Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin Araç Alımına İlişkin Düzenleme Talebi (10/2020)

Konular
24
Reaksiyonlar
13
Arkadaşlar,

Engellilerin araç alımına ilişkin daha kalıcı ve köklü bir çözümün oluşması için detaylı bir şekilde aşağıdaki yazıyı hazırladım. Bu yazı sadece araçların fiyat limiti konusunda yaşanan mağduriyetleri değil, bu konuda genel olarak yaşanan bir çok farklı mağduriyeti konu eden çözüm önerileri de içermekte.

Bu yazıyı bazı ilgili resmi kurumlar ile paylaşarak mağduriyetleri en aza indirmek adına düzenleme talep edeceğim.

Bu konuda herkesin tarafsız ve objektif bir şekilde fikirlerini beyan etmesi ve eğer çözüm önerilerini makul buluyorsa destek vermesi, söz edilen mağduriyetlerin ortadan kaldırabilecek bir düzenlemenin yapılabilmesi adına önemli.

Herkesin müsait olduğunda yazıyı incelemesini ve fikirlerini makul bir üslup ile belirtmesini rica ediyorum.

Aşağıdaki Linkten yazıya pdf formatında ulaşabilirsiniz.

https://smallpdf.com/shared#st=c6f8...df&ct=1602602171042&tl=share-document&rf=link

Son düzenleme:
@SiyahPelerinliAdam

Dilekçenizin bir kısmını okumaya çalıştım ancak sonunu getiremedim. Zira dilekçeniz hak üzerine değil, "devlet baba" zihniyeti ile hazırlanmıştır. Devletin gerek anayasa gerekse de uluslararası sözleşmelerle garanti ettiği yükümlülükleri vardır. Yalnız şahsın kendi çabalarıyla sağlayamayacağı bir takım fırsatları engelli kişilerin erişimine açması bunlardan biridir.

Tüm ülkede erişilebilirlik adına bir arpa boyu yol dahi alamamıştır. Devlet almadığı vergilerle bu dengesizliği dengelemeye çalışmaktadır -ki yetersizdir.

Aşağıda sizin cümlelerinizle neden bunu yazdığımı izah etmeye çalıştım. Hasılı kelam hak nedir, devletin yükümlülükleri nedir, alması gereken tedbirler neler olmalıdır meselelerine "devlet baba" sıfatıyla bakılamaz. O yüzden önce bunları iyi öğrenmek ve belki de çokça okumamız lazım.

Engelli bireylere sağlanan ÖTV indirim uygulamasının, onların yaşam koşullarına çok ciddi bir destek sağladığının farkındayız
Devlet erişilebilirliği sağlayamadığı yani yükümlülüklerini yerine getiremediği için ÖTV istisnası var. Yaşam koşullarına destek için değil, devletin yükümlülük eksikliği buna sebeptir.

Ancak şunu da biliyoruz ki, bu konuda yaşanan bir takım istismarlar, haklı olarak kısıtlamalara gidilmesine neden olmaktadır.
Haklı mı? Kısıtlama yapmak hakkı değildir! Zira bu yasakçı zihniyettir. Devletin denetim mekanizmaları vardır. Birkaç kişi istismar etti diye koca bir sosyal grubu cezalandıramazsınız. Bu derste gürültü yapan çocuk üzerine sınıfta sıra dayağına benzer. Bu ilkelliktir! Bunu haklı bulmak adına bilmem ki ne terennüm etsek? Olsa olsa; "iyi yapmış devlet baba", "size müstahak", demek lazım ama o da bize yakışmaz. Zira bunda 3 sene önce bu forumda yazılanları pek iyi biliyorum.

gerçek hak sahiplerinin de uygulamadan mağdur olmalarına ve sağlanan avantajdan yararlanamamalarına sebep olmaktadır
Bu bir avantajdan yararlanma değil, eşitliğin bozulmasıyla (erişilebilirlik yüzünden) dengenin gözetilmesidir. Büyük yanılgı içindesiniz.

Gerisini okuyamadım, hane olmuş harab, biz tuğlanın tozundan bahsederiz.

Katkılarınız için teşekkürler Hakan bey,

Ancak şuna dikkat çekmemde yarar var,

[FONT=Georgia]Ancak şunu da biliyoruz ki, bu konuda yaşanan bir takım istismarlar, haklı olarak kısıtlamalara gidilmesine neden olmaktadır.[/FONT]

şeklinde ifademi değerlendirirken gözden kaçırdığınız husus şu. Evet kısıtlamalar olmalıdır lakin bu kısıtlamalar sadece istismar eden bireylerin istismarlarının önüne geçmeye hizmet etmeli, hak sahiplerini mağdur etmemelidir. Ancak böyle olursa Buna yasakçılık değil, düzenleme denir. Zaten yazının kaleme alınma maksadı bu karışıklığın önüne geçmek adına katkı sağlamaktır. Bir kaç kişi(!) istismar etti diye koca bir topluluğu cezalandırmak şeklinde bir tavır ciddi suçlayıcı bir ithamdır ve konuyu böyle değerlendirmek çözüme katkı sağlamaz aksine muhatabının kayda değer kaygılarını anlayamamaya varır.

Yine de, paylaşımın tamamını okuyarak yapacağınız tavsiye ve yorumlar daha kıymetli olacaktır. Tabi ki okumaya değer bulmamakta da özgürsünüz.

Saygılar...

Tümüyle okudum, önerim bu fiyat üst limiti zırvalığının tümden kaldırılması olacak. İstismar varsa da bunu devlet tespit edecek, sonuçta bu araç üst limiti uygulamasından en çok etkilenen ve mağdur olan engelli camiası. Piyasa bu şekilde devam ederse ki öyle görünüyor yakın zamanda alabileceğimiz araç kalmayacak.

%90 üzeri engelli raporuyla bu gün annemin aracını teslim aldım. 6 yıldır bu rapor bizde mevcut, 6 yıldır haftanın 3 günü hatchback aracımla annemi hastaneye götürür getiririm ancak son dönemde oturamadığı için yatar pozisyonda transfer yapabileceğimiz bir araç aldık.

Şimdi sizin çözüm önerinize gelelim, biz kuşadası'nda yaşıyoruz, 9 yıldır toplam 2 kez trafik kontrolüne girdim ikiside kuşadası dışında idi. Yani anadolunun büyük bölümünde bir araç 5 kez kontrole girene kadar 5 yıl çoktan bitebilir, bitmeye debilir bunuda konuşalım.

Aracı ben kullanacağıma göre, evinin önünde uygun park yeri olmaması artısıyla hiç bir özel işte kullanmama rağmen 3 kez almaya giderken, 3 kez bıraktıktan sonra haftada en az 6 kez araçta değil ruhsat sahibi. Bunun dışında 4 saat dükkanı kapatıp hastane önünde beklemiyorum şahsen , Düşünün ki kontrolün sık yapıldığı bir güzergahtayız, yine birincil amaca uygun kullanılıyor araç. Diyorsunuz ki bir anda bilmem kaç bin lira faiziyle ötv ödeyin burada mağduriyet oluşmayacak mı?

Esas konu gerçek ihtiyaç sahibinin belirlenmesidir, ben açıkça söylüyorum bana göre bize ötv indirimi tanınmamalı. %96 engelli raporumuz var ama temelde yaş var arkasında. %90 üstü raporlara ötv indirimi kalksın mı? tabi ki hayır ama bir gelir durumu da gözden geçirilmeli. Paranın dini yoktur, karun kadar zengin olsun yine ötv indiriminden yararlanır raporu alan. En büyük sorun belki de yüzünü hiç görmeden, alınan aracı hiç görmeyecek köydeki engellinin üzerinden alınan araç. Bunu aracı satarken ayıklamak lazım , sonrasında kontrol olmasın demiyorum ama bu şekilde yine mağduriyet yaratır.

Niyet güzel bence bu dilekçe ihtiyaç, emeğinize sağlık ama içerik tartışılmalı, saygılar.

selda*

Limitin kaldırılması benim bakış açımdan bir ütopyadır ve temel ihtiyaç, güvenlikten ziyade prestij, üst düzey konfor kaygısıyla özellikle lüks sayılabilecek satın alımlarda vergi indirimi yapılmasının maksadını aştığı düşüncesiyle limitin var olması gerektiğine yönelik düşüncemi bir çok yerde ifade ediyorum zaten. Limite ilişkin asıl sorun bu limitin müspet ya da menfi yönde korunamaması. Elbette bu benim fikrim, bir başkası da çıkıp tabi ki hiçbir sınırlama yada limit olmaksınız 12 Milyon TL tutarındaki Bentley aracı engelli alırken vergi indirimi yapılmasını isteyebilir, bunda da bir mahsur yok fakat bu vergi muafiyetinin hangi maksatlı yapıldığının tanımını netleştirmekte büyük yarar var. Özgürlüklerden bahsediyorsak tabi ki herkes fikrini söyleyebilmeli.

SiyahPelerinliAdam

Ona bakarsan 65 yaş üzerine de toplu taşıma ücretsiz ve maddi durumu iyi olan da kullanıyor, fakiri de...Bu Bentley dediğin tipte aracı satın alabilecek engelli toplamın yüzde kaçı ki bu kadar önemli oldu?

Ne yapılırsa yapılsın engelliye ötv muafiyeti eninde sonunda istismar edilecek.
Ben engelli hastası üzerinden ötv indirimli araç alan doktor bile gördüm. Çocuğumu hastaneye götürdüm engelli parkında bir mercedes duruyordu güvenlikçiye dedim bu engelli aracımı neden park ettiriyorsunuz doktor beyin aracı engelli aracı bu dedi ki bu noktadan sonra devletimizin bu konuda ciddi bir şekilde kontrolü olduğunu düşünmüyorum.
12 Yaşındaki engelli oğlumun üzerine daha 3 sene önce araç aldım ve bu tür şeyleri gördükçe insanların ne kadar tatlı su kurnazı , çıkarcı olduğunu öğrendim. Bu işin denetlenebilir bir durumu olamaz.
Facebook da bir grupta engelli teyzesinin üzerine araç alıp , teyzesinin vefatı sonrası aracın varisleri üzerine geçmesine isyan edip ne yapabilirim diyenler bile var.
Fakat son zamlar sonrası alınabilir araç sayısı azalmış durumda ki benim gibi sürekli arkasında tekerlekli sandalye taşıyanlar için biraz daha geniş bağajlı araca ihtiyaç oluyor ki onlar hiç alınabilir seviyede değil.
Limitin yılbaşında en kötü ihtimalle 400 bini geçmesi gerekiyor.
Herkese iyi forumlar.

Darksteal Aracın resmini çekip gerekli kurumlara şikayet etseydin.kim istismar ediyorsa tespit edilip cezai işlem uygulanmalı.

Neresinden tutsan elinde kalacak bir kanun bu..
Yine düzeltmeler yapılır ama köklü değişim yapılmaz.

Birisinin zor da olsa şu soruyu sorması gerekiyor.

Vergi indirimli araç alma hakkı, o araçtan "ÖNCELİKLE" istifade eden kimin ulaşımını kolaylaştırmak için KİM 'e ve NEDEN tanınıyor?

1- Bizzat engelliye ve onun ulaşımını kolaylaştırmak için mi?

2- Engelli yakınına ya da başka 3. şahıslara ve onların ulaşımını kolaylaştırmak için mi?

Evet bir çok engelli yakını gerçekten hakları ödenemeyecek kadar büyük fedakarlıklar yapıyor ve ciddi zorluklar yaşıyor.

Devlet kesinlikle engelli yakınlarına çok daha fazla ve bir çok konuda kolaylıklar sağlamalı.

Ancak bu kolaylıkları ve koyulan kuralların amacını birbirine karıştırmamak gerekiyor. Çünkü neden yapıldığı belli olmayan yada muğlak kalan düzenlemeler eninde sonunda amacından sapar ve bugün çokça karşılaştığımız gibi istismarların ortaya çıkmasına yol açar.

Şunu unutmamak gerek;

İşe yada alışverişe engeli sebebiyle fiziksel açıdan daha zorlanarak ulaşan (yada belki ulaşamayan) kişi "engellinin bizzat kendisidir". Onun yakını yada akrabası değildir. Engeli olmayan engelli yakınının, engellinin hizmetini yapmak için bir yerlere(markete, işe v.s.) gitmesi gerektiği bambaşka bir konudur.

Ötv indirimli araç alma hakkı sadece engellinin hareket ve ulaşımındaki fiziksel zorluğa destek olabilmek için tanınmış bir destektir.

[FONT=sans-serif]Yasanın uygulamasındaki en büyük sorun; aracın [/FONT]öncelikle engellinin ulaşım ve hareket özgürlüğü adına kullanıldığını denetleyebilecek bir mevzuat maddesi ve uygulama altyapısının olmaması. Elbette araç sahibi engelli bir akrabasına yahut arkadaşına icap ettiği durumlarda kendi mülkü olan aracı kullandırabilmeli. Lakin söz konusu araç, şayet engellinin ulaşım ve hareket özgürlüğü adına kolaylık sağlayabilmek adına devletin bazı vergilerinden muaf tutulmuş ise, ARAÇ ÖNCELİKLE SAHİBİ OLAN ENGELLİNİN ULAŞIM ve HAREKET ÖZGÜRLÜĞÜ MAKSADIYLA kullanılmalı ve devlet bunu araç sahibi engellinin araç üzerindeki kullanım haklarını TAMAMEN SINIRLAMADAN denetleyebilmelidir. Burada tek kıstas aracın ÖNCELİKLE engellinin hizmetinde olup olmamasıdır. Bunun dışındaki yapılacak sınırlamalar yine araç sahibi engelliyi mağdur edecektir. İşin uygulamadaki zorluğu da burada zaten, aracın kullanımını tamamen kısıtlasa engelli mağdur oluyor, 3. derece kan ve hısri yakınlar sürebilir gibi saçma bir ifade koysa durum istismar ediliyor. Yoksa tabi ki engelli kişi, HERHANGİ EHLİYETLİ BİRİNE kendi vergi muafiyetli alınmış aracını vererek şuradan bana bi ekmek al gel diyebilmelidir.

İçinde yaşadığınız toplum yeterli ahlaki ve kültürel gelişimi sağlayamamış ve adalet sistemi çok sağlam temeller üzerinde işletilemiyor ise, mağduriyetler yahut istismarlar salt yasal düzenleme ile önlenemez. Ahlak ve vicdan olmadan bilgisayar oyunu algoritması yazar gibi toplumsal hayatı düzenleyemezsiniz. En başta bu konuyu denetleyecek olan toplum bireyleri (müfettiş, polis, memur v.s.) liyakat ve adalet sahibi olmalıdırlar. Yoksa mevzuat kusursuz bile olsa(ki çok yanlışlar var) denetlerken, ya görmezden gelirler ya da vur deyince öldürürler.

Engelli aracini herkes kullanabilsin yazmissin zaten sorun burdan kaynaklaniyor.Baskalarinin uzerine arac aliyorlar.Anne baba eş kardeş baskasina izin verilmemesi lazim.

Engellilerin Ötv muafiyeti dillere pelesenk edilirken mesela taksicilere sağlanan muafiyetin istismarı kimsenin aklına gelmiyor. Taşrada taksi plakasının ucuz olduğu yerlerde bir plaka alıp sonrada hop Ötv muafiyeti ve 3 yılda bir araç satışı sonrası elde edilen kazançları dile getiren yok

Meseleyi çok derinlestorip işi daha da zorlaştıriyoruz. Aslında çok basit
1. Limit yine sınırlandırılsin ama geçen seneki ile bu seneki sıfır araç fiyatındaki artış farkı kadar bir sinir verilsin
2. Aracı 1. Derece yakinlari kullana bilsin. Örneğin anne baba abi abla kardeş veya çocuklar ve tabi ki aynı evde olmak şartı ile..
3. Ve tabi ki suistimalleri eb iyi şekilde denetlemek şart engelli yakınlarının almamasi rapor oranlarının ciddi şekilde kontrol edilmesi gibi.

Çünkü bu haktan engelli adına yakınları keyfi için araç kullanıyorsa bir bir suçtur haktır ve vebali çoktur.
Benden bile zamanında istediler raporumu ama katiyyen kabul etmedim.

Mesele aslında çok basırken aşırı falza zorlaştırıldı umarım gerçekten bu işten hak sahipleri yararlanır.

Mufto27 bence en mantikli çözum sizinki bende ayni seyleri dusunuyorum

@mufto 27

Sizin ki de oldukça samimi ve kıymetli bir görüş, mutlaka dikkate alınmalı ancak sorun şu ki bu ülkede hareket ve ulaşım kısıtlığı yaşayan engelliler için tanınan hak engelsiz olan yakınlarının da istifadesine sunulduğun da hem vergi indirimi ile alınan araç sayısı 5-10 kat artıyor, bununla birlikte engelliler için ayrılan park yerlerine park edebilecek araçlar da aynı nispette artıyor. Ve bu durum devlet ya da engelli birey açısında başka rahatsızlıklara ve mağduriyetlere yol açıyor.

Örnek verecek olursam; ben bir kaç yüz metreden fazla yürümekte ciddi zorluk çekiyorum, engelsiz olan ve engelliyi araçta taşımadığı halde ötv muafiyetli araç ile engelli park yerini kullanan insanlar yüzünden engelli park yerlerini kullanamıyorum. Ben onlara düşman felan değilim, ancak o park yerine yada araca onlardan çok daha fazla mecburum.

Sorun şu ki; araçlar engelli yakını ya da herhangi biri tarafından sadece GEREKTİĞİ durumlarda kullanılabilmeli ancak aracın ÖNCELİKLE engelli kişinin hizmetinde kullanıldığının mantıklı ve uygulanabilir bir denetim metodu geliştirilmeli. İşin uygulamadaki çıkmazı ve zor tarafı bu.

Atıyorum benim aracımı gerekirse eşim arkadaşım kullanabilmeli, ama ÖTV muafiyeti ile almış isem öncelikle eşimin ya da arkadaşımın aracı haline gelmemeli. Ve engelli kişi de kendi aracına mahkum edilmemeli eğer yeterliliğini verebilmiş ise başkasının araçlarını kullanabilmeli ve hatta kiralayabilmeli. Öyle ki engellilerin kullandığı bir çok hareket ettirici tertibatın çok kolay ve hemen her araca bir kaç saniyede uygulanabilir dünya da bir çok demonte örnekleri var, ancak ülkemizde sadece tertibata ilişkin saçma ve ağır bürokratik prosedürler yüzünden engelliler için hayat daha zorlaştırılıyor.
Böyle olmasının asıl sebebi ise; engellinin hayatını kolaylaştırmak yerine, istismarı zorlaştırmak için koyulan ağır ve saçma proseürler. Asıl bu konuda kafa yormaya ihtiyaç var. Bazen konu en baştan yasal düzenleme yapılırken derinleştirilmez ve bütün detayları üzerinde uzun uzun düşünülmez ise sonradan mutlaka birilerini mağdur edebiliyor. Bu yüzden bence yasal düzenleme adına meselenin derinleştirilmesinde hiç bir mahsur yok.

@onur19

Hiç izin verilmediğinde de engelli mağdur oluyor. Yani atıyorum en basitinden daha az yürümek için akrabanız olmayan bir arkadaşınıza ya da valeye verip aracı park yerine getirip götürmesi yasal olarak engellenmiş oluyor. Bunun gibi yüzlerce örnek verilebilir. Gerektiği hallerde sadece akrabaları değil herhangi biri de kullanabilmeli ancak yukarıda bahsettiğim gibi bu kullanım istismara mani olacak düzeyde bir çerçevede uygulanabilir kurallara bağlanmalı.

Şimdi size bunu yazarken aklıma geldi mesela; atıyorum eğer araç ötv muafiyetiyle alınmış ise engelli kişi ya da vasisi cep telefonundan e-devlete girerek, muafiyet ile alınmış aracı belirli bir süre ile herhangi ehliyetli birisine kullanım izni verebilir. Bunu kullanacak kişinin T.C Kimlik numarasını, aracı kullanacağı tarih ve saati sisteme girebilir. Tabi ki bu izin bir sınır koyularak yapılabilir.. örneğin engelli kişi, vergi muafiyetli araca sistem üzerinden ayda en fazla 72 saat ruhsat sahibi dışındakilere kullanım izni verme hakkı tanınabilir. Bu izin sayesinde trafik denetimi ya da herhangi bir kaza esnasında engelli kişi ya da kullanan kişinin suçlu duruma düşmesi engellenir hemde öncelikle engelli hizmeti dışında kullanılması sınırlandırılır. Bu sayede akrabası bile olsa, gerekli haller dışında muafiyet ile alınmış aracı bir başkası tamamen kendi aracıymış gibi kullanamaz ve istismarların önüne geçilir.

Artık 2021 yılındayız ve teknoloji bir çok konu da imkansız denilen şeyleri çok kolay hale getirebiliyor. Şu pandemi günlerinde, E-Devlet üzerinden aldığımız iznin çıktısını almadan sokağa bile çıkamadığımız günleri yaşadığımız düşünülürse, bu söylediğim şeyin sadece Engellilerin ÖTV muafiyetli araçları için yapılabilmesi çok kolay ve uygulanabilir demektir. Meseleye böyle farklı ve detaylı bakan ufuklar açılması ve sorumlu olan birilerinin her açıdan insanların derdiyle dertlenerek konuyla ilgilenmesi gerekiyor.

SiyahPelerinliAdam
Haklisiniz cogu seyde ama ugrasmiyolar bukadar detayli.benimde terribatli aracim var çogu zaman ben kullaniyorum ama babamda kullaniyor.ornegin ayda bir iki sefer kendisi icin kullaniyor hastaneye gidiyor koye gidiyor geriye kalanda ben kullaniyorum.baska birine izin dahi olsa ben aracimi zaten kimseye vermem.Park yerine gelince park kartini sadece ortopedik engeli olan yuruyemeyenlere verilmeli ben gidiyorum her engelli park yeri dolu denk geldim bikacsefer adam sapasaglam almis ailedeki yasli insanin uzerine geziyor.Bende yurume engelliyim park edemiyorum bazi seylerin degismesi lazim

Birşeyler yapılmaya çalışılıyorken dikkatli olmak gerekir. Böyle engelliye daha iyi olanaklar, faydalar olsun diye başlatılan yazışmalar sonucunda kanun koyucu daima engelliye faydalı olayım derken daha köstek olucu, daha zorlaştırıcı kanun ve yönetmelikler getirmiştir. Buna bazen engellilerin kendisi isteyerek veya istemeyerek neden olabiliyor.
Şu engelli plaka olayından örnek vereceğim. Engelli arkadaşlarımız taciz ediliyoruz, damgalanıyoruz gibi argümanlarla logonun kaldırılması için uğraştılar ve sonuçta kaldırıldı. Kaldırılması ile birçok farklı sorunlar oluştu. Engelli park yerinde logo olmadığı ve park kartı kullanımı yaygınlaşmadığın için, üstelik denetçi ve polislerin kartı dikkate almadığı durumlarla karşılaşıldı. Yol kenarında 15 dk kadar rahatlıkla park edilebilinirken, polisler ceza yazdılar. Bunun yanında şahit olduğum konuşmalar, aslında bu logonun esas kaldırılma amacının, maalesef diyorum ne yazık ki, işte %90 engelli üzerine alınan araçlarda, akrabaların bu logolu araç ile rahatça gezip, dolaşamaması, içinden sapasağlam çıkarken gözlerden kurtulmak amacı(tabi ki her engelli yakınını aynı kefeye sokmak yanlış ama logo kalkması memnuniyeti çoğu zaman gözlemledim) olduğu ve daha çok bu kesime yarar sağladığı.

Son olarak diyorum ki, uygulamayı, gerçek yaşamı, hayatın gerçeklerini bilmeyen, çok geniş katılım sağlanmadan yasa çıkarmamalı.

Saygılar.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

yazılanlar tamamen boş, hak hukuk bilmeden oturup şu şöle olsun bu böle olsun tadında boş bir muhabbet gibi.
örneğin kimse engel durumunu umuma ilan etmek zorunda değildir, bu insan hakkı durumundaki konu bir kişinin aman da park yerim dolu şikayetinden çok daha önemlidir.
diğer konu ise mülkiyet hakkı, %90 lık araçları herkesin kullanması bir sıkıntı fakat engelli ya da değil bir bireyin mülkiyet hakkındaki tasarrufunu kafanıza göre sınırlayamazsınız.
ana konu varken birlişinin kafasından geçen lüzumu tartışmaya açık yorumlar paylaşılıyor, tartışılıyor. bu konuda derneklerin çabaları var ortopedik ve %90 konusunu limit açısından ayırmaya dair, temel hak ve hüryetleri hiçe sayan böle boş fikir üretmelerdense derneklerin çabası hukuka uygun.

nickneymi
Yazılanlar tamamen boş diyerek ilk cümlede içi boş bir giriş yapmışsınız.

Hukuken ortada tamamen verilmiş bir mülkiyet hakkı zaten yok, devletin kişinin isteğine bağlı olarak 5 yıl süre ile ÖTV sini ödememeye karşılık araca koyduğu takyidat söz konusu. Bütün ülke vatandaşlarıyla eşit bir şekilde ÖTV sini ödeyerek aldığınız araç ile söz ettiğiniz mülkiyet hakkından bahsedebilirsiniz. Ancak devletin sadece engelli ye yönelik isteğine bağlı olarak sunduğu bir takım şartları kabul etmek karşılığında, ÖTV alma hakkından bazı şerhler karşılığında vazgeçmesi hukuken bahsettiğiniz çerçevede değerlendirilemez.

Ha dersiniz ki ÖTV dahil araç üzerindeki bütün vergiler tamamen kalksın, devrim niteliğinde değişiklikler ile insan hakları ekseninde ülke yasaları yeniden düzenlensin, bu bambaşka bir konudur ve mevcut şartlarda ve kısa vadede yaşanan problemlerin çözümü adına ütopya dan öteye gitmez.

Kaldı ki başka fikirlere ve zihinlere saygı duymadan, sadece kendi değer yargılarını doğru sanarak, karşıdakine tamamen boş laf ithafıyla başlayan ukala söylemlerin, bırakın insan hakları adına bir değeri olmasını, ne şimdi ne de tarihte kendinden başkası adına hiçbir kıymeti olmamıştır.

simdi herseyden önce bu kadar metin yazıp benim dediğim paylaşılsın, bakın böyle olsun demekte büyük bir ego var. her görüş elbette saygıdeğerdir ama işte metin bu, ben herşeyi yazdım çözdüm demenin altı ne kadar dolu?
herşeyden önce kendi düşüncenize göre böle olmasın, şöle olmasın, şu denetlensin demek bence altı dolu değil. hakeza herşeye devlet kontrolünde denetim kısıtlama istemek ile bireysel hak ve özgürlük arasında bir terazi vardır. batı ülkeleri örneğin bu teraziyi hep birey hakkı ve özgürlükten yana kullanır.
bir masaya oturup bu kalksın şu iptal olsun demek kolay ama o durumların çoğu zaten mahkemeler tarafından verilen haklar neticesinde kanunda zorunlu olarak yapılan değişikliklerden oluşuyor.
neyse bu tartışmaya daha fazla girmeyeceğim, ana konu varken böle kişisel talepler üzerindrn tartışmak bence fuzuli, fakat bir kanun bence şöle olsun böle olsun demekten çok daha derin sebeplere dayanır bunu hatırlatmak isterim. ayrıca devlet burada kimseye araba da hediye etmiyor, sadece bir vergi alımından muaf tutuyor.

nickneymi Herşeyi yazdım, çözdüm, ille böyle olsun gibi bir durum zaten yok, bu sizin yanlış yorumlamanız. Başlığı üstünde, burada bir talep ve insanların konuya ilişkin fikirleri, değerlendirmeleri, öneri ifadeleri var.

Üst yazıda belirttiğim düzenleme önerilerinin bir kısmının başka fikirler de dikkate alınarak değerlendirildiği ve konuyla ilgili farklı çalışmaların yapıldığını duyuyorum.

Genel olarak geçmiş dönem uygulamalarıyla ilgili oluşan kanaat; gerek ötv indirimi ile araca ulaşmaktan, gerekse engelli araç park yerlerinden, engellinin bizzat kendisinden ziyade, ulaşım ve hareket kısıtı bulunmayan engelsiz olan yakınının bu avantajlardan daha fazla istifade etmesinin, sağlanan kolaylıkların amacına hizmet etmesine engel olduğu yönünde. Kanaatimce araç alımına ve kullanım şekline ilişkin sınırlama ve kısıtlamaların neden olan şeylerin en başında da bu durum geliyor maalesef.

Ülkede engelli park yerleri, engelli aracını kullanan engelsiz bireye değil, hareket ve ulaşım problemi yaşayan engellinin bizzat kendisine hizmet etmedikçe, anlamını yitirmiş demektir.

ÖTV indirimi de benzer şekilde, hareket ve ulaşım kısıtlığı olan engellinin bizzat kendisinin değil, onun çevresindeki insanların ya da "ulaşım ve hareket kısıtlığı olmayan" engellilerin araca ulaşmasını kolaylaştırmaya devam ettikçe ortaya çıkma sebebini anlamsız hale getirmiş demektir.

Konuyla ilgili sürekli yeni düzenleme önerileri olduğunu ve çalışmalar yapıldığını duyuyoruz.

Şahsen bu düzenlemenin çok yakın zamanda bitirilip, kısa sürede uygulamaya geçileceğini sanmıyorum açıkçası. Umarım yanılırım.

Engelli Araçlarındaki Üst Fiyat Limiti Kaldırılsın! - Destek Gerekiyor

Merhaba Arkadaşlar,

Son zamandalar sıfır araçlara gelen yüksek zam oranları ve araçların aynı opsiyonlarda olması fiyatlarının ise yüksek peek yapması sonucunda engelli arkadaşlar kendilerine devletin 5 yılda 1 kere tanımış olduğu ÖTV muafiyetinden yüksek zamlardan dolayı araç alamıyorlar. 2021 yılı itibari ile 330.800TL olan sınırın sıfır araç piyasasındaki yüksek artış sebebi ile zorluklar yaşıyoruz. Engelli vatandaşlar olarak bu fiyat bandının senede bir kaç kere araç piyasasına göre düzenlenmesini yada bu sınırın artık kaldırılması için bir kampanya başlatıyorum, eğer sesimizi duyurabilirsek belki bu sorunu ortadan kaldırabiliriz.

Katılım Link: http://chng.it/bWfkXRzwJf

Üst Alt