Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Epilepsi hastası babamın % 40 rapor alıp emekli olabilmesi..?

burcan

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
sevgili oturanboğa rumuzlu daha önce sitenizi üyelik olmadan takip ediyordum lakin konuya dahil olmadan olmuyor haliyle,

dostum babam 52 yaşında 21 yaşından bugüne kadar epilepsi hastası. babasını da kaybettiği trafik kazası sonucu beyin ameliyatı ve sonuç... şimdi jeneralize motor nöbeti diyorlar yanılmıyorsam yada absans epilepsi olacak yığılma titreme vs ve daralma anlık gidiş gelişler li birçok nöbet geçiriyor ve bu çok sık
ben devlet memuruyum ve babam da haliyle çalışamıyor. birçok kez malulen emeklilik için başvurdum ama olmadı. o zamanlar % 70 isteniyordu . şimdi muhtemelen % 40 verirler
vergi indirimli çalışı 3600 günü tamamlarsak engelli emeklisi olur diye düşünüyorum.

Tabii engellinin hayatını engelli ve yakınları bilir maalesef doktorlar bile hastaya maaş önyargısı ile bakıyor.şimdi sizden eğer mümkün olursa epilepsinin babama verdiği psikolojik yıkıntı ve ailemize de (ki annem yanında yatarken kadın gece hasta olacak diye doğru dürüst uyuyamıyor bile) cabası özür oranını etkiler mi
tabii psikolojik diyorum ama bununla ilgili birazda cahillikten tedavi olmadı ki biliyorsunuz bu nöbetler doğrudan psikolojik etkileşim ile alakalı.s
iz bu konuda ne düşünüyorsunuz tavsiye edebileceğini ne olabilir. bu konunun benim için ne kadar önemli olduğunu tahmin edemezsiniz sırf onların ekonomik özgürlüğü yok diye evlenemiyorum bundan hicap duymuyorum elbette ama herkesin mutlu olmasını istiyorum diyeli.

şimdiden saygılar ve hürmetler ederim.

Babanızın gün ay ve yıl doğum tarihi , ilk işe giriş tarihi ,bugüne kadar alınmış rapor var ise rapor oranı bu bilgileri bizim ile paylaşır iseniz tam sonuça varabiliriz.

officer;

01\01\1961 doğumlu 1987 işe girişli nöbetleri 3050 pirim gün sayısı de 1985 gibi başlamış elinde 19myıs üniv. kendi isteğimizle aldığımız durum bildirir raporu var uzunca bi rapor epileptik durumu yürüyüş bozukluğu vs sonunda baltzar oranına göre r özür oranı mevcuttur diyor tabii biz bu rapora binaen malulen emeklilik talebinde bulunduk ancak red geldi.

durum bundan ibaret ancak babamın şu anki durumu yaşının verdiği yorgunlukla zaten haftada 2 kez yığılma birçok kez de daralma şeklinde nöbetler oluyor ki kas ağrıları halsizlik altına kaçırma mantıksız ama komuta açık bilinç kayıpları oluyor belinde sorun var ben çocukluğumda hatırlarım bel fıtığından koltuk değnekleri ile yüyürdü şimdi o kadar değil ama korsesiz çıkamıyor sonra eski kullandığı ilaçlar yüzünden hafızası bayağı hafif kafasında pek fazla bişey tutamıyor.ne yapacağımı bilemiyorum.önümde yaklaşık 2 hafta gibi bir süre var sonra heyete girecek eğer alamazsak %40 oran resmen benim için büyük hüsran olacak hayat zor ne yapalım katlanacağız.

bu sitede böyle ilgilenen insanların olması da ayrıca çok değerli.ki günümüzde...

% 40 ve üzeri rapor alacağınızı düşünüyorum. Hastane sürecinde işgücü kaybına nedne olan tüm halleri dile getirin. Hepsi için oran verilsin...

% 40 ve üzeri rapor aldığınızda, toplamda 3600 gün priminiz de olduğunda erken Yaşlılık emeklilğinden yrarlanabilirsiniz. Raporu aldıktan sonra babanız bir işyerinde 10 gün çalışan statüsünde sigortalı olsun ve o arada sakatlık indiriminden yararlanmak için defterdarlığa başvurun. O hakkı elde ettiğinizde emeklik de çantada keklik demektir.

Not: Primleri 3600'e tamamlamak için askerlik borçlanması da yapabilirsiniz.

Not: http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

sevgili ''oturanboğa'' daha önce babamın durumundan bahsetmiştim o zaman akdeniz üniv tıp fak. hast. heyet raporu için müracat ettik müracatımız neticesinde bugün rapor sonucunu elime aldım hastane ağır özürlü ve %82 çalışamaz raporu vermiş nörolojik %80 kbb %8 = %82 şimdi vergi indirimine başvuracağım ama vergi indirimi konusunda beni aydınlatabilirmisiniz. ben bu oranla bile reddedileceği şühpesini taşıyorum.babam hakkında bana tavsiyeniz ne olur sadece bu konu değil genel anlamda. babamın 2014 şubat ayında (6 ay sonra) 3600 gün pirim günü doluyor.

Rahat olun, babanız için % 40 ve üzeri olarak bile onaylansa yeter 3. dereceden vergi indirimiyle dahi 3600 ile emekli olabilir ki o kadar uçuk bir düşüş olmaz.... Vergi indirimi başvurunuzu yapın, sonucu geldiğinde emekliliği garantilemiş olursunuz babanız için..

Babanız şuan çalışıyor her herhalde primleri ödeniyor o zaman şimdi babanızın iş yerinden çalıştığına dair belge alın ve raporunuzu da ekleyerek (test sonuçlarını da) bulunduğunuz ilin maliye mükellef hizmetler birimine vergi indirim hakkı için müracaat ta bulunun.. Büyük ihtimal babanızın raporu onaylanarak gelecektir. Prim süresi de dolduğu zaman hemen emekli olmak için müracaat da buluna bilirsiniz.

bu arada sevgili yönetici emekliliğini ssk dan olması gerekiyor yanılmıyorsam ancak son 7 yıl hangi sigortadan pirim yatırdı ise o sigortaya tabi olur diye bişey duydum bu doğrultuda babamın son 7 yılda bağkur ve ssk sı yakın zaten 7 yılın en fazla 3 yılı pirim yatırmış.bu konu acaba engel teşkil edermi

7 yıl değil, 7 yılın 3,5 yılı hangi statüden ise....

yani son 2520 gün primin 1261'i hangi statüde ise, o statüde emekli olunur.

sevgili yöneticiler

daha önce bahsettiğim epilepsi hastası babam için % 82 kronik ağır özürlü raporu aldığından bahsetmiştim ve gelişmeler sonucunda babam % 82 ve 1. dereceden aynen vergi indirimi aldı
ancak babamın pirim günü 3600 olsa da son 7 yıl primlerinde bağ kur primleri fazla olduğu için yine emeklilik başvurusu yapamadık
ama şu şartlar altında geçen malulen emeklilik başvurusu yaptım %80 olarak üniversite raporunu tekrar aynen yazdı sgk ya gönderecek

ben şahsen sormak istiyorum hala tedirginim acaba olur mu yada olmaz mı diye. sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz.ve % 82 1. dereceden vergi indiriminin bizim açımızdan avantajı nedir bu konuda yüksek bilgilerinize sığınıyor saygılarımı sunuyorum.

iyi akşamlar

% 40 ve üzeri raporu olanlar Bağkur'dan da erken Yaşlılık emeklisi olabilir. Bunun için aşağıdaki tabloya tabidirler.

bagkur.PNG

Malulen emeklilik için maluliyet cetveli'ne göre malul durumda olmak lazım. Onun şartları da aşağıdaki gibidir:

1. Epilepsi – konvülsif epilepsi: (grand mal veya psikomotor) Tipik bir nöbetin detaylı bir şekilde tarif edilerek belgelendirildiği, ilişkili olan tüm olayları içeren; en az 3 aylık tedaviye rağmen ayda üç ve üçten fazla yaşanan ve beraberinde;
A. Gündüz yaşanan ataklar (bilinç kaybı ve konvülsif nöbetler)
veya
B. Gün boyunca aktiviteyi belirgin olarak kötüleştiren artçıları bulunan gece atakları.

2. Epilepsi – nonkonvülsif epilepsi: (petit mal, psikomotor, fokal) İlişkili olan tüm olayları içeren tipik bir nöbet şeklinin detaylı bir şekilde tarif edilerek belgelendirildiği, en az 3 aylık tedaviye rağmen haftada birden daha sık ortaya çıkan ve beraberinde
A. Bilinç değişiklikleri veya bilinç kaybı ve atipik davranış gibi geçici postiktal bulguların olması
veya
B. Gün boyunca aktiviteyi belirgin olarak kötüleştirmesi.

Bu şartlar varsa, malulen emeklilik başvurunuz onaylanacaktır. Eğer onaylanmazsa, o zaman hemen bir dilekçe yazıp, başvurunuzun 5510 sayılı yasanın 28. maddesi uyarınca erken Yaşlılık emekliliği açısından değerlendirilmesini talep edin. O zaman onaylanacaktır (toplamda 3600 gün primin olduğunu varsayıyorum).

sevgili oturanboğa babam için vergi indirimi almıştık ama aradaki bağkur primleri olması sebebiyle 2,5 yıl daha ödemesi gerekiyordu bizde bu hakkı saklı kalmak kaydıyla malulen emeklilik için başvurduk üniv. hast sevkettiler hastane de aynen %80 rapor tanzim etmek suretiyle sgk ya gönderdiler;
sgk dan tarafımıza gelen cevap şöyle ki rapora dayanak olan belgeleri göndermediği, 3 ay ilaç tedavisi sonucu nöbetlerinin artış göstermediği, nöbet sıklığı değişmezse 15 gün yatırılmak suretiyle gözlem altında tutulması gerektiği, gözlem altında tutulduktan sonra oluşacak gözlem ve tetkiklere ait bütün evrakların tarafımza gönderilmesi halinde karar verilebilecektir.
yani oturanboğa hıyarın adı değişsede tadı aynı kalmış meselesi oldu bizim iş :) rapor hiçbir işe yaramadı babamın cebinde beş kuruş parası kalmadı benden istemeye utanır oldu.ne yapacağımı şaşırdım doğrusu.hastaneye haftaya hastaneye gidip konulacağım ne yapacağımıza karar vermek adına bilemiyorum dokktorlar ne diyecekler. saygı ve sevgilerimi sunarım lütfen bir tavsiye.

Vallahi Burcan kardeşim, tavsiyelik bir durum yok maalesef. Söyledikleri gibi hastaneye gidip süreci tamamlamaktan başka seçenek görünmüyor.

sevgili yöneticiler uzun zamandır yazmıyordum tabii işim düştü (affınıza sığınarak) babam 1. dereceden vergi indirimi aldı 3250 günü var askerliği yatırırsa 3700 gün yapıyor sormak istediğim ssk dan vergi indirimi olmuyor son 7 yıl olayından dolayı bağkur kapsamına girdiğinden, bağkurdan da vergi indirimi ile emekli olabilir mi 1422 gün ssk 1520 bağkur günü var 1987 girişli 1961 doğumlu tanrı aşkına kısa sürede nasıl emekli olur. malulen emeklilik için başvurduk olumlu gelir ama bağkur kapsamına alırlarsa ki son 7 yıl olayı ile bağkur olacak öyle olursa 3600 günden az olmuş olacak offfffff yeminle yıllardan beri uğraşmaktan yoruldum lütfen yardım edin adam bakım maaşı alıyor durumu o kadar kötü şimdiden teşekkür ederim.

en son prim yatırdığı kurum nedir ve kaç gün yatırmıştır? % 40 ve üzeri raporu olanlar Bağkur'dan da erken Yaşlılık emeklisi olabilir. Bunun için aşağıdaki tabloya tabidirler.

bagkur.PNG

en son geçen yıl ssk ya 1 yıl yatırdı

1. dereceden de vergi indirimi aldığı halde 3960 gün mü istenir yoksa ssk gibi 3600 gün yeterli olur mu acabaa. askerlik borçlanması yapacağız yine de 200 gün açığımız kalıyor :(

son 3.5 seneyi sgk mundan çalısıyor gösterebilseydiniz sgk mundan emekli olacaktı.sgk mundan engelli olarak emekli olunma şansı fazla oluyor bağkur maalesef zor.

sevgili moderatör

babam için nihayet 2008 ve 2010 yıllarında malul olmadığımız gerekçesiyle verilen redlerden sonra şimdide 1984 yılı itibariyle malulsünüz diyor yani ilk işe girdikten önce. bunu dayanak olarak daha önceki aldığımız bir raporda sehven 1984 yılında haftada 1-2 kez nöbet yazmış doktor bunu ben çok sonra farketim ve en son raporunda bu ibareyi sildirdim.
ama 2008 ve 2010 yıllarında aldığım 2 raporda da ayda 1-2 kez nöbet yazıyor(bu malul olmadığını belgeler).

sgk malulen emekli yapmamak için bi cümle yakaladı bırakmıyor. düşünüyorum 1984 yılına en yakın iki raporuma göre o yıllarda malul derecesinde hastalığım olmadığını belgeliyor ki zaten kurum iki kez bana malul değilsin dedi.
bu aşamada ne önerirsin. ayrıca malul sayabilmesi için 1984 yılında test yapıp (yönetmeliğin ek 1 hastalık listesindeki gibi.) somut dayanağı olması gerekmiyor mu işine gelince basit bir kelime hatasını dayanak gösterip malul diyor işine gelmeyince bir sürü tetkik hastanede yatış vs. istiyor. anlamak mümkün değil.
ben şahsen o yıllarda malul olmadığını somut bir şekilde belgeliyorum hemde kendi kurullarının redleri ile ve bir sürü raporları ile. lütfen yardım acilen çoook rica ediyorum.

Malulen emekli olamıyor ise 1 yıla yakın ödemişsiniz ssk ya 3,5 yılı tamamlayarak emekli olmanızı tavsiye ediyoruz. Dediğimiz uygulamayı yapar iseniz askerlik borçlanması yapmayın

SGK, klasik şekilde umursamazlık ve vatandaşa eziyet çektirme üzerine bir süreç işletiyor! Şöyle bir dilekçeyle itiraz edin

xxx tarihinde malulen emeklilik için yapmış olduğum başvuru ilk sigortalı olduğum tarihte malul sayılacak düzeyde işgücü kaybımın bulunduğu gerekçesiyle reddedilmiştir. Bu gerçeği yansıtmamaktadır.

Bilindiği üzere 5510 sayılı yasanın Malûl sayılmayı düzenleyen maddesi şu şekildedir:

MADDE 25- (Değişik: 17/4/2008-5754/13 md.)
Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır.​

Yine aynı maddenin devamında malul sayılmaması haline dair açıklama getirilmiştir:

Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya engelliliği sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz.​

Görüleceği üzere kanun maddesi maluliyeti gerektirecek rahatsızlığın ilk kez sigortalı olunan tarihte bulunup bulunmadığına değil, ilk sigortalı olunan tarihte maluliyet derecesinde işgücü kaybının bulunup bulunmamasına bakıyor.

Ayrıca 3 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan MALULİYET TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ'nin "Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların çalışma gücü kaybı tespiti"ni düzenleyen 9. maddesinin 2. fıkrasının b bendinde "Eski ve çalışmaya engel olmayan bir hastalığın, Ek-1 Hastalık Listesi’nde belirtilen seviyelere yükseldiği, [...] Kurum sağlık kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılır." hükmüne yer verilmiştir.

Bir başka deyişle, xxx tarihinde epilepsi rahatsızlığım bulunuyorsa da bu rahatsızlığım çalışmamı engelleyecek maluliyet düzeyinde değilken hastalığım zaman içerisinde ilerledi ve aynı/ilgili yönetmeliğin EK- Hastalık Listesi'nde belirtilen düzeye yükseldi. Artık çalışamaz durumdayım.

İş bu gerekçeyle başvurumun yeniden değerlendirilmesini ve malulen emeklilik işlemlerimin gerçekleştirilmesini arz ve talep ederim.

Sevgili arkadaşlar ankara da ilk işe girişten önce hastalık olduğu gerekçesiyle reddetti ben de şimdi mahkemeye dava açacağım lütfen örnek mahkeme kararı lazım

burcan

Yukarıdaki mesajımda dilekçeyi kanun maddesini de ekleyerek yeniden düzenledim. Bu dilekçeyle red kararına itiraz ettiniz mi?

Dava süreci hem daha masraflı hem de uzun olur. Yukarıda İlker'İn dediği gibi, ssk'Lı çalışan olarak bir süre daha prim yatırıp erken Yaşlılık emekliliğini düşünmeniz daha makul olur.
Bu başlığa yazılan tüm yanıtları tekrar okuyun ki gözden kaçan bir şey olmasın

OturanBoğa

Sevgili oturanboğa bu red zaten ankaradan geldi YSK. Avukatla görüştüm ve bugün ilk işe girişte aldığı sağlık raporunu buldum ve zaten bizi daha önce iki kez malul değil kararıyla reddetti tek yolu mahkeme uzın sürse de karar verdik artık sizden istediğim emsal karar eğer bulabilirsek

Sonuç olarak hakettiğimiz bişey bunun sonucuna ulaşacağım umarım

evet sevgili oturanboğa sgk ile mahkemelik olduk ve dün itibariyle ilk celse görüldü.
bizim sgk ile ihtilafımız maluliyet değil yani malullükte mutabıkız ancak hastaneden aldığımız hastalığın hikayesi kısmında ilk işe girişten önce nöbet sayısını beyan ederken doktorun sehven o dönemin değil(o dönem nöbetleri çok seyrek malüllüğe yetmiyor) de artmış haliyle malullüğe yeter olan bugünkü nöbet sayılarını yazması ve bizim de bunu karardan sonra öğrenmemiz oldu.
ve neticede ilk işe girerken malul olduğu gerekçesiyle yine reddedildi.
ancak sgk nın eksiği şuydu ilk işe giriş sağlık raporunu ilk işe başladığı yer tokat orman müd. den istememiş olmasıydı ve ben o raporları aldım resmi yazı ile ve mahkeme dosyasına ekledik.
bu durumu sgk nın sağlık kurulu doktorlarından birisi ile görüştüm ve bana bu hatada kendilerinin de payı olduğunu ve istememiz durumunda mahkemeye tanık olarak çıkabileceğini beyan etti. ;D ama mahkeme adli tıp a yönlendirdi adli tıp geçmiş yıllarına dair nasıl bir karar verecek bilmiyorum verebileceğini de zannetmiyorum.

siz ne düşünüyorsunuz sonuç olarak adli tıpta ne yapmamız lazım.

burcan

Adli tıp geçmişe dair değerlendirme yapabilir mi, bilemiyorum. Gidip oradaki doktorları ikna etmeye çalışın... Hatta "hata yaptım" diye doktordan kaşeli-imzalı bir değerlendirme yazısı almanız da faydalı olur.
Sonrasında mahkemede mutlaka o doktorun şahitliğini isteyin. Onun sizin lehinize değerlendirmede bulunması süreci olumlu etkileyecektir...

Üst Alt