Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Epidermolizis bülloza hastasıyım. Araç almak istiyorum..?

saitdogu

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar herkese merhabalar. öncelikle böyle bir platformda emeği geçen bütün arkadaşların eline emeğine sağlık.
Ben epidermolizis büllosa hastasıyım. öncelikle bu genetik bir hastalık. Annemde kardeşimde ve dayı-teyzelerimde de olan deri yaralanmasıyla sonuçlanan illet bi hastalık.
Daha önce marmara üniversitesi hastanesinde muayene oldum fakat doktor çok oralı olmadığından ve ben de bilinçsiz olduğumdan bir sonuca varamadım.
Yönetmelikte hastalığın engel derecesi;
hafif %20
orta %40
şiddetli %60
çok şiddetli %80
diye geçiyor.
Ben yarın doktora görüneceğim ve bir araç almak istiyorum. Otomatik vites araç kullanabiliyorum.
Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar rica etsem yardım edebilirler mi?
Bu hastalığı daha önce duyan ve bu hastalıkla rapor alıp ötv indiriminden yararlanan arkadaşlar oldu mu hiç? Bilgilendirirseniz çok sevineceğim çünkü bu hastalıkla ilgili bırakın türkiyeyi bütün avrupa ve amerikada bir bilgilendirmeye rastlamak mümkün değil.
Herkese şimdiden çok teşekkür ederim iyi günler

@saitdogu

Epidermolizis bülloza manuel vitesli bir araç kullanmak açısından bir dezavantaja neden olmadığı için araç alımında vergi avantajından yararlanmak da mümkün değil gibi görünüyor.

engelli ehliyeti kodlar ve ötv indirimi

herkese merhabalar.

haseki hastanesinde epidermolizis büllosa tanısı ile %40 sağlık kurulu raporumu aldım.
ardından engelli ehliyeti için başvurumu yapıp kurula girdim.
raporda sırasıyla 102, 47 ,78 ,31.03 ,32.01, 35.05 kodları yazıyor.
bu kodlarla hangi şartlarda ehliyet ve araç alabilirim?

bilgisi olan varsa çok sevinirim teşekkürler.

saitdogu

Bu kadar kısıtlama koduna ihtiyacınız var mıydı, bilmiyorum. Bence o kodları yazan da bilmiyor! Kafasına göre doldurmuş gibi :)

Pedallarda ve vites kolunda yapılacak her modifikasyon araç alımında vergi avantajı sağlar. Ama unutmayın, aşağıdaki kodların yer aldığı rapor size ehliyet aldırır araç değil. Araç alımı için Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den doğru değerlendirmelerin yer aldığı engelli sağlık kurulu raporu almanız gerek.

102. Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz
47. İki tekerlekli araç kullanamaz
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
31.03 Pedallar ayak yardımıyla çalıştırılmadığında hızlanma sistemi ve pedalların tıkanmasını önlemeye ya da aktivasyonunu sağlamaya yönelik önlem
32.01 Tek elle idare edilen kombine fren ve hızlanma sistemi
35.05 Direksiyon ve hız ile frenleme mekanizmalarının kontrolünü kaybetmeden idare edilebilen kontrol cihazları

Teşekkür ederim cevap için. Ehliyetten önce haseki de sağlık kurulu raporu aldım zaten ve oranı %40. En son bayiye gittiğimde %40 oranında rapor Ve engelli ehliyetinin yeterli olduğunu söylemişlerdi acaba yanlış mı bilgilendirildim?

saitdogu

Rapor oranı ile araç alımının bir ilgisi yok. Oran %3 de olsa aynı %80 de olsa aynı.
Haseki'den aldığınız raporda özel donanımlı araca dair değerlendirme varsa, araç alımında kullanabilirsiniz.

%40 engelli raporum ve yeni ehliyetimle ÖTV muafiyetli araç aldım-ayrıntılı

arkadaşlar herkese merhabalar. resmen aylardır uğraştığım sağlık raporu ehliyet ve ötv muafiyeti konularında işlemlerimi tamamladığım ve aracı iki güne teslim alacağımdan süreci açıklamak ve varsa merak eden akadaşların soru işretlerini bir nebze giderebilmek istedim.

öncelikle daha önce yazdığım gibi Epidermolizis Büllosa hastasıyım ve haseki hastanesinden %40 oranlı sağlık kurulu raporu aldım. raporu aldığımda buraya da yazmıştım ama raporda ötv muafiyeti veya otomatik vitesli araç kullanabilir diye bir ibare bulunmadığından ısrarla araç alamayacağım söyledi. baştan söylemek gerekirse rapor içeriği olarak herhangi bir engele takılmadım. raporumda ne ötv ile ilgili ne de aracın aparatlı olup olmamasıyla ilgili herhangi bir bilgi geçmiyordu.

sağlık kurulu raporu sonrasında yinehaseki hastanesinde muayene olarak il sağlıkta komisyona sevkedildim. komisyondan aranacağım söylendi ve yaklaşık bir ay sonra aranıp randvu verildim.
bir ay sonra il sağlıkta kurula girdim. yine sağlık kurulundaki muayeneler gibi doktorlar ayrıntılarıyla muayene edip sorular sordular. sonuç olarak otomatik vitesli araç alabilir ve elle kontrol edilebilecek gaz ve fren aparatını uygun görüp gerekli kodlamaları yaptılar.

sonrasında ehliyet alım süreci başlamış oldu. benim daha önceden b sınıfı ehliyetim olduğundan direk raporum ile emniyet müdürlüğüne yeni ehliyetim için müracaat ettim. bu arada bilinmesinde fayda var otomatik vitesli araç kullanma meselesi motosiklet ehliyetini de kapsadığından daha önce almış olduğum a2 sınıfı motosiklet ehliyetim iptal oldu ve sadece a grubu motosiklet ehliyeti verildi.yani sadece otomatik vitesli araç kullank işi otomatik vitesli motorları da kapsıyor.

ehliyeti aldıktan sonra raporumda ibare bulunmamasından kaynaklı tereddütlerim ile birlikde araç bayisine gittim. fiyatta anlaşıldıktan sonra sağlık kurulu raporunun aslı gibi onaylı örnekleri ve ehliyet ile vergi dairesinden ön onay alınıp işlemlere başlandı. ön onay alınması benim için büyük bir ohh çekme vesilesi oldu tabi ki

buradaki işlemlerde de biraz uzun sürüyor zire bürokratik işlemler gecikiyor ve açıkçası ne firma engelliye araç satmak istiyor ne de kurumlar engelli işlemlerini yapmakta özverili davranıyor.

neyse onaydan sonra ücret ödemesiyle birlikte süreç başlamış oldu. 2017 yılı itibarıyla gelen yeni uygulamaya işleri bayağı zorlaştırdı. proje için ilk olark bir firmayla görüşülüp gerekli ekipmanın proje ve montaj ücreti ödeniyor. sonrasında bu firma bayiye gelip aparatı takıyor.daha sonrasında araç anadolu yakası altunizadedi tse merkezine gidiyor. burada bir ayrıntı var. araç sürülmeden gideceği için çekiciyle götürmek zorunda kalıyorsunuz ve çekici ücreti de size yansımış oluyor. bunları yapmak biraz zamanalıyor tabi ki. anlayacağınız bütün kurumlar işi zorlaştırıyor. tse onayı alındıktan sonra tekrar vergi dairesi işlemlerive fatura kesme süreci başlıyor. son olarak plaka ve tescil işlemleri.
olayın tek güzel yanı gidip arabayı alırkenki heyecan kalıyor.

umarım düşünen arkadaşlar için yararlı bir konu olur tüm ayrıntıları anlatmaya çalıştım. sabırlı olmak gerekiyor sanırım biraz. son olarak ÖTV muafiyetinin yolu raporiçeriğindekiibarelerden veya tanımlardan geçmiyor. engelli ehliyeti ve %40 üzeri bir raporunuzun bulunması araç almak için yeterlidir.

herkese bol şanslar ve mutlu günler...

saitdogu hayırlı olsun. Aracınızı sağlıklı iyi günlerde kullanın. Anladığım kadarı ile % 40 engelli raporu ile ÖTV den muaf araç alabiliyoruz sadece ehliyeti değiştirmek gerekiyor öylemi.

saitdogu hayırlı olsun arkadaşım bir şey sorucam size elinizdeki raporda
%40 oranlı sağlık kurulu raporu aldım. raporu aldığımda buraya da yazmıştım ama raporda ötv muafiyeti veya otomatik vitesli araç kullanabilir

yazmışsın buna istinaden sormak istediğim mevcut raporunuzla il sağlık müdürlüğüne gidip heyete girdiniz ve size nasıl araç kulana bileceğiniz konusunda yeni bir rapormu evrakmı verdiler ? işlemler nasıl oldu benim eski raporumda 2 rapor da diyelim 1 tanesinde otomatik kulanır diyerinde tertibatlı kulanır raporlarım var ben nasıl bir işlem yapmam lazım ?

saitdogu saitdogu hayirli olsun oncelikle.
il sagliktan ya da ehliyetinizi aldiktan sonra, raporun bir gecerlilik suresi oluyor mu ? Ornegin, 6 ay suresince mi gecerli oluyor.
ikinci sorum, yeni ehliyeti aldiginizda, duz vitesli arac kullanma imkani ortadan kalkiyor mu ?

Evet aynen. %40 rapor ve engelli ehliyet ile araç alınabiliyor

İl sağlıktaki kurulun sağlık önceden aldığınız sağlık raporuyla ilgisi Yok. Komisyon kullanıp kullanamayacağınıza karar veriyor ya da kullanabiliyorsa hangi kısıtlama kodlarıyla alabileceğinize karar veriyor.

Valla kaç ay güncel kaldığını bilemiyorum ben hemen işlemleri devam ettirdiğim için. Evet maalesef düz vitesli araç kullanma şansını kaybediyorsunuz.

merhaba
bende epidermoliziz bulloza simpleks hastasıyım %20
ayrıca boyun ve bel prblemivar % 17
ve esansiyel tremor teşhisi kondu
mayısda heyete giriyorum doktorum en az % 40 veririz dedi
acaba bende ötv den faydalana bilirmiyim

cevaplarsanız sevinirim

gultekin telek

Yukarıda da yazıldığı üzere, rapor oranının hiç bir önemi yok. Önemli olan tek şey manuel vitesli aracı özel donanım olmadan kullanıp kullanamayacağınız. Yan, kısıtlılığınız otomatik vitesli araç kullanmanızı şart hale getiriyorsa, evet, araç alımında vergi avantajından yararlanabilirsiniz.

@OturanBoğa merhaba bülent bey

ötv indirimi için tekrar hastaneye mi yoksa il sağlık kuruluna mı başvurmam gerekiyor

Son düzenleme:
gultekin telek

Araç alım raporu için yeniden hastaneye başvurmak gerek. Aynı hastane rapor vermezse, başka hastaneyi deneyin. Raporda "özel donanımlı araç kullanmalıdır" diye ibare olmalı ve oran bulunmalı.

merhaba ben epidermolysis bullosa genetik deri hastalığı mevcut. 27 senedir B sınıfı normal ehliyetim var. Ben bunu yenilemek istiyorum. İnternetten araştırdığımda rahatlıkla yenilenebileceğimi öğrenmeme rağmen; aile hekimi aynı kanıda değil. bendeki EB rahatsızlığı pek sıkıntı yaratmıyor. sağlık raporumda hiç bir yerden yüzdelik raporu vermediler bu nedenle. ama aile hekimi aynı düşüncede değil ben normal otomobil kullanabiliyorum 27 yıldır. şimdiye kadar sorun çıkmadı. yine de aile hekiminin böyle düşünmemesi benim moralimi bozuyor. aile hekimi; sizi ora sevk edeceğim, bura sevk edeceğim demek istiyor. bu konuda ne gibi yol izlemeliyim. Bu konuda yardımcı olabilirseniz inanın sevineceğim. teşk ler.
not: bunu Avrupa da ki bir Dermotoloji profesürüyle görüştüğümde siz gayet rahatlıkla araç kullanabilirsiniz diyor. yine aynı normal B sınıfı ehliyet yenileyebilrmiyim.

cevap verecek arkaşlar lütfen beni bu konuda bilgilendirebilir mi?

Üst Alt