Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin kullanabileceği motosikletler

StratoS

Aktif Üye
Konular
33
Reaksiyonlar
3
Selamlar,

Motorsiklet benim gibi bazı arkadaşlarımın hayali olabilir. Bu hayali engelli olduğumuz için yine bazı noktalarda gerçekleştirme imkanımız bulunmuyor.

Özellikle Otopedik engelli olan arkadaşlarım yeni B ehliyetleri ile 2 tekerlekli araç kullanamaz kodunu alıyorlar. (Verilmeyen istisnai arkadaşlarda varmış ama istisnalar kaideyi bozmaz diyorum) Bu durumda motorsiklet kullanamıyorlar.

Aynı zamanda ortopedik engelli olmayan arkadaşlarım yine motorsikler kullanmak için, ihtiyaçlarına göre A1/A2 ve A ehliyetlerini almaları gerekiyor.

Bu durumda hiç ehliyet alma sürecine girmeden ve ehliyet alamayacak benim gibi arkadaşlar içinde bir nebze motor hissini yaşatan kaskınızla dolaşabilecğeiniz seçenekler var.

A- Quadro 3-4

Mevzuat sistemimiz yan yana lastik arası iz açıklığı belli bir limitten uzun araçlara otomobil tanımını veriyor. Bu tanımı alan araçda direk B ehliyet ile kullanılabilir hale geliyor. Ruhsatta motorsiklet yazıyor ancak L5 sınıfı şeklinde belirtildiği an siz B ehliyet il kullanabiliyorsunuz.

Bu motor markası 3 ve 4 tekerli bu şekilde motorlar üretiyor. Kullananlar aynı motor havasını aldıklarını söylüyorlar. Hem de 3-4 tekerin verdiği konforla sürüş emniyeti daha da artıyor.

3:

QUADRO-QV3-0.jpg

maxresdefault.jpg

4282bd305ed369794173e99fdcfdcd74.jpg

4:

ORZX06861.jpg

Quadro4-web-850x600-9-800x600.jpg

maxresdefault.jpg

B-ATV:

Herkesin bildiği 4 tekerlekli genelde asfalt değilde arazi koşullarına yönelik üretilmiş araçlar. Bu araçlar Offroad ve Onroad şeklinde ayrılıyor. Offroad a plaka alamıyorsunuz ve trafiğe çıkamıyorsunuz.

Bu araçlar trafiğe 2 şekilde kaydedilebiliyor:

1-L5 Motorsiklet: Yukarıda bahsettiğim gibi, aynı motorsiklet kurallarında hız sınırında ve vergi/muayene süreçleri uygulanıyor. B ehliyetle kullanılıyor.

2-T3 Traktör: Evet yanlış duymadınız bu araçlar bazı ülkelerde traktör olarak kullanılıyor ve buna uygun üretiliyor. Bu yüzden mevzuatımızda bu araçların tescilinde traktör olmasına imkan veriyor. Bu şekilde tescilde yine B ehliyetle kullanabildiğiniz gibi Traktör olmasının en büyük avantajı alırken ÖTV gibi, ve MTV gibi vergilerin olmaması...
Muayenesi 3 yılda 1, sadece trafik sigortasına cüzzi bir miktar ödeyip trafikte istediğiiz gibi dolaşıyorsunuz.

Bu tescilin 2 negatif yönü var: Traktör tescilindeki araçlar otobanlara giremiyor. Ve hız sınırları düşük. Ancak hız sınırı konusunda zaten bu araçların hıza yönelik değilde arazi ve zor yol koşullarına göre yapılması sebebiyle çok önemsenmeyebilir. (Zaten Araçların neredeyse tamamında 60 km hız sınırlayıcı oluyor. Bunu açtırmak için beyni fabrikaya gönderip yazılım değiştirmeniz falan gerekiyor.)

0024466_atv-sportsman-touring-570-eps_560.jpeg

aw768334_10.jpg

C-UTV:

ATV, All-Terrain Vehicle yani tüm yol koşullarına uygun tasarlanmış araçlar olarak adlanırken, UTV'ler Utility Vehicle ismi ile daha çok asfalt yani trafik şartları için tasarlanmış araçlar oluyor.

Bu araçlarda 4 tekerlekli. Ancak ATV'lere göre en büyük farkları çelik barlarla korunan üst karoserleri ve bildiğiniz otomobillerdeki gibi direksiyon sistemi diyebiliriz. Ayrıca bu araçlarda emniyet kemeri de var.

Bu araçların sistemleri küçük araçları andırıyor. Yan yana 2 kişi oturma kapsiteleri var. Ufakda olsa açık bagajları var. Ve 4x4 özellikleri ile çok rahatlıkla tüm yol koşullarının üstesinden gelebilir durumdalar.

Bu araçlar ATV'lere göre biraz daha pahalı olsa da motorsiklet olumsuz hava şartları zorluklarını neredeyse hiç yaşatmıyor diyebiliriz. Araç içine eklenebilecke ek opsiyonlarla, en zorlu kış şartlarında bile kolaylıkla kullanabilirsiniz. (Araç gibi yanlarını kapatabilir, içine ufak kalorifer bile ekleyebilirsiniz.)

Bu araçlarda ATV'lerde ki gibi L5 Motorsikler ve T1 Traktör(ATV'lerde T3) olarak tescil ettiriliyor. Ve yukarıda yazdığım durumlar bu araçlar içinde geçerli oluyor.

CFMOTO-1000cc-4x4-side-by-side-ATV.png

cf-moto-u-force-550-utv-ugur-mondial-guvencesi-ile__0741532746842426.png

cfmoto-zforce-800ex-scratch-resistant-flip-windshield-fws-cf-zf800ex-cfmoto-zforce-800-flip-windshield-1_large.jpeg

x5_736250933r59.jpg

Yine kesin konu dışı yazıyorum ama:)) arayınca bu başlık çıktı. Önümüzdeki yıl Honda NC750X ile bir Avrupa turu planlıyorum. Gerektiğinde çadırda felan kalmalı. Bu bağlamda engeli buna müsaade eden ,motosiklete ilgi duyan, böyle bir macera yaşamak isteyen kafa dengi birileri varmıdır buralarda.

motorsıklet ıcın aldıgım rapora gore A2 kullanabılır 2 tekerleklı arac kullanamaz kodu ve otomatık kullanabılır kodu var.ve hıc bır ehlıyet kursunda 3 tekerleklı arac olmadıgından dolayı bana soylenen sen kendın sartlara uygun motoru alıp kendı aracınla kursa gırebılıyormusun yasada bu varmıs.ama gel gelelımkı ruhsata 3 tekerlek olarak işli 126 cc cok buyuk olmayan otomatık scooter bulamıyorum.bu konuyuda cok kısı bılmedıgınden nasıl bır arac alacagımıda bılemıyorum.yanlış bır ıste yapmak ıstemıyorum sızden rıcam bu konuda bana yardımcı olmanız bıldıgının marka olabılır yada ne yapmalıyım ayrıca 12 senedır 2 tekerleklı scooter kkullanıyorum tecrubem var saygılar

B otomotaik ehliyeti olanlar ATV kullanabilirmi? Bildiğiniz gibi yeni ehliyetlerde ATV lere özel bi grup bulunmuyor. bende işe gidip gelebilmek için şehir içi trafiği ve araca yer bulma konusunda sıkıntı yaşadığım için ATV almayı düşünüyorum. Ama karakola da başvurdum ehliyetimin kullanıp kullanamayacağı hakkında net bi bilgi verilmedi

bende cok isterdim kullanmayı sağ el ssag ayak bende bu vaziyette malesef kullanabileceğim bir versiyon yok..

YABANCI34

Yazıda paylaştığım Quadro 3 tekerli size uygun değil mi? Tam aradığınız motorun özelliklerini yazar mısınız, bende araştırayım.
mertesr1

Yukarıdaki yazımda belirtmiştim. Kullanım durumu tescile bağlı. Eğer ATV T3 dediğimiz Traktör olarak tescil edilmişse, B ehliyetle kullanabilirsiniz. Ancak Motor olarak tescil edilmişse, kullanamazsınız.

Tescili zaten ATV almaya gittiğinizde satıcı size T3 diye belirtir. Zaten boy boy reklamla satışta yapıyorlar.

T3 Traktörün sıkıntısı yukarıdaki yazımda da belirttiğim gibi hız limiti, ve Otoban gibi yollara girememektir.
mcaglarr

Otomatik vites kullanım izniniz varsa, kullanabilirsiniz aslında. Ya da yukarıda belirttiğim gibi T3 Traktör sınıfında ATV/UTV alıp tertibat yaptırabilirsiniz.

PEUGEOT METROPOLİS 400 VAR 3 TEKERLEKLİ VE IŞIKLARDA FELAN KENDİ TEKERLERİ ÜZERİNDE DURABİLİYOR .
MEVCUT B SINIFI ENGELLİ EHLİYETİM İLE KULLANABİLİYORMUYUM ?
@StratoS

sızın bahsettıgınız motor çok guzel harıka bırsey ama cok pahalı bırazda butcemıze gore haraket etmemız gerekıyor ayrıca yamaha Tricity alayım dedım ama onlarda ruhsatta ıkı teker olarak işli.bakalım bugun ozel yapım 3 tekerleklı scooter buldum ayrıca ruhsatada ıslenmıs nasıpse carsamba alacagım..

black bishop

Onu sordum, hiçbir bayi T3 olarak tescil yaptırmıyormuş. Motor olarak tescili yapıldığı için kullanamıyorsunuz. (Motor ehliyetiniz yoksa)

Ama alma durumunuz kesinse, Bayi ile görüşüp, Quadro'nun yaptığı gibi T3 tescil yapılmasını görüşebilirsiniz diye düşünüyorum.

StratoS, 4 tekerler güzelmiş, kumda, dağda, bayırda zorlanmadan gezilir.

Bende 2 teker 250 cc lik maxi scooter var ayağımı kaldıramadığım ve ayağım ile vites atamadığım için otomtaik ortası boşluk olan maxi scooter kullanıorum aktif olarak 45.390 km'deyim.

2017 de ege - akdeniz turu yaptım adanaya kadar yüklü şekilde sürdümve ertesi gün adana - istanbul tek günde geldim. Eve geldiğimde yorulurum sandım hiç de öyle bir durum söz konusu olmadı. keyfi bir başka gerçekten.

Geçen sene borçtan, bu sene karadeniz turu yapma planım vardı artvine kadar virüsten dolayı 1 sene daha ertelendi. :)

1- Çanakkale feribota binmeden önce son dinlenme hemde atmden para çekmem için durmam lazımdı.

2- Ayvalıkta kamp ve şeytan sofrası gezisinden.

3- Çeşme gezisinden.

4- ve Antalya'ya giriş.

Antalya, Konya seydişehir ve adana geizsi ile 8 günde toplamda 3.560 km yol yaptım. Karadeniz turu daha uzun sürecek hem mesafe hem zaman açısından. :cool:

Her şey görüldüğü gibi değil malesef. :) Tüm kamp malzemem olduğu halde yer karşı tarafa ait olduğu için 40 - 50 - 60 tl para istiyorlardı. Bir tek ayvalıkta çadır kurdum geri tüm yer pansyionda kaldım. Çeşme gibi bir yerde 50 tl ye otelde kaldım. Diğer yerlerde aynı şekilde. Öyle olacağını bilseydim kamp malzemelerini getirmezdim. Gezdiğim aylar eylül olmasına rağmen baya sıcaktı. Karadeniz turunda bir kaç eşya alacağım o valizden giydiklerim 2, 3 eşyayı geçmez. Valize gere yok. Motorun arkasına çanta taktırdım. Uzun yolda yan çantalar da aldım. Seneye bu üçlü çanta ve sele altı bagajı fazlası ile yetecek. :)

Alman, gezilerini ve kamp tecrübelerini paylaştığın bir blog/youtube kanalı vs var mı?

Yok kamp 1 defa yaptım dediğim gibi. Yapacağım karadeniz turunda kamp yapar mıyım emin değilim yağmur yağışından dolayı onun yerine pansiyon ya da yayla evlerinde vakit geçiririm diye düşünüyorum. Hele bir seneye olsun bakıcaz bir çaresine. :)

Memleketin her köşesi ayrı güzel gerçi de Karadeniz bir başka. Dediğin gibi yağmurun ne zaman yağacağı ve şiddeti hiç belli olmuyor.

K[FONT=sans-serif]ar[/FONT][FONT=sans-serif]adenizin y[/FONT][FONT=sans-serif]ağmurunu bilirim [/FONT][FONT=sans-serif]aslende ordulu olduğum için ordud[/FONT][FONT=sans-serif]a kon[/FONT][FONT=sans-serif]akl[/FONT][FONT=sans-serif]am[/FONT][FONT=sans-serif]a işini bed[/FONT][FONT=sans-serif]av[/FONT][FONT=sans-serif]ay[/FONT][FONT=sans-serif]a gelecek. :) Ordud[/FONT][FONT=sans-serif]an ilerisine gitmedim rizenin y[/FONT][FONT=sans-serif]ayl[/FONT][FONT=sans-serif]al[/FONT][FONT=sans-serif]arı ve sümel[/FONT][FONT=sans-serif]a m[/FONT][FONT=sans-serif]an[/FONT][FONT=sans-serif]astırı en çok görmek istediğim yerler [/FONT][FONT=sans-serif]artvin ces[/FONT][FONT=sans-serif]aret edersem gürcist[/FONT][FONT=sans-serif]an b[/FONT][FONT=sans-serif]atum[/FONT][FONT=sans-serif]ad[/FONT][FONT=sans-serif]a gitmeyi düşünüyorum b[/FONT][FONT=sans-serif]ak[/FONT][FONT=sans-serif]alım.[/FONT]

Umarım Gürcistan Batuma cesaret edersin, daha önce belirttiğim gibi önümüzdeki yıl bende nc 750 x ile Nordkapp rotasını tersten Gürcistan, Rusya,Beyaz Rusya üzerinden yapmayı planlıyorum, bu yıl gidersen özellikle Batum yollarını ve kamp yerlerine ait resimleri bekleriz.İyi sürüşler.

Ehliyeti halledeyim f650 gs ile eslik ederim sana alabilirsem güzelce ehliyeti önce sonra 500 cc bi makina hedefim

Mrb arkadaslar bende işe gidip gelmek çarşıya pazara gidip gelmek için uygun motor arıyorum hafif olacak ayaklarda güç kaybi var ama fizik tedavi gibi ayakları calistirmam sart yoksa allah muhafaza git gide güçsüzlesiyor farkindayim...diyeceğim şuki hafif 49 50 cc lik ortası boş rahat inilip binilen motor öneriniz var mi

49-50cc elektrikli diye tabir edilen o cihazlardan hiç kullanmadım. Ancak motosiklet kullanan biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim bizim gibi trafiği olan bir ülkede düşük cc motosiklet yada bisiklet kullanmak çok büyük risk.750-1000 cc ,devasa ses çıkaran makinaları bile görmekten aciz sürücülerin olduğu bir ortamda çok riskli. Bence.

Beyler herkese iyi forumlar. Burada motor bahsi açılmışken ortopedik rahat sizligi olmayan işitme engelli biri motor ehliyeti alabilirmi?benim işitme haricinde bir sorunum yok tamam olay il sağlıkta bitiyor işitme engelli olupta motor ehliyeti alabilen varmıdır acaba

Makiyato

50 cc elektrikli değil ufak motor olarak geçiyor b sınıfına sahip araç sürücüleri için motor ehliyeti almadan kullnmaları için hak verilmiş bir hak. Türkiye'de trafik konusunda istanbul gibi bir yerde doğma büyüme yaşadığım için trafiği iyi bilirim. :) 4 yıldır 250 lik maxi scooter kullnıyorum. Trafiği iyi okuyup tecrübe kazandıktan sonra cc farkının sorun olmayacağı kanaatindeyim.

Yüksek cc motoru sadece uzun yolda arıyorum. Onun dışında pek aramam. Motorum 120-130 km hızlara çıkıyor yeterli hızlı gideceğime biraz geç gidiyorum hepsi bu. Bende cc ne kadar çok yüksek olursa risk daha yüksek olur diyorum. Çünkü kaza daha çabuk güçlü bir düşüş, çarpma vs olacağından ölüm / yaralanma daha çok etkileycek bana göre. :)

Son düzenleme:
Dostum inan bende tam tersi düşünüyorum, cc ne kadar büyük olursa ülke trafiğinde tehlikeden/kazadan kaçma şansın o kadar yüksek olur. 50 cc motosiklet yada normal bir bisikletle büyükşehir trafiğini düşünemiyorum bile... Ki reflektörlü yelek, led far,abartı egzoz, hatta yanıp sönen ışığa rağmen motosikletlileri görmediğini/duymadığını iddia eden andavalların olduğu bir ülkede.
Dediğim gibi naçizane 10 yıllık motosiklet sürücüsü olarak benim görüşüm bu yönde.

selda*

Sizin içinizde "gezmek" hiç bitmesin, hiç eksik olmasın. Siz böyle motor olmasa da gezersiniz :)

Merhaba.
Sene 2007 , Doğustan sol el bileğim ampute. Doktor kurul raporu ile B/A2 ehliyeti almıstım. Yıllarca gezdim motosikletle . Kazada yaptım. Şuan ise sıfır otomobil olmak için ehliyetim yanacak. Otomatik vites araç kullanır ehliyetine dönecek. Honda CBR250 R motosikletim vardı. Öncesi Honda CBR 125R vardı. Velhasıl motosikletimi sattım ama halan aklım motosiklette. Ehliyet değişince hayaller iptal olacak.

FaCia

Hep derim motosiklet gerçekten bir tutku. Kanınıza bir kere karıştıysa o tutku kurtulmak öyle zor ki. Barkın' ın ölümünden sonra baya bir soğudum bende ama dedim ya bu tutkuyu ancak yaşayanlar anlar. İşiniz gerçekten zor. Allah kolaylık versin.

Ben de geçen kurula girdim ehliyet değişimi için kuruldakilere motorum olduğunu bu yüzden a2 otomatik ehliyeti almak istediğimi söyledim onlar ise mevzuat gereği 2 tekerlekli kullanamaz kodu vermeleri gerektiğini söylediler bu gün raporu aldım malesef kodu yazmışlar eldeki motoru satılığa çıkarttım bu yüzden.

Üst Alt