Genellemeler yanilticidir tabii herkes kendi bakis acisini, gözlemlerini paylaşıyor yani sizin cevrenizdekiler öyle demek ki... Ama tüm engelliler boyle demek genelleme olur ki herkesi tek tek tanimadiginiza göre genellemeler yanlistir diyebilirim.
Ben de engelli statusunde calisiyorum 7.5 yildir (5 aydir idari izinde oldugum icin evdeyim ise gitmiyorum)
Bu 7 senede, ilk atandığım kurumda 20 kisinin 4u engelliydi(k). 2si zihinsel engelliydi baya zeka geriligi olan sadece getir götür isi yapanlardi. Bir arkadas ilk atamadan gelmis ben 2.atamadan yerlestim. Herseyi diger arkadastan öğrendim diyebilirim. Erkek olmasina ragmen o ildeki en yakin arkadasim olmustu, herseyime de kosardi sağolsun. Onun kurumda yapmadigi is kalmamis, ondan sonra ben de hemen hemen ayniydim. Ikimiz ayni anda izin alamazdik, çünkü isleri yurutecek kimse kalmıyordu. Diger çalışanların hepsi (engelli degil saglikli insanlar) gunu cay sigara ile bahcede geçirirdi. Ofise uğramadan mesai doldururlardi.
Simdiki is yerimde de herkesin 1-2 isi varsa benim 4-5 isim bar. Idari izne ciktigimda telefonlarım hic susmadi, teknikerim ama iki ayri teknik is yapıyorum, sekreterlik/muhasebe/personel/vatandasla birebir ilgilenen hep benim "görevim ".
Bu arada bendeki calisma hevesi ve kendini geliştirme azmi çocukluktan beri olan bir sey. Engelli olmak (ki hic kendimi engelli gibi görmedim) bana ekstra hırs katmadi. Hep böyleydim. Hasta olmasam belki daha yüksek mevkilerde de olabilirdim bazi konularda kendimi kisitlamak zorunda kaldim.
Yani genellemeniz yanlış, spor demissiniz. Bir ara spora yazılmıştım inanin spora gitmem sebebiyle eve 8de geliyordum yemek yiyip.dinlenmeye geçmem 9u buluyordu. 11de yat sabah 7de kalk yine dön başa.
Ben saglik ocagina ilac yazdirmaya ya da 6 ayda bir kontrole gitmek icin bile zar zor izin aliyorum. 2019 izinlerim bile duruyor, sadece 1 hafta babamin vefatı döneminde kullandim. O da mecburiyet diye verdiler yoksa ya yaniyor ya da Aralığın son gunlerine sıkıştırıyoruz.
Diger kurumda da bir bey var o da engelli statusunde ama ayni zamanda şef, o da sabah bir giriyor kuruma aksama kadar cikmiyor.
Benim çalışmayıp sorumluluk almadigini dusundugum.memur kesmi daha cok sinavsiz girenler. Sehit yakini/cocuk esirgemeden gelenler... Elbette devletimiz bu vatan icin canını feda etmis insanların ailelerine böyle bir imtiyaz tanimis ama çoğunluğu ben bu isi yapmam/şu benim isim.degil diyip daha bastan restlesiyorlar, amire karsi geliyorlar. Belki de sınava girip atanmak icin caba göstermedikleri icindir diye düşünüyorum.
Gerci sehir dışında bir hizmet ici egitime katılmıştım:
Orada da bana "sizin gibi calisan engelli gormedim" demisto. Bir engelli is arkadasi icin de cok zeki ama ben engelliyim.diyerek hic bir is yapmiyor, sorumluluk almak istemiyor demisti.
Öylesi de var boylesi de...
Hatta simdi idari izinde olmak bile müdürün kendi verdiği bir lutuf gibi davraniliyor. Istesem çağırırım benim inisiyatifimde deniyor.
weirder
Valla yazdiklarinizi aynen yasadim/yaşıyorum
Mühendis degilim diye is bilmediğim dusunuluyor
Halbuki onlarin isini ben de yapıyorum hatta mühendis arkadaslar bana soruyorlar cogu seyi
Muhendislik kazandim gidemezsin dendi.
Idari izin icin elimde her türlü rapor varken seni kapsamiyor bile dendi, zar zor kabul ettirdim hakkimi savundum.
Önceleri engelliler icin olan izinleri de kullanamadim.ilk iki sene, asaletimi aldiktan sonra kullandim. Simdiki is yerime de dilekce ile başvurarak kullanıyorum.
Arkadaslar atanalim da calisalim diyorsunuz, çabalıyorsunuz atandıktan sonra sahsen beni rahatsiz eden sey calismak degil, saglikli ve sinavsiz atananlarin hic calismamasi, günü cay sigara ile.doldurmalari ve kendi islerini bile engelli olana yuklemeleriydi. Maalesef az calisana dokunulmuyor, cok calisana da kapasitesinin ustunde bile olsa is yükü bindiriliyor.