Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler ve Öğrenim Ücretleri - 2019-2020 Kararı

StratoS

Aktif Üye
Konular
33
Reaksiyonlar
3
Selamlar,

Biliyorsunuz her yıl sonunda öğretim yılı için ücretler açıklanıyor. Yine 2019-2020 yılı için dünkü resmi gazetede ücrtler açıklandı.

Karar: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/12/20191224-7.pdf

Karara göre: "Yükseköğretim programlarına kayıt yaptırma veya kayıt yenileme sırasında 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun uyarınca engelli olduğuna dair raporu ilgili yükseköğretim kurumuna sunan öğrencilerin ödemesi gereken öğrenim ücreti tutarından, program süresi ve kayıtlı olunan program sayısı sınırlaması olmaksızın engellilik oranı kadar indirim yapılır. Bu fıkra kapsamında olup birinci öğretim ve açık öğretim programlarına devam eden veya yeni kayıt yaptıran öğrencilerden program süresi ve kayıtlı olunan program sayısı sınırlaması olmaksızın öğrenci katkı payı alınmaz." korunmuş ve devam ettiği gözüküyor.

Bu noktada birinci öğretim Devlet Üniversiteleri ve açıköğretim ile ilgili ücret alınmadığını biliyoruz. Ancak 2. öğretim, Yüksek Lisans ve Doktora programlarında Devlet üniversitelerinde rapor oranına göre indirim yapıldğı durumu netleşiyor.

Özel üniversiteler ile ilgili net bilgiye ulaşamadım. Sanırım kendi bünyelerinde indirimler söz konusu. Ancak net bilgi aldığımda yine bu başlıktan paylaşırım.

Bilginize.

Merhaba Ahmet Yesevi Üniversitesi yüksek lisans okumak istiyorum. Sitesinde %40 indirim var yazıyor ama önceki duyurularında da engelli rapor oranı kadar indirim yapılır yazmışlar. Hangisi doğru bilginiz var mı?

muamma1905

Yükseklisans/Doktora'da olayında sanırım asıl kararlar Üniversiteler tarafından veriliyor. Özel okullarda da böyle olduğunu okuyorum. Zaman bulduğumda detaylı araştırma yapar, paylaşmaya çalışırım.

Ben üniversiteyi aradım. Önceki dönemlerde engelli rapor oranı kadar indirim yapmışlar. Sonradan %40 a sabitlemişler. Yüksek indirimi kaçırdık yani

ben yüksek lisans alesim henüz olmadığı için özel öğrenci olarak başvurdum. 2 ders için 600 lira ödedim. bunun için geri ödeme alabilir miyim acaba?

Ahmet Yesevi Üniversitesi gibi böyle kurumların statüye göre indirim uygulamalarını görünce içimde öfke oluşuyor.
Rezillik haksızlık değil mi? Şehit yakını / engelli / gazi neden indirim oranlarını şekillendiriliyor? bir yasa kanun mu var?
bilen birisi yazsın. belki bir çok kişi böyle durumların ne anlam ifade ettiğini merak ediyordur? hepsine neden %50 değil?

Madde 18.3. Öğrenim ücretlerinde indirimler aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

Kayıt yaptıracak olan öğrenciler, aşağıdaki indirimlerden yalnızca birinden yararlandırılır.

a) Şehit eşi ve çocuklarına % 75,

b) Gazi, eş ve çocuklarına % 50,

c) Engelli öğrencilere % 40,
https://www.turtep.edu.tr/index.php?sayfa=akademik_programlar_detay&bolum=2

Üst Alt