Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin istihdam sorununun çözümü nedir? [Tartışma]

Eshat

Aktif Üye
Konular
141
Reaksiyonlar
0
Engellinin, istihdam sorununun çözümü sizce nedir?

İstihdam sorunu, ülkemizde bütün bireyler için, başlı başına bir sorun olarak, karşımızda durmaktadır. Yapılan bütün çalışmalara ve bütün uygulamalara rağmen, bu sorun hâlen aşılabilmiş değildir.

Özellikle engellilerde istihdam sorunu, diğer insanlara nazaran daha fazladır. İşte bunun nedenleri nedir? Nasıl aşabiliriz? Bu konuda biz engellilere düşen görevler nelerdir?

Engellilerin istihdam sorununun neden kaynaklandığına bakarsak, bunun için çok fazla neden sayabiliriz.

Öncelikle, engelli kişinin, engelinin niteliğinden dolayı istihdam edilememesi, işte burada, bir işveren engelli kişiyi işe alacağı zaman, öncelikle özür oranı en az olanı veya iş konusunda nitelik olarak en verim alabileceği kişiyi seçiyor. Bu durumda, engeli fazla olan kişilerin iş bulma olanağını, bir noktada azaltıyor.

Eğitim ve beceri olarak, en iyi olan engelliler tercih nedeni olabiliyor. Bir ilkokul mezunu kişiyle, üniversite mezunu olan kişi istihdam konusunda eşit orantıda değildir.

Engelli kişinin kendisine olan özgüveni ve çalışma isteği de çok önemlidir. Kendisine güvenemeyen bir kişi başarılı olamaz. Her şeyden önce kişinin kendi çalışma isteği de olmalıdır. Bu konuda güven eksikliğinin nedeniyle, engelli kişide çalışma isteği olmayabilir.

Yapılacak işin niteliği engelli için önemlidir. Engeline uygun işlerin olması gerekmektedir. Bunu her zaman için bulamaması da bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. İşyerinin engelliye uygun halde olmaması, engelliden istediği verimi alamamak da yine bu etkenler arasındadır.

Aile ve çevrenin yeterli desteklerinin olmaması, meslek edindirme kurslarının yeterli olmaması, istihdamın önündeki engellerdendir. Bununla beraber kanunların yetersiz olması, denetimdeki eksikliğin de büyük bir sorun olduğu bilinmektedir.

Çözüm nedir?

Öncelikle engellilere yönelik, bilgi ve becerilerini tam manasıyla ortaya koyabilecekleri, uygulamalı meslek edindirme kursları düzenlemektir Bu kursları sadece düzenleyerek, kurs bitiminde bir sertifika verilerek, yine işsizliğe devam edilmemesi için, bu kursların sonunda engellileri istihdam edecek işyerlerini, gerekirse devlet eliyle kurmaktır.

Kamu ve özel sektörde, özürlü kontenjan açıklarının tamamı doldurulmalıdır. Aynı zamanda Engelli kontenjanını boş olarak bulunduran işverene verilecek ceza miktarları en azami bir şekilde artırılmalıdır. Devletin bu konudaki denetim mekanizması daha da sıkılaştırılarak, engelli insanların istihdamı artırılabilir.

Engelli istihdam eden işyerlerinde engellilere yönelik gerekli düzenlemeler sağlanarak uygun çalışma ortamının sağlanması da, engelli kişilerin işyerlerinde daha verimli olabilmeleri ve işyerinde daha aktif olmalarını sağlayacaktır.

Engellilerin eğitim seviyelerini yükseltmeleri için engellilere uygun koşullarda okulları daha da çoğaltılarak, engellilerin daha iyi bir eğitim alabilmesi çok önemlidir. Çünkü eğitim seviyesi yükseldikçe işsizlik rakamları düşmektedir.

Bütün bunlar sadece benim aklıma gelen çözüm önerileridir. Elbette daha güzel ve değişik fikir beyan edecek olan arkadaşlarda mutlaka olacaktır.

Bütün bunlar sadece yüzeysel olarak değinilmiş konulardır.

Çözüm için ne yapılası gereklidir. Aslında birçok engelli işsizlikten dert yanarlar, haklı olaraktan. Ama unutmayalım ki; bunların hepsi bir mücadele gerektirir. Bu haklarımızı almak için, bir çaba göstermekten geçer, Hakkımızı istemesini bilemeliyiz. Hakkımız olan her konuda sonuna kadar ısrarcı olabilmeliyiz.

yolsuzluğun önlenmesi örn: özürlü olmayan birisi erken emekli olmak için ufakta bi rahatsızlığı olsa bunu bi şekilde %40 orana çıkartabiliyor işverende zaten kağıtta özürlü gerçekte hiçbir özrü bulunmayan kişileri tercih ettiğinden gerçekten özürlü olanların hakkı bu şekilde yenmiş oluyor bunun önüne geçilirse bir nebzede olsa çözümlenir gibi birde %3 lük bir oran çok küçük bir oran bu oranın iyileştirilmesi gerek kanımca....

İstihdam ve İşsizlik…
Engelliler için, istihdam çok önemli bir sorundur. Bu sorun karşısında gerekli tepkilerimiz ve çözüm önerilerimizi ortaya koyarak, bu sorunu kısmen de olsa azaltabilmek, birçok engelli arkadaşımızın hayat şartlarının daha düzenli olması açısından iyi olacaktır.

İşsizliğin olmadığı yerde hayatımızın düzenli olması istediğimiz hayatı yaşama olanağımızın olması ve sosyal yönden aktif olmamız söz konusu olamaz. Bütün bunların söz konusu olmadığı bir yerde de kaliteli bir yaşamdan bahsedilemez.

Bu kadar önemli olan bir konu için, gerekli tepkimizi ortaya koyarak, gerekli mücadelemizi hakkıyla verebilmek gerekmektedir. Belki biz kendi işimizi bulmuş olabiliriz. Ama biz işimizi bulduk diye, kendi kabuğumuza çekilmemeliyiz. İşsiz olan engelli arkadaşlarımıza gerekli desteğimizi sağlayarak, onların yanlarında olmalıyız. Eğer biz bizim gibi engelli olan kader arkadaşlarımıza gerekli desteği veremezsek, diğer insanlardan bir destek beklemek hayalcilikten başka bir şey olamaz.

Önce biz kendi aramızda birbirimize destek vererek engellilerin işsizlik konusunda kanayan yaralarına bir dur demeliyiz.

Değerli arkadaşım güzel söylemişsiniz. Bu konuda size katılmamak mümkün değil. Zira sadece bunları söylemek yetmiyor. Bu konuda gerekli tepkilerimizi ortaya koyarak, etkin bir mücadele vermek gerekiyor. İşte burada çalışan veya çalışmayan bütün engelliler gerekli tepkiyi gösterebilmelidirler. Sorun engellinin sorunuysa burada “Ben yoktur, biz vardır.” İşte bu noktada sadece söylemler yetmez. Eğer bize bir hak verilmişse, bu haklar belli bir mücadelenin sonunda alınmıştır. Bizlerde aynı mücadelemizi göstererek, Bu haklarımızı korumalıyız ve yeni hakları alma gayreti içerisinde olmalıyız.

Değerli arkadaşım, o içten ve samimi önerileriniz inanın beni duygulandırdı. Bu samimi ve yardımsever tavırlarından dolayı size ne kadar teşekkür etsem azdır.

Benim yazışmalarımı okumuşsunuz buna da memnun oldum. Allah'a çok şükürler olsun kendime yetecek kadar maddi imkânım vardır. Ben engelimle ilgili birçok mücadeleyi gerek bireysel olarak, gerekse engelli arkadaşlarımla omuz omuza veridim, vermeye de devam etmekteyim. Bana göre bir insanın Avukatı da, Doktoru da her şeyden evvel kendisidir. Önce kendi sorununun ne olduğunu insan kendisi bilmelidir. Sorununu bilmeyen insan çözümünü bulamaz.

Siz benim mücadele konusundaki söylemlerimin olmasından dolayı belki benim sorunlarımın olduğunu düşünmüşsünüzdür. Benim ne rapor, ne iş, nede para sıkıntım çok şükür yoktur. Benim için sorun engellinin sorunuysa, engelliye bir haksızlık yapılıyorsa, makam ve mevki tanımadan mücadelemi vermektir. Yani engelli arkadaşlar destek olmaktır. Hani siz diyorsunuz ya birlik ve beraberlik yok diye size katılıyorum. İşte amacım o birlikteliği sağlamaktır. Belki zordur, belki birçok kişiye göre imkânsızdır. Lakin imkânsızda olsa, zorda olsa, ben mücadeleye devam diyorum.

Umarım anlatabilmişimdir.

Bir fikrim var...!

kamu hizmetlerinde oturularak yapılacak binlerce iş var.ama sağlam insanlar oturarak bu işi yapıyorlar.halbuki ayaktalar gitsinler ticaret yapsınlar oturarak özürlüülerin işlerine karışmasınlar.devletin geri hizmeti dediği bir mantalite var.o geri hizmete genelde özürlü olanları alıyorlar.merak ediyorum.bu kamuda calışanların hepsi özürlümü ne iş yapıyorlar._?
devlet işi özürlülere uygundur.

evlere hapis kamuda hapis :)

firri olan varmı?

Engellinin istihdamı konusunda yapılacak olan o kadar çok şeyler varki; engelli insanların engelinin sorunun yanında bu zorlukları yaşamasıda ayrı bir talihsizliktir.

Bu kadar sorunların içinde en büyük sorunlardan birisi olan işsizlik konusunda gerekli projelerin yapılarak, sadece günü kurtarmak için değil, geniş kapsamlı bir şekilde ilerleyen zaman diliminide kapsayacak şekilde yapılması gerekir. Bu konuda yetkili makamların gerekli çalışmaları yapmaları gerekmektedir. Çünkü bir çok engellinin buna ihtiyacı vardır.

Düşünüldüğü gibi bazı konularda engelliler için kamu ve özel sektörde iş imkanlarının olması engelli olan kişilerin ekonomik anlamda rahatlamalarını sağlayacaktır. Engellileirn en öncelikli sorunlarının başında gelen istihdam sorununa bu kadar duyarsız kalınması çok düşündürücüdür. Zira ekonomik olarak özgürlük veremediğiniz insana diğer şeyleri vermek çokta bir anlam taşımaz.

Meslekler

Tekrar merhaba arkadaşlar,işkur görevlisi bana şöyle dedi bize kalifiye engelli başvurmuyor genelde ruhsal yönden bozuk,aman sen yeter ki işe gelme maaşını evine göndereyim denilecek derecede.
Gerçekten her kalifiye engelli iş güç sahibi mi iş hayatından memnun mu ? Payaşır mısınız?

Engellilerin istekleri dışında çalışmak zorunda veya mecburiyetinde olmaması gerektiğini ve kişilerin engelli duruma düştükleri anda en az bir memur emeklisinin özlük haklarına sahip olmaları gerektiğini düşünüyorum.

Türkiye için şu an ütopik olabilir ama ben gelecek için ümitliyim. : )

Böylece engellilerin istihdamı gibi bir sorunda ülke gündemininden tamamiyle kalkmış olur.;)

bence ulaşım büyük sorun. engelliyi işe almakla olmuyor . onu işyerine , evine getiren serviste olmalı . yaz kış demeden kar yağmur çamur demeden işe gitmen gerek . nasıl ulaşacaksın ? belki sağlam insanlar için konu bile olmaycak şeyler bizim için aşılamaz sorun oluyorlar bazen . benim bi yere girip çalışamama nedenim ulaşım sorunumdur. topu taşıma araçlarını kullanamam vs.

Selamlar. arkadaşlar Bu işi ancak Devlet başarabilir. Önce çalışabilir Özürlülerin tüm kişisel özelliklerini (Beceri, kabiliyetini) incelemeli. Sonra istihdam etmek isteyen işyerinin özellikleri (makul olanlar) ile eşleştirmeli Özürlünün eksik yada gerekli özellikleri kazanmasına çalışmalıdır. Ama bu işte ne Özürlülere nede işverene en ufak taviz vermemeli bence, Bu iş anca taviz verilmeden çözülür.

arkadaşlar oş olaırakalım birbirimize sosyal mesaj vermeyi sonuca yönelik düşünelim bu istihdam işi ancak nüfusu olan arkadaşlarımızın kamuya duyurmasıyla medya desteğiyle , işçi sendikalarının bu işe önce ceplerini düşünmeden el atması lazım. bu istihdam sorunun nu sizlerden en den daha iyi bilen insanlar var onlarda sendikalar medya dernekler hukukçular devletin kendisi boş olan engelli kontenjanını doldursa bu sorun biter devlet bilmiyor muşünün. burda bence birnirimize öneri sunmak çok boş saç bunu biliyorum vrın gerisini siz düşünün burda birbirimize öneri sunmak bence çok boş saçma

Ya millet kole ariyor onu yaparmisin bunu yaparmisin he herseyi yaparim koleyim asgari ucrete ya boyle bir yapi var isverende sen engelliyi ne saniyorsun ya

NETBUS

aynen engellıye işversen nolcak 15-20yıl gıbı bır sure nasıl gıdıp gelecek servıs sorunu buyuk sıkıntı engelı ıçın.

Malisef bukonuda yazılacak okadar cok şey varki bütün arkadaşların yorumlarını okudum hepimizin bu konuda engellilik raporuna istisnadan istekleri farklı farklı doğal olarak benim ônerimde farklı olacaktır ilkônce insankendisine güvenecektir cevresine zarar vermeden içinde bulunduğu yada icinde bulundurduğu Ruhun varlığına varacaktır cevresi ile deyil kendisi ile barışk olmalıdır, komserim, bakanım tabiki farklı farklı hallerimiz var kimimiz Doktor, kimimiz savcı, kimimiz öğretmen kimimiz polis kimimizde bakan oluyoruz niye barışık deyiliz anlamadım bizene kim cin neyaparsa yapsın önemli olan senin neyaptığın bu devletin imkanları olanakları olmasa kim cin neyapabilir gıyaybiyen (Gigaset)
Evet engellilerin istihdam sorunları vardır halen bir insanlık suçugibi tarihlerden günümüze devretmiştir tekerür olmuştur bu konuda avrupa insan hakları birazdaha engellisine (emekluyuzun manası nedir) ayın var aynı mal sahip cıkmıştır.
En büyük sorunların başında agır sanayî úretimi ve Ticaret vardır kendisine güvenen bir engelli ticaret yapabilirmi CEO olabilrmi ne yazık olsam ben olurum KDV şaban, yani ikinci sınıf malzeme kullanıyoruz ağır sanayi ister engelli takliti yap ister sen engelli ol kaderini yaşarsın ancak bu işin fıtratında var.
Anayasa üc koldan yônetir insanları Yargı, yasama ve yürütmeyle biz engelliler en fazla yasamayla haklarımızı savuna bilir ve kolluya biliriz ben yargıyla işlerimi yaparım diyen gittikce malisef ayın var aynı mal salı verdiyse konsuya batar
Engellilerin turizimde, sporda, kültürde sanatta ve buna benzer kurumsal sağalarda calışması isteğiğle

Isdihdamin onunde en buyuk soru iskur ve iskur danismanlik sistemi sistem de sadece patron ne derse o oluyor iskur cezai islem uygulamiyor bir de danismalar her turlu bilgini isverene sunuyor yasal olmasada

Bimer e yazın arkadaşlar herkes yazsın tepkisini koysun. Ben 7 ay İstanbul gibi yerde iş aradım ve hep asgari ücret verdikleri için çalışmadım. şimdi özel sektörde iyi bir maaşla kendi çabamla bir iş buldum. İş kur asgari ücretle çalışacak engelli adayına iş bulur. Ayrıca iş ilanları 2014 yılından itibaren hep aynı kimse işe ya almıyor yada kimse asgari ücretle çalışmıyor. Sürekli firmalar iş ilanlarını değiştirip değiştirip tekrar açıyor. Benim araştırmalarım bu firmaların ucuz personel arayışı içinde olması size tavsiyem ekps sınavına çalışın 2016 yılında memur olmaya bakın özel sektör bitmiş. İş kur desen kendine faydası yok toplu görüşmeler falan hikaye . Deneyim tecrübeniz varsa üniversite mezunu ve kendinizi geliştirmişseniz özel sektör para verir. Sadece açık öğretim okuyup mezun olup iş deneyiminiz yoksa yine asgari ücret alırsınız.

Herşeyin başı insandır insan empati yapmayı öğrenip insanca düşünmeye başladığında sadece engellinin değil bütün toplumun sorunu çözülür fakat bu aşamada artık birşey olacağını sanmam kanserde son evreye gelmiş bir hastanın durumu gibi insanlığın durumu, kurtarmak pek mümkün değil gibi yada kokhucre tedavisi şart, nedir bu toplumun kokhucre tedavisi temiz kalpli düzgün güvenilir insan yetiştirmek bununda mumkunlugu tartışılır bu aşamada bence... Herkes oturmuş güneşin batıdan doğmasını kıyametin kopmasını bekliyor.

İşkur'u tamamen kaldır bak sorun kendiliğinden nasıl çözülüyor.

İstanbul gibi gerçekten büyük şehirlerde asgari ücrete hayır diyebilirsiniz fakat Balıkesir gibi sahte bir büyük şehir ilan ederek büyükmüş gibi gösterilen kasaba vari illerde ise durum tamamen asgari ücretten yana, makina mühendisi geçen sene 1.800 TL aldığını biliyorum ve bu adam tüm bir fabrikadan sorumluydu,eğer 1.200 falan alıyorsanız kesinlikle sigortanız yatmıyor demektir.İşte böyle bir yer benim güzel memleketim.

Öyle kendine güveni falan geçelim arkadaşlar torpilin yoksa allami cihan olsan nafile herkesin kendine güveni vardır olmayan varmı ?Kendine güveni olmayanın zaten bir rahatsızlığı vardır.

İşkura gelen ilanları özellikle inceliyorum ve 15-20 günde bir hep aynıları tekrarlanıyor,işçi arayanlarda dikkat edin hep olmadık taraflardan vurmaya çalışıyorlar,mesela kaynakçısan torna biliyormusun yada seni depoya versem yükleme yapamazsın yük taşıyamazsın gibi gibi örnekler uzatılıp gider.burada nerde peki kendine güven?Demek ki sadece kendine güvenle iş çözülmüyor.Tirilyonluk fabrika yönetenler iki işçinin çalıştırılacağı yeri çözemiyor olay burdan kaynaklanıyor,ammavelakin torpil bulursan masan hemen sipariş edilir meraklanma :)

Sorunun asıl kaynağı işkur cezayi işlem uygulamıyor patrondan yana tavır alıyor bimer den yazmakta işi çözmüyor klasik iki cevap veriliyor oldu bitti işveren ceza yazılmayınca kimseyi almıyor

Üst Alt