Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Erken Emeklilik hakkında yardımlarınızı rica ediyorum..?

johnnydepp

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar Merhaba.forumunuza yeni katıldım ve bir türlü içinden çıkamadığım bir sorum var.
Küçük yaşta bir oyuncağın gözüme çarpması sonucunda sağ gözümde kornea nakli yapıldı fakat buna rağmen sağ gözüm yaklaşık 30 cm ilerisindeki nesneyi bulanıkta olsa seçebiliyor ve parmakları sayabiliyorum.
Sol gözümde hiçbir problem yok.

Şuan 25 yaşındayım ve özel bir firmada çalışıyorum. Hem ailem hem de çalıştığım firmadaki IK personeli erken emeklilik için başvurup rapor almamın faydalı olacağını söylüyor fakat şöyle bir sorunum var.
17 yaşımı doldurdugumda A2 (Motorsiklet ehliyeti) aldım ve sağlık raporunda sağ gözümdeki görme kaybından bahsediyordu. 1 sene sonrasında B ehliyeti aldım. raporda ehliyet almamda bir problem olmadığı bilgisi yer alıyordu ve ehliyetimde kullanılan protez vb bölümde hiçbir bilgi yer almıyor.

Bu görme kaybı ile %40 özürlü raporu alabilir miyim? Aldığımı varsayarsak B Ehliyetimde bir değişiklik olur mu? sorun yaşar mıyım?

Buna ek olarak sol başparmağımda doğuştan özür var, sol baş parmağım diğerine göre hem küçük hem de yumruk yaptığımda bükülmüyor. Bu rapor almam açısından %40 a tamamlar mı? engelli raporu almanın avantajı ne olur dezavantajı ne olur? yardımlarınızı rica ederim.

Hepinize iyi forumlar

benim sol göz monoküler raporum % 40 dı 2004 de alınmış rapor 2006 da kanun değişti raporların derecelerini düşürdüler 2010 daha farklı bi kanun çıktı gene sistem değişti benim rapor %18 lere düştü maliye tarafından, yinede gidin deneyin şansınızı derim johnnydepp

appuk77
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim, peki bu durumda erken emeklilik hakkını kayıp mı etmiş oldunuz? Maliyenin düşürme sebebi nedir? Yani sonuç itibari ile 2006 ile 2015 yılı arasında göz kusurunda bir değişiklik yok

değişiklik yok ayrıca sağ gözde astimat ilerledi ona rağmen hiç bir şekilde raporum yükselmiyor aksine devamlı düşürdüler devletin sunduğu % lik cetveli var hastahanede ve maliyede onu aşamıyorlar detayı OturanBoğa arkadaşımız a danışın sorun

Peki çok teşekkür ederim, kendisine sorayım. Eğer durum böyle ise %40 rapor almanın hiçbir mantığı yok diye anlıyorum

Gözden tamamen görmemesi halinde en fazla % 32 alırsınız, ama parmağınıza verilecek oran tamamlar mı bilemiyorum. Ben de şansınızı deneyin derim.

Vergi indirimi için alacağınız raporun emniyete intikal ettirilmesi ve ehliyetinizi etkilemesi çok çok düşük bir ihtimal.
kornea nakli oldunuz ve 30 cm yi bile seçemiyorsanız zaten tek gözlü sayılırsınız, diğer gözünüz tamamen sağlamsa ehliyetiniz B monoküler olmalı, normal B için aldığınız rapor devlet hastanesi heyet raporu mu idi yoksa kursun anlaşmalı doktoru ya da polikliniği mi?
Karşınıza çıkabilecek sorun en fazla ehliyetinizin B monokülere çevrilmesi ile sonuçlanır, o da ufak bir ihtimal.

İlçe hastanesinden almistim raporu tek bir doktordan. Monokulere cevrilirse ne olur? Ufukalp said

Eskiden monoküler sürücünün aracına monoküler olduğuna dair sticker yapıştırması zorunlu idi, ve gece araç kullanmaları yasaktı.
Şu anda bu iki kısıtlama da kalktı.
Şu anda monokülerin tek dezavantajı trafik şubeye her yıl göz doktorundan rapor getirmeleri zorunluluğudur.
Bunun amacı da sağlam olan gözün durumunu izlemektir.

Ufukalp

Bunu bilmiyordum. Ben hala cama monoküler olduğunu belirten yapışkanın belirtilmesi gerektiğini ve gece yolculugu yapılamacagını biliyordum. Peki herhangi bir kısıtlama var mı? Ne bileyim araç özelliği veya ayna sayısı vb

Ayna için de en az üç ayna olacak şekilde ayna ilavesi yapılacak diye çok eskiden kalma bir şart vardı ancak şu an üretilen her araçta sağ sol ve iç dikiz olmak üzere üç ayna var zaten, o uyarıyı dikkate almayın. Başka da bir kısıtlama bilmiyorum.

Bence hiç uğraşmayın derim sizin bahsettiğinize göre yüzde kırk almanız çok zor.

eğer başka rahatsızlıklarınız varsa belki 40 ı bulabilirsiniz ama bu şartlarda çok zor

O özel mesaj konusunu başkasıyla karıştırarak yazmışım 30 saniyede düzelttim, bu sürede hemen nasıl tıkladınız, hızlıymışsınız bayağı :)
Ben de sizin Ufukalp'in sonuna eklediğiniz said'in ne olduğunu merak ettim, benim ismimde Said falan yok ki.

Sanırım copyde kalmış o yüzden eklenmiş :) bu arada göz kusurum dışında dediğim gibi sol elimin başparmağında doğuştan bir problem var, hem diğerine göre küçük hem de yumruk yaparken kıvrılmıyor. Bu göz kusuru ile birleştiğinde yine %40 ı geçemez miyim?

Engelli oranı ve erken emeklilik

Arkadaşlar Merhaba,

sağ gözümde çocukluktaki bir kaza sonucu görme kaybı var. Neredeyse hiç görmüyor. Sol gözümde de ufakta olsa astigmat ve miyop olduğu için gözlük kullanıyorum. İlk sigorta başlangıcım Eylül 2009. Sormak istediğim bazı sorular var, yardımcı olursanız çok sevinirim;

1. Sol bileğimde şekil bozukluğu ve parmağımda sorun var. Ayrıca sağ gözümde görme kaybı var. Bunlar dışında kalbimde kas ile ilgili bir problem çıktı ve bunun şu an tanısı ve tedavisi üzerinde çalışıyorum. İlk sigorta tarihim Eylül 2009, erken emeklilik için girişimde bulunsam rapor alabilir miyim bu sağlık problemleri ile ? Eğer %40 rapor alırsam erken emeklilik şartım nedir?

2. Eğer erken emekli olabilirsem, alacağım emekli maaşı neye göre belirlenir? Çalıştığım yerdeki brüt maaşım yüksek yatıyor. Normal bir emeklilik gibi yüksek maaştanmı hesaplanır yoksa bunun belirli şartları mı var?

3. B ehliyet sahibiyim. Henüz yeni tip ile değiştirmedim. Engelli raporu alırsam kullandığım B ehliyet bundan etkilenir mi? Yeni tip ehliyeti alırken görme sorunum nedeni ile sorun yaşar mıyım? Tek gözü görmeyen birinin ehliyet alma şartları ve ehliyet geçerlilik tarihi ve detayları nedir? Şimdiden yardımlarınız için hepinize teşekkür ederim

johnnydepp

sakatlık oranı cetveli'ne göre %40 oran alırsanız tabii ki erken emekli olabilirsiniz.

bagkur.PNG

Brüt maaşın %30'u gibi düşünün emekli maaşınızı.

Bir göz tümden görmediğinde diğer gözün tam görmesi şartı var. sürücü yönetmeliği'ni inceleyebilirsin. Sürücü belgesine 1-2 yılda bir kontrol koyarlar muhtemelen. Gören gözün kapasitesinin yeterli olduğunun teyidi gerekir.

Şu an aldığım brüt maaş üzerinden mi hesaplamalıyım? atıyorum şu an aylık 10.000 brüt alıyor isem bunun %30 unu mu hesaplamalıyım? Bu maaş her yıl artacak mı? Gören gözde gözlük ile düzeltilen miyop ve astigmat olması sorun teşkil eder mi sayın hocam? Bir de engelli raporu alarak erken emekli olursam, mevcut ehliyetimi değiştirmez isem (engelli ehliyetine çevirmez isem) sorun olur mu?

johnnydepp

%30 değil ama bu durum değişkenlik gösterir tamammen gelirle alakalı gelir artarsa AOB da artar yıllık gelirde

aylık bağlama ve yıllık gelirinizin ortalaması ile alakalı bir durum söz konusu her ay aylık gelir oranın 5 ila 10 puan arasında artar sizin 10 bin brüt varsayalım 0.10 ila 0.20 puan artş olur.

örnek benim şuan AOB şu şekilde

Sürekli artış olan kısım ABO 3

[FONT=Arial Narrow]Aylık Bağlama Oranı 2[/FONT][FONT=Arial Narrow]43.00[/FONT][FONT=Arial Narrow]Aylık Bağlama Oranı 3[/FONT][FONT=Arial Narrow]37.62[/FONT]

Ben emekli olana kadar aylık bağlama oranım %50 geçecektir gelir durumumum artacağından bu da emekli olduğumda aldğım maaşın aşağı yukarı %50 lisi yapar aslında durum çok vahim asgari ücretliler açısından...

ben bir finasçı olarak söylemem gerekirse ülkede emeklilik sistemi baştan sona hatalıdır ve malesef devlet bunu kendi eliyle yapıyor...

hatta engelli emeklilik sisteminde bile bariz hatalar var mesala 2008 den sonra sgk lı olan %40 engelli 18 yılda emekli olurken ne hikmetse 2008 ve öncesinde sgk lı olan %40 engelli 20 yılda emekli oluyor çarpıklık zaten var gülermisin ağlarmısınız :)

Yani şunu söylemek lazım asgari ücretli şuan emekli olsa evet bunun %30 onu alacak acı gerçek

750 tl 900 tl hatta 1100 tl emekli maaşı bağlanan arkadaşllarım var bu forumda çoğu asgari ücretli varın siz düşünün kendi geleceğinizi....

2008 sonrası memuriyet giren bir memurun emekli maaşı, brüt maaş üzerinden hesaplanmıyor ki. Hizmet ve görev tazminatları SGK ya eklenmiyor. sn. OturanBoğa

oysa yıllar önce ne hevesle seviniyordum. burada bile ne zaman emekli olurum diye başlıklar açıyordum. ne güzel diye. Gelin görün ki ortalama görev ve hizmet tazminatları dahil 4.500-6.000 TL alan, 4.000-4.500 TL SGK aylık prim bağlama tutarı olan bir memur, Ancak 5510 öncesi sonrası vs vs durumlar göz önüne alındığında[SIZE=4] 1500-1800 TL[/SIZE] arası maaş alacak. Şimdi söyleyin bakalım. Hangi memur bariz bir şikayeti yoksa neden emekli olsun?. diyeceksiniz SGK nın durumu ortada bir şekilde ayakta kalmak için sistem herkesi çalışmaya itiyor. Doğrudur haklısınız derim ben de.
Ancak en azından 2400-2900 TL arası bir maaş verin de engelliler bu rakamlarla yetinebilirim belki diye devlete olan yükünü yarıya düşürürler.

Hocam Merhaba,

Nasıl hesaplandığı hakkında bir bilgim yok ama kendi AOB den ortalama çıkararak size örnek olarak gönderdim..

Bir de bu tutarlar Brüt maaşa göre değişiyor yıllık ortalama maaş tutarıda etkliyor

aşağıdaki sgk sitesinde doğru olarak hesaplıyor

https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/

tsunami_

Merhaba,aşağıda açıklama bulunan bir metinde Aylık Bağlama Oranı(ABO) hesaplamalarının dayanaklarını özetlemiş halidir.Size yardımcı olacağına inanıyorum.

"01.01.2000-30.09.2008 tarihleri arası için ABO hesaplaması

Bu dönemde gösterge-katsayı sistemi kaldırılmış, güncelleştirilmiş prim esasına dayanan farklı bir sistem getirilmişti. Sigortalının 2000 ve daha sonraki yıllara ait prime esas yıllık kazançları; Güncelleme katsayısı X Aylık bağlanma oranı = 4A emekli maaşı formülü hesaplanmaktadır.

Güncelleme katsayısı hesaplanırken, kişinin emekli olacağı yılın bir yıl öncesindeki yıla ait büyüme rakamları ve TÜFE rakamları kullanılmaktadır.

Aylık Bağlama Oranı ise, sigortalının toplam prim ödeme gün sayısının ilk 3600 günün her 360 günü için % 3,5, sonraki 5400 günün her 360 günü için % 2 ve daha sonraki her 360 gün için % 1,5 oranlarının toplamından oluşmaktadır.

Bu döneme ait bütün güncellenmiş kazançlar toplanır ve bu döneme ait prim gün sayısına bölünerek OGK (Ortalama Günlük Kazanç) bulunur. OGK, 360 ile çarpılarak OYK (Ortalama Yıllık Kazanç) hesaplanır. Aylık ise ortalama yıllık kazancın 12’de birinin ABO ile çarpımı sonucu bulunan tutardır.

2008 SONRASI ABO HESAPLAMASI
01.10.2008 tarihi sonrası için ABO hesaplaması

01.10.2008 yılından sonra 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların yaşlılık aylığı, ortalama aylık kazancı ile aylık bağlama oranının çarpımı sonucunda bulunan tutardır. Ortalama aylık kazanç, sigortalının her yıla ait prime esas kazancının, kazancın ait olduğu yıldan itibaren aylık talep tarihine kadar geçen yıllar için, her yıl gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek bulunan kazançlar toplamının, itibarî hizmet süresi ile fiilî hizmet süresi zammı hariç toplam prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanan ortalama günlük kazancın otuz katıdır. Aylık bağlama oranı, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için % 2 olarak uygulanır. Bu hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı olarak dikkate alınır. Ancak aylık bağlama oranı % 90’ı geçemez.

Özetle,

Gösterge sisteminin esas alındığı 2000 öncesinde en yüksek emekli aylığı,
Gösterge yerine TÜFE ve ekonomik büyüme hızının tamamının baz alındığı 01.01.2000 ile 01.10.2008 arasında 2000 yılı öncesine göre biraz daha düşük emekli aylığı,
GSYİH gelişme hızının sadece yüzde 30’unun hesaba katıldığı 01.10.2008 tarihi sonrasında en düşük emekli aylığı,
söz konusudur.

Özellikle 4A ve 4B çalışanlarda SGK prim ödeme tarihlerine bağlı olarak aylık bağlanma oranı ve maaşlardaki alt sınır oranının değişmesi nedeniyle emekli maaşları da önemli oranda değişmektedir. Üçüncü dönem olarak adlandırabileceğimiz 01.10.2008 tarihinden sonra düşük prime esas kazançlar ile çalışanlarda önceki dönemlere göre oldukça düşük emekli aylıkları söz konusu olmaktadır. Son sosyal güvenlik düzenlemesi sonrasında asgari ücretin 3 kat ve altında maaş alan işçiler açısından eski dönemlere kıyasla daha dezavantajlı bir durumun olduğunu söylemek mümkündür. Yüksek ücretle çalışanlar açısından ise her hangi bir mağduriyet söz konusu değildir."

Özetle ABO oranları yıllara göre özel oranlara sahip olması ile birlikte ait olduğu tarih aralıkları arasında elde edilen SGK prim günlerinin toplam SGK prim günlerine bölünmesi yöntemi ile bulunmaktadır.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

@marto1

Çoık teşekkür ederim bilgiler için... Abo oranım baya yükselmiş :)) önceden 32 falan çıkıyordu şimdş 36-41..

[FONT=Arial Narrow]Aylık Bağlama Oranı 2[/FONT][FONT=Arial Narrow]41,00[/FONT][FONT=Arial Narrow]Aylık Bağlama Oranı 3[/FONT][FONT=Arial Narrow]36,26

[/FONT]

Üst Alt