Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerle ilgili sorunları gündeme getirecek bir çalışma

Konular
6
Reaksiyonlar
23
Herkese merhabalar;

Arkadaşlar bilindiği üzere engelliler olarak özellikle son dönemlerde gerek uygulamada gerekse mevzuatta çok önemli sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz.

Bunlardan birçoğunu bir engelli olarak bizzat yaşadığım gibi avukat olarak takip ettiğim davalarda da çok sayıda örneğini görmekteyim.

Önümüzde 3 aralık dünya engelliler günü var. 3 aralık günü öncelikli sorunlarımızı çeşitli ve yaygın olarak takip edilen platformlarda gündeme getirme niyetindeyim.

Ben tekerlekli sandalye kullanan bir ortopedik engelli olarak bildiğim ve gündeme getirmeyi düşündüğüm sorunları başlıklar halinde aşağıda belirtiyorum. Eğer sizin de gündeme getirilmesini istediğiniz ve mağdur olduğunuz belli konu başlıkları varsa buraya yazarsanız onları da dikkate getirmeye çalışırım.

1-)Engellilik raporları arasındaki çelişkiler ve özellikle maliye bakanlığının oran düşürme işlemleri, gerekçesiz ve nedensiz kontrol muayeneleri, iptal edilen emeklilikler.

2-)Yeni SGK yönetmeliği gereğince %60 altındaki engelliler için balthazard formülünün ve ikinci engelin hesaplamadan çıkarılması ve çok sayıda engellinin emeklilik hakkının zayi olması (bu çok büyük bir tehlike, nelere yol açacağı zaman içerisinde anlaşılacak).

3-)ÖTV indirimindeki TL limiti nedeniyle bu hakkın neredeyse kullanılamaz hale gelmesi, suitsimaller nedeniyle zaten azalmış olan bu haktan engelliler yerine engelli olmayanların faydalanması, bu durumun aleyhimize gerekçe olarak kullanılması.

4-)Gelir vergisindeki engellilik indiriminin komik rakamlara gerilemesi, AGİ nedeniyle birçok kişi için engellilik indiriminin anlamını kaybetmesi,

4-)İşitme cihazlarındaki çok düşük SGK ödemeleri.

5-)Tekerlekli sandalyelerdeki çok düşük SGK ödemeleri.

6-)Tıbbi sarf malzemeleri ödemelerindeki medikal firmaların fark istemesi, SGK'nın bu sorunu çözmemesi.

Sizin de yaşadığımız sorunlar hakkında katkılarınızı bekliyorum.

Herkese kolaylıklar dilerim.

Kamuda engelli kotasinin dolmak uzere olmasi. Alimlarin dusmesi. Yuksek puanlilarin atanamamasi.
Çözüm kotanin %6 ya cikarilmasi

şu an bunlar geçici sorunlar ama bizim için en büyük ve ciddi sorun 5510 sayılı yasanın emeklilikte meydana getirmiş olduğu mağduriyet.. Bunun acilen çözülmesi lazım.

Hepsine katılıyorum ve destekliyorum.Yalnız bireysel olarak hiç birşey yapamayız.Avukat bey tek başına istediği kadar bu sorunları gündeme getirsin hiçbir işe yaramaz.Ancak birleşip güçlenirsek bu maddeleri değiştirmenin çok kolay olduğunu düşünüyorum.
Öncelikle bir platform çatısı altında birleşmeli ve siyasilerle görüşmeleri yapacak temsilcileri seçebiliriz.
Ben bu forumdan TBMM'ye Milletvekili gönderilmesini düşünüyorum.Burada yazan çok değerli arkadaşlardan birini meclise göndermenin yolunu bulabiliriz.Şu an mecliste görev yapan engelli milletvekillerinin bizim sorunlarımızla uzaktan yakından alakası yok.
Bu forum çok büyük bir potansiyeli barındırıyor.Harekete geçirebiliriz.Eğer bir şeyler yapacaksak ki yapmalıyız.Bu söylediklerim üzerine beyin jimnastiği yapalım.

Hüseyin İlik

Hüseyin bey,

ÖTV konusunda ayrıca ortopedik engellinin rapor süreci, ehliyet alma süreci, bayiden araç bulamama alamama süreci, araç bulsa alsa bile vergi dairesinin onay süreci aşamalarında çok sıkıntılar var. bunların da dillendirilmesi ve çözüm bulunması gerekiyor. engelli vekillere bu sorunları iletiyoruz sürekli. ayrıca ortopedik engelliler federasyonu bu konuları dosya olarak aile bakanlığına iletti inşallah kısa zamanda bir kolaylık olur.

engeLLi vekilleri kim sallıyor ki? Siz gerçekten engelli vekillere inanıyor musunuz? Hükümet onlara Koltuk verdi ki Sussunlar ! diye onlarda "SUSTULAR" ;)

konuyu dağıtmadan sorunları yazmakta fayda var arkadaşlar. Ben tekrar ediyorum 5510 sayılı yazanın vermiş olduğu emeklilik maaşı mağduriyetinin çözülmesini bekliyorum.

1. Kamuda İstihdam oranı yükseltilmeli!
2. Engele göre istihdam alanları yaratılmalıdır!
3. Atamada verilen engele bağlı tayinlerde birden çok ibaresi kaldırılmalı ve norm şartı aranmaksızın bir kez hak verilmesi sistemi geri getirilmelidir!
4. Şehit-gazi ve Yurt çocuklarına verilen sınavsız açıktan atama (Mezuniyetlerine göre) hakkı kamuda çalışan engellilere de verilmelidir.
5. Araç alımındaki ÖTV sisteminden tüm engeliler yararlanmalıdır.
6. Tüm Türkiye'de yerel belediyelerdeki toplu taşıma araçlarında "tek kart" adı altında birleştirilerek ücretsiz seyahat hakkı verilmelidir.
8. EKPSS ile ilgili olarak düzenli ve ETKİLİ kurslar açılarak ücretsiz yararlandırılmalıdır.
9. Toplumsal alanlarda özellikle işitme ve görme engelli insanlarımızın diğer insanlara danışma ihtiyacı duyulmayacak derecede alanlar yaratılmalıdır.(Örneğin; Mağazalarda işaret dili bilen personel olması veya reklam görüntülerinde altyazılı olması, Görme engelliler için heryerde dokunmatik metinler...vs olması gibi)
10. Emeklilik konularının kesinlikle iyileştirilmesi gerekiyor. Özellikle 5510 sayılı yasanın daha anlaşılır ve daha insancıl hale gelmesi gerekiyor.
11. Engelliler için özellikle Zihinsel ve fiziksel olanlar için özel eğitim kurumlarının sayısı arttırılmalı. Özel değil Devlet okulları açılmalı ve etkili eğitim modeli getirilmelidir.
12. Engelli Öğretmenlerin ders yükü azaltılmalıdır.
13. Üniversitelerde Engelli Öğrenci kontejan sayısı arttırılmalıdır.
Şuan aklıma gelenler bunlar...

Hüseyin İlik Merhaba,

Çok isabetli konular olmuş, bizler ankaraya gittik ve bizzta bakan yardımcısı ile görüştük, 7 yıldır vergi indiirmli engelli bireydim ssk kontrol muayenesine gönderdi 41 oran 33'e düştü dava açtık devam ediyor 1,5 yıldır çile kişisel fikrim gaspedildik kurnaz samimi olmayan bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum, aylardır müfettiş ve ssk ile görüşmeler yapıyoruz ssk maliyeye maliye ssk yı sorumlu tutuyor vergi indirim bir defa alınır süresizdir ayrıca kendilerinin yürülüğe koydukları aşağıda yer alan maddelerde net ifade edilmiş ;

Madde. 15 (1) - 20.02.2019
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/02/20190220-2.htm
MADDE 15 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce 18 yaş üstü engelliler için düzenlenmiş sürekli ibareli sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup .......
MADDE. 3 satır 2 - 11.04.2019
https://dosyamerkez.saglik.gov.tr/E...de-uyulacak-kurallar-hakkinda-duyurupdf.pdf?0
MADDE 3-Satır.2. Bu bağlamda 18yaş üstü bireyler için eski mevzuat hükümleri ile eski formatta düzenlenmiş "sürekli" ibareli sağlık raporları geçerliliğini korumaktadır, bu raporların yenilenmesine ihtiyaç bulunmamaktadır

MADDE 2/g ve 15/4 – 28.09.2021
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/09/20210928-4.htm
MADDE. 2/g) Malullük veya yaşlılık aylığı bağlanmış sigortalılar ile malul sayılan veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli sigortalı çocuğunun kontrol muayenelerine,
ilişkin usul ve esasları kapsar.
MADDE 15 (4) Kontrol muayenesi değerlendirmeleri ilk maluliyet kararına esas mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır.
Sosyal güvenlik kurumu’nun sitesinden alıntıdır.
(4/a(Mülga SSK))
8-Hangi sigortalılar daha kolay şartlar ile yaşlılık aylığına hak kazanmaktadır?
Sosyal güvenlik uygulamalarında;
Çalışmaya başladığı tarihten önce malul olanlar,
Engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananlar,
Çalışma gücü kaybı olanlar,
Maden işyerlerinin yer altı işlerinde çalışanlar,
Erken yaşlandığı tespit edilenler,
özel olarak korunmakta ve bu sigortalıların daha kolay şartlarda emekli olabilmelerine imkan tanınmaktadır.
Sosyal güvenlik kurumu’nun sitesinden alıntıdır.
Emeklilikten Sonra Tekrar Çalışma (SGDP)
Özel sektörde 4/1-(a) kapsamında çalışmaya başlayanların aylıkları kesilmemekte, SGDP’ye tabi çalışabilmektedir. Ancak kamuda 4/1-(a) kapsamında çalışmaya başlayanların aylıkları kesilmekte, aylıklarından tüm sigorta kolları için prim yatırılması gerekmektedir. (SGDP yatırılamaz.)
Engelli vergi indirimi ile emeklilikte belli oranda engeli olan sigortalı, prim ödeme ve emeklilik yaşı konusunda bir özel imtiyaz ile emekli olmaktadır, malulen emeklilik ise çalışma vasfını kaybeden % 60 ve üzeri engele sahip sigortalıların emekliliği ile ilgilidir ve malulen emekli olanlar, emekli olduktan sonra çalışır iseler, yaşlılık aylıkları durdurulur, ÖZEL KURUMLARDAN vergi indirimi ile (yaşlılık aylığı) emekli olanlar için böyle bir durum söz konusu değildir.
SGK, vergi indirimi ile emekli olanları malulen emekli olarak algılıyor ve bu sebeple maluliyetinin devamı tespit olunanlar için yaşlılık aylığını yeniden bağlıyor ki, bu hatalı tespit ve yaklaşımın hak kayıplarına sebep olduğu ortada olup, Kurumun bir an önce bu yanlışından dönmesi isabetli olacaktır.

Üst Alt