Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliye edepsizlik eden Bursa halk otobüs şoförünü protesto edelim!

kemaltosun

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
0
Ben şu an Bursa özel halk otobüsçileri odasını aradım (0224 248 95 09 - 0224 361 55 08) ve yetkili kişilerin kuruma gelmediği bilgisini aldım,şikayetimi internetten ( Bursa Özel Halk Otobüsçüleri İletişim | Bursa Halk Otobüsçüleri ? Otobüsleri ) yaptım.Bence sizlerde yapmalısınız ki toplumda farkındalik oluşsun,adamlar çok rahat ne bir basın açıklaması var nede bir yerde konunun takibi ile ilgili bir paylaşım.bu konu ile ilgili her duyarlı vatandaşın gerekli şikayetleri yapmasını ümit ediyorum.

videoyu izledim. ama durumu tam anlamadığım için ve taraflardan sadece birinin iddiasıyla, diğeri hakkında bir hüküm bildirmenin ve ya yaptırım sağlanmasının istemenin doğru olmadığını düşünüyorum.

kovulma olayından bağımsız olarak arkadaş haklarını tam olarak bilmiyor. engelli kimlik kartı ile istediği şehirde ücretsiz seyahat eder diye bir durum yok.

ENGELLİ KİMLİK KARTI

"6. Engelli Kimlik Kartı İle Ülkemizde Engelli Kişilere Sağlanan Hak Ve Hizmetler Nelerdir?

[FONT=arial]Engelli kimlik kartı ile başta ücretsiz ve indirimli seyahat olmak üzere birçok hak ve hizmetten yararlanılmaktadır.[/FONT]
[FONT=arial] [/FONT]
[FONT=arial]Engelli kişilerin faydalanacakları hak ve indirimler; ilgili kurum, kuruluş veya yerel yönetimler tarafından belirlenmektedir. Bunun yanında bazı kamu ve özel sektör kuruluşlarının, engelli kimlik kartı, nüfus cüzdanına işlenmiş engellilik bilgisi ya da engellilere verilen sağlık kurulu raporunu esas alarak engellilere sağladığı kolaylıklar bulunmaktadır. Bu indirimler ve/veya oranları zaman zaman ilgili kurumlar tarafından değiştirilebilmektedir."[/FONT]

kemaltosun verdiğiniz linki açamadım.

siteden ilgili yazıyı buldum. ama verdiğiniz bilgiye uygun bir ifade göremedim. daha detaylı bilgi verirseniz sevinirim.

http://eyh.aile.gov.tr/duyurular/il...inda-yapilacak-gelir-destegi-odemesi-hakkinda

T.C.AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞIEngelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı :
23980131-841.01.99-48955
13/04/2016
Konu :
Ücretsiz Seyahat Kapsamında Yapılacak Gelir Desteği Ödemesi

********4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun birinci maddesine 27/3/2015 tarihli ve 6637 sayılı Kanunla eklenen dokuzuncu fıkrasında; ücretsiz seyahat yükümlülüğü bulunan ve belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı ile özel deniz ulaşımı aracı için bunların işletmecilerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten ilgili belediyeler aracılığıyla her ay gelir desteği ödemesi yapılacağı belirtilmiştir.********Bu çerçevede,* söz konusu gelir desteğinin ödenmesine*ilişkin usul ve esasları düzenleyen Ücretsiz Seyahat Kapsamında Yapılacak Gelir Desteği Ödemesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, 6/1/2016 tarihli ve 29585 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmelik uyarınca gelir desteği ödemesinden yararlanacak olan işletmecilere;*şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir özel denizyolu ulaşımı aracı için aylık 750 TL; diğer ulaşım araçlarından;**Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için aylık 1000 TL,**büyükşehir belediyesi olan diğer illerde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için aylık 750 TL,*büyükşehir belediyesi olmayan illerde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için ise aylık 600 TL**gelir desteği ödemesi yapılacaktır.********İlgili Yönetmeliğe göre belediyelerden gönderilen bilgiler doğrultusunda İçişleri Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen icmal tabloları uyarınca hesaplanan ödeme miktarlarının İl Müdürlüklerimiz aracılığı ile belediyelerin açacakları hesaplara aktarılması gerekmektedir.* Aktarılan bu tutarlar, ilgili belediyeler tarafından beş iş günü içerisinde işletmecilerin banka hesaplarına ödenecektir.*Bu kapsamda, işletmecilere yapılacak gelir desteği ödemelerinin aksamadan yürütülebilmesi için; icmal tablosu incelenerek*ilgili İl Müdürlüklerimiz tarafından*ekli listede yer alan Büyükşehir Belediyelerine ve Belediyelere ücretsiz seyahat ödemesine mahsus açılmış Banka Hesap numaralarının ve IBAN numaralarının tedarik edilmesi, bazı illerde*birden fazla belediyeyi ilgilendiren ödemeler söz konusu*olabileceğinden ödemelerde*bu hususun*göz önünde bulundurulması**ayrıca, ödemelerin 24.01.00.62-10.9.9.73-1-05.4 tertibindeki ödeneğin 350 birim koduna gönderilmesi suretiyle gerçekleşeceğinden ödemeye ilişkin gerekli tüm ön hazırlık çalışmalarının başlatılması ve ödemelerin yapılması hususunda;********Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.***

ANKARA VALİLİĞİNE (Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü)
İlgi :
30/3/2016 tarihli ve 7103 sayılı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün yazısı.

İshak ÇİFTÇİBakan a.Genel Müdür

Dağıtım bütün illerin Valiliğine diye devam ediyor.

http://eyh.aile.gov.tr/duyurular
burdan ulaşabilirsiniz

"ücretsiz seyahat yükümlülüğü bulunan ve belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı ile özel deniz ulaşımı aracı için bunların işletmecilerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten ilgili belediyeler aracılığıyla her ay gelir desteği ödemesi yapılacağı"
Yazıda belirtildiği gibi her bir engelli nin toplu taşıma ödeneği bakanlık tarafından ödeniyor.

buradan engelli kimlik kartıyla ücretsiz seyahat eder anlamını çıkaramadım.

turukku

kesinlikle katılıyorum bende engelli kartım ile otobüse bindim adam aldı ama bir dahakine ücretsiz otobüs kartı çıkarman gerekiyor yoksa almazlar dedi

bende gidip aldım

yani bence bu işte bir terslik var

otobüs şoförü almalımıydı almalıydı ama belki engelli vatandaşımızın refakatçisi ters konuşmuş olabilir onunda zoruna gitmiş olabilir
kendim şahidim adam engelli sanki dünyaları yaratmış gibi bu kart olmuyor mu nasıl olmaz kardeşim ben binerim diyor
iyi de kanun var ücretsiz kart çıkaracaksın demiş beş dakika sürmüyor
o nedenle ben bu konu hakkında her hangi bir yere şikayet başvurusunda bulunmayacağım

Burada kimlik kartı zaten geçmiyor
Sizin göndermiş oldugunuz metnin içinde engelli kimlik kartı ile ücretsiz seyahat hizmet hakkından faydalanabilinecegi belirtilmektedir. Peki bu hakkin içeriği nasıl oluyor oda benim paylaştığım metnin içinde yani devlet senin yol ücretini ilgili yerlere ödüyor sen kimliğini gösterdiğin takdirde sen in aşağıya diyemez

onun için dediğini nereden biliyoruz. videoda şoförün sadece kovma anı var öncesi nedir bilemiyoruz.

ayrıca ben de ücretsiz seyahat hakkından faydalanıyorum. gittim belediyeye gösterdim engelli kimlik kartını çıkarttım ücretsiz seyahat kartını. belediye nereden bilecek o otobüse kaç kişinin bindiğini, kaçının engelli, kaçının yaşlı, kaçının öğrenci olduğunu.

Benim bahsettigim belediye değil haberde geçtiği gibi özel halk otobüsü bende egonun kartı (ücretsiz seyahat kartı) halk otobüsünde gecersiz.

Arkadaşlar,bu ve benzeri olaylar sürekli yaşanmakta,Ankarada da örneğin özel halk otobüslerinin bazıları kartı olmasına rağmen engelliyi kabul etmemekte halbuki yararlanma hakkımız var.

Sevgili arkadaşlar bulunduğumuz ilde zaten serbest biniş kartını çıkarttırıyoruz ama 3 veya 4 günlüğüne gittiğimiz başka şehirlerde durum nasıl olacak oradadamı kart çıkarttıracagız bursada aynı durumu bende yaşadım 4 günlüğüne gittiğim bursada demirtaş ta halk otobüs şöförü sorun çıkartı misafir geldim dediğim halde yine sorun çıkartmaya devam etti orada bulunan duyarlı bir vatandaş benim yerime kartını okuttu otobüs harekat memurluluna durumu anllattığımda gayet yüksek bir sesle üstün gelmeye çalıştılar ama bursada 4 günde en az 10 defa otobüse ve metroya bindim sadece bir şöför sorun çıkarrtı araç plakası 16 BZP 11 şöförün adı Bekir mutlu gerekli yere şikayet ettiğim halde sonuç alamadım

12 Temmuz 2013 tarihinde 4736 sayılı Kanun’da yapılan değişiklikle getirilen şehit yakınları, gaziler, gazi yakınları, vazife malülleri, engelliler ile devlet sporcusu unvanı verilen kişilere ücretsiz seyahat uygulaması tüm Türkiye’de hayata geçiyor.

Ücretsiz seyahat hakkından engelli kimlik kartı olan engelliler mevcut kartlarıyla, yaşlılar ise nüfus cüzdanları ile yararlanabilecek.Engelliler ve Yaşlılar Bu Haktan Nasıl Yararlanacak?

Ücretsiz seyahat hakkının kullanımına ilişkin usul ve esasları belirleyen Ücretsiz Veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliğine göre;

-65 yaşın üstündeki vatandaşlarımız nüfus cüzdanı ile,

-Engelliler ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce verilen “engelliler için kimlik kartı” ile söz konusu haktan yararlanabilecekler.

Engelli Kimlik Kartı Olan Engelliler Mevcut Kartlarıyla Ücretsiz Seyahat Hakkından Yararlanabilecekler

Engel oranı %40’ın üzerinde olan tüm Engelli Vatandaşlar;

-Halen yürürlükte olan 19/07/2008 tarihli ve 26941 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlüler Veritabanı Oluşturulmasına ve Özürlülere Kimlik Kartı Verilmesine Dair Yönetmelik uyarınca Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerince verilen “Engelliler İçin Kimlik Kartı” ile ya da

-Anılan Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi ile geçerlilikleri korunmuş olan engelli kimlik kartları ile veya

-Nüfus cüzdanında engel oranı yazılmış olan engelli bireyler engel oranını gösteren nüfus cüzdanları ile bu haktan yararlanabilecek.

kemaltosun

Arkadaşlar engelli kartı ile şehir içi toplu taşımacılıkta seyahat edemezsiniz. Şehir içi toplu taşıma sistemleri belediyeler aittir. Kanunen engellilerin bu hakkını kullanabilmesinin bir usulü ve şekli vardır. O da, belediyelerden ücretsiz toplu taşıma kartı talebinde bulunup o kartı almaktır. Bunun için 1 adet vesikalık + engelli kartı + kimlik belgesi ile belediyelerin toplu taşıma birimlerine başvurulması gerekmektedir. Bunu yapmadığımız takdirde haklı durumda haksız konuma düşeriz. Kavgaya gerek yok. Kanun böyle. Toplu taşıma kartını al ücretsiz bin diyorlar.
İster günü birlik gidin ister orada yaşayın. Engelli olarak toplu taşımadan ücretsiz yararlanmak için belediyeden ayrıca kart almak gerekiyor. Çünkü otobüse veya halk otobüsüne bindiğinizde kart okuma makinesi kartınızı serbest geçiş olarak okumadığı takdirde otobüs şöförü o kartın sahte veya gerçek olduğunu değerlendirme şansı yok. Olayı sadece iyi niyet çerçevesinde değerlendirmeyin. Engelli olmadığı halde sahtekarlık yapanlarla mücadeleyi de düşünün.
İnşallah bunu yeniden düzenleyip tüm belediyelerde geçerli tek bir kart çıkartırlar. Ama malesef o da çok zor. Bir bilgi işlemci olarak, bunun yapılması için tüm belediyelerin internet üzerinden ortak bir veri tabanının olması ve tüm belediyelerdeki kart tipinin ve cihazlarının aynı olması gerekir diye düşünüyorum.

Kutadgu arkadaşım bu söylediğin kartlı otobüs için geçerli olabilir de paralı otobüsler için de mı geçerli, sonuçta paralilarda ben engelli kimlik kartimi gösterip geçiyorum, Bursa'ya gittim farzedelim, paralı otobüste kimlik kartimi gostersem adam Bursalı misin değil misin diye mı soracak:)

Suret kardeşim sanırım para ile binilen halk otobüsü veya belediye otobüsü yok Bursada ve büyük şehirlerde. Para ile biniş sadece dolmuşlarda oluyor sanırım. Hem olsa da O şehrin belediyesinin verdiği kimlik şöför için sorgulanamaz. İşte o zaman direk suçlayabiliriz.

Bursa'da paralı otobüs de var sık giderim biliyorum :) ama engelli statüsüyle daha hiç kullanmadım, Ankara'da da paralı otobüs vsr ve kimliğimi gösterip geçiyorum herkes de aynı şekilde ;)

Ya ben burada var yok iddiası yapmak istemiyorum. Siz haklı olun önemli değil. Önemli olan şu. Size iyi niyet çerçevesinde kimlik kartınız ile ücretsiz seyahat hakkı vermiş olabilirler. Ama kanunen hak iddia edebilmeniz ve başınızın ağrımaması için belediyelerden toplu taşıma kartı almalısınız diyorum. Siz bilirsiniz. Ama sonra otobüsten atıyorlar insanları ve rezil ediyorlar. Gereksiz kavgalar çıkıyor.

kemaltosun bey şahsa ait özel halk otobüsleri de belediyelerin izni ile taşımacılık yapar ve onların denetim ve kanunlarında tabidir. Ayrı bir uygulama yapamazlar. Konu ile ilgili Ankara'da Özel Halk Otobüslerinin engellilere ücretsiz olması..? başlıklı forumda murat6677 kullanıcı adlı arkadaşımızın mesajı da şöyle "Arkadaşlar ben yıllardır Ankara'dayım, özel halk mavi otobüslere her bindiğimde engelli serbest kartımı gösteriyorum ücretsiz biniyorum, doğru bir yazı asılı ama o yazıyı doğru okumak lazım. sen tutupta EGO'nun verdiği serbest kartı değilde normal özürlü kartını gösterirsen tabii ki geçmez derler, yalnız ben özel mavi halk otobüsleri kalabalık olduğu zaman binmiyorum belediye otobüsüne biniyorum hem belediye otobüslerimde cihazlar var kartını okut geç ama mavi halk otobüslerinde cihazlar olmadığı için bazı dengesiz muavinler çıkıyor yalnız yazılan yazıları doğru okumakta fayda var..."

ankarada halk otobüslerinde ego kartı geçersiz, engelli kimlik kartını gösterip biniyorum
sizn dediğinizde doğrudur nediyim

Üst Alt