Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliye yapamayacağı işi vermek..?

kosovali2

Üye
Konular
18
Reaksiyonlar
0
İyi günler ben kamuda sürekli işçi olarak çalışanim daha önce ufak binada odacilik yapiyordum
Fakat yeni büyük daireye taşındık benim için büyük yer olduğu için amirlerim dediki 8 odalı olduğu haldesadece 2 odayı temizleyip yazı işlerinde çalış herkes kendi odasını temizlesin dediler
Fakat diğer arkadaşlar seni şikayet ederiz senin kadro yazıcı değil diyip duruyorlar
Sizce sıkıntı olurmu

Kendi açımdan değerlendirmek gerekirse eğer bana böyle bir durum amirlerim tarafından tebliğ edilseydi, o işe uygun davranırdım ve yerine getirmeye çalışırdım. Şikayeti olan da istediği yere şikayet etsin.

İdarenin kararıysa hiç bir sıkıntı olmaz. Engelli kadrosunda çalışıyorsanız veya %40 oranında engelli raporunuz var ise zaten konuyla ilgili hem yasal düzenlemeler var hem de Devletimizin altına imza attığı uluslar arası sözleşmeler var. Bu sözleşmeler ve yasal mevzuatlar gereği kurum amiri de engelinize uygun olmayan iş veremez.

Sağ kolumu hiç kullanamıyorum el çalışmıyor tek elle temizlik silme süpürme zor
Birde vasıta zorluğu olduğu için idari 2 saat erken yolluyor evime doğru vasıta çıkarsa herkes şikayet ediyor neden bana bu kolaylık saglaniyor

Engelli kadrosundamı çalışıyorsunuz? En az % 40 oranında raporunuz var mı?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
50. Madde
B. Çalışma Şartları ve Dinlenme Hakkı
Kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz.

Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar.

Dinlenmek, çalışanların hakkıdır.

Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir.

Başka yasal mevzuattan bahsetmeye gerek yok. Şikayet etmek isteyenler amir de dahil elinden geleni arkasına bırakmasın.

İdare 2 oda dediyse 2 oda yeterlidir, geri kalanı tamamen çalışma arkadaşlarının kendi işlerini de sana yüklemek istemesi.

Korkusuz korkak filmindeki bütün evrakların Kemal Sunal'ın önüne getirilmesine benzettim durumunuzu, kimsenin işini üzerinize almayın, kolay gelsin.

Teşekkür ederim

Diğerleri itfaiye eri hem yangına gidib hemde kaldıkları odayı temizlemek istemiyorlar

Sevgili kardeşim mesajını bir arkadaşımın idare hukuku alanında doktora yapan oğluna yolladım. İlgili kişi konu üzerinde çalışıp cevap vereceğini söyledi.
Benim fikrim gayrikanuni bir emir olmadığı sürece amirin emrine itaat etmek gerektiği yönünde.
Bakalım işin uzmanından nasıl bir cevap gelecek. Hep birlikte göreceğiz.
Selametle.

Kosovalı kardeşim cevap gelmedi halâ, unutmuş değilim. Bilgin olsun ltf.
Selametle.

Kosovalı kardeşim arkadaşın oğlundan gelen cevabı aynen aşağıda yolluyorum.
Allah işini rast getirsin.
Selametle

[SIZE=2]Konuya ilişkin naçizane kanaatimi aşağıda iletiyorum.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca kamuda çalışan sürekli işçiler bu kanuna tabi değiller, haklarında İş Kanunu hükümleri uygulanıyor. Mevzuata bakıldığında İş Kanunu ve Engelliler Hakkında Kanun'da engelli işçiye negatif ayrımcılık yapılmasını yasaklamış durumda. İkincil düzenlemelerde de işin ve iş yerinin engelliye uygun hale getirilmesine ilişkin hükümler var. İdare hukuku açısından bakıldığında işçinin eskiden daha küçük bir alanı temizlikle görevli olması taşınılan yerde de eski görevi kadar kendisine görev verilmesini isteme hakkını vermez. Bu noktada işçinin engeli önem arz ediyor. Eğer işçinin engeli yeni görev alanında çalışmaya müsait değilse işçiden 8 odanın tamamını temizlemesi istenemez. Amirleri işçinin engel durumunu gözeterek kendisine sadece 2 odanın temizlenmesi işini verdiyse burada engelli işçi lehine bir ayrımcılık söz konusu olur. Eğer kurumda aynı statüde çalışan engelli işçiler varsa ve bunlara göre ayrıcalıklı muameleye tabi tutulmuyorsa engeli olmayan işçilere kıyasla pozitif ayrımcılık yapılmasının hukuka aykırı olmadığı kanaatindeyim. İşçinin engelinin gerektirmesi halinde yazı işlerindeki ek görevlendirme dahi olmadan sadece 2 odadan sorumlu tutulmasında hukuka uygun olacaktır.
Ancak işçinin engeli diğer odaları temizlemesine mani olmayacak nitelikteyse 8 odanın 2sini temizlemekle görevlendirilmesi uygun olmayabilir.İşçinin yazı işlerinde çalışması ise farklı bir boyut. Burada yazı işlerindeki görevi önemli. Yazı işleri personeli sürekli işçiden farklı bir statüde olduğu için sürekli işçinin yazı işlerinde çalışması mümkün değil. Ancak yazı işleri ofisinde yardımcı işleri yapmakla görevlendirilmesinde bir aykırılık olmasa gerek.
Son olarak işçinin görevine kapsamına ilişkin takdirde bulunan amir işçiyi şikayetle tehdit edenlerin de amiriyse yapılacak şikayet zaten aynı makama olacağı için olumsuz bir sonuç doğuracağını sanmıyorum. Ancak şikayet usulü dışında başka mercilere şikayet edilmesi durumu risk teşkil ediyor. Bu halde yukarıdaki açıklamalarla amirin takdiri gerekçelendirilebilir.[/SIZE]

Yazı işlerinde çalışan engelli

Sürekli işçi olarak ve kadrosu yazı işlerinde (masa başı) olan engelli temizlik yaptırıla bilirmi
Ve kadronun temizlikçi olarak değiştiririz tehditiyle

kosovali

Kadronuz büro işçisi değilse diğer işçiler gibi temizlik yaptırabilirler. Sürekli işçiler de diğer işçiler gibi 4857 sayılı İş Kanunu'na tabidirler.

Daha önce hizmetiydim şimdi yazım yazı işleri olarak geldi

Hem kendi odamı kemde iki oda daha yapacakmışim temizlikçi olmadığı icin

başındaki başkan ne isterse o görevi verir isterse sen gelme evinde oturda diyebilir o kadar yetkisi var kimse birşey diyemez sen sana verilen görevi tam yapmaya çalış

Üst Alt