Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin sigorta primlerini hangi şartlarda devlet ödüyor?

Asmina81

Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar benim bir sorum olacak,
Engelli çalıştırma yükümlülüğü olmayan küçük veya orta ölçekli bir işletme engelli çalıştırırsa SSK pirimini yine Devlet mi karşılamakta? bunla ilgili bilgi bulamadım forumlarda bilgisi olan varsa yardımcı olur mu???

lütfen bu konuda bilgisi olan cevap versin.gerçekten bende merak ediyorum...saygılarımla

Küçük ölçekli işyerinde zorunlu olmadıgı halde özürlü çalıştıran işverenin ssk priminin işverene düşen kısımının %50 devlet tarafından karşılanır...
Ama engelli çalıştırma zorunlulugu olan bir şirkette ise kontenjan fazlası engelli çalıştırısan işverene düşen ssk priminin tamamı devlet tarafından karşılanır...

İlker ikinci şık için de %50 biliyorum ben yanlış mı biliyorum acaba emin değilim.
Tamamının devlet tarafından ödendiği bir teşvik duymamıştım.

tamamı hazine tarafndan abi benim ki öyle şimdi işveren prim ödemiyor bana

İlker bey zorunluluktan kasıt nedi?Örnek olarak 1 işyerinde 1 sigortalı var oda özürlü onun içinde bu kural geçerlimi geçerliyse işveren bunun için nereye muracaat edecek?

Zorunluluk ta kasıt 50 ve üzeri işçi çalıştıran işveren mecburen %3 engelli çalıştırmak zorunda degilmi... %3 lük kısmın dışında kalan engelli çalıştırır ise ozaman işverene düşen ssk primin tamamı hazinece karşılanır...

1 işyerinde 1 özürlü var ise işverene düşen kısmın %50 hazinece karşılanır..

%3lük özürlü çalıştırma mecburiyeti var.hazineden karşılaşıyor

Genelgede şu dört kategori için işveren prim teşviki öngörülüyor:​
  • Özel sektör işverenlerince bu madde kapsamında çalıştırılan [...] özürlü sigortalılar​
  • korumalı işyerlerinde çalıştırılan özürlü sigortalılar​
  • kontenjan fazlası özürlü çalıştıran​
  • yükümlü olmadıkları halde özürlü çalıştıran işverenlerin​
bu şekilde çalıştırdıkları her bir özürlü için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin yüzde ellisi Hazinece karşılanır.​

İlker'ciğim bak ben de OturanBoğa'nın gösterdiği genelgedeki şekilde ister kontenjan fazlası,ister yükümlülük dışı olsun işveren payının %50 si olarak bildiğimi söylemiştim.
Tamamının devlet tarafından karşılandığı gibi bir yönetmelik/genelge var mı belirtsen.

Vermiş olduğunuz bilgiler için tşk. ederim dostlar, Anladığım kadarı ile bir iş yerinde 1 kişi dahi çalışıyor olsa ve bu kişi özürlü statüsünde ise İşveren piriminin %50 sini devlet ödeyecek... Bunu Bi türlü muhasebeciye anlatamadım Admininiz Eklemiş olduğunuz resmi yazı için teşşekkür ederim...

Ama yanlış anlamayasın imren.
Teşvik sadece zorunlu engelli istihdamından fazla olarak ve zorunlu istihdam kapsamına girmediği halde engelli çalıştıranlar için geçerlidir.
Mesela 5 engelli çalıştırmakla yükümlü bir işyeri 5 ya da daha az sayıda engelli çalıştırırsa teşvik söz konusu olmaz.

“Özel sektör işverenlerince bu madde kapsamında çalıştırılan 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi özürlü sigortalılar ile 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen korumalı işyerlerinde çalıştırılan özürlü sigortalıların, aynı Kanunun 72 nci ve 73 üncü maddelerinde sayılan ve 78 inci maddesiyle belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren [SIZE=3]hisselerinin tamamı[/SIZE], kontenjan fazlası özürlü çalıştıran, yükümlü olmadıkları halde özürlü çalıştıran işverenlerin bu şekilde çalıştırdıkları her bir özürlü için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin yüzde ellisi Hazinece karşılanır. İşveren hissesine ait primlerin Hazinece karşılanabilmesi için işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak 506 sayılı Kanun uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi ve sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarı ile Hazinece karşılanmayan işveren hissesine ait tutarın ödenmiş olması şarttır. Bu fıkraya göre işveren tarafından ödenmesi gereken primlerin geç ödenmesi halinde, Hazinece Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak ödemenin gecikmesinden kaynaklanan gecikme zammı, işverenden tahsil edilir. Hazinece karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı tarafından müştereken belirlenir.”
hükümlerine yer verilmiştir.

http://www.sgk.gov.tr/wps/wcm/connect/0a6ab8804ae66c3795eaffb00a4611d7/2008_77.pdf?MOD=AJPERES

arkadaslar esımın yanın da sakat sıtatusunde calısırsam esım suan 270 sıgorta oduyor o zaman ne kadar oder.kucuk ıs yerı.%50 si derken bunu bıraz daha acarmısınız.en alt pırım oranından ne kadar mıktar oluyor.

benim merak ettiğim konuda tam ifade ettiğin durum gursa... Bu durumda da devlet ödemektemi merak ediyorum... Neyse bu yazıyı muhsebeciye ileticem bir gelişme olursa haberdar edicem sizleri....

İlker alıntıladığın yazıda hem kontenjan fazlası,hem de yükümlü olmadığı halde engelli çalıştıranlar için teşvik %50 olarak belirtiliyor.
Peki başta tamamı devlet tarafından ödenir şeklinde bahsedilen çalışanın konumu ne,anlamadım.

lker Bey bu[FONT=Verdana] yazdıklarını okudum verdiğin bilgi için teşekkür ederim. Fakat ben tam olarak evet ya da hayır diye bir cevap ala bilimiyim [/FONT]
[FONT=Verdana]eşim küçük bir şirkete çalışıyor 20 kişi kadar bur da eşime sigorta yapsalar işveren eşimin sigortasının yarısınım ödeyecek. Bilgi verirseniz çok sevinirim [/FONT]

ilkerbey mrh ben vergi indirimi için başvurdum fakat bir işyerinde ssk lı olarak gösterildim sskprimiim 18 günlük primim230 tl ödedim anladım kadarıyla beni özürlü ddegilde normal bir çalışan gibi göstermiş işveren neyapmalıyım aylık primimi kendim cebimden karşılamak zorundamıyım vergi indirimi gelene kadar ssk yı devam ettirmelimiyim yoksa durdurmalımıyım

ALİ57;

Evet ali kardeş işveren kendi kısmına düşen ssk ödemesini %50 indirimli ödeyecek..

Üst Alt