Evet sevgili selda nın yaptığı açıklamalara bazı eklemeler yapılabilir.
Bence bunları yazalım, yazalım da iş başvurularında genel anlamda nelere dikkat ediliyor önce onu bulmaya çalışalım.
Aklı başında işverenler ve gerçekten işinde başarı isteyenler artık farklı şeyleri gözönüne alıyorlar.
Çünkü bir iş yerini başarılı hale getirmek son derece iyi okullardan mezun olmuş zeki ve tecrübenin peşinde koşmuyorlar.
Herşeyden önce yaş sınırlaması hemen hemen her yerde var. Ben tecrübeliyim ve şunları şunları yaptım gibi cv de yazılı olan ama aslında şişirilmiş çoğu şeyi anlayabilecek sorularla karşınıza çıkabiliyorlar.
Sizi işe almadan önce son derece bilimsel bir yöntemle hazırlanmış testlerden geçebiliyorsunuz. Bu testlerde öylesine güzel sorular var ki sizin kimliğini ve sizi siz yapan özellikleri çok rahatlıkla görebiliyorlar.
Ben merkezcimisiniz, ekip çalışmasına yatkınmısınız, liderlik özellikleriniz var mı, kişileri etkileme yönünüz ne kadardır, vs. vs....
Bu testlerden geçebildiyseniz eğer, sizi yine siz yapan işiniz dışındaki özellikleriniz etken oluyor.Bizzat şahidim.
Kısacası işin ilk başında ya bu sakat almayalım gibi bir mantık içermiyorlar. Hiç umurlarında bile değil aslında sakat olup olmamak. Eğer kişi o iş yerini bir adım daha öteye götürebilecek potansiyele sahipse taşığı bu fiziksel özellikler pek umurlarında olmuyor.
Kabul etmek gerekir ki gerçekten iş bulabilmek kolay gibi gözükse de, her işi yaparım abi mantığının dışında iş arayanlardan çok fazla şey beklenmekte.
Bütün bunların dışında gerçekten sizi siz yapan değerleriniz fazlaysa iş bulabilme imkanınız artıyor. Hemen herkes artık üniversite mezunu, hemen herkes artık iki yabancı dil biliyor. birebir kıyasladığımızda sahip olduğumuz özellikler çok farklı değil.
Birey olarak o iş yerine ivme kazandıracak kişi kapıyor işi. Kendimizi geliştirmekle başlıyor işin ilk adımı sonuç olarak.
Bütün bu yazdıklarım özel şirketler vs. içindir. Devlet dairelerinde iş bulabilmenin koşulları zaten herkes tarafından bilinmekte.
Büyük şirketler artık sizin duygusal zekanızla da ilgileniyor.
Ama daha öncede yazdığım gibi asıl sorun iş bulduğunuz yerdeki çalışma ortamınızın sakatlara uyup uymadığı. Nasıl gelirsiniz, nasıl gidersiniz, bu anlamda yorulurmusunuz, kimsenin umrunda değil.
Sakatlarımız iş bulabilseler bile bunun devamlılığını getirmede asıl sorunu yaşıyorlar diye düşünenlerdenim.