Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Erken emeklilik yasalaşmamış! O zaman niye vergi indirimi şartı aranıyor?

Descartes

Aktif Üye
Konular
100
Reaksiyonlar
454
%45 emekli şizofren memurum...4097 prim günü ödemem var
Erken emeklilik olayını öğrendim. Vergi indirimine tabi olman lazım dediler.
Bununla alakalı %45 heyet raporunu (aslını) vergi dairesi başkanlığına verdim.
1-2 ay içinde Ankara ile yazışmalar vs sürer dediler.
Bu süre doldu 170 SGK iletişim hakkını aradım. Erken emeklilik olayı yasalaşmamıştır; yoktur dediler.
Bilgisi olan bu konuda yardımcı olabilir mi ?

Yalan söylüyor laf mwmurun bilgisizliği erken emeklilik 1 ekim 200 8 de yasalaştı ondan önce de uygulanmajtaydı

Memurun emekliliğinde vergi indirimi şartı yoktur.
Sorununuzu daha anlaşılır biçimde dile getirirseniz cevap vermek daha kolay olur.

DJ_BORAN
DJ_BORAN bey cevabınız için teşekkür ederim.
Yav arkadaş bunlar dalga mı geçiyor anlamıyorum SGK farklı söylüyor tenis topu gibi o kurumdan bu kuruma şutluyorlar. Devletin resmi yazışma usülleri vs. niye böyle karmaşıktır; Hala anlayabilmiş değilim.

DJ_BORAN bey bu konuyla alakalı biraz daha bilgi verir misin ?

Bu ERKEN emeklilik MALULEN emeklilikten farklıymış diye duymuştum. Sizce de farklı mıdır ?

Kafam cidden karıştı şimdi. Bundan sonra ne yapayım ? nereye müracaat edeyim

DJ_BORAN Zamanın olur da yazarsan çok makbule geçer. Şimdiden teşekkürler.

Ufukalp
Sayın Ufukalp bey cevabınız beni onore etti teşekkürler. Size durumu kısaca özetleyeyim

17 ağustos 1999--- depreminin olduğu sıralarda SAKARYA ÜNİVERSİTESİ / EĞİTİM FAK. / Türkçe Öğretmenliği bölümünü kazandım...Neredeyse aynı tarihlerde İstanbul Çapa psikiyatriden " Şizofren" tanısı koydular... Norodol, Seroquel, Zyprexa vs. bir sürü ilaç kullandım. Ama çok zorlansam da üniversiyeti 4 yılda tamamladım (Burada yazması kolay da gel bir de bana sor)

2003 yazında mezun oldu 05.02.2004 ocakta öğretmenlik kadrosuyla atandım 5,5 sene bu mesleği yaptım Sonra geri hizmete alındım. Son 5 senedir Açık öğretim lisesi /Halk eğitim merkezinde çalışmaktayım. Yani memurluğum 12 senedir devam ediyor. Ufukalp bey Bu bilgiler ışığında ne tavsiye edersiniz ?

:) ilgi ve alakanıza teşekkürler

yeni düzenlemelerle memur emekliliği aşağıda ki şekilde olacaktır.

A-Yeni Kanun’la gelen özürlü emekliliği
5510 sayılı Kanun’un 28’inci maddesi 1 Ekim 2008 gününde yürürlüğe girdi ve SSK ve Bağ-Kur’lular ile reformdan sonra ilk defa işe girecek olan memurlar için geçerlidir.
Yeni düzenlemeye göre;
1-Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce yüzde 60 ve daha fazla oranda hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayanlara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.
2-Yetkili sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulu’nca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün, prim bildirilmiş olanlar da yaşa bağlı olmadan özürlü sıfatıyla erken emekli olabilecekler.
--------------------------------------------------------------------------------
B- Eski memurlarda geçiş süreci
Kanun’un geçici 4’üncü maddesi ile;
1-5434 sayılı Kanun gereğince kanuni tabiriyle sakat kadrosu ile başlayan memurlar ile sakat kadrosunda olmamasına rağmen memur olmadan önce yüzde 40 ve daha fazla oranlı raporu olanlar 15 yıllık yani 5400 günlük süreyle emekli olmaktadırlar ve olmaya da devam edeceklerdir.
2-Lokman AYVA’nın 5510 sayılı Kanun’a eklettiği düzenlemeler ile;
Kanun’un yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 gününden sonra uygulanmaya başlanmış olup özellikle doğuştan özürlü olduğu halde erken emekli olamayanlara çözüm getirdiği gibi doğuştan olmasa bile memur olmadan rapor almayanlara çözüm getirecektir.
Doğuştan özürlü olanlar
a-) 5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az yüzde 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az yüzde 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde memur (kamu görevlisi) olanlar; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanacaktır.
Sonradan özürlü olanlar
b-) Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulu’nca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480, gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.
--------------------------------------------------------------------------------
C-Bağ-Kur’lu özürlüler de artık erken emekli olacak
BAĞ-KUR (4/B) sigortalılarından özürlü-engelli olduğu için SSK’lılar gibi erken emekli olamayanlara da artık erken emeklilik hakkı getirildi. ilk defa sigortalı olduğu tarihten önce malûl (yüzde 60 ve fazlası) olduğu için malullük aylığı bağlanmayanlar, çalışma gücü kaybı yüzde 40 ila yüzde 59 arasında olanlar 1 Ekim 2008 tarihinden sonra tahsis talebinde bulunmaları durumunda aşağıdaki şartlarda 4/b sigortalılığı kapsamına konulan özürlü emekliliğinden aşağıdaki tablodaki şartlarla yararlanabilecekler.
D-Sonuç
GÖRDÜĞÜ üzere önceki uygulamada özellikle sizin gibi özürlü olarak memur olanlara uygulanan abuk sabuk uygulamalar en aza indirilmiş durumdadır. Şayet, işe girmeden evvel aldığınızı ifade ettiğiniz raporları ister hastane arşivinden ister Emekli Sandığı arşivinden bularak 15 yılla emekli olabileceğiniz gibi bulamazsanız da sonradan aldığınız rapor ile 6480 günle (18 yılla) memuriyetten emekli olursunuz.

perseküsyon
Değerli Hocam.
İlgi alanlarımız aynı sayılır, ben de İstanbul Üniversitesi'de Türkoloji okudum, yalnız bazı sebeplerle bitirmeyip terk ettim.
Sorunuza gelirsek:
Öncelikle şunu belirteyim ki; 657 ye tabi devlet memurunun erken emekliliğinde vergi indiriminin hiç bir fonksiyonu yoktur. Size verilen bu bilgi tamamen yanlış. Vergi indirimi ile emeklilik sadece 2008 öncesi sigorta girişi olan 4A sigortalılarının erken emekliliğinde geçerli olup ne 4B ne de 4C lilerin emekliliğine bir etkisi bulunmamaktadır.

Sizin memuriyet başlangıcınız 2008 den önce olduğundan, erken emeklilik konusunda 5510 sayılı yasanın eski memurların erken emekliliğini düzenleyen geçici 4. maddesine tabi olmanız gerekmektedir.
Anladığım kadarıyla rahatsızlığınız göreve başlamadan önce oluşmuş. Şayet bunu, göreve atanmadan önceki bir tarihte almış olduğunuz %40 ve üzeri bir raporla belgeleyebiliyorsanız 5400 günle yani 15 yıllık fiili hizmet süresiyle erken emekli olabilirsiniz.
Yok göreve başlamadan önce her hangi bir raporunuz yoksa %40-49 arası orana sahip raporla 6480 günle (18 yıllık fiili hizmet süresi) ile erken emekli olabilirsiniz.
Umarım göreve atamanızın yapıldığı tarihten önceye ait bir raporunuz vardır.

Açıklamalarıma dayanak oluşturan ilgili yasa maddesi aşağıdadır.

[FONT=verdana]Bu Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az %40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanun'un 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;[/FONT]

[FONT=verdana]a) %50 ila %59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,[/FONT]

[FONT=verdana]b) %40 ila %49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,[/FONT]
[FONT=verdana]gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.[/FONT]

Kamuda calisan isciyede bu hakverilse ne guzel olur biktik bu vergi indiriminden

selo_selo07
Vergi indirimi de rapora dayanılarak veriliyor zaten, vergi indirimi alamayan emekliliğe yetecek raporu da alamaz, farkeden ne?
Ayrıca vergi indiriminde bu hakkı elde ederek 20 sene öncesinden emekliliği garantilemek gibi bir avantaj da var.

Abi ben engelli kadrosunda calisiyorum isci olarak. eski girisliyim ya ondan dedim .memurlardaki gibi bizde oyle olsa ise baslamadan evvel rapor alanlar gibi

Bahsedeceğim konu hakkında ne yapabilirim ? Bence bu konuda bir haksızlık var.
Emeklilik tablosunda %50-%59 arası engeli olanlar, sigorta başlangıcı 2008 sonrası ise 16 yıl ve .... günde emekli oluyor.
2003-2008 arası işe başlama da ise %40%59 arası olanlar 20 yıl ve ...... günde emekli olur diyor.
Hem engel oranında hem de emekli olma yılında farklılıklar var. %50-%59 arasında engeli olanlar için 4 yıl fark ediyor emekli olabilmede. 2003-2008 arası sigorta girişlilere de 16 yıl da emekli olabilme hakkı nereden nasıl isteyebilirim ? Bu konuda forum moderatörleri ve engelli dernekleri bir çalışma yapabilir mi ? Sadece BİMER e yazmayla bir iş olmuyor.

Cevaplarınızdan ötürü hepinize teşekkürler

Bilmediğim çok şeyi öğrendim

Üst Alt