Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin yeni kanayan yarası: 'özür ölçütü değişikliği!'

yalnizefe

Üye
Konular
147
Reaksiyonlar
0
77332.jpg

Hükümet rakamlarla oynamayı alışkanlık haline getirdi. Örneğin resmi özürlü tanımı son 9 yılda 2 kere değiştirildi. Mesela polio sekeli daha önce yüzde 40 özür olarak kabul edilirken yapılan değişikler sonrasında özür oranı yüzde 20'ye düşürüldü. Tek gözün yüzde 100 görmemesi yüzde 40 engel kabul edilirken bu oran yüzde 21'e indirildi. Bu düzenlemelerle birçok vatandaşımız gerçekten engelli olmasına rağmen devletimiz sayesinde artık engelli sayılmıyor.

1998 yılından bu yana geçerli olan, ‘Özürlü Ölçütleri’ 2006 yılı temmuz ayında değiştirilmiş gece yatmadan önce engelli sayılanlar, sabah uyandıklarında engelli sayılmadıklarını öğrenmişti. Bu da yetmedi. 16 Aralık 2010 günü yeni bir özürlülük ölçütleri yönetmeliği daha yayınlandı ve ölçütler bir kez daha değiştirildi. Engelli sayımız bir kez daha düşürüldü.
AL SANA ÖRNEK!
Konuyu somut bir örnekle ele alalım. Okurumuz Ayşe Diri’den gelen mektubu gelin hep birlikte okuyalım.“Ali bey, elimde 1996 yılında hastaneden alınmış yüzde 40 engelli raporum var. Çocuk felci geçirdim. Vergi indirim belgesi almak üzere başvurdum ve bu raporumu da dilekçe ekine ekledim. Beni yeniden hastaneye gönderdiler. Hastane 2014 yılında bana yüzde 20 engelli olduğum söyledi. Bu yüzden vergi indirim talebim reddedildi. İşe girmek istiyorum ‘sağlam değilsin’ diyorlar. Engelli olduğumu kabul edin diyorum. ‘Engelli değilsin’ diyorlar.”
Onları sokaklarda göremiyorsunuz ve sayıları az zannediyorsunuz ama sayıları tam olarak bilinmese de eski özürlülük ölçütlerine göre; Türkiye’de nüfusun yüzde 12.29’u yani 8.5 milyon kişi engelli Erkeklerde bu oran 11.10, kadınlarda yüzde 13.45 olarak açıklanıyor ama elimizde sağlıklı bir veri maalesef yok.
ENGELLİ SAYISI BELİRSİZ!
16 Temmuz 2006 günü o güne kadar yürürlükte olan, “Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” değiştirildi.
Amaç engelli-özürlü kriterini değiştirip sayısını bir gecede düşürmekti. Yine aynı gün Resmi Gazetede (16/07/2006) “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” yürürlüğe girdi. Bu değişiklik sonrasında 2006 Temmuz ayına kadar özürlü sayılanlar bir gece sonra özürsüz sayıldılar.
Siz ise durumu ancak yargıya taşıyarak engelli raporu ve vergi indirim belgesi alabilirsiniz.
2010'DA BİR DAHA DEĞİŞTİRİLDİ
16 Aralık 2010 günlü Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan, “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” aynı gün hemen yürürlüğe de girdi.
Yönetmeliği “Kazanılmış haklar” başlıklı 18’inci maddesine göre;
“MADDE 18 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce; özürlüler için düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan özür oranları, çalışma gücü kayıp oranları, vücut iş görme gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.
(2) Ancak süreli verilen raporlar ile ilgili olarak hastaneye yeniden sevk işlemi uyarınca veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda, özür oranları, bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenir” denilmektedir.

Engelliler Sitesi - Binlerce engelli bir gecede nasıl iyileşti?

çevremde engelli arkadaşlarım var benim gibi bizim gibi engelli

bu kişinin engelli bakanlık kartı var engelli iş kur kaydı var çoğu engellilere tanınan haklardanda faydalanıyor

hatta h sınıfı ehliyetide var ve engelli kontenjanında çalışıyor buraya kadar herşey normal

sorun bu kişi vergi indirimi daha önce almadığı için başvuruyor ve hastaneye sevk ediliyor kazara eski 40 veya 50 raporunu alsa dahi

ankara deftarlık maliye bunu düşürüyor yada hastaneden RAPOR istiyor eskiden kalça çıkığı ve buna bağlı ayağında kısalığı olan 2 tanıdığım

var kalça çıkığı mevcut ve ayağında 6 santim kısalık var şimdi rapor almaya gittiğinde aldığı rapor yüzde 25 komik ya eski durumuyla şimdiki durumu mevcut oysa değişen iyileşen bir şey yok

uzaktan bi tanıdığım hastaneye rapor almaya gidiyor doğuştan kalça çıkıklığı var ve kısalık bu kişiye eskişehir devlet hastanesi yüzde 39

gülermisin ağlarmısın hani bir laf vardır ne şehit ne gazi ( ne sakat ne sağlam )

gel burdan yak

Ben de aynı durumdayım. 1999 yılında femur hasarından %40 raporum var. Bir kamu kurumunda engelli işçi kadrosunda çalışıyorum. Emeklilik sürem dolacağına yakın vergi indirimi için maliyeye gittim yeni rapor almamı söylediler. Hastanenin verdiği yeni rapor %12 sağlama çıktık.

Yukarıdaki yazıda yargı yolundan bahsedilmiş, bu konuda verilmiş bir mahkeme kararı var mı? bilgisi olanlar varsa paylaşsın lütfen.

aynı sorun biz epilepsi hastalarındada var çok çok ağır olamn gerekiyoki %40 alabilesin yani hergün 2 kere nöbet geçirmen lazımki versin
Bende 2005 tarihli epilepsi+anksiyete bozukluğundan %55 raporum vardı 2014 ekpss yle emniyete atandım fakat emniyet yeniden rapor al dedi ve aldım hastane bana epilepsi ve fıtık ameliyatımdan dolayı %26 rapor verdi şimdi emniyet atamamızı iptal edicek
birde işin şu kötü tarafı epilepsi hastasını özel sektörde normal kadroda çalıştırmak istemiyor senin bi hastalığın var ayda 1 kere bile nöbet geçirsen ben seni işe alamam diyo biz durumda ne olucaz bu konu çok büyük bi haksızlık oldu oranları düşürülen engellilere

maalesef 2010 tarihinden önceki raporlar geçersiz sayılır gerçi geçersiz sayılmassa bile kuruma atanırsanız eğer hemen hemen her atanandan yeniden rapor isteniyor zaten bunun sebebide değişen rapor oranları bence

bende onu diyorum zaten rapor oranları değiştirilmesinde madur olanlar çok özel sektördede hastasın deyip işe almıyolar ama hastanede senin hastalığın önemli değil diyo resmen ne olucak böyle bilmiyorum sen yaşama sen çalışma gibi bişey oldu bu durum

Benim %80 raporum vergi indirimi için baş vurduğumda %43 oldu bir daha almaya kalktığımda engelsiz sayacak devlet beni. :) :) Yarı yarıya iyileşmişim.

aynen benimde öyle hastahane monoküler hastalarına %40 verdi 2004 yılında ozmn çalışmadığım için maliyeden bilgim yoktu 2007 de işe başladım iş beni maliyeye gönderdi maliye hastahaneye ve benim % 40 lık raporum hastahanede %32 düşürülmüş maliyede % 18 le iş yerime göndermiş iş kurdan gelme çalışıyorum sadece çalışabilir raporumla devam edebiliyorum engelli kadrosunda fakat emeklilik durumu normal oluyormuş ayrıca sosyal bakanlık ve ego kartım var kullanabiliyorum bu nsl bi değiştirme dir anlamıyorum ayıp ve çok haksızlık var allaha havale ediyorum

Hepimiz Allaha havale ediyoruz ve yapanın yaptığı yanına kar kalıyor. Hepimiz birileri bir şeyler yapsın diye bakıyoruz ve hiç bir şey değişmiyor. İstisnasız herkes birşeyler yapmaya başladığında bir şeyler değişecektir.

böyle sosyal ortamlarda dertleneceğimize engelli milletvekili çıkartmamız lazım. !

aynen furkan916 arkadaşıma katılıyorum hiç bişey yapmıyoruz ve sürekli madur olan biz oluyoruz bi kere engellisin demişsiniz şimdi değil demeniz bizim iş hayatımızı, normal hayatımızı ve tabi maddi manevi kötü duruma sokmaktadır

Aramızda illaki yüksek bürokrat tanıdıkları olanlar vardır gerçekten engellilerle ilgilenecek bir engelli vekil çıkarmak zor mu ?

hakko.0101 bu konuda size yardım edebilir

Arkadaşlar merhaba bende engelliyim askerliğimi bitirip geldim 3 hafta sonra 14.12.2007 de iş kazası sonucu omurilik felçlisi oldum .. bende çok zorluklar çekdim engelli maaş gününü bende bekledimm maddi sıkıntıdan dolayı bende Adana Ak Parti milletvekili aday adayıyım ben seçilsemde seçilmesemde engelli kardeşlerimin bütün sıkıntıları gidermek için elimden geleni yapacamm bu sorunları zaten milletvekillerine iletiyorum bunları rapor haline getiripp sağlık bakanı maliye bakanı hepsiyle görüşme imkanım olacak allahın izniyle sosyal politikalar bakanı ilede hep birlikde tek yürek olmamız lazımm birbirimizden koparsakk hiç bişe yapamayız facede sayfa oluşturdumm milletvekilleri ile görüşmedeyim hep zatenn

https://www.facebook.com/pages/HAKKI-Muratlı/1542959069321194?ref=hl sayfada bilgilerimi görebilirseniz

Bu değişiklikler benim rapor oranlarınıda etkiliyormu arkadaşlar 29.11.2006 %40 raporum ve tarihi 09.07.2009 %56 vergi indirim raporum.
18 yıl 4080 güne tabiydim emeklilik için.

soner

seni bu değişikler etkilemez çünkü vergi indirimin onaylanmş diye düşünüyorum

Engelli arkadaşlarım savaş çıksa askere gitmek istiyenlerimiz % kaç olur ben %40 engelliyim asla ama asla savaşa gitmem Dedem Kore gazisi Mustafa Kemal Atatürk bu T.C kurucusu herşeyden önce içimizdeki düşmanları yenmesini bilecegiz onun esrarkeşleri olmuyacağız onun mallı olmuyacağız Devlet ayrı Siyaset ayrı siyaset bir oyundan ibarettir Devlet erkanı insanların bir milleti bir yaşaması ve misafirleri olur sözü şuna getireceğim bakıma muhtaç insanları sözlüyada sesli bir şekilde çevremize duyurmaya çalışın bide %40 engelliler var kendine bakabilir onlar Artisleri bir bakışt tanır Dr bile önce ,afedersiniz mafyayıda tanır %40 engelliyi de esrarkeşler değil arkadaşları tanır benim tablom bu düşmanı bilerek korkup içimize sindirip yaşıyacaksïnız yada onurlu bir adam gibi
karda yürüyüp izini belli etmiyeceksin

merhaba ben su an okudum yazılanları benımde yuzde 76 engellı raporum var ve ehlıyetımıde 2 sene önce aldım h sınıfı sımdı araba alsam vergı ındırımınden yararlanmayacakmıyım tekrar rapormu cıkarmamı ısteyecekler vay arkadaş ya nasıl iş bu lutfen bılenler cevap verebılırmı bu memlekette ısımız zor

merhaba

bu konuyu ben yıllardır açıyorum bende polio sekeliyim %40 lık oranımız %19 a düşürüldü yani engelli değiliz sakatda değiliz insanmıyız bunun araştırmasındayız artık bu devlette ben defalarca dedim buralardan yazarak hiç bir şey yapamayız gelin gidelim ankaraya toplanalım gerekirse açlık grevine girelim sesimizi duyuralım yoksa buralara yazarak bişi yapacağımız yok

Boşuna dememişler Atalarımız Tarih tekerürden ibret. Tabiki insan hakları çok büyük bir kavram belki bir çoğumuz farkında olmadan başkasının sınırına dokunuyor sınırlarını ihlal ediyor ben sonradan engelli oldum komik bir oran %40 önce benim için sağlık gelir sonra insan hakları bunları şunun için yazıyorum %40 çok büyük bir engel. Çok engelli arkadaşım var yarısı ruh hastası yarısıda beden ve ruh hastası Ruh hastalarının çoğu kalp ve diyaliz ve göz Beden ve ortapedi hastaları Beyin ve sınır hastaları
Bir engelliyi dövmek isteyen insan hakları değil hanı derler ya her insan bir engelli dır bir engelliyi dövmek isteyen engelli olmayıp ta engelli olacak yanı sonradan engelli. Olacak özürlü arkadaşlarımız dır evet tabiki engelli arkadaşlarımız arasında da güçlü akıllı ve cesaretli olanlarımız var hatta namazını kılan orucunu tutan yüksek raporu %80 üzerindekiler peki onlar hiç düşün kedileri ağmayı, dilsizi,sağırı ve hatta askerde vurulan orta pedik arkadaşlarımızın onlardan daha çok allaha ihtiyaçlarının olduğunu, hiç bir engelli engellisiyle(esrarkeş iyiyle) arkadaşıyla biraz daha modern olursak koçuyla kavga edemez peki soruyorum haksızlığı bir engelli istermiş asla istemez başkasına yapılan haksızlık kendisine yapılmış kabül eder eğer sen malüm yada engelli isen yanı korkulacak bir şey yok benim kişi % 40 tapu gibi gerçi insan hakları engelli haklarından daha kutsal ve çok göt ayın var aynı mal ortak özür dilerim biz yaşamanın insanlarımız bu ülkenin kurucuları ganı buradan beri müslümanın kim engelliyi hava atar onu dövmeye kalkışırsa işte o şeytan babamızın arkadaşı olmuştur yanı bana sokan dostumuydu ayın var aynı mal bizim Allahtan başka hiç bir şeyden korkusuz yok heleki inssanlıktan

Bu özür ölçüt değişikliği ile ilgili imza kampanyası başlatsak iyi olur.Benim Polio şekeline bağlı hastalıklarım arttı 2004'te %40 olan oranım 2006'da bir gece de % 22'ye düşürüldü.Allah sonumuzu hayır eylesin.

hakkimuratli cim tşk ederim cvp verip bilgilendirdiğin için her gelişmedede bizlere yazarsan cok seviniriz cnm sagol

Üst Alt