Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Erken emeklilik için prosedür nedir? Süreci nereden başlatmalıyım?

Doğa Asi

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Selamlar herkese. Çok yardımcı ve güzel bir site. Benimde bir sorum olacak. Eğer bu konuda bilgisi olanlar yardım edebilirse çok sevinirim.

Ben 2002 yılından bu yana psikiyatri hastasıyım. Şizofreni ve organik olmayan psikotik bozukluk gibi tanılar konuldu.
Elimde son 4-5 yıla ait ilaç kullanım raporlarım var. Bu hastalığın tanısının konulduğu belge olarak elimde sadece bunlar var

İlk sigortalılık tarihim 15.09.1998 emekli sandığı. 2005 yılında memuriyetten atıldım. Daha sonrada aralıklarla ssk ya ait çalışma sürelerim oldu.
Ben erken emeklilik hakkım varsa bundan yararlanmak istiyorum. Sanıyorum aynı teşhisin konulması ve en az % 40 oranında engellilik raporum olması gerekiyor.
Ankara da yaşıyorum. Numune Hastanesi sanıyorum bu raporları düzenlemekte. Sormak istediğim; nasıl bir yol izlemeliyim?? İlk olarak nereye ve nasıl başvurmalıyım?? Ve sırasıyla hangi yolu izlemeliyim??

Eğer bu raporu alabilirsem erken emekli olabilmem için kaç günlük prim ve kaç yıllık sigortalı süresine tabiyim??

Şimdiden teşekkür ederim

Son 2520 gün primin 1261'i hangi statüde ise, o statüde emekli olunur.

Prim fazlanız emekli sandığından ise,
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gününüz varsa emeklilik için başvuru yapın, sizi sevk ederler ve gereken oranda rapor alırsanız emekli edilirsiniz.

ssk'dan ise şu tabloya göre emekli edilirsiniz.
2008_oncesi.PNG

Bunun için vergi indirimi almanız, vergi indirimi almanız için çalışıyor olmanız gerekiyor yada 10 ilâ 15 gün çalışıyor görünmelisiniz.
Defterdarlığa vergi indirimi almak için başvuru yaparsanız sizi yetkili hastane 'ye sevk ederler, kaçıncı derece vergi indirimi alırsanız o şartlara göre emeklilik için gerekli yıl ve prim gününüzü tamamladığınızda emeklilik için başvuru yaparsınız.
Buna göre emeklilik tarihiniz vergi indirim derecenize bağlı.

Ayrıca Malulen emekli olmak isterseniz, maluliyet cetveli 'ne göre;
12- PSİKİYATRİK BOZUKLUKLAR:
hafif işlerde bile çalışmaya olanak vermeyen, tedavi ile düzelmeyen, kronik nitelik kazanmış, ağır seyirli, organik veya organikolmayan psikotik bozukluklar (demans, şizofreni, bipolar affektif bozukluk, frontal lob sendromu, paranoid vb.)
şartlarına uyuyorsanız 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 gün primle(Başka Birinin Sürekli Bakımına Muhtaçlık var ise 10 yıl şartı aranmaz) emekli olabilirsiniz.

Çok teşekkür ederim. Tüm sorularıma cevap buldum. İyi çalışmalar..

Üst Alt