Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Erken Emeklilik için gerekli raporu alabilir miyim?

Aselsan

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
ozgurmeric74

Merhaba,
Şu an bir yerde çalışmıyorum İşsizlik maaşı alıyorum. Ancak engelli raporu alabildiğimde emekli olabiliyorum

Hastaneye direk başvurup almış olduğum rapor yeterli olur mu. Öncesinde vergi dairesi veya başka bir kurumdan herhangi bir belge
almalı mıyım

Bu rahatsızlıklarla %40 rapor alabilir miyim
Tip II Diabetes mellitus
I25.1 / Aterosklerotik Kalp Hastalığı
I21 / Akut Miyokard Enfarktüsü
I10 / Esansiyel (Primer) Hipertansiyon

Teşekkürler

@Aselsan

% 20 tip II şeker için

% 10 tansiyon için alınır.

kalp hastalığı için EF değeri önemli, 30 veya 50 buradan gelecektir.

B. Koroner arter hastalığı
Klas l hastalar %10
Anjinası olsun veya olmasın fizik muayene bulguları ve laboratuar testleriyle tanısı desteklenen hastalarda koroner anjiografi ile bir koroner arterde % 50’den daha az darlık saptanması.
Klas 2 hastalar %30
Miyokard infarktüsü geçiren veya daha önceden koroner arter hastalığı tanısı alan veya girişimsel-cerrahi koroner işlem yapılan anjinası bulunan hastalarda aşağıdaki şartların varlığı; NYHA Sınıf 1 semptomlar veya ilaç tedavisi veya diyetle anjinanın kontrol altında tutulabilmesi ve ayrıca konjestif kalp yetmezliğinin bulgu ve semptomlarının yokluğu (EF >%50).
Klas 3 hastalar %50
Miyokard infarktüsü geçiren veya daha önceden koroner arter hastalığı tanısı alan veya girişimsel-cerrahi koroner işlem yapılan anjinası bulunan hastalarda aşağıdaki şartların varlığı; laboratuar yöntemleri ile (EKG, eforlu EKG, perfüzyon sintigrafisi v.b) devam eden iskeminin saptanması veya bir koroner arterinde en az %50 oranında darlığın anjiyografik olarak gösterilmiş olması ve ilaç tedavisi veya diyetle anjinanın kontrol altında tutulabilmesi ve sol ventrikül fonksiyonlarının bozuk olmasına rağmen (EF %30-%50) hastada NYHA Sınıf 2 semptomların varlığı.
Klas 4 hastalar %100
Miyokard infarktüsü geçiren veya daha önceden koroner arter hastalığı tanısı alan veya girişimsel-cerrahi koroner işlem yapılan anjinası bulunan hastalarda aşağıdaki şartların varlığı; laboratuar yöntemleri ile (EKG, eforlu EKG, perfüzyon sintigrafisi vb) devam eden iskeminin saptanması veya bir veya daha fazla koroner arterinde en az %50 oranında darlığın anjiyografik olarak gösterilmiş olması ve ilaç tedavisi veya diyete rağmen hastada NYHA Sınıf 3-4 semptomların varlığı veya hastada ciddi sol ventrikül fonksiyon bozukluğunun olması (EF<%30)

Yukarıdaki oranlara göre % 40 barajını geçip, engelli emeklilik hakkını elde edebilirsiniz.
Eğer ssk'dan emekli olacaksanız, raporu aldıktan sonra vergi indirimi için vergi dairesine başvuru yapmalısınız. Bu esnada çalışıyor görünmeniz şart.
Diğer sigorta kollarından emekli olacakların ise kurum sevkiyle rapor alması gerekmektedir.

Aselsan
hayır raporunuzu herhangi bir devlet hastanesinden alıp çalışmaya başladığınızda vergi indirimi için işyerinden alacağınız yazıyla vergi dairesi başvurabilirsiniz.

vergi indirimi için çalışıyor olmanız şart..vergi indirimi için işyerinizden orada çalıştıgınıza dair alacağınız yazıyla vergi dairesine gidip oranın sizi sevk edeceği hastaneden rapor alacaksınız.vergi indirimi onaylandığı zaman işyerinize vergi dairesi tarafından yazı geliyor.....

kendin hastaneye gidipte alacağın raporu vergi dairesine götürme çünkü ben aynısını yaptım.kabul etmediler..daha sonra oranın sevkiyle gittim .ama iki defa uğraştım..vergi dairesinin sevkiyle git...ben yaşadıklarımı yazdım arkadaşım..kendi kafama göre önce hastaneye,sonra aldığım raporla vergi dairesine gittim..kabul görmedi..artık karar senin

@metin1433 seni bayağı uğraştırmışlar. kişisel başvuru yapıp rapor alanların başvurusuda kabul edilir. ben ve birçok kişi böyle emekli oldu.

belki sizin aldığınız rapor Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi içinde yer almıyordur belkide işi ve kanunu bilmeyen bir memura denk gelmişsinizdir.

vergi dairesi sevkli de olabilir ama o şekilde olduğunda raporu, hastane kişiye vermeyip direk vergi dairesine gönderiyor. sonrada insanlar raporun orjinalini vergi dairesinden almakta uğraşıyor.

ozgurmeric74 ankara numuneden almıştım o zaman..vergi dairesi kabul etmedi..ben yaşadıklarımı anlattım..dediğiniz gibi epey uğraştırdılar o zaman

ozgurmeric74

Şu an bir yerde çalışmıyorum. İşsizlik maaşı alıyorum.
Hastaneye direk başvurup almış olduğum rapor ile emekli olabilirmiyim. Yoksa bir yerde işe başlayıp mı başvurmam gerekiyor.

Teşekkürler

Aselsan
aslında engelli raporu almak için çalışıyor olma şartı yok. ama çok nadirde olsa sorun yaşayan arkadaşlar var.
eğer 4/a lı iseniz sizi emekli edecek şey aslında vergi indirimidir. raporu çalışmadan alsanız bile vergi indirimi için mutlaka çalışıyor olmanız şart.

Evet 4A lıyım. Raporu aldıktan sonra mı bir iş yerine girip başvurmalıyım. Yoksa bir yerde çalışmaya başlayıp mı bu raporu almalıyım.

teşekkürler

Aselsan bence önce sgk lı bir işe girip rapor çıkarın sonrasında vergi indirimine başvurun.

ozgurmeric74

Özgür Bey Merhabalar,

Tam da bugün araştırdığım bir konuyu aydınlatmışsınız teşekkür ederim bilgilendirme için.

%40 ortapedik süreki raporum var , SGK da çalışan bir arkadaşımın kendisine sordum Tc mi verip ne zaman emekli olurum diye. Biraz önce bilgi verdi; vergi dairesine gidip vergi indirimi başvurusunda bulunacaksın seniz bize sevk edcekler . Biz de seni sgk hastanelerinden birine yönlendireceğiz rapor un aslı var mı yok mu diye yeniden kontrol muayene olacaksın onaylanır ise 19 yıl 4240 gün ile emekli olabileceğimi söyledi.

Şimdi sizin Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi olarak belirttiğiniz yerde, benim süresiz/sürekli olarak rapor aldığım kamu hastanesi adı da bulunmaktadır. Ben direk vergi dairesine gidip bu keşilde bilgi mi paylaşayım yoksa olduda sevk ettiler Sgk ya denk gelirsem ki işi bilmeyen memur a, beni gene sevk etmek isterse bu bilgiyi kullanarak mı işlem yapılmasını isteyim.

mansion
eğer 4/a lı iseniz ve raporunuz sürekli ise mevcut raporunuzla (tarihi yeni ise hangi tarihli?) çalıştığınız işyerinden çalıştığınıza dair bir yazı alarak direk vergi dairesine vergi indirimi için başvurabilirsiniz. vergi indiriminiz onaylandığı anda iş çıkışınızı alıp sgk ya emeklilik için başvuru yapabilirsiniz. başvurudan önce sgk dan emekli olur yazısı alıp sonradan işyerinden çıkış isteyinki tazminat alabilesiniz.
mansion
süresiz vergi indirimi aldığınız anda emeklilik için sizden tekrar kontrol muayenesi istemeleri söz konusu olamaz. çünkü sizi erken emekli edecek şey vergi indirimidir.

@ozgurmeric74
25/03/2016 tarihli raporum
'' çalıştığınız işyerinden çalıştığınıza dair bir yazı alarak direk vergi dairesine vergi indirimi için başvurabilirsiniz. vergi indiriminiz onaylandığı anda iş çıkışınızı alıp sgk ya emeklilik için başvuru yapabilirsiniz'' bu işlemi günümü doldurunca mı yapmam gerekir ki ? yoksa vergi indirimine şimdi başvurup belgeyi alıp emekilik günü dolunca mı sgk ya başvuru yapmalıyım.

@ozgurmeric74
Şimdi dikkatimi çekti, rapor un arkasında
'' 2022 sayılı yasan yararlanır'' ve ''Vergi indirimi amaçlı değerlendirilmesi uygundur'' kısımlarında evet yazıyor.

mansion
vergi indirimine hemen başvuru yapabilirsiniz. vergi indiriminin emeklilik gününüz ile bir bağı bulunmamaktadır.
vergi indirimini alıp cebinize koyun. gününüz dolup şartlarınız oluştuğunda elinizdeki vergi indirimi ile sgk ya başvuru yaparsınız.

merhabalar öncelikle herkese selamlar bıkaç sorum olacaktı gerçi bikaç kişiye sordum ama garanti olsun ona göre bir yol çizeyim diye soruyorum.ben geçen şubat ayında vergi indirimli malulen emeklilik için başvurdum.benım ankaradan gelen cevaba göre %36 vermişler.akabınde tekrar aynı hastaneye başvurdum şikayetlerimin artması nedeniyle bu seferde % 34 bir yıllık psikiatrı kontrollu verişmiş ama ankaradan telefondan öğrendim kağıt henüz elime ulaşmadı.yalnız bu ikinci başvurumu ordaki bayana bi evrak almak için gittiğimde bikaç soru sormuştum bana bu ikinci başvurumumun malulen emeklilik için değil normal vergi indirimi için oldugunu söyledi itiraz etmeme rağmen sadece emeklilik için değil vergi indirimi için başvurmuşsunuz dedi halbuki mallulen vergi indirimli emeklilik için başvurmutum.şimdi kağıdımın gelmesini bekliyorum gelince sağlık müdürlüğüne itiraz etcem acaba böylemi yapmam gerekiyor.ayrıca hastalılarım :
raporlu dm.
raporlu ht
raporlu koah
raporlu diyabetik periferel nörapatı.
raporlu kolesterol.
ayrıca orta dereceli uyku apnesi.bel fıtıgı aeliyatı ayrıca tekrardan bel ve boyun fıtıklarım mevcut yakını görememe ve bunun için gözlük kullanıyorum yakın gözlüğü ayrıca % 14 civarındada duyu kaybım var acaba şimdi başvursam tekrardan bu hastalıklardan ne kadar oran alabılırım.

@yakup avcı

öncelikle engelli erken emekliliği (vergi indirimli emeklilik) ayrı malülen emeklilik ayrı şeylerdir. siz malülen emekli olamazsınız. malülen emekli olmak için vergi indirimi zorunluluğu yok.vergi indirimli emeklilik normal yaşlılık emekliliğidir. malülen emekli olmak için öncelikle sgk ya başvuru yapacaksınız sizi onlar hastaneye sevk edecek.sonrasında malüliyet cetveline göre en az tek bir hastalıktan %60 oranında iş göremez raporu çıktığı taktirde değerlendirmeye alınıp hakkınızda karar verilecek. saydığınız rahatsızlıklardan bu mümkün görünmüyor.
siz memurun dediği gibi vergi indirimi erken emeklilik başvuruşu yapmışsınız. malülen emeklilik yukarıdada yazdığım gibi oluyor.
vergi indirimi alıp eğer yıl ve prim şartını dolduruyorsanız erken emeklilikten faydalanırsınız. bunun içinde eğer 4/a lı çalışan iseniz ve ilk işe girişiniz 5510 sayılı yasadan önce ise (01/10/2008) erken emekli olmak için vergi indirimi almanız şart. vergi indirimi almanız içinde raporunuzun %40 ve üzeri olması ve ankara maliye yüksek sağlık kurulundan onaylanması gerek.

özgür bey açıkcası pek bişi anlamadım.şimdi hastalıklarımdan dolayı erken emekli olamıyormuyum yani ben 1989 da başladı ssk 6850 günüm var.açıkcası bıze söylenen %40 ve üzeri hastalığın olursa ankarada onaylarsa malulen emekli olunabılır denıldı maaşın yüksek olması içinde vergi indirimli olması denilmişti.şimdi ben 2 seferdir ilk önce vergi dairesine başvurdum onlar beni hastaneye sevk ettiler ozaman vergi dairesine başvurmamın bı anlamı yokmu yani kısacası ben bu hastalıklardan % 40 yada üzeri rapor alırsam ankarada onaylarsa emekli olamazmıyım.yada ben nasıl bir yol islemeliyim erken emekli olabilmek için...

@yakup avcı

size yanlış bilgi vermişler. malülen emekliliği unutun. o apayrı birşey. sizinki vergi indirimli erken emeklilik olacak. yani normal yaşlılık emekliliği.
öncelikle %40 ve üzeri heyet raporu alın. vergi dairesine işyerinizden alacağınız çalıştığınızı gösteren kaşeli imzalı bir dilekçe ile başvurup vergi indirimi talebinde bulunun. raporunuz ankaradan onaylanıp işyerinize gelince o belge ile sgk ya yaşlılık emekliliği için başvuru yapın

özgür bey çok teşekkür ediyorum çok sağolun bilgilendirdiğiniz için.peki bu yazdığım hastalıklardan oran sizce kırk ve üzer içıkabilirmi.

@yakup avcı
yazdığınız hastalıklardan %40 ve üzeri oran alabileceğiniz kanaatindeyim. tabii son kararı hekimler verecektir.
orta derecede uyku apnesi %15, bel fıtığı (opere edilmiş lomber disk hernisi) tablo 1/7) %9 bunlar kesin. çünkü benim aldığım oranlar. diğerlerinin tam oranını bilemeyeceğim. hastalıklarınızın aşaması ile ilgili hekim kararları olacaktır.

ozgurmeric74
Selamlar maalesef ki SGK dan kesin bilgi var (Ankara SGK da çalıyor arkadaş )çünkü Sgk da çalışan 1 ay önce rapor alan kişiyi ( orda çalışan arkadaşımın çalışma arkadaşı ) bile vergi indirimi olayında hastanelere sevk etmişler. Her ne olursa olsun SGK hastanelerine sevk i şartmış.

@mansion

ben ilk defa öyle bir şey duydum.bu sitedeki bir çok arkadaş öyle emekli oldu. vergi indirimi alan bir kişiden erken emeklilik müraacatında tekrar rapor istenmez.belki o arkadaşınız malülen emeklilik ten bahsediyordur. eğer öyleyse dediğiniz doğru.malülen emeklilikte vergi indirimi olması geçerli değildir. sgk hastaneye sevk eder. oradan gelecek rapora göre malülen emeklilik kararı verilir.

ozgurmeric74 özgürmeriç bey merhabalar.daha önce bahsetmiştim hastane bana % 34 vermiş dolayısıyla ankarada aynen 34 ile onaylamış evrak bugun elime ulaştı bende vergi dairesini aradım buna itiraz hakkım varmış diye bana size zaten hastane düşük vermiş bizle alakalı değil dendi itiraz bize etsenizde birşey değişmez siz 6 ay olunbca tekrar başvur dedi bende 6 ayı beklemesem olurmu dedim bizim için sıkıntı olmaz hastane kabul ederse olur dedi

birde vergi dairesindeki bayan bana siz hastaneye başvurdugunuzda erken emeklilik için değil de başka birşey için kullancam deyip heyete girin eğer heyetde 40 ve üzeri alırsanız bize getirirsiniz bizde ankaraya göndeririz dedi.şimdi ben bayanın dediğini uygulayımmı başka bir hastaneye gidip başka iş için heyet raporu alacam diye gideyimmi bı değikişlik yada sakınca olurmu 6 ay beklemek şartmı.

@yakup avcı
aynı hastane için 6 ay şartı var sanırım. ama raporda vergi indirimi kutusunda evet yazmalı.

siz ilk rapor için vergi dairesi sevkli gittiniz herhalde. bu sefer kişisel başvuru ile gidin. alacağınız %40 ve üzeri raporla kendiniz vergi dairesine müraacat edersiniz. (işyerinden yazı almayı unutmayın)

çalışmayanın engelli raporu alması

merhabalar şu an çalışmıyorum engelli raporu almak için hastaneye başvurucam ama bir konuda bir yazı paylaşmışsınız verdi dairesinin sevkiyle gitmezseniz olmaz diye ben şu an ne yapmam gerek çalışmıyorum ve rapor almak istiyorum,şu an bu rapor için ne gibi yol izlemem gerek ve alacağım rapor 5-6 sene sonra emeklilikte kabul görmezmi

eesra

kişisel başvuru ile de rapor alabilirsiniz.zaten çalışmadığınızdan vergi dairesi sizi sevk etmez.çünkü vergi indirimi kişisel başvuruyu kabul etmiyor. sadece tüzel kişiler çalışanları için vergi indirimi başvurusu yapabilir.

Üst Alt