Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelsiz Üniversiteler hangileri? Nereleri önerirsiniz?

Sertuğ

Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
0
Merhaba sevgili forum dostları,

Ben tekerlekli sandalyede hayatını sürdüren yüzlerce forum üyesinden biriyim ve bu sene ilk defa YGS ve LYS sınavlarına giriyorum. Kazanabilirsem İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne yerleşmek düşüncesindeyim.
Fakat yaklaşık olarak 15 senedir kendi evimiz içerisinde, asosyal bir hayat sürüyorum ve "eğer olursa" bu defa açık öğretim yerine örgün öğretimi tercih etmek ve sosyal hayata adım atmak istiyorum.

Öğrenebildiğimiz kadarıyla yaşadığım il olan Tekirdağ'daki Namık Kemal Üniversitesinin kampüsü Engelsiz Kampüs olarak niteleniyor ve kampüs sınırları dahilinde yurt imkanı da var. Sınavların sonucunda yerleşebilirsem orada yatılı olarak okumayı planlıyorum. Ancak ailem ilk defa evden tek başına çıkacağım için haklı olarak endişeli. (Doğruyu söylemek gerekirse benim de çekincelerim yok değil.) Bu nedenle benim başka bir ilde okumamı istemiyorlar. Fakat bu durumda da sınavlar sonucunda tek tercih olarak burayı işaretlemem gerekeceğinden şansım bir hayli azalıyor.
Bu yüzden ülke çapındaki üniversitelerin engelli haklarına bakış açılarını, desteklerini ve sundukları imkanları öğrenmek istiyorum. Sizlerin de bu satırları okuduktan sonra şu şartlar altında başka bir şehirde okumayı düşünme diyeceğinizi tahmin edebiliyorum. Yine de seçim aşamasında elimde birkaç seçeneğin bulunabilmesi açısından diğer üniversitelerdeki imkanları öğrenmek niyetindeyim.

İnternet üzerinden yaptığım araştırmalar pek bir yere varmadığı için sizlerin deneyimlerine başvurmak istedim. Hem Namık Kemal Üniversitesinde okuma imkanı bulmuş hem de ülkemizin farklı köşelerinde üniversite hayatını tatmış engellilerin öneri, şikayet ve tecrübelerini paylaşmalarını, böylelikle hem ülkemizdeki üniversitelerin engellilere sundukları imkanlar açısından bir panaromasını çizmek hem de en iyi imkanlara sahip üniversiteyi tespit edebilmek amacındayım.
Bu konuda yazacağınız mesajlarınızla eminim ki benden sonraki birçok arkadaşımızın da üniversite hayatına atılmadan evvel vereceği kararlarda faydalı bir başlık oluşturmuş oluruz.

Sonuna dek benimle kalıp, yardımcı olmaya çalışan herkese şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

Merhaba Sertuğ, öncelikle sınavda başarılar diliyorum umarım her şey gönlünce olur.
Öncelikle kendini sadece tek bir bölümle sınırlandırma diyorum, hani eğer olmazsa başka alternatiflerin de olsun. Eğer ailen senin onlardan ayrı olmanı istemiyorsa evine yakın şehirlerde uzaktan eğitim sistemi olan bölümleri düşünebilirsin. Uzaktan eğitimde dersleri internetten takip ediyorsun, videolar yükleniyor, notlar yükleniyor vs. yalnızca sınav haftalarında okulda oluyorsun tabii eğitimin genel hatları böyle. Bazı üniversiteler hem okulda eğitim veriyor haftanın belirli günleri hem de internete yine videolar, notlar yükleniyor bazılarında derslere gitme zorunluluğu da yok devamsızlık sıkıntısı olmaz. Mesela benim okuduğum Sakarya Üniversitesinde bu sistem var, ben derslere gidebildiğim zamanlar gidiyorum, sınav haftası orada oluyorum. Senin ve ailen için bu çok iyi olabilir, araştır derim ben.
Üniversitelerin çoğunda engelli birimleri var bu birimler genel itibariyle senin akademik, idari, barınma ve sosyal alanlarla ilgili ihtiyaçlarının giderilmesiyle ilgilenen birimler, ne kadar bunu başarabiliyorlar orası muamma.
Onun dışında özür oranına göre harçlarda indirim yapılıyor, bu çok iyi benim paramın tamamı neredeyse cebimde kalıyor :)
Ve son olarak sana önerebileceğim seninle birlikte şehir değiştirmeleri olacak. Bencillik mi olur bilemiyorum ama aileni oraya bağlayan bir şey yoksa bir kaç sene için eğitimin için şehir değiştirebilirler.

Tavsiyeleriniz için teşekkürler. Anlattığım gibi asosyal bir hayatım olduğu için üniversiteyi bir imkan olarak kullanarak toplum içine karışmayı düşünüyorum. Bu yüzden önceliğimi yatılı eğitimden yana kullanıyorum. Eğer bir kez daha evden eğitimi seçecek olursam hayatımda herhangi bir değişikliğin olmasını bekleyemem diye düşünüyorum. Öncelikli amacım kendi başımın çaresine bakabilmek. Bu yüzden üniversitelerde öğrenim gören arkadaşların ne zorluklar çektiğini, yönetimlerin nerelerde yeterli, nerelerde yetersiz kaldıklarını öğrenmek istiyorum. Yine de vakit ayırıp fikirlerinizi paylaştığınız ve iyi dilekleriniz için tekrar teşekkür ederim :)

Güzel kardeşim, bütün üniversiteler engelsiz üniversite. Yani hepsi engellilere uygun düzenlemeler yapıyorlar. Fakat bazen aksiliklerde olabiliyor. Örneğin hali hazırda söz konusu engelli öğrencisi yoksa, uygun düzenlemesi de olmayabiliyor. Fakat şunu bilmelisin ki, YÖK'ün bu konuda kesin emirleri ve denetimleri var. Ayrıca her ünv. engelli merkezi var. Fazla sorun yaşamazsın. Belki ilk hafta olabilir. Sonra bütün düzenlemeleri, sınıf, labr. tuvalet, yemekhane vb. gerekli önlemleri alırlar. Dilediğin yeri tercih edebilirsin. Özellikle Bologna sürecine dahil üniversitelerde sorunlar kalmamış gibi Selam ve sevgilerimle.

İlginiz için teşekkürler. Benim de görebildiğim kadarıyla tüm üniversitelerin engelsiz olması için yasal düzenlemelerin mevcut olduğunu anlamıştım. Ancak hangi üniversitelerin bu konuda titiz davrandığını ve hangilerinin daha başarılı sonuçlar elde ettiğini merak etmekteyim. Bu yüzden bu başlığı açma gereği duydum. Eğer dediğiniz gibiyse gayet güzel ama uygulamada sorunlar varsa...

Kimse tam olarak istediğim şekilde yanıt veremedi ama ben yine de bu konu hakkında soru işaretleri olan arkadaşlar için başlığın atıl kalmasını istemiyorum. Bu nedenle şu ana kadar edindiğim tecrübeleri sizlerle paylaşacağım. Böylece başlıktan tam olarak ne gibi bir beklentiye girdiğimi de göstermiş olurum sanıyorum. Bildiğiniz üzere bu yıl düzenlenen YGS sınavına girmiş ve ardından da LYS sınavlarına girmeye hak kazanmıştım. LYS'de yabancı dil'e ek olarak tüm sözel sınavlarına katıldım ve sonuçta da 14 Puanlık Engelli Ek Puanı'nın da eklenmesiyle Namık Kemal Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne en tepeden giriş yapmayı başardım. Bu arada sanırım bir tesadüf eseri de LYS yabancı dil sınavına girmeyi hayal ettiğim üniversitenin Fen - Edebiyat Fakültesinde girerek hem üniversiteyi hem de hemen yanı başında yer alan KYK'ya ait yurdu görmüş oldum. Gelelim şimdi tecrübelerime...

Öncelikle Namık Kemal Üniversitesi'nin baştan sona özellikle tekerlekli sandalyede hayatını sürdüren engelliler düşünülerek tasarlandığını söyleyebilirim. Üstelik Tekirdağ Belediyesi Engelliler Koordinasyon Merkezi (TEKOMER) ile yaptığım görüşmede üniversiteyle çok yakın çalışmalarda bulunduklarını ve görme engelliler için gerekli düzenlemelerin de çok yakın bir zamanda hayata geçirileceğini öğrenmiş bulunmaktayım. Dün düzenlenen hazırlık sınıfı muafiyet sınavı bahanesiyle yeniden gezme imkanı bulduğum üniversitede her binanın tekerlekli sandalyeli bireyler için vazgeçilmez olan rampalar ve asansörler bakımından eksiksiz düzenlendiğini gördüm. Ayrıca kullandığım sandalyeyi genel itibariyle biraz geniş buluyor olsam da çok rahatlıkla kullanabildiğim asansörlerin ve engelli tuvaletlerinin bulunduğunu da söylemeliyim. Bu bakımdan benim durumumda olup da üniversitede örgün öğretime katılmayı hayal eden öğrenci adaylarının hiç çekinmeden Namık Kemal Üniversitesini düşünebileceklerini söyleyebilirim. Tüm bunlara ek olarak, dün gün içerisinde kampüs dahilindeki çay bahçesinde vakit geçirirken bizzat Rektörümüz Prof. Dr. Osman Şimşek'in ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şefik Kurultay'ın gelerek tanıştığını ve ilgi gösterdiğini, hatta rektörümüzün cep telefonu numarasını verdiğini de belirtmeliyim. Şahsen bu tür bir muameleyle karşılanmaktan büyük mutluluk duydum.

Gelelim madalyonun diğer yüzüne...

Eğer siz de benim gibi aynı şehirde olsam bile evden okula gidip gelmekle uğraşamam diyorsanız ve de ücretli yurtlardan araçla gidip gelemem, istedikleri ücreti de ödeyemem diyorsanız; tek tercihiniz kampüsün hemen yanındaki KYK yurdu olmak zorunda. Lakin KYK yurdundan üniversite kampüsüne bir kapıyla geçiş yapabiliyor ve fakültenize yürüyerek (sandalyeyle) de ulaşabiliyorsunuz. İşte bu noktada birtakım sıkıntılar da baş gösteriyor. Öncelikle KYK'nin binaları eski ve bu nedenle de engellilere özel düzenlemeler yapılmış değil. Yalnızca zemin kata idareten bir engelli odası açılmış, o da pek kullanışlı gelmedi bana ama el mecbur... Ayrıca zemin kat dediğime de aldanmayın. Zemin kata ulaşabilmemiz için 7-8 basamağın üstesinden gelmemiz gerekiyor. 40 kiloyu aşkın bir akülü sandalyenin üzerindeyken o basamakları nasıl inebiliriz bilemiyorum. Ve de işler bu kadarıyla da bitmiyor. Ne yazık ki kahvaltılarımızı yapabileceğimiz tek mekan idare binasının üst katında bulunuyor ve bahçedeki kaldırım ve basamakları saymazsak, sadece içeride 2 kat merdiven çıkmadan ulaşmak mümkün olmuyor...

Neyse ki işler sandığınız kadar da kötü değil. LYS'lerin düzenlendiği hafta gidip gördüğümüz bu durum karşısında KYK'yı bilgilendirmemiz sonucunda, işler biraz yavaş ilerliyor olsa da mühendis görevlendirilmiş ve ödenek çıkartılmış durumda. Şu sıralarda gerekli düzenlemeler yapılıyor olmalı. Yapılacak düzenlemeler de yatakhanelerin dışı için rampa ve yemekhaneye ulaşım için asansör olarak kararlaştırılmış. İlk birkaç hafta belki zahmet çekeceğim ama kısa bir süre sonunda her şey yoluna girecek gibi görünüyor.

Velhasıl eğer üniversiteyi örgün öğretimle okumayı düşünüyorsanız tercihinizi Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinden yana rahatlıkla kullanabilirsiniz. İlerleyen dönemde bir problem yaşayacak olursam yine bu başlık vasıtasıyla sizlerle paylaşacağım. Ayrıca yurt kısmında yaşanan gelişmeleri de ekleyeceğim. Umarım bu geliştirmeler yurdun dört bir köşesindeki üniversiteler için de geçerlidir.

Tebrik ediyorum. Aşağı yukarı dediğim gibi olmuş. Bu sadece NK üniversitesine mahsus bir durum değil. Hemen hemen tüm üniversiteler böyle. ancak binası eski olan üniversitelerde nispeten sorun olabilir (eski binalarda) KYK için ise önerim.10-15 gün içinde işler rayına girmezse valilik bünyesinde kurulmuş olan "erişilebilirlik" komisyonuna veya aile bakanlığı il müdürlüğüne durumu telefonla bildir. Özürlüler hattını araman bile yeterli. KYK üniversiteye bağlı olmamakla beraber, rektör orayla da ilgilenir (rica eder). Tüm bunları hak etmenin bir tek şartı başarılı olman. Başarılı da olursan, her dilediğin yerine getirilir. (unutmaki bunları bir üniversite hocası olarak söylüyorum.) Başarı dileklerimle

Teşekkür ediyorum. Bir üniversitede öğretim görevlisi olduğunuzu bilmiyordum. Önerilerinizi dikkate alacağım. Benim de ilk hedefim üniversite bünyesinde kalmaya çalışmak olacak ama önümde daha epey bir yol var... Bundan sonrası kısmet artık.

Üst Alt