Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Erken emeklilik için sigorta başlangıcından önce yapmam gereken bir şey var mı?

M. Emin

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar Merhaba. Biraz uzun yazdım ama lütfen okuyun lütfen cevap verin.

Benim %65 1 yıl geçerli hastaneden aldığım engelli raporum var. İlk verildiğinde %45'ti ve 2 yıllık verilmişti. Sonra %65 verildi 1 yıllık ve sürenin dolmasına 1 ay var. Bu hafta yenileteceğim. Ve %80 alma ihtimalim var. Ama tekrar %65'de verebilirler. Süresiz olma ihtimali de var. Hastalığım şizoaffektif bozukluk. 3 yıldır engelliyim.

Ayrıca hiç çalışmadım.

Sadece 2010 yılında 1 günlük sigortalılık sürem var. Bunun dışında başka sigorta kaydım yok.

Ancak 3 hafta sonra SSK'dan işe başlayacağım.

Sormak istediğim iki şey var:

BİRİNCİSİ:

İlk sigorta girişim 2010 yılında. %65 veya %80 engelli raporum 2022 yılında. Ve 3 hafta sonra işe başlayacağım. Bu durumda ilk sigorta başlangıcından sonra mı engelli oluyorum yoksa önce mı? 2010 yılındaki bir günlük girişim dikkate alınıp engelli raporum bundan sonra çıktığı için sigorta başlangıcından sonra mı engelli olmuş oluyorum? Yoksa 2 hafta sonra yeniden sigorta girişim olacağı için sigorta başlangıcından önce mi engelli olmuş oluyorum?

Eğer sigorta girişimden sonra engelli sayılıyorsam malulen emeklilikten mi yararlanacağım?

Yok eğer sigorta girişinden önce engelli sayılıyorsam bu durumda ikinci sorumu soruyorum:

İKİNCİ OLARAK SORMAK İSTEDİĞİM ŞU:

İlk sigorta girişim 2010 olduğu için vergi indiriminden emekli olamıyorum.

Ayrıca engelli raporum %65 bile verseler sigorta başlangıcından önce olduğu için malulen de emekli olamıyorum.

Dolayısıyla:

ENGELLİLER YAŞA BAĞLI OLMADAN ERKEN EMEKLİ OLURLAR başlıklı sabitlenmiş konuda:

"Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce yüzde 60 ve daha fazla oranda hastalık veya özrü bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayanlara, en az on beş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır."

şartına tabiyim.

DOĞRU MU ANLAMIŞIM?

Peki bundan yararlanmak için ne yapmam gerekiyor?

Sigorta başlangıcından önce yapmam gereken bir şey var mı?

SGK il müdürlüğüne gittim sordum. Doğru dürüst bir şey demediler bir de sinirlendiler. Dediklerinden anladığım: Hiç bir şey yapmayacaksın, normal, sanki engelli değilmiş gibi başlayacaksın 15 yıl 3960 günü dolduğunda gelip emeklilik başvurusunda bulunacaksın dediler.

Ama 15 yıl sonra ben emekliliğe başvurduğumda 15 yıl önce sigorta başlangıcından önce %65 engelli olduğumu nasıl belgeleyeceğim? Hastaneden aldığım şu anda elimde bulunan rapor bunun için yeterli mi? Yoksa kuruma sigorta başlangıcından önce engelli olduğuma dair bir belge vermem, başvuruda bulunmam, dilekçe falan vermem gerekiyor mu? Hastaneden aldığım raporu -eğer kabul ediliyorsa- beyan etmem falan gerekiyor mu?

Yoksa dedikleri gibi normal, sanki engelim yokmuş gibi başlayıp sürem dolduğunda emeklilik için başvuru da mı bulunacağım? Her hangi bir şey yapmayacak mıyım?

Yapmam gereken bir şey varsa şimdiden yapayım sonra sıkıntı çıkmasın diye soruyorum.

Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

Arkadaşlar lütfen cevap verin. Bir an önce öğrenmem gerekiyor. Tekrar kısaca yazayım. Lütfen cevap verin.

1) %65 oranında engelli raporum var. Rapor tarihi 2021. İlk sigorta girişim 2010 yılında sadece 1 gün. Başka sigorta kaydım yok. 3 hafta sonra da işe başlayacağım.

Bu durumda ben kuruma girmeden önce mi engelliyim yoksa sonra mı?

2) 3 hafta sonra sigorta başlangıcından önce yapmam gereken bir şey var mı?

şanslısın 1 günlük sigorta kurtarıyor sigorta girişinden sonra lı sayılırsın malulen emekli olabilirsin engelli hakkıylada emekli olabilirsin

Tamam hocam. Çok teşekkür ederim cevabınız için.

Bir de "engelli hakkıyla da emekli olabilirsin" demişsiniz. Eğer kurul %60 ve üzeri vermez de malulen emekli olamazsam bile %40-%49 veya %50-%59 oranlarından birini almam durumunda yine de erken emekli olabilir miyim? Onu mu kastediyorsunuz?

Tamamdır hocam.

Bir de son olarak 3 hafta sonra işe girerken sigortam başlamadan önce yapmam gereken bir şey var mı? Yoksa normal sanki engelim yokmuş gibi başlayıp sürem dolduğunda emeklilik başvurusunda mı bulunacağım?

normal başla günü geldiginde rapor alıp emekli olacaksın

Tamam hocam. Çok sağolun. Bir sıkıntımı giderdiniz. Allah razı olsun.

Bir şey daha sorabilir miyim?

Eğer SSK'dan işe başlamak yerine BAĞ-KUR'dan isteğe bağlı sigorta başlatsam yine aynı şartlar geçerli mi? İlk sigorta girişim 2010 yılında 1 gün SSK sonraki girişim BAĞ-KUR olduğu için bir şey fark eder mi? Yine kuruma girdikten sonra mı engelli sayılırım? Yine malulen emekli olabilir miyim?

geçebilirsin fark etmez ama ssk dan devam etsen daha iyi olur ssk daha avantajlı emeklilikte fark etmez

M. Emin

İlk sigortalı olunan tarihte bir engel yoksa (ki yok), o zaman malulen emeklilik mümkündür.

Ayrıca durumunuz SGK Hastalık Listesi'ne göre hangi düzeyde tanıya karşılık geliyorsa, ona göre de aşağıdaki tabloya göre erken Yaşlılık emekliliği hakkınız var:

2008_sonrasi.PNG

Emeklilik zamanı geldiğinde kurum sevki ile hastaneden alacağınız rapordaki tanı-düzeyi emeklilik kriterlerinizi belirleyecek. O güne dek bir şey yapmanıza gerek yok.

Tamam anladım. İkinize de çok teşekkür ederim. Çok yardımcı oldunuz. Sorularımın cevabını aldım. Sağolun kolay gelsin.

Üst Alt