Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilere Sağlık Kurulu raporunda kolaylık

emir79

Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
0
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, engellilere verilen sağlık kurulu raporuyla ilgili yönetmeliğin değiştirilerek, her kurum için ayrı engelli raporu alma durumunun ortadan kaldırılacağını bildirdi.

- Hande İlbeyi Canca

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, engellilere müjde verdi.

Engelli vatandaşların hastanelerden aldığı sağlık kurulu raporlarında ve engelliliğin tespitinde sıkıntıların yaşandığını belirleyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, iki yıldan bu yana Sağlık Bakanlığı ile yürüttüğü çalışmaları tamamlama aşamasına geldi.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Bakan İslam, engelli vatandaşların sağlık kurulu raporu almaları, farklı hastanelerden farklı raporlar alınması, engellilik oranlarının farklı verilmesi ve hastanelerin bir diğer hastane tarafından verilen raporları görememesi gibi sorunlar yaşandığını tespit ettiklerini anlattı.

Sağlık Bakanlığı ile ortak yürütülen çalışma sonucunda engelli vatandaşlara verilen sağlık kurulu raporuna ilişkin esasları düzenleyen yönetmelikte değişiklik yapılacağını bildiren İslam, engelli çocuklar için ayrı bir yönetmelikle raporlama sistemi hazırlandığını, mevcut yönetmelikteki engelli oranlarını düzenleyen ek cetvelin de yeniden ele alındığını anlattı.

Sisteme girilmeyen rapor ihtimaline son

Yönetmelik taslağına göre, bir kişinin aldığı sağlık kurulu raporunun elektronik sistemde bütün hastanelerden görülebileceğini ifade eden İslam, ''Böylece sürekli gidip rapor alma dönemi de sona erecek'' dedi.

Sağlık kurulu raporunun elektronik sisteme geçirilmesiyle ilgili çalışmaları büyük ölçüde tamamladıklarını söyleyen Bakan İslam, raporun formatında da değişikliğe gidileceğini ifade etti.

İslam, ''Mevcut durumda elle yazılan raporlar yetkililerce imzalandıktan sonra bilgisayara aktarılıyordu. Yeni düzenlemenin hayata geçirilmesiyle raporlar doğrudan elektronik ortama işlenecek. Bu uygulamayla raporların sağlıklı bir şekilde sistemde görülmesi sağlanırken, sisteme girilmeyen rapor ihtimalinin önüne de geçilmiş olacak'' diye konuştu.

Doktora ''provizyon'' fırsatı

Engellilere verilen sağlık kurulu raporunda, kişinin doktorunun doğrudan heyete katılarak, raporu imzalayabileceğini bildiren İslam, ''Böylece yıllarca kişiyi takip eden, gözlemleyen doktor, fonksiyon kayıplarını tanımlayacak'' dedi.

Raporlamada elektronik sisteme geçişle birlikte ''provizyon'' uygulamasının da başlatılacağını ifade eden İslam, ''Doktorlar verdikleri sağlık raporundan performans puanı alabilecek. Düzenlemeyle bundan sonra doktor, rapor verirken engel oranını hesaplamayacak. Hazırlanan yazılımla, doktorun verdiği tanıya göre oran otomatik hesaplanacak'' diye konuştu.

''Ağır engelli'' tanımı gözden geçirilecek

Sağlık kurulu raporunda kişilerin ''hafif, orta, ağır engelli'' ifadeleriyle tanımlandığını anımsatan İslam, bunun yerine, kişinin bir başkasının desteğine ihtiyaç duyma derecesinin tanımlanacağını belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, engelli vatandaşlara sağlanan imkanların sağlıklı yürütülmesi ve suistimale fırsat vermemesi için de düzenleme yapacağını anlatan İslam, ''Ağır engelli kişilere verilen evde bakım aylığının gerçekten bu durumda olanlara verilebilmesi için 'ağır engelli' tanımı yeniden gözden geçirilecek'' dedi.

Tek bir raporla tüm hizmetler verilecek

Bakan İslam, süreğen engeli olan kişilerin durumunun sürekli olduğunu anımsatarak, bu kişilerin de raporlarını tekrar tekrar yenileme işinden kurtulacağını bildirdi.

Raporda yer alan ''yüzde" ifadelerin kalkacağını, bunun yerine kişinin fonksiyon kayıplarının, tıbbi tanısının yer alacağını ifade eden İslam, ''Doktorlar, 'Bu kişi evde bakım aylığı alır mı?' sorusuna cevap aramayacak'' dedi.

Her kurum için ayrı ayrı engelli raporu alma durumunu da ortadan kaldırmak için çalıştıklarını anlatan İslam, ''Tek bir rapor ile tüm hizmetlerin verilebilmesini planlıyoruz. Vatandaşa büyük kolaylık sağlayacak bu uygulamayla protez için Sağlık Bakanlığına ayrı, sınavlara girebilmek için Milli Eğitim Bakanlığına ayrı rapor verme zorunluluğu bitecek'' diye konuştu.

(Engellilere 'Sağlık Kurulu' raporunda kolaylık - Memurlar.Net)

inşallah doğrudur çünki bu konuda sıkıntı büyük biri ünüversiteden rapor ister biri devlet hastanesinden her seferinde farklı doktora dert anlatmak ayrı bir mesele

İnşallah yeni gelecek olan düzenlemeler hiçbirimizin başına dert olmaz...

harika bir haber.ihsallah bir an önce olurda lafda kalmaz.

SGK dan Mikro işlemcili diz eklemi almaya kalkında o zaman görün siz rapor işkencesini..Önce bu tıbbi malzemelere ihtiyacı olanlara uygulanan rapor işkencesi bir kalksın ondan sonra samimi mi değiller mi? Bir görelim..

Önce size bulunduğunuz ildeki bir hastaneden heyet raporu aldırıyor. Sonra bu raporu git Ankara veya İstanbul daki Fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanelerinden birinde onaylat diyor. Hadi bulunduğunuz ildeki hastaneden heyet raporu aldınız diyelim..Bu rapor onaylatmak için Ankara veya İstanbulda ki iki hastaneden birine gidiyorsunuz. Orada da heyet prosedürü sıfırdan başlıyor..Muayeneler ve heyet derken..Aldığınız ilk rapor eksik yazılmış yaşadığınız ile gidin bu raporu düzelttirin diyorlar.. Hadiii geri dönüyorsunuz prosedürün en başına sıfırdan başlıyorsunuz..

Devlet kendi hastanesinin verdiği rapora güvenmiyor; birde bunun için hakem hastane belirleyip bu raporu oraya da onaylattırma ihtiyacı duyuyor..Devlet devlete güvenmez ise vatandaş kime güvenecek???

Bunu ben hastane yetkililerine bizzat sordum.. Cevap.. Cevap yok..!!

Bırakın engeli olan vatandaşları inanın insan insana yapmaz bu eziyeti..

(Not: Yukarıda anlatılanlar bizzat tarafımdan yaşanmıştır..)

bunun yerine vergi indirm oranları düşmesi buna bastıralım..

Ben bu rapor konusunun fayda degil zarar getiricegini düşünüyorum özellikle evde bakim maasi almak bu uygulama hayata geçtiğinde bence çok daha zor bir hale gelecek

Sağlık Kurulu Raporuyla uğraştım geçen günlerde, son aşamasına geldim yarın gidip teslim alacağım. 5 yıl önce çıkartmıştım en son. Gelişmeler var ufak-tefek, yönetimsel kaynaklı. Fakat uygulayıcılar hanzo!
Hastaneye gittiğimde, hastanenin en az 2 km yakınlarında bile boş park yeri yoktu. İçeriye park etmek istedim, güvenlik görevlisi boş yer yok dedi. Dolan dolana güç bela yer buldum, 2-3 km yol yürüdüm, vardığımda hastanenin içerisinde engellilere ayrılmış park yerlerinin bomboş olduğunu gördüm. Üstelik Sağlık Kurulu Raporlarının hazırlandığı birimin önünde. Fotoğrafını çektim hemen, şikayet için kullanacağım bu görüntüyü. Daha sonra o kadar insanı sıraya soktular, ayakta sıra beklettiler yaklaşık 1-2 saat. ilkellik ötesi yani... Engelliye rapor verdiklerinin hala bilincinde değiller.

Landish;

landsh sevgili arkadasım o kadar suistimal edildiki ben cevremde görüyorum adam evde bakım alıyor aksama kadar kahvede bunun gibi cok örnek verebilirim sana.
hakkı olan zaten alır ama hakkı olmayanında önüne gecsinler çünkü tüyü bitmemis yetimin hakkı var.

evde bakım

Evde bakım olayında çok büyük haksızlıklar oluyor bir kaç bildiğim olayı yazıyorum kişinin geliri tutmuyor yakını olan kişileri kendi evinde kalıyor gösteriyor kişi rapor almaya gittiğinde güzel giyinip tek başına giderse agır özür raporu alamıyor ama aynı kişi kötü giyinip yanında fefakatçi ile giderse fazla hareket etmezse raporu alıyor çalışan engellinin bakım parası alması mantıksız geliyor bana çalışan engelli çoğu işini kendi yapıyor

Bu yeni cikan yasa 2012 yilindaki alinan rapurlardami sisteme girecek bilgisi olan varmi

Daha once alinan yani 2010- 2011-2012-2013 yillarinda alinan rapurlardami bu yeni sisteme gececekmi bilgisi olan varmi

5 senede bi rapor yenilenecek diolardı bu durum kalkıcakmı yani

http://www.istanbulajansi.com/haber/10472/Bakan-Islamdan-engellilere-mujde.html

MERHABA BU HABERİ NASIL YORUMLUYORSUNUZ ? OLUMLU MU ÇALIŞMA ?Bakan İslam?dan engellilere müjde

Bakan İslam’dan engellilere müjde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, engelliler için her kurumdan ayrı engelli raporu alma zorunluluğunun kaldırılacağını açıkladı.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, engelli vatandaşların sağlık kurumlarından aldıkları raporlarda sorunlar yaşadıklarını tespit ettiklerini ve bir süredir konuyla ilgili çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. İki yıldır süren çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğini belirten Bakan İslam, Sağlık Bakanlığı ile ortak yürütülen bu çalışmayla, yaşanan sorunlara çözüm getirileceğini söyledi. Engelli çocuklara ayrı yönetmelik Sağlık kurulu raporuyla ilgili yönetmelikte yapılacak olan değişikliğe ek olarak çocuklar için de ayrı bir yönetmelikle raporlama sistemi yapılacağını söyleyen İslam, engelli oranlarını düzenleyen ek cetvelin de gözden geçirildiğini ifade etti. Sürekli rapor alma dönemine son Kişinin aldığı sağlık raporunun bütün hastanelerden görülebileceğini söyleyen İslam, bu elektronik sistem sayesinde hastanelere gidip sürekli rapor alma durumunun da ortadan kalkacağını belirtti. Bakan İslam konuya ilişkin, İslam, ''Mevcut durumda elle yazılan raporlar yetkililerce imzalandıktan sonra bilgisayara aktarılıyordu. Yeni düzenlemenin hayata geçirilmesiyle raporlar doğrudan elektronik ortama işlenecek. Bu uygulamayla raporların sağlıklı bir şekilde sistemde görülmesi sağlanırken, sisteme girilmeyen rapor ihtimalinin önüne de geçilmiş olacak'' şeklinde konuştu. Tüm bu çalışmaların vatandaşlara büyük ölçüde kolaylık sağlayacağını dile getiren İslam, çalışmaların çok kapsamlı olduğunu ve tamamlanma aşamasına gelindiğini belirtti

Ben tam anlamadım bu yazıdan.. .güzel bir olay mı ?
Kısaca anlatırmısınız...

Arkadaşlar
bence bu rapor oalyından çok, sakatlık cetvelinin yeniden düzenlenmesi için ne yapmalı ? Oranlar çok düşük
çok az puan veriyorlar... Eskiden işini görmüş kişiler :% 40 ve üzeri rapor almışlar
aynı rahatsızlığı olan kişi alamıyor
bu haksızlık değil mi ?

Nasıl yani, zamanında sende yap dendiğini duyar gibi oldum. Adaletli olsun
bunun diğer tarafıda var :((
hepatit b tehlikeli hastalık - bulaşıcı deniyor
özel sektör iş vermiyor
ama kan değerlerin az iyi olsun % 15 oran veriliyor...

Bu mantıklı değil...

Mühendis3232 nin dediği gibi yapmalı bencede... Hastalık oranları çok düşük + baltazar denen bir saçmalık var
2 hatalık olsaa 3-4 puan gidiyor ? Hastalığın ortalaması mı olur ?

önemli olan % 40 almak, 3 hastalığın varsa 48 -50 puan alman lazım
bu da 42 - 43 oran oluyor :(((((((

İstersen en iyi kanunu çıkar ama uygulayanların kapasitesi zayıfsa yine karşına olmadık sorunlar çıkarabiliyor. Emaneti ehline vermedikten sonra bir arpa boyu gidemezsin...

Engellilere Sağlık Kurulundan tek rapor kolaylığı..

Inşallah kısa zamanda gerçekleşir de bu konu da sıkıntı yaşayan milyonlar biraz olsun rahatlar...

Engellilere ‘sağlık kurulu raporunda’ büyük kolaylık

Bence KOCA bİR YALAN..

Engelli raporunda köklü değişiklikler ve kolaylıklar geliyor.

Engelli raporunda köklü değişiklikler ve kolaylıklar geliyor
30 Ocak 2014
Engellilere verilen sağlık kurulu raporuna ilişkin esasları düzenleyen yönetmelikte değişiklik yapılacak. Rapor, elektronik sistemde bütün hastanelerde görülebilek.
‘Konuyla ilgili BAKAN İSLAM, “Her kurum için ayrı ayrı engelli raporu alma durumunu ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. Tek bir rapor ile tüm hizmetlerin verilebilmesini planlıyoruz. Vatandaşa büyük kolaylık sağlayacak bu uygulamayla, protez için Sağlık Bakanlığına ayrı, sınavlara girebilmek için Milli Eğitim Bakanlığına ayrı rapor verme zorunluluğu bitecek” dedi.
Engelli vatandaşların hastanelerden aldığı sağlık kurulu raporlarında ve engelliliğin tespitinde sıkıntıların yaşandığını belirleyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, iki yıldan bu yana Sağlık Bakanlığı ile yürüttüğü çalışmaları tamamlama aşamasına geldi.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan İslam, engelli vatandaşların sağlık kurulu raporu almaları, farklı hastanelerden farklı raporlar alınması, engellilik oranlarının farklı verilmesi ve hastanelerin bir diğer hastane tarafından verilen raporları görememesi gibi sorunlar yaşandığını tespit ettiklerini anlattı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının bu sorunların çözümü için harekete geçtiğine dikkat çeken İslam, ortak yürütülen çalışma sonucunda engelli vatandaşlara verilen sağlık kurulu raporuna ilişkin esasları düzenleyen yönetmelikte değişiklik yapılacağını bildirdi.
Engelli çocuklar için ayrı bir yönetmelikle raporlama sistemi hazırlandığını belirten İslam, mevcut yönetmelikteki engelli oranlarını düzenleyen ek cetvelin de yeniden ele alındığını kaydetti.
Sisteme girilmeyen rapor ihtimaline son
Yönetmelik taslağına göre, bir kişinin aldığı sağlık kurulu raporunun elektronik sistemde bütün hastanelerden görülebileceğini ifade eden İslam, ”Böylece sürekli gidip rapor alma dönemi de sona erecek” dedi.
Sağlık kurulu raporunun elektronik sisteme geçirilmesiyle ilgili çalışmaları büyük ölçüde tamamladıklarını söyleyen Bakan İslam, raporun formatında da değişikliğe gidileceğini ifade etti.
İslam, ”Mevcut durumda elle yazılan raporlar yetkililerce imzalandıktan sonra bilgisayara aktarılıyordu. Yeni düzenlemenin hayata geçirilmesiyle raporlar doğrudan elektronik ortama işlenecek. Bu uygulamayla raporların sağlıklı bir şekilde sistemde görülmesi sağlanırken, sisteme girilmeyen rapor ihtimalinin önüne de geçilmiş olacak” diye konuştu.
Doktora ”provizyon” fırsatı
Engellilere verilen sağlık kurulu raporunda, kişinin doktorunun doğrudan heyete katılarak, raporu imzalayabileceğini bildiren İslam, ”Böylece yıllarca kişiyi takip eden, gözlemleyen doktor, fonksiyon kayıplarını tanımlayacak” dedi.
Raporlamada elektronik sisteme geçişle birlikte ”provizyon” uygulamasının da başlatılacağını ifade eden İslam, ”Doktorlar verdikleri sağlık raporundan performans puanı alabilecek. Düzenlemeyle bundan sonra doktor, rapor verirken engel oranını hesaplamayacak. Hazırlanan yazılımla, doktorun verdiği tanıya göre oran otomatik hesaplanacak” diye konuştu.
”Ağır engelli” tanımı gözden geçirilecek
Sağlık kurulu raporunda kişilerin ”hafif, orta, ağır engelli” ifadeleriyle tanımlandığını anımsatan İslam, bunun yerine, kişinin bir başkasının desteğine ihtiyaç duyma derecesinin tanımlanacağını belirtti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, engelli vatandaşlara sağlanan imkanların sağlıklı yürütülmesi ve suistimale fırsat vermemesi için de düzenleme yapacağını anlatan İslam, ”Ağır engelli kişilere verilen evde bakım aylığının gerçekten bu durumda olanlara verilebilmesi için ‘ağır engelli’ tanımı yeniden gözden geçirilecek” dedi.
Tek bir raporla tüm hizmetler verilecek
Bakan İslam, süreğen engeli olan kişilerin durumunun sürekli olduğunu anımsatarak, bu kişilerin de raporlarını tekrar tekrar yenileme işinden kurtulacağını bildirdi.
Raporda yer alan ”yüzde” ifadelerin kalkacağını, bunun yerine kişinin fonksiyon kayıplarının, tıbbi tanısının yer alacağını ifade eden İslam, ”Doktorlar, ‘Bu kişi evde bakım aylığı alır mı?’ sorusuna cevap aramayacak” dedi.
Her kurum için ayrı ayrı engelli raporu alma durumunu da ortadan kaldırmak için çalıştıklarını anlatan İslam, ”Tek bir rapor ile tüm hizmetlerin verilebilmesini planlıyoruz. Vatandaşa büyük kolaylık sağlayacak bu uygulamayla protez için Sağlık Bakanlığına ayrı, sınavlara girebilmek için Milli Eğitim Bakanlığına ayrı rapor verme zorunluluğu bitecek” diye konuştu.

her seçim öncesi böyle atmasyonlar oluyor yemeyin artık :)

Bunların bir çoğu vardı zaten :) daha önceki aldığım raporda sistemde çıktı çok önce başladı şimdi yenilikmiş gibi sunuluyor, Öncelikle sakatlık cetveli düzenlenmeli, Bir çok oran üzerinde düzenlemeye gidilmeli insanlar yüzde 35 alınca engelli sayılmıyor böyle bir saçmalık var mı veya yüzde 30 20 gibi...

Süreğen engeli olan kişilerin durumunun sürekli olduğunu anımsatarak
bu kişilerin de raporlarını tekrar tekrar yenileme işinden kurtulacağını bildirdi

noldu arkadaşlar bu yazdım yazı kanunlaştımı

benım raporum saglık kurulundan sonra %44 TEN %29 A dusuruldu bunlarda bu yasanın ıcınde bı ıyılesme varmı :(

Bencede rapor işin de basli başına bir sorun var. Arkadasim polio benim gibi. Islevsel olarak benim yapamadigim bir çok hareketi yapabiliyor. Evde baston kullanmadan yurumek, cocugunu kucagina alıp tasimak vs. Ama arkadasim % 65 rapor aliyor. Ben 48. Diger arkadasimin fiziksel butun ihtiyaclarini eşi karsiliyor ve bu arkadasima 60 rapor veriliyor. Sizce Bu hata cetvelden mi kaynakli ? Yoksa farkli bir işleyiş varda bizim mi haberimiz yok?

Rapor %40 üzeri Engelli sayılması saçma.. ancak sahte rapor alanları denetlemek için rapor sahipleri belli zamanlarda yeniden muayene edilebilir.. adamın kolu yok %40 vermişler benim kolum da titreme var % 62 verdiler.. Fıkra gibi..

Üst Alt