Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelsiz Engelli Olmak!

weled

Üye
Konular
39
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,
Bir çoğumuzun yaşadığı sorunlar var. En büyük sorun ise birilerinine engelli olduğumuzu ıspatlamamız gerekmesi. Eğer sende normal sağlıklı biri gibi görünüyorsan neyin var ki diyorlar. Bedensel veya zihinsel engelli değilsen inandırmak gerekiyor. Bazı resmi kurumlarda öncelik hakkımız olmasına rağmen etraftaki saçma bakışlara maruz kalmamak sıramızı beklemek gerekiyor.
Mesele siz veya çocuğunuz hasta, hastanede sıra beklemek bi ölüm aslında. Sizin ya da çocuğunuz için enfeksiyon yuvası olan hastanelerde sıra beklemeden öncelikli işlem yapmanız gerekirken bekliyorsunuz. Ya öncelikli işlem yaptırma gerekçenizi anlatırken etraftakilerin meraklı bakışlarına yakalanıyorsunuz, ya da sıradaki hastaların "-Bizde hastayız, -bizimde aciliyetimiz var, -biz saatlerdir bekliyoruz izin veremem, ..." gibi cevaplar alıyor olmalısınız. Eğer ki en başta dediğim gibi Bedensel veya Zihinsel engeliniz yoksa işler çıkmaz hal alıyor.
Özellikle kalabalık ortamlarda enfeksiyon kapma ihtimali yüksek hastaların sadece hasta olmadıklarını belirtmeleri mi gerekli ? Peki o zaman Engelliler için öncelik nerede ? Engelli birey olmak ne demek ? Bu durumda ne yapmamız gerekiyor ?

Bedensel veya Zihinsel engelin yoksa bekleyebilirsinde.....Beklemende problem yok....Engelli raporu olanların öncelikli olması demek her fırsatta bunu değerlendireceğin anlamına gelmez...Bekleyebiliyorsan bekleyeceksin.

Hastalığınızı bilmediğim için tam olarak bir şey söyleyemem ama eğer sizin açınızdan sorun varsa
enfeksiyon kapma riskiniz yüksekse vs sağlık raporunuzda yazar zaten raporunuzu gösterirsiniz olur biter..
Ben İstanbuldayım işitme engelliyim beklememde bir sakınca yok bekleyebilirim bekliyorum da.
Bir seferinde yaptım bunu.. Dişim çok felaket ağrıyordu,
Röntgen çekinmem gerekti ve işlem yapabilmeleri için röntgen sonucu bekleniyor doğal olarak,
Röntgeni 1,5 ay sonrasına verdiler ben de engelli kimliğimi gösterdim o dakikada çekindim
Ve dişime de 3-4 hafta süre içinde git-gel yaptık kanal tedavisi yapıldı.

Yani kimse de sen engelli misin neden vs. gibi sorular yöneltmedi, raporum da engelli kimliğim de var kime laf düşer ki..

Ama eğer bekleyebilecek durumdaysanız neden daha acil hastaların önüne geçesiniz?

Sadece gözden engelli olan da var mesela,
Gözlük kullanıyor diye küçük 5-10 yaşlarında bir çocuk hastanın önüne geçmesi normal mi?
Hangimiz sıramızı beklemek için daha iyi dayanırız çocuk mu biz mi?
Hastanede uzun süre beklemek istemiyorsan ara 182yi randevu al randevu saatinde git.
Yada işitme engelliysen gir mhrs'ye randevu al öyle git.
(Ben öyle yapıyorum sıram geçse bile girip muayene olabiliyorum, hiç de beklemiyorum hastaların da önüne geçmiş olmuyorum)
2004 yılından beri hastayım ve 4,5 -5 yıldır engelli kimliğim,
sağlık raporum olmasına rağmen sadece 1 kez kullandım hastanede bu hakkımı.

Geçmiş olsun

hiç tınlamıyorum..kartımı gösteriyorum çekinmeden öncelik hakkımı kullanıyorum.Milletten banane önce kendimiz.

bence engellilere verilen öncelik hakkı çok güzel bişey mesela ben çok ayakta dikelince yoruluyorum ayaklarım dizim ağrıyor sıra beklemek ölüm geliyor onun için kullanıyorum ve bütün engelli kardeşleriminde hakkıdır bu biz hayatta hep ezilen oldugumuz için bazı yerlerdede hakkımızı almamız gerektigini düşünüyorum bakanlarada laf söyleyenlerede cevabını veririm çünkü herkesin çektigini Allahla biz biliriz lafa gelince sen engellisin ama hakkını kullanmaya geldiginde utanıp sıkılacakmışım yok öyle yağma dünya bir onlaramı güzel bizimde haklarımız var vede sonuna kadar kullanacagız hoşlarına gitsede gitmesede...

Herkesten farklı şeyler duyuyorum. Ya gerçekten haklı, ya da kendince haklı. Bende bugüne kadar Engelli Kimlik Kartımı göstererek öncelik talep etmedim. Çünkü kendimden çok diğerlerini düşünmüş olmalıyım,"- ya sırada ben olsaydım önüme geçselerdi?" diye, "-onlar benim olsaydı bekler miydi acaba?" diye kendime sorduğum zamanlarda olmadı değil.
Benim en büyük sorunum hastaneler. Bu yüzdende hastanedeki işimden ayrıldım. Beni dışardan gören sürekli öksürüğümün sebebini sigara içmemden dolayı olduğunu düşünür. Ama bilmezki ben ömrümde ağzıma sigara almadım. Bedensel yada Zihinsel bi özür yoksa önemsenmiyor. Ben kendimden geçtim ama sırada bekleyen daha ciddi hastalar varken bile onlara öncelik vermeyen insanlarımız var.

Bu dediğinin engellilikle alakası yok zaten....Genel Ahlak kuralları ile alakası var.

Bence tek sorun hastane de engelli kartini kullanmak degil arkadas ornek vermek istemis. Belirgin engelenin olmamasi kotu gercekten. Ben aksiyorum ve uzun yol yurudugumde inanilmaz yoruluyorum. Bir kac ay once havaalaninda tekerli sandalye hizmetinden yararlanmak istedim Turkiye'de. Sorguya cekti gisedeki gorevli resmen. Sanki dolandiricilik yapmisim gibi hissettim. Kimligimi verdim yapti islemimi ama o tavirlani cok acimasizcaydi.

ağır engelli biri olarak şimdiye kadar rahatsızlığımı sadece kuyruk sokumumda bası yaram olduğu dönemde öne geçmek için kullandın ha bir kezde asansörde bana yer vermeyen kişiyle aynı muayene odasının kapısında bekler sırf pislik olsun diye tam o içeri girerken sırıta sırıta ben içeri daldım:) bunların dışında bu hakkı kullanmak bana yanlış geldi 80 yaşında ki dede, taş düşüren bir hasta, ağlayan bir bebe varken idrar yolu enfeksiyonu için öne geçmek kendimi onlardan üstün görmek bana göre kibir ve zulümdür sonuçta gittiğimiz yer hastane kimin ne derdi var bilemeyiz hani siz diyorsunuzya dışarıdan engelli olduğumuz anlaşılmıyor o nedenle toplum anlayış göstermiyor peki sizler o hastanede sizden daha acil durumda olan hasta olmadığını nasıl anlıyorsunuz işin daha tuhaf olan kısmı neden randevu almıyorsunuz alın randevunuzu kimseye engelli olduğunuzu ıspatlamaya çalışmayın sıkıntı yaşamayın işin kolayı ve hakkaniyetli olanı varken neden zor yolu seçiyorsunuz

Bu dediğinin engellilikle alakası yok zaten....Genel Ahlak kuralları ile alakası var.
aynen katılıyorum ayrıca uyduuk bir rapor balıp engellilerin haklarından yararlananları allaha havale ed,iyorum madem bedensel zihinsel engelin yok bekleme yapma ikile

Arkadaşlar ben hastaneyi örnek olarak akdım ama bu konuda çok fazla gittiniz. Benim iki günüm birbirini tutmuyor. böyle haldeyken de 10 gün sonrası için randevu alıp beklemem olamaz.
Mesela; Muayene oldum tahliller verdi. sonuç 1-2 güne çıkar dedi. Randevu almaya kalksam bu tarihe bulamam. Bende sekterden alıyorum ama tam saat vermiyor şu saatlerde gel diyor. Kontrol amaçlı geldiğim gün bile 1 saatten fazla beklediğim oldu. Eğer o esnada dikkatli olmazsam yeni bir enfeksiyon riski doğuyor. Bir de korunmak için maske takıyorsak bazı önyargı insanlar üç adım uzakta duruyor.
Biz ne kadar sessiz kalsakta konuştuğumuzda haklı olacağımızı bilmiyorlar.

bende ortapedik engelliyim belimde 40cm platin var hastaneye vardığımızda bakıyorum engelli oturma alanları hep dolu maalesef ayakta çok beklediğimde belim ağrıdığı için çok kişi bekliyorsa genelde engelli önceliğimi kullanıyorum bazen engelli önceliğimi kullanma konusunda sıkıntı yaratırsalar hastanenin hasta hakları bölümüne gidip o kişiyi uyarmalarını sağlıyorum benim düşüncem insanlar benim haklarımı verirseler zaten problem yok daha fazlasını istemiyorum çünkü engelli oturma alanlarını engelsiz olanlar işgal etmese ayakta olmayacağim için beklememde sakınca olmayacaktı ama engelli oturma yerleri normal insanlar tarafından işgal edildiği için engelli önceliğimi kullanıyorum kim nasıl bakarsa baksın tınlamıyorum ama acil ve yaşli hasta varsa onlar için bekliyorum diyer durumlarda kullanırım önceliğimi

Bende Epilepsi Hastasıyım Dışardan SapaSağlam Gözüküyorum Ama Yorulmamam Gerekiyor Yaşlılara Büyüklerine Yer Vermek V.b Otobüste Filan Takmıyorum Koca Karıların Bana Dik Dik Bakışlarını İçimden Küfür Ediyorum İçimden Gözlerini Oymak Geliyor ...

Hastanelerde engelli ve 65 yaş üstü hastaların önceliği var.Ancak acil durumlarda yinede bekliyorsunuz .Enfeksiyon riski taşıyan rahatsızlığı bulunan arkadaşlar öncelikli hakkınızı hasta kayıt işlemi yaparken belirtin,yada fiziken engeliniz anlaşılmıyorsa kartınızla ibraz edin.Bir hak verilmişse kullanmak kadar doğalı yok.Kimseye açıklama yapmak durumunda hissetmeyin ayrıca kurul görüp işin uzmanı kişiler rapor vermişken kimseyi ikna etmek durumunda değilsiniz.

benim engelli kartım bile yok.bende bazen çok bunalıyorum sıra beklemekten,ayakta durmaktan yoruluyorum ama bi yaşlı ya da bedensel engelli gördüğüm zaman,oturacak yerim varsa bile onlara veriyorum yerimi.herkesin durumu farkılı tabi.engelliler haklarını sonuna kadar kullanmalı diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
artık engelli yaşlı önceliği diye birşey kalmadı.mhrs geçildi tek öncelik randevulu olanlar.acil bi durum yoksa alın randevunuzu saatinde yansın isminiz kimseyede hesap vermeyin.

ayyüzlü;

Bak aklıma güzel fikir getirdin....Aile sosyal politikalar bakanlığının uzun süredir engellileri tesbit etmeye çalıştığını biliyorum. Bunu MHRS sistemine entegre ederek randevu alan kişi engelliyse sistem otomatik olarak randevu önceliği verebilir...

bencede güzel fikir de bu fikri aile sosyal politikalar bakanlığıda bilmeli :)

ayyüzlü;

Şimdilik sen bil....Birilerinin geçte olsa aklına gelecektir zaten....Erdinç diye biri vardı çoktan demişti dersin :) > Genelde hep öyle olurda :D

engelsiz engelli deyimini insanlar icin KONUSAN SAGIRLAR benim gibi dersem tam derim.
hicbir zaman engelli degil isitme kayipli bile gorulmedim hayatimda:(niyeyse sagir sagir diye dalga gecenler beni taniyanlar bile isine gelince fisildasan bile duyuyoda isine gelmeyince top atsan duymuyo oylede yaramaz kurnazki diye diye iyicene sagirligimi kullanmaya itti bu toplum:eek: canlari sagolsun belki bunu bu kadar kullanmazdim cevremde, hincmi aliyorumdur nedir, oyle bi kullaniyorum isitmedigimi ki dediklerinde hakli olduklari yer cok cikiyor. ohhhh canim sagolsun. nasil benim sagir olduguma inanmaz yuzume bakarak konusun dedigimde elinizde isinizi birakmaz klavyeden kafanizi kaldirmazsiniz. bende iyicene sagirim iste:eek:

ASUMAN0;

Ben Gündüz Yoruldummu Acısı Gece Çıkıyor Mesela Gündün Kendimi Yorarsam Bütün Gece Nöbet Geçiriyorum ..

hastanelerde randevulu sistem var ama ptt de ve bankalarda sıra beklemek gerekiyor.engelliyim diye öncelik isteseniz,umrunda olmaz çoğu kişinin.hele ki engeli belli olmayan engelliler hiç hiç kimsenin umrunda olmaz.toplum duyarsız engellilik konusuna bence.sosyal politikalar bakanlığı,önce binlerce engellinin maaş alma hakkını geri versin.sonra randevu önceliği konusuyla ilgilensin.

lenovo672,haklısın arkadaşım,ben zaten herkesin durumu farklı yazdım.engelliler haklarını sonuna kadar kullanmalı.

bankada haksız yere beni bekleten personeli şikayet etmiştim. öncelik vermedikleri gibi birde haksız yere beni bekletti :((

Ortapedik engelli olmak da, hiç birşey değiştirmiyor. Randevunu alıp öyle gideceksin. Sıra sarksa bile az beklersin sorun olmaz...

Bir keresinde sandalyede sabahtan akşama kadar dolaştım tahliller filmler vs, mesai saatinin bitimine doğru doktoru görmem gerekti, baktık doktorun kapısı kalabalık biraz aralansın dedik bekledik. Kapının arasından doktorum beni görmüş hemen kendi çıktı sen niye bekliyorsun diye ki, daha lafı bitmemişti bir bayan doktor bey bende engellinin işlemi için buradayım...
Sözün kısası hiç fak etmez ortapedik olman bekliyeceksin, başı ağıran var, bacağı ağıran var, beli ağıran var, engelli için koşturan var herkesin bir mazereti var...

adam beyaz önlüğü giyiyor pat içeri dalıyor arkdaşını muayne ettiriyor. sende randevu aldığın halde beklersin. çok yaşadım ama bişey diyemiyosun. neden; çünkü tek dr a bağlı olduğundan.

Üst Alt