Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliysen, Anadolu Öğretmen Lisesinde okuyamazsın! [Tartışma]

pexas

Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
arkadaslar oks'de anadolu ogretmen lısesını engellı ogrencıler tercıh edemıyormus. bedensel engellı (sandalye bagımlısı) bır ogrencım bunu soyledı, cok sasırdım. boyle bır uygulamadan haberı olan var mı?

MEB Anadolu ögretmen liseleri yonetmenlığinin 9 maddesının f bendıne de
  • f) Fiziki görünüşü itibarıyla, bilinen bir bedeni ve ruhi bozukluğunun bulunup bulunmadığı (kekemelik, körlük, şaşılık, sağırlık, yürümeye engel derecede topallık, cücelik, bulaşıcı kellik ve benzeri özrü olup olmadığı), gibi hususlar göz önünde bulundurulur.
maddesi yer almaktadır.
bu maddeye göre bu okula gıden ögrencıler yalnızca öğretmen olabılır. fakat bu okuldakı ögrencılerın neredeyse %50 sı ögretmenlık dışındaki meslekleri secmekte!

Ben Anadolu Öğretmen Lisesi mezunuyum..

Sınavı kazanıp okula kabul edildiğimde Bir çok belgeyle birlikte bir de ' öğretmen olur, Öğretmen lisesinde okur' ibaresi yer alan heyet raporu istemişlerdi. Özellikle Ortopedi ve Travmatoloji'den rapor almamız gerekiyordu.

Sanırım hala devam ediyor bu uygulama :?

Bu tür ayrımcı maddelerin hepsi hukuki süreçlerle ortadan kaldırılabilir.
Benzer ayrımcı bir ibare de Hizmetlilerle ilgili maddede var:

Oysa 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu böylesi maddeleri suç sayar. Ayrımcılıkla ilgili düzenlemeleri içeren uluslararası hukuk kurallarını katmıyorum bile! Böylesi maddeler her yönüyle ayrımcıdır ve hukuk önünde mahkum ettirilerek ortadan kaldırılabilir:

• Ayırımcılık
    Madde 122-
    (1) Kişiler arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, özürlülük, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım yaparak; (1)

a) Bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya bir hizmetin icrasını veya hizmetten yararlanılmasını engelleyen veya kişinin işe alınmasını veya alınmamasını yukarıda sayılan hallerden birine bağlayan,
    b) Besin maddelerini vermeyen veya kamuya arz edilmiş bir hizmeti yapmayı reddeden,
    c) Kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını engelleyen,

Kimse hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.
Yani, Anadolu Öğretmen lisesine girmek için başvurup, sakatlıktan dolayı (yönetmelik çerçevesinde) başvurusu reddedilen bir kişi gidip dava açtığında, yüzde yüz kazanır ve o okula alınır.Tek yapmanız gereken basit bir idarie mahkemesi süreci başlatmak. Ve isteyen olursa ben avukat ayarlarım bu konuda.. Yeter ki mağduriyet yaşayan kişi olsun. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi dahil, sonuna kadar gider, hakkımızı alırız.

bülent bey
başvuruyu okul müdürü yasal olmadığı için kabul etmedi. bizde öğrencimızin tercihlerini değiştirmek zorunda kaldık.belki fen lisesini kazanacak fakat okula gitmek için iki araba değiştirmesi gerekecek. buda doğunun ağır kış şartlarından dolayı öğrenimini olumsuz etkileyecektir.
bundan sonra yasal olarak yapabıleceğimiz neler vari yardımcı olursanız seviniriz.

Resmi olarak başvuracaksınız, müdür de gerekçesiyle birlikte başvurunuzu yazılı olarak reddedecek. Bunun üzerine derhal konuyu idare mahkemesine taşıyacaksınız ve yönetmlik maddesinin iptal edilerek okula kaydının yapılmasını talep edeceksiniz. Diyeceksiniz ki, hiç bir yönetmelik yasa ve anayasaya aykırı olamaz...

Ama siz başvuru yapıp red cevabını yazılı olarak elinize almamışsınız. Bu olmaksızın hukuki süreç başlatılamaz diye düşünüyorum...

fakat okul muduru arkadasımızın bu olayı tasdık etmedıgını belırtır bır raparu albılırız. tercıhınde su maddeden dolayı degısıklık yaptık ıbaresı bulunan resmı bır evrak almamız mumkun ıse yasal bas vuruyu yapabılırmıyız

size katılmıyorum bulent bey zıra dıkkatlı okursanız bulaşıcı hastalık denıyor kabul edersinizki bulaşıcı hastalığa sahıp bırnın o ortamda bulunması son derece zararlıdır ...
ama eşitlik ilkesı gereği özürlü hizmetli istihdam edilemez denemez denmıyorda ılgılı hukumlerce

öğretmen lisesı konusuna gelınce tutumunuz için tşk ..
boyle bır uygulamanın hala varolması bıle yanlıştır üst mahkemelere gıdılırse pozitif sonuc alınacağını düşünüyorum ....

sn veli cozumu kısa yoldan bulmak ıstıyorsanız il milli eğitim müdürlüğüne gidniz ve mağdurıyetınızı anlatınız kendılerı yukarıya gerekırse duzenleme konusunda kısa ve etkın bır çözüm bulabılırler yoksa yasal surec uzarda uzar sızın velsı olduğunuz kışı unv vardığında dava sonuçlanır.....

saygılarımla ...

Halilibrahim, bu senin bana katılman ya da benim sana katılmamla ilgili bir şey değil ki. Madde çok açık:

• "Hizmetliler okulda bulundukları sürece okul hekimi tarafından sık sık muayene edilir, bulaşıcı hastalıkları bulunanların, sakat oldukları anlaşılanların işlerine son verilir."
Yani diyor ki, 1) bulaşıcı hastalıkları olanların, ve 2) sakatlığı olanların işlerine son verilir.
Yani burada bir yorum felan yok. Çok net. "bulaşıcı hastalık"tan sonrasını okumadın sanırım...

pexas, İdari dava açmak için süre geçmemişse, dava açabilirsiniz. Dediğiniz gibi, reddedildiğinize dair bir belge olması yeterli. Hemen idare mahkemesine dava açabilir, ilgili yönetmeliğin ilgili maddesinin yürürlüğünün durdurulmasını ve iptalini istersiniz.

MEB'e başvuru konusunda ne diyebilirim bilemiyorum. Oradan olumlu bir sonuç almanız bana hiç mi hiç olası gelmiyor. Bu işler yöneticilerinden öğretmenlerine, öğrencilerinden velilerine kadar o kadar içselleştirilmiştir ki, sakatlığı olan çocuklar o kadar doğal halde dışlanmaktadır ki, hukuki bir süreç olmaksızın sakat birini okula almalarını pek mümkün görmüyorum. Kaldı ki, birğilerinin inisiyatifi ve lütfuyla bireysel bir giriş yapmaktansa, hukuki süreç işletip kurumsal bir hak kazanmayı yeğlerim.

sevgılı bülent bey
öğrencimizin okula verilen dilekçe de
tercih işleminin neden yağılmadığına dair tarafına yazılı bılgi istedi
okulun verdıği cevep biraz gecikti. ama cevabı yazılı olarak aldık cevaben dıyorlar kı
ilgili dilekçenizdebelirtmiş olduğunuz ahmet yıldırım'ın oks sınavlarında:anadolu öğretmen liseleri yönetmenliğinin 9. maddesinin f bendindeki fiziki görünüşü itibariyle,bilinen bedeni ve ruhi bozukluğunun bulunup bulunmadığı (kekemelik,körlük,şaşılık,sağırlık, yürümeye engel derecede topallık, cücelik,bulaşıcı kellik ve benzeri özrüolup olmadığı),gibi hususlar göz önünde bulundurulur. yönetmeliği gereğin ve..... tarih ve ....nolu okulumuz şube öğretmenler kurulu kararıyla anadolu öğretmen liselerine aday öğrenci olarak gösterilmemiştir.
diye bir cevap geldi bu idari dava açmak için yeterlimi ve dava için avukat bulacağıınızı söylemiştiniz.
yoksa ben burdan avukat bulup dava açayım mı. dava kazanılırsa yıl içinde ve yıl sonunda da okul değişme hakkı var çünkü oks aldığı puan gideceği anadolu öğretmen lisesinim taban puanından daha yüksek.
şimdiden yardımlarınız için teşekkürler

Evet, bu belge işinizi görür. Hemen bir avukata gidip davayı açın. Oradan çok daha kolay yürütülür. Ben, eğer AHIM süreci olursa devreye girmeye çalışırım. Şimdilik yerel bir dava olacağı için oradan yürütülmesi daha kolay. Zaten idari mahkemeler kendi kendine işler...

teşekkürler. adli tatildeyiz inşallah nöbetçi mahkeme işimizi görür. saygılarımla

Siz başvurun, işlem görmeye adli tatilden sonra devam edilse de kaybınız olmaz.

sevgili OturanBoğa
bugun avukat bırı ıle goruştum muş'ta idari mahkeme yok en yakın il van orasıda beş ile birden bakıyormuş. bu davayı nankarada açarsak daha çabuk sonçlanır. Ankarada bize bu konuda yardımcı olacak avukat arkadaşlar varmıdır.ayrıca öğrencimizin şimdi kazandığı muş anadolu lisesinde asansor yok birinci katlar ise idari katlar. bu durumda öğrencimizin en yakın dersliğe çıkması için en az 20 basamak çıkması gerekiyor. bu durumda ne yapabiliriz. sorunlar bitmek bilmiyor....

Üst Alt