@
kaan-78
Konudaki mesajlara baktım.
Öncelikle bilgisayar programları adları üstünde programdır.Nasıl programlanırlarsa öyle sonuçlar verirler.İşyerinizdeki kişilerin program böyle hesaplıyor diye işin içinden çıkmaları sözkonusu olmaz.
İnternette her ihtimale karşı ( sizinde incelediğinizi düşünüyorum ama ) biraz araştırdım.Net ücret üzerinden kıdem tazminatı ödeme diye birşey görmedim.Hemen hemen her kaynak brütten bahsediyor ve ödeme hesap mantığı da benim bahsettiğim gibi ama sitelerde daha detaylandırılmış.Örnek bir site linkini aşağıda veriyorum:
Kıdem Tazminatı ve İhbar Tazminatı Hakkında Genel Esaslar
Tıpkı bilgisayar programlarının programlamaları hatalıysa çıktılarının da hatalı olması gibi, bu sitelerdeki bilgiler içinde yazarlarının bilgisi yetersizse hatalı bilgi aktarma riskleri olduğu gerçeğini dikkate alıp, her okuduğumuzu kesin doğru kabul etmeden okumayı hatırlamamız lazım.Ama bu hatırlatmaya rağmen bu tip sitelerin bilgileri genelde doğru aktardıklarını ve çokta güvenilmez olmadıklarını belirteyim.
Diğer sitelerde de ( ki zaten kıdem tazminatı çok yaygın olarak uygulanan ve çalışma hayatındaki hemen herkesin iş yaşantısının bir yerinde karşılaştığı bir kavram olduğundan üzerinde çok kafa karışıklığı yok.) incelenmesi durumunda aynı içeriklerle karşılaşılacaktır.
Uzun lafın kısası muhasebeciniz ya işi bilmiyor ya da daha kötüsü aklısıra patrona yaranmak için sizin alacağınız paradan kesinti yaparak hakkınızı yiyor.Başka bir açıklaması yok.Net ücretten kıdem tazminatı diye birşey yok.Brüt ücrete dahil edilenler, edilmeyenler, net maaştan brüte ulaşma vs onlar ayrı konular ama sonuçta netten kıdem ödeme diye birşey yok.Mutlaka brüt üzerinden ödeme olmalı.O konu bence yorumsuz.
Gerçi anladığım kadarıyla bu kişilerle konuşarak pek birşey değiştiremeyeceksiniz ancak bir kere daha şansınızı deneyin.Net maaşın kıdem ile hiçbir alakası yok.Onu iyi bildiklerini düşünüyorum.
Bu arada ilk mesajımda bahsetmediğim bir şeyi de buradan yazmış olayım.Kıdem tazminat hesabında kıdem tazminat tavanı denen birşey var.Herkesin başına gelmemekle birlikte önemli bir ayrıntı.Devlet ödenecek kıdem tazminatlarının işverene aşırı yük olmaması için tavan uygulaması yapmakta.Böylece maaşınız ne kadar yüksek olursa olsun belli bir dönemde işten ayrılırken o dönem için uygulanan tavan kadar yıllık kıdem tazminatı alabiliyorsunuz.
Örnek:
01.07.2016-31.12.2016 dönemi için kıdem tazminatı tavanı 4.297,21 TL olarak ilan edilmiş.
10 yıl çalışıp bu bahsettiğim dönemde kıdeminizi alarak ayrılacak olun.
Net maaşınız 10.000 tl ve brütünüz de örnek 15.000 TL gibi bir rakam olsun
Kıdem tazminatınız bu durumda şöyle hesaplanır:
10*4.297,21 = 42.972,10 TL
Yani brüt belli yılda belli diye direk çarpma yaparak 10*15.000 = 150.000 TL olamaz.
İhbar tazminatınız hesaplanırken ise böyle bir tavan yoktur.