Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Epilepsi hastalarına ehliyet verilememesini yargıya götürüyorum

hasato

Üye
Konular
38
Reaksiyonlar
2
1 yıldır sadece kontrol amaçlı epilepsi ilacı kullanıyorum çok şükür hiç nöbet geçirmedim ancak kontrol amaçlıda olsa ilaç kullandığımdan ehliyet alamıyorum engelli bir vatandaş olduğumdan araçsız bir yere gitmek neredeyse mümkün değil toplu taşıma araçlarını sağlıklı bireyler zor kullanırken engelli bir vatandaşın kullanması dahada zor epilepsi teşhisi konulan bir hasta değilim beyin kanaması geçirdiğimden kontrol amaçlı kullanıyorum ancak yasal düzenleme nöbet geçmişinize bakmıyor ilaç kullanıyorsan sürücü olamazsın diyor

ben bunun adaletsizce olduğunu düşünüyorum belli bir süre nöbet geçirmemiş olma şartı aranabilir yada aylık-3 aylık periyotlar ile kontrol istenilip uygun olunmaz ise ehliyet iptali olabilir diğer bireylerden farklı şehir içi yada şehir dışı hız sınırlaması getirilip uyulmadığı taktirde uzun süreli ehliyet iptali gibi şartlar konulabilir özetle bir çözüm bulunabilir ama testlerin temiz nöbetin yok ilaç kullanıyorsun deyip ehliyet alamazsın demek benim bakış açımdan adaletsizlik çünkü bu mantıkla gittiğimizde tansiyon yada şeker ilacı kullananlara da ehliyet verilmemeli çünkü bu insanlarında kalp krizi geçirme riski bana göre daha fazla yada ehliyet alan kaç bireye gerçek anlamda sağlık muayenesi yapılıyor panik atak rahatsızlığı olup araç kullanan binlerce insan var ki buda çok büyük bir risk

başkalarının hayatını riske atmayın gibi cümleler kuracak olanlar istatistiksel olarak trafikte epilepsi nöbeti yüzünden kaç kazanın olduğunu da paylaşırlarsa bencil ve saçma teorilerini birazcıkta olsa desteklemiş olurlar

onun dışında bu konuyu benzer sıkıntı yaşayıp söylemek istediği olabilecekler için açıyorum avukat ile görüştüm hafta içi konuyu daha detaylı konuşacağız

Benzer durumda olan arkadaşlar birlik olabilirsiniz...

Epileptik ilaç ve ehliyet çilem

2017 nisan ayında beyin kanaması geçirdim sonrasında kısmi felç oluştu şuan baston ile günlük hayatıma çok engebeli olmayan yerlerde çok uzun mesafeli olmasa da 400-500 metre yürüyebilecek kadar devam ediyorum

hayata biraz daha tutunmak için işe başlama kararı aldım ancak eve yakın iş bulmam mümkün olmadı uzak mesafe içinde araç gerekiyor bunun için ehliyeti engelli ehliyeti olarak değiştirmek için kurula başvurdum ancak bir doktor yüzünden hayat ciddi anlamda dahada zorlaştı

epilepsi hastası değilim yapılan testler temiz 14 ay geçti olay olalı bir kez bile nöbet geçirmedim özetle epilepsi olduğuma dair ortada hiç bir tıbbı kaynak yok 29 yaşındayım olay öncesinde epilepsi bir kenara bir kez bayılmışlığım bile olmadı ancak doktor epileptik ilaç kullanıyor sürücü olamaz yazıp konuyu kapatıyor

aynı doktor daha önce aile hekiminden aldığım sevkide onaylamamıştı başka doktora gidip durumu izah ettim eeg vb. testleri gösterdim kendisi kontrol amaçlı kullanılan ilaç ile epilepsi hastası olarak bu ilacı kullanmanın ayrımını yapmak gerekir diyerek sevki onayladı ancak onay vermeyen doktor kurulda yine karşıma çıktı

kendisiye güzelce konuşup 28 yıl boyunca epilepside kullanılan hiç bir ilacı kullanmadığımı bu ilaca olaydan sonra başladığımı ve yavaş yavaş dozunu düşürmeye başladığımı hiç nöbet geçirmediğimi testlerin temiz olduğunu söylediğimde travma sonrası kontrol amaçlı verildi anladım desede epileptik ilaç kullanıyor sürücü olamaz yazdı

yasal düzenlemeye baktığımda epileptik ilaç kullanan sürücü olamaz demiyor epilepsi hastası olanlar olamaz avukatım ben gereken itirazı yapıp doktorun işini eksik yaptığını yazacağım dedi ancak benzer sıkıntı yaşayan oldu mu merak ediyorum

Geçmiş olsun.

Epilepsi hastalığı ciddi bir hastalık, bilinç birden gidebiliyor , panik atak hatta kalp krizinde bile sürüş güvenliğini sağlayabilirsiniz ama epilepsinin bazı türlerinde komple bilinciniz gider, kütük gibi düşersiniz, bunun araç sürerken olduğunu düşünün.

Epilepsi hastası olmayabilirsiniz ama riskiniz olmasa ilaç başlamazlardı boşu boşuna , bende de travma sonrası epilepsi krizi oldu1 kez ama yıllarca dozu azaltarak ilaç kullandım ve EEG çektirdim gençken. EEG niz normal çıkmazsa zaten dozu azaltmazlar. Bir kez ilaca başladılar mı öyle aspirin gibi kesilemiyor maalesef. Epilepsi ilaçları olası kriz riskini azaltmak için kullanılıyor, kriz geçirene verilmiyor.

Trafik kafadan özürlü o kadar manyak varki, epilepsi riski olanlar onların yanında çok az ama sizin durumunuzda olumlu rapor vermeyi her doktor kabul etmez bence çünkü sistemde epilepsi ilacı aldığınız kayıtlı ve bir soruşturmada hiç şansı yok.

Davanız sonuçlanana kadar veya ilacınız kesilene kadar büyük ihtimal kısmi felciniz çok daha iyi olacaktır, hayat kaliteniz artacaktır.

Crimean

yasal düzenkeme epilepsi hastası olanlar ve bundan dolayı epilepsi ilacı kullananlar için belli koşullar altında ehliyet verileceğini söylüyor benim epi,lepsi olduğuma dair kanıt yok eeg vb. testler temiz yüksek tansiyon sebebi ile kalp krizi geçiren birisine kalp hastası teşhisi konabilir mi ?

29 yaşındayım 28 yıl boyunca kullanmadığım bir ilacı kafa travması sonrası kullandım ve trafikte epilepsi nöbeti geçirip kazaya sebep olan kaç kişi var dünyada risk kelimesi çok iki yüzlü bir kelime çünkü bu kelime kullanılacaksa şeker ve yüksek tansiyon hastalarına da ehliyet verilmemeli doktorlar işin şerefsizliğinde periyodik kontrol istersin 2-3 ay ara ile çekersin eeg şayet temiz ise verirsin ehliyeti kimse bir şey diyemez çünkü hastanın testler temiz yasa da bu ilacı kullanan ehliyet alamaz demiyor ki avukatım şuan daha önce açılmış dava var mı araştırıyor zaten

bende aynı durumdayım mevcut ehliyetimi yenilemek için sağlık ocağına gittim aile hkimi vermedi rapor hastaneye sevk ediyor devlet hastanesinde de heyete girmem lazım ona verir mi Allah bilir aslında özel hastane 150 tl ye veriyor ama bu aralar maddi yönden sıkıntıdayım bilmiyorum ne olacak sonumuz bu ehliyet olayı çok canımı sıkıyor ... :( :( :(

Gelişmeleri paylaşmayı ihmal etme lütfen.

Merhablar,

ehliyet yenileme mevzusunda benim de otopedik engelim dışında kullandığım epilepsi ilacı tegretol cr 200 kayıtlarda olduğu için ehliyetime el konuldu. Bu durum da sağlık bakanlığı çalışanları ile iletişime geçtiğimde prosürde 5 sene ilaç kullanmamanız gerekiyor diyor. ben 2013 seneden bu yana ufak nööbet bile geçirmiyorum ama ilaç kullanışım ne yazık ki..

EEG'nin pek sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. 2 defa temiz dediler ancak 5 yıldır kafa travmasına bağlı olarak farklı dönemlerde nöbetlerim oluyor. Bu nedenle sadece eeg ile ehliyetin yenilenmesini sağlıklı bulmuyorum.

Ehliyet kısmına gelince; ben de 2 yıldan fazla nöbetsiz süre geçirdim, evet insan özellikle bu kadar uzun zaman sonra sorun kalmadığını düşünebiliyor.(gayet normal) Ancak nöbet herhangi bir nedene bağlı olmadan da gerçekleşebiliyor.

Mağduriyetinizi anlıyorum, bu konuda benim de fikrim aynı fakat dünyada hiçbir insanoğlu* (evet hiç kimse) size epileptik bir nöbet geçirmeyeceğinizin garantisini veremez. Burada da insanın vicdanı ile yüzleşmesi gerekli.

Size bu ihtimallere, olasılıklara, potansiyellere rağmen ehliyet verilse tekrar araç kullanır mısınız?

Tekrar Merhabalar,

Cimer'e yazı yazdım bu konu hakkında bana verdikleri cevabı sizlerle paylaşıyorum. Vermiş oldukları cevapta aşağıda kırmızı renkle işaretlemiş olduğum madde bana bire bir işleniyor gibi.

[FONT=&quot]Başvurunuz incelenmiştir.[/FONT][FONT=&quot]Karayolu Trafiği Konvansiyonuna ülkemizin de taraf olmasına imkân sağlayan "Uygun Bulma Kanunu" 25.04.2012 tarihinde TBMM'de kabul edilmiş ve 08.08.2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.[/FONT]
[FONT=&quot]Bu doğrultuda 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 41’inci maddesinde 12.07.2013 tarihli ve 6495 sayılı Kanun ile değişiklik yapılmış olup ikinci fıkrasında "Sürücüler ile sürücü adaylarının hangi şartlarda ve hangi sınıf sürücü belgesi alabilecekleri ile bunların araç kullanma şartları, kullanılabilecek araçların niteliklerine ve sağlık şartlarına dair usul ve esaslar İçişleri ve Sağlık Bakanlıklarınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir." hükmü yer almaktadır.[/FONT]
[FONT=&quot]2013 yılında 2918 sayılı Kanunda yapılan değişiklik kapsamında "Motorlu Taşıt sürücü Kursları Yönetmeliği" 05.12.2015 tarihinde, Karayolları Trafik Yönetmeliği 17.04.2015 tarihinde, "Sürücü Adayları Ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" 29.12.2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış ve bu üç Yönetmelik 01.01.2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir.[/FONT]
[FONT=&quot]Yönetmelik hazırlanma aşamasında Avrupa Birliği müktesebatı incelenerek çevirisi yapılmıştır. Çevirisi yapılan mevzuat, öğretim üyesi düzeyinde katılımcıların yer aldığı her bir branş için ayrı ayrı bilimsel komisyonların oluşturulması ile ülkemiz şartlarına uygun hale getirilmiştir. Hekimlerin yer aldığı komisyona ayrıca teknik personelin katılımı da sağlanmıştır. Sağlık rapor formatı ve düzenleme esaslarına dair çalıştay düzenlenerek çalışmaya nihai şekli verilmiştir.[/FONT]
[FONT=&quot]26.09.2006 tarihli ve 26301 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmeliğin 29.12.2015 tarihli ve 29577 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik ile değişik 9’uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde;[/FONT]
[FONT=&quot]“Epilepsi hastalarına aşağıda sayılan hallerde sadece birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir. Bu sürücüler ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar.[/FONT]
[FONT=&quot]1) Şuur kaybının olduğu epilepsi hastalarının altı aylık periyodlarla kontrol muayenesini yaptırdıklarını, beş yıl boyunca nöbet geçirmediklerini ve antiepileptik ilaçları kullanmadıklarını belgelemeleri halinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilir. Sürücü belgesi alabileceğine dair rapor düzenlenmesi halinde kontrol süresi raporda belirtilir.[/FONT]
[FONT=&quot]2) Direksiyon başında tekrarlanma olasılığı olmayan, fark edilir bir uyarıcı nedeniyle uyarılmış epilepsi nöbeti geçiren kişilere nöroloji uzmanının kanaatine göre sürücü belgesi verilebilir.[/FONT]
[FONT=&quot]3) İlk veya tek uyarılmamış epilepsi nöbeti geçiren kişilerin altı aylık periyodlarla kontrol muayenesini yaptırdıklarını, üç yıl boyunca nöbet geçirmediklerini ve antiepilepsi ilaçları kullanmadıklarını belgelemeleri halinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilebilir.[/FONT]
[FONT=&quot]4) Sadece uykuda geçirilen epilepsi nöbeti olan kişiler altı aylık periyodlarla kontrol muayenesini yaptırdıklarını, beş yıl boyunca nöbet geçirmediklerini ve antiepileptik ilaçları kullanmadıklarını belgelemeleri halinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilebilir.[/FONT]
[FONT=&quot]5) Bilinci veya hareket etme yetisini etkilemeyen nöbet geçiren kişilerde 6 aylık periyodlarla kontrol muayenesini yaptırdıklarını, beş yıl boyunca nöbet geçirmediklerini ve antiepileptik ilaçları kullanmadıklarını belgelemeleri halinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilebilir.[/FONT]
[FONT=&quot]6) Tedavi edici epilepsi cerrahisi uygulanan kişiler (1) numaralı alt bende göre değerlendirilir.[/FONT]
[FONT=&quot]7) Bu bent kapsamında nöroloji sağlık kurulunca yapılacak tıbbi değerlendirmede, ayrıntılı nörolojik inceleme, elektroensefalografi ve nörogörüntüleme yapılır.[/FONT]
[FONT=&quot]8) Epilepsi tanısı konulan ve araç kullanmalarında sakınca bulunan ya da araç kullanmaları belirli şartlara bağlanan kişiler hakkında 4 üncü maddenin onbirinci fıkrası kapsamında bildirimde bulunulur.”;[/FONT]
[FONT=&quot]hükümleri ile epilepsi hastalarının sürücü/sürücü adayı sağlık şartları açıklanmıştır.[/FONT]
[FONT=&quot]Ülkemizde can kayıplarında trafik kazaları önemli bir yere sahiptir. Trafik kazalarına dair veriler değerlendirildiğinde ise bu kazalarda en önemli etmenin insan kaynaklı olduğu aşikârdır. Bu nedenle sürücülerin sağlık durumlarının sürücü olmaya engel teşkil edip etmeyeceğine yönelik değerlendirmelerin titizlikle yerine getirilmesi trafik güvenliği için önem arz etmekte, araç başında nöbet geçirme ihtimali olan kişiler için özel kriterler getirilmesi gerekmektedir.[/FONT]
[FONT=&quot]Bu itibarla sürücüler için epilepsi hastalığında tanımlanan kriterler, Avrupa Birliği müktesebatı ile uyumlu olarak düzenlenmiş olmakla birlikte 06.03.2018 tarihli bilimsel komisyon toplantısında tekrar değerlendirilmiş ve epilepsi tanısında, Yönetmelikte yer alan hükümlerin korunması yönünde karar verilmiştir.[/FONT]
[FONT=&quot]Bilgilerinize sunulur.[/FONT]

celik
Geçmiş olsun, nöbetinizde şuur kaybı yaşamış mıydınız?

çok teşekürler ederim. şuur kaybını nöbet geçirdiğim zamanlar bile geçirmedim. onun yanında 2013'ten bu yana nöbette geçirmiyorum. Bu nöbetlerde ameliyat öncesi ki gibi nöbetler değil, dalgınlık desem daha iyi olur. Bu dalgınlıkta 2013 ten beridir yok. 2013 ten önce ki bu dalgınlıklarımın da geldiği vakit bilinçli şekilde davranıp, yanımdakiler paniklenmemesi için bir odaya ya da bir kenara çekilir dalgınlığın gitmesini beklerdim. Bu tür dalgınlığım 2013 ten beri yok..

@celik
Geçmiş olsun, nöbetinizde şuur kaybı yaşamış mıydınız?

Selamlar Arkadaşlar,

aşağıda ki kırmızı renkli maddeye dayanarak bir talep daha oluşturmuştum. Talebim ; aşağıda ki gibiydi.

"Merhablar,
#2103009816 nolu talebime Sosyal Güvenlik Uygulamalarının vermiş olduğu açıklayacı cevap için çok teşekkürler ederim. Vermiş olduğu cevap içeriğinde ki, açıklayacı maddeler içinde 2. nolu madde (2 Direksiyon başında tekrarlanma olasılığı olmayan, fark edilir bir uyarıcı nedeniyle uyarılmış epilepsi nöbeti geçiren kişilere nöroloji uzmanının kanaatine göre sürücü belgesi verilebilir.) ehliyetimi yenilemede bir sakınca görülmediği kanaatindeyim. 1997 epilepsi rahapsızlığım tespit edildi. 2004 yılında ameliyat oldum. 2004 - 2013 yılları arası farkedilir derecede çok nadir uyarılmış nöbetler geçirdim. 2013 ten bu yana hiç ufak nöbet bile geçirmedim. 2013 yılından bugüne dek ufak uyarılmış nöbet geçirmediğimi, ameliyat olduğum Cerrahpaşa Tıp Fakültesi tarafından belgelendirebilirim.

Tegretol Cr 400 ilaç alıyorum. Ama bu ilacı içmem nöbet geçiriyorum manasında gelmiyor. Bu ilacı eskiden günde 2 adet 800 alıyorken şimdi günde 1 adet 400 alıyorum. Hangi ilacı günde ne kadarını içtiğime dair ilaç raporu ile belgeleyebilirim. Bu nöbet geçirmediğime dair belge ve günde 1 tane kullandığım tegretol cr400 ilaç raporum ile işlemlerime nasıl devam edebilirim. yardımlarınızı rica eder iyi çalışmalar. dilerim."

gelen cevap

"Başvurunuz incelenmiştir. Epilepsi tanısında aktif şekilde ilaç kullanıyor olmanız durumunda sürücü belgesi için olumlu sağlık raporu verilmesi mümkün değildir. Bu tanıda beş yıldır nöbet geçirilmiyor olması ve ilaç kullanılmıyor olması gerekmektedir. Ancak ilaç kullanan ve nöbet geçirmeyen hastalarımıza yönelik çalışmamız devam etmektedir. Bilgilerinize rica ederim. "

https://www.engelliler.biz/forum/oz...memesini-yargiya-goturuyorum.html#post2508158

H sınıfı Ehliyet

Merhablar Arkadaşlar,

Benim gibi epilepsi tanısı konulmuş ama nöbet geçirmeyip ilaç içtiğini için ehliyetine el konulan arkadaşlar var mı? Değişen aşağıda ki yazıda da göreceksiniz artık doktorların onay dilekçesi ile ehliyeti yenilemek isteyenler tekrar müracat edebilecekler. Müracaat ederken sizleri takip eden doktorunuzun " bir dilekçesi olacak". Ben bu dilekçeyi aldım. İl Sağlık Müdürlüğü ile görüştüm. Bu dilekçe ile birlikte sizler de iptal edilen ehliyetinizi tekrar almak için bir dilekçe yazıp bize başvuru yapmalısınız dediler. Bilgileri paylaşmak istedim. Yapan ya da alan var mı?

https://www.turkepilepsi.org.tr/4/h...epsi-hastalarinin-ehliyet-yonetmeligi-degisti

bu konu çok hassas yorum yapmaya çekinsem de arkadaşımın başına geleni yazmak zorundayım.kendisi epilepsi hastası ve maddi durumu iyi olsa da krizleri çok çok syrek olsa da araba kullanmıyordu .araba almadı başkalarının hayatını riske atamam diye. onca yıl krizsiz geçirdikten sonra bir gün ofiste tuvalette kriz yaşadı ve tuvalette de kimse yokmuş kendi kendine bir oraya bir buraya kafasını çarpınca çok büyük bir kafa travması geçirdi.çok büyük bir kırık ve sayısız dikiş aylarca raporlu . diyeceğim o ki : kriz ne zaman geleceği belli olmuyor belki bir tuvalette belki eviniizn rahat salonund belki havuzda belki de arabada direksiyon başında. bunu kimse bilemez.

Merhaba,
Umarım ehliyetinizi en kısa zamanda alırsınız.

Ben nöropatik ağrılarım için epileptik ilaç kullanıyorum - Gabaset günde 600 mg. İlaç raporumun tanı kısmında nöropati yazıyor.
Ehliyet yenilerken ya da ÖTVsiz araç için engelli raporu yenilerken acaba bana da problem olur mu diye kafamda soru işareti oluştu?

Son düzenleme:
Üst Alt