattığınız gibi çıkardı. bencede hatanın farkında geri dönüş yapamadığı için böyle bir yol izliyor . resmi bir yerde hesap yaptıra bilirmiyim 100-200 lsa ses çıkarmam 5-6 binlira fark çıkıyor

kaan78

Öncelikle kolay gelsin diyeyim.Valla bu sorun nasıl çözülür diye düşünüyorumda aklıma çok fazla çare gelmedi.

İşyerin özel bir işyeri olduğundan, gidip SMMM bürolarında hesap yaptırmanın ve sonucu işyerine vermenin sana bir faydası olmayacaktır.İşyerin zaten durumun esasen farkındadır.Ancak bir kere yanlışta ısrar etmişler.Kendilerini zorlayan kuvvetli bir mercii olmadıkça aksiyonda bulunmaz.

Son zamanlarda arabuluculuk müessesesi gibi bir hizmet devreye girdi.Hiç işimizin düştüğü birşey değil.Ama denemekte fayda var.Direk mahkemeye başvurmadan ara bir birim gibi öncelikle bu hizmette hakkını arama yoluna gitmeyi deneyebilirsin.

Mümkünse bulunduğun ildeki binalarını öğrenip yüzyüze gidip durumu anlatırsın.Mahkeme işin içine girmeden hallolma yolu varsa hallolur. %100 işyerin haksız sen haklısın ama işte mali yetkililerde bilgisizlik ve inat birarada olunca arada böyle sonuçlar yaşanabiliyor.

Arabuluculuk daire başkanlığının internet sitesinin internet adresi aşağıda:

ARABULUCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI

Son birşey.Çalıştığın işyeri büyük bir şirketin bir şubesi mi yoksa küçük bir yer mi? Büyük bir A.Ş'nin şubesi, fabrikası gibi bir yerse, madem sana böyle bir yanıt verildi direk merkeze patrona ya da genel müdüre mektup/dilekçe ile başvurarak durumu anlatır düzeltilmesini ister ve hesabını yanlış yapan ve yanlışta ısrar edenlere ek bir rahatsızlık verebilirsin:) Küçük bir yerse bile yine de şirketin sahibi/genel müdürü birileri vardır.Bunları pas geçip direk en üst merciiye durumu aktarmakta düşünülebilinecek bir yöntem.Dinsizin hakkından imansız gelir diye atasözleri boşuna söylenmemiş:)

Cuneyt bey eger boyle yapmakla israr ederlerse haala tazminatinizi almayin yasal yollara basvuru yapin bence ellerine tebligat ulastiklarinda imana geleceklerdir

erkan medeni
merhaba,

aynı yerde çalışıyorum patronlarım çok iyi insanlar oralara girmek istemiyorum direk konuşursam yine muhasebeciye dönüp bilgi isteyecek aynı listeyi verecek allaım bu kadar bilgisiz olamalzar kendi parası 1 tl bile olsa kıyameti kopartır.

masterzek
teşekkürler

sgk ve işkura tekrar gideceğim belki biri yardım eder

kaan-78 sana tek tavsiyem kendimden bildiğim için yazıyorum asla uzlaşma işverenle ver mahkemeye kuruş kuruşuna en kral muhasebeci nin bile hesap edip alamayacağın hakkını hakim onlardan alacaktır misal vermek gerekirse mahkeme senin brütüne bakmayıp meslek odalarından emsal ücret talep edip kıdem tazminatını mesailerini tatil paralarını hesap ediyor çok hakların var ama eğer dersen paraya çok ihticacım var uğraşamam o zaman yapacak söyleceneck söz kalmadı kendimi örnek vereyim iş veren 22 bin tazmşnat çıkardılar muhasebeciler 28 bin tazminat çıkardı... hakim ne kadara hükmetti biliyormusun kardeşim tam 49.530.88 kuruş ve artı avukat vekalet ücreti 5.820.25 kuruş şu an temyizde dosyam 4.200.22 kuruş yasal faiz her gün 15 tl artan hakkım olan para an itibarı ile icrada alacağım tazminat( 62.220.24 tl )hergün artan icrada dosyam karar senin iyi düşün hakkını bırakma

Son düzenleme:
merhaba,

çok teşekkürler

işyerimi mahkemeye vereme çalışıyorum tabiki paraya çok ihtiyacım var ama muhasebeci ve yeminli ikisi de aynı şeyi konuşuyor bence ikisi de bilmiyor olay kapanmadan halletmeliyim

shoalin
teşekkürler

kaan-78
Soyut konuşmalarla sonuca ulaşamazsınız.
1. son maaşın kaç lira idi (bankaya yatan)
2. Toplam kaç yıl çalıştın
3. Sana önerilen tazminat kaç ₺
Bunları yaz cevabını alırsın

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

kaan-78 brut maasini bilmiyorsan eger google player'dan maas hesaplama programini indir orda netten brute cevirme var kidem tazminati hesaplama var aklina takilan butun sorulari nekadar kidem tazminati alacagin hepsi cikar ayrica alo 170'i arayip ordan detayli bilgi alabilirsiniz

erkan medeni
merhaba,

hepsini yaptım ama nafile 1 yıl oldu çare olamıyorlar yazılı alıp vermeliyim

Tilemse
merhaba,
son maaş 3150
01/09/2000 işe giriş 01/03/2016 işten ayrılış

57,537,57 tl

bana göre 5-6 bin lira eksik başkasına hesaplat getir dedi 10 kişiye hesaplattım bunlardan 5 tanesi ofisi olan mavi diğerleri şirkette çalışan muhasebeci

internette de hesap yaptım

merhaba arkadaşlar,
kusura bakmayın devamlı siteye giriş yapamıyorum. eskiden mesaj geldiğinde direk cep telime mesaj geliyordu şimdi gelmiyor ayarlarda bir sorun mu var acaba

Son maasin 3150 tl ise bekar ve cocuksuz olarak hesaplarsak seni brut karsiligi 4406 tl ediyor

erkan medeni

Merhaba

Evet ama diyorki sen martta bir gün çalıştın bu nedenle günlüğün düşük çıkıyor benim yazılı olarak almalıyım

Kaan bey ne olursa olsun en son aldigigin maas bodrosu gecerlidir benim bildigim bu sekilde

herkese çok teşekkürler

yeminli bile beceremedi yada yalan söyledi bir şekilde farkı almalıyım kötü durumda yım

Üst Alt