Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Erken emeklilik sonrası çalışmak hakkında bir kaç soru..?

Passionate

Üye
Konular
29
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,
1988 tarihli işe giriş sonrası bugün itibariyle 7000 den fazla işgünü bulunan biri olarak normal emeklilige üç yıl gibi bir zaman kala edindigim bilgi sonucu Agustos/2010 tarihinde İstanbul Şişli Etfal Hastanesinden aldıgım raporum, bu ay içinde Ankara'da kesintiye ugratılarak % 50 gibi bir rakamla onaylandı. Sürekli olan raporum çalışamaz ibaresi taşımıyor. Kısmetse bu hafta içerisinde tamamlamayı düşündüğüm emeklilige müracaat işlemlerim sonrasında fırsat bulursam, bir süredir uzak olma zorunda kaldıgım çalışma dünyasına dönmek niyetim bulundugundan;
a- Engelli olarak erken emekli olmuş biri çalışma hayatına normal olarak devam edebilir mi,
kısıtlayıcı hükümler var mı?
b- Çalıştıgı işyerinde SGK lı olarak nasıl bir durumda olunur veya olunmalıdır?
c- Burada sıklıkla duydugum Sosyal Güvenlik Destekeme Primi nin muhtemelen piyasadaki
bordrolarda asgari olarak görülecek olan ücret rakamıma yansıması ne kadar olacaktir?
d- Bunların dışında yeniden iş hayatına dönmeye aday birine yapılmasını önerdiğiniz, uygun
gördüğünüz bir uygulama var mı?
e- Diğer yandan emeklilik süreci devam ederken ki anladıgım kadarıyla iki ay gibi belki daha da
fazla bir zaman geçebiliyormuş, bu süre içerisinde olası bir çalışma halınde durum ne olur ve ne
yapılabilir diye fikirlerinizi almak ve bilmek isterim.
Saglıcakla kalmanız temennisi ve teşekkürlerimle...

a yok
b desdek primi ödersin
c 60 küsür tl
d yok
e hiç bişi olmaz çalışırsın paranı alırsın artı mmaşını postaneden alırsın çalışyıgın iş yerinden de maaşını alırsın o kadar

Bilgi için teşekkür ve özellikle e şıkkı için bir kez daha hatırlatma, yani emeklilik işlemlerimi yapıp sonucu bekleyene kadar bir işyerinde SGK lı olarak çalışılması durumunda bir şey olmaz, gerekirse raporun dahilinde çalışır aynen devam edersin diyorsun. İlginç, tekrar teşekkür ederim...

e- Emekliik süreci sonlanmadan kesinlikle çalışmaya başlamayın. Yoksa emeklilik süreci iptal edilir. Emekli maaşınız bağlansın, ondan sonra -sosyal güvenlik destek primi ödeyerek- çaışmaya başlayın

İşte can alıcı nokta ve cevabı. Bülent bey kuşku ve kaygıyla bakıyordum doğrusu bu konuya. Beni ve sanırım tüm ilgilenenleri hayli önemli bir hususta uyarmış oldunuz. Teşekkür ediyorum.
Ancak yeri gelmişken sormak isterim, madem emekli olma sürecinde bir işe girip çalışamıyoruz o zaman saglık güvencesini kaybeden biri olarak basit bir hastalık halinde bile nasıl muayene ve tedavi olacagız? Benim son çalışma ya da işten ayrılma tarihim desek daha dogru olur 05.Temmuz.2010. Bugünlerde sırf sağlık kurumlarından yararlanma adına bir işe girip üçe beşe bakmadan çalışmayı düşünüyordum ancak uyarınız üzerine sanırım iki ay kadar daha (ki emeklilik işlemleri ortalama bu kadar sürüyormuş ) beklemek durumunda kalacağım. Bunun bir yolu veya çözümü var mı..? Allah beterinden korusun, Allah hastalık vermesin...

İşten ayrıldığınızda emekliliğe müracet etmiş olsaydınız sanırım böyle bir kaygınız olmayacaktı çünkü işten ayrıldıktan sonra 100 gün daha sağlıktan faydalanabiliyorsunuz ama siz bu süreyide aşmışsınız. Hiç vakit kaybetmeden emeklilik işlemlerine başlamanızı öneririm artık 15 gün içinde işlemler sonuçlanıyor eskisi gibi o kadar uzun sürmüyor işlemler bilemedin 1 ayı geçmez...
Bende haziran ayında emekli oldum ve şimdi SGDP ile yeniden çalışıyorum.
Emekli olduktan sonra yeni işe girerken mutlaka emekli olduğunuzu ve SGDP kapsamında çalışabileceğinizi belirtin işvereninize.
Normal işçi gibi priminizi tüm sigorta kollarından yatırırlarsa bu kez emekli maaşınız kesilir.
Ama artık şimdi işverenler işçinin kaydını yaparken sistem emekli olup olmadığını görüp uyarı veriyormuş ne şekilde prim ödemesi yapılacak diye.
Bende yukarıdaki hatırlatmalarımı işverinime belirtirken (maaşım kesilmesin diye) öğrendim. Ama siz yinede belirtin giriş işlemlerini yapan kişi alışkanlık gereği tüm sigorta kolları olarak girişinizi yapabilir sonrada düzelttirebilmek için sgk da uğraşmanız gerekir biraz.

Umozturk çok teşekkürler. İyi oldu uyardıgın. Fakat emeklilik işlemlerinin dediğin kadar kısa sürede bittigini dogrusu hiç duymadım. Öyle onbeş günde bitecek olsa hiç kaygılanmam zaten. Hele ki İstanbul gibi bir yerden kısmetse yapacagım emekli olma başvurumun o denli çabuk sonuçlanacagını düşünmek sanki imkansız gibi. Ancak dilerim ve umarım söylediğin gibidir ve ben de bir an önce paçayı kurtarırım bu garip gidişattan. Tekrar teşekkür ederim ilgine.

Rica ederim,
Bende bu site sayesinde çok şey öğrendim ve gerçekten çok faydali bir site engelliler.biz
Ben sgk kadıköy bölge müdürlüğünden yaptırdım işlemlerimi ve evraklarınız tamam ise zaten memurda bilgi veriyor size 2 yada 3 hafta içinde eve mektup geliyor ve birikmiş aylığınızı bu mektup ile gidip PTT den alıyorsunuz sonraki aylıklarınızı isterseniz istediğiniz bankadan alabilirsiniz. Sgk ya gittiğinizde bu ayrıntıları edinebilirsiniz şimdi burada uzun uzun yazmak istemiyorum farklı bir bilgiye ihtiyacınız olursa bilgilerimi paylaşmaya çalışırım yine...

Hem paylaşımınıza hem içtenliğinize tekrar teşekkür ediyorum ve şu günlerde İstanbul Defterdarlığında imzadan çıkıp eski işyeri adresime gönderilecegini ögrendiğim evrakımı alır almaz son çalışma adresim Kadıköy göründüğünden ben de nasipse sizin gibi Kadıköy sgk dan emeklilik başvurumu yapıp sonucu bekleyecegim. Hadi hayırlısı. Saglıcakla kalınız...

OturanBoğa;

Merhaba,

23 ağustos 2015'te emeklilik için hak kazanıyorum. (2000 Ağustos sigorta başlangıcı, 40 engelli, %80 vergi muafiyeti raporu) 4000 küsür gün primim var)

Emekli olmak istiyorum fakat çalıştığım şirkette de devam etmek istiyorum. Cevabına göre 1-2 aylık süreçte işsiz olmam gerekiyor. İşverende bunu kabul etmez sanırım.

Emeklilik için dilekçe verip ertesi gün sıfırdan işe giriş düzenlemesi yaptırsam ne gibi bir sorun olur?

Evraklarımda beni emekli mi göstermeliler? Eğer böyle ise emekli değilim..

Aslında en sağlamı emeklilik onaylandıktan sonra giriş yapmaktır ancak beklemenin mümkün olmadığı durumlarda bir iki gün aradan sonra tekrar giriş yapılabilir.
Emeklilik şartarınızın kesin oluştuğuna emin olduktan sonra işyerinizden çıkış alın ve sgk ya emeklilik başvurunuzu yapın.
Bir iki gün mutlaka ara verin, sonra işvereniniz kuruma işe alım bildirgesi verirken emekli çalışan olarak işaretlesin ve primleriniz sgdp olarak düzenlensin.
Şayet emekliliğinizde sorun çıkar ve reddedilirse işvereniniz kuruma düzeltme verebilir, primleriniz normal prime çevrilebilir.
Böyle bir durum sıkıntılara sebep olacağından emeklilik başvurusu yaparken şartlarınızdan emin olun.

Ufukalp

Cevabınız için teşekkür ederim. İşverenin ödedediği sgk payı vs gibi ücretler emekli bir çalışan için çok farkeder mi?

Yani emekli kişi için [FONT=sans-serif]sgdp ödendiğini biliyorum fakat oransal olarak bilemiyorum.[/FONT]

yardım lütfen
emekli mi olsam çalışmaya mı devam etsem ya da emekli olup tekrar çalışabilirmiyim. çünki çalışmam gerekli emekli maaşı ile geçinmem zor ödemeler var vs. akıl verirseniz çok sevinirim.
sigortalı yılım 20 yıl 5286 gün ödenmiş günüm var, engel raporum % 87 ağır engel yok , sadece ağır efor işlerinde çalışmam yasak
hastalığım kalp, tansiyon, şeker ve bel fıtığı fakat şuan sıkıntım yok oturduğum yerde çok rahat iş yapabiliyorum

@Ergin
Sanırım işverene maliyet açısından soruyorsunuz.
Sigorta primi çalışan ve işveren payları toplamı tehlike derecesi hariç %30 olup uzun vadeli sigorta kollarında da sgdp de de aynıdır.
Ancak bu oran içerisindeki çalışan payı uzun vadeli sigorta kollarında yani normal sigortada %14 iken sgdp çalışan payı %7,5 dur.
Yani Diğer bir deyimle normal sigortada işveren payı %16 olurken sgdp de %22,5 olduğundan emekli çalışan sigorta yönünden işverene biraz daha maliyetli oluyor gibi.
Ayrıca emekli çalışan için işveren prim teşviğinden faydalanamaz.

@cumali54
Başka bir başlıkta prime esas kazanç toplamınızın bayağı iyi olduğunu gördüm.
Bence emekli olun ve sgdp kapsamında emekli çalışan olarak çalışmaya devam edin.
2008 sonrası prim günü ne kadar fazla olursa emekli aylığı o kadar olumsuz etkilenir.

Ufukalp

İşveren teşviğinden kastınız engelli çalışan teşviği mi ?

İşverene maliyet açısından ben tam tersini biliyordum. Emekli çalışan için devlete daha az ödeme şeklinde biliyordum.

Benden alınan vergi emekli olduğumda düşüyor mu ? Yani diğer bir deyişle adı ne olursa olsun devletin benden aldığı para düşüyor mu? (%80 vergi muafiyetim var)

İşveren prim teşvikinden kastım; işverenin çalıştırdığı engellilerin sigorta primlerinin en alt dilimden işveren payının devletçe ödenmesi durumu.
Bu teşvik işverenin çalıştırdığı engelli çalışan için asgari ücretten hiç prim ödememesi anlamına geldiğinden işverenler için büyük avantaj.
Sizin de tersini biliyordum derken bunu kastettiğinizi anlıyorum ve malesef emekli çalışan engelli kontenjanında değerlendirilebildiği halde prim teşviki konusunda kapsam dışıdır.
Gelir vergisi konusunda ise hiç bir fark yoktur. Normal çalışırken nasıl ise emekli çalışan için de aynıdır. Vergi indiriminiz de agi de aynı şekilde devam eder.
İşverene değil ama size avantajı vardır. Şöyle ki;
Brüt ücret üzerinden normal çalışanın sigorta primi çalışan payı %14 iken sgdp çalışan payı %7,5 dur, ve işsizlik sigortası kapsamı dışında olacağınızdan işsizlik fonuna kesintiniz de olmayacaktır.
İşvereniniz net ücret ayaklarına yatmıyorsa bu avantajlar bordronuza artı olarak yansıyacaktır.

Üst Alt