Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eşcinsel olarak askerlikten muafiyet verilmesi iş yaşamımı etkiler mi?

Murats12

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Ben escinsel olarak çürük raporu aldım heyete çıktım askerde bir şey olmaz herkes alıyor sorun olmaz dediler muaf olmanda ben şunu merak ediyorum ise girince sorun olur mu muafiyet nedeni gözükür mu? Benim kulaktan muafiyet durumun vardı ama yapmadılar pandemi diye onu söylesem? "Bu durumda bilgisi tecrübe olanlar yazabilir mi?

e ddevlette raporumu kimler görebilir diye bir işaretleme alanı var. e nabızda olabilir.orda kimse görmesin yap. muafiyet nedeni de işitme de geç. kimsenin işyeri doktorunun da göreceğini sanmıyorum.işyri için zaten basit sağlık raporu verilir kuurmlarda akciğer filmi v.s . senin özel detay bilgin yine işyeri sağlık raporunda olmaz. ben böyle düşünüyorum.çok zor bir ülkede yaşıyorsun bu açıdan.

Son düzenleme:
E devlet te böyle bir seçenek olduğunu bilmiyorumdum..

Son düzenleme:
Arkadaşımızın kafasının yorumlarınızla bulandırmayın lütfen, işitme de geç diye bir şey yoktur yalan beyan hukuken suçtur. Dostum senin durumun tamamen senin becerine işi bilirliğine dayalıdır ve ülkemizde malesef buna pek bakılmıyor işi biliyorsan ve yöneticiliği layığı ile yerine getiren işverenler bu cinsel tercih bozukluğunu göz ardı eder. Allah yardımcın olsun umarım gönlüne göre bir iş ve çalışma hayatın olur.

işi biliyorsan ve yöneticiliği layığı ile yerine getiren işverenler bu cinsel tercih bozukluğunu göz ardı eder
İyi niyetinizi takdir etmek lazım. Bununla beraber emin misiniz, bizim ülkeden bahsediyoruz değil mi diye de sormadan edemeyeceğim.

Not:
1- Cinsel tercih değil yönelim
2- Bozukluk da doğru bir ifade değil.

durumu zor , eşcinselim dese hangi zorluklarla karşılacak kimbilir tabi yalan beyan suç ama ülkemiz anlayış konusunda ne yazık ki çok geride.işini çok iyi yapsa da burası Türkiye. sorulmadıkça söylememesi en kolayı olacaktır.ayrıca bu cinsel tercih bozukluğu değil sadece cinsel tercih durumudur bana göre

Benim merak ettiğim konu zaten muafiyet nedenin sorulmayip is atılmak. Cinsel tercih değil bu doğuştan gelen bir şey birini zorla dönüştürmemezsiniz. Cevap için teşekkürler ederim herkese konu başka yere çekiliyor
hanifeaydin bu durumun gizliliği hakkında yasal işlem var diye biliyorum. Dediğiniz gibi yaparım

Özelde çalışırken mi memurluktan ı bahsediyorsun memurluksa bilmiyorum çalışabilirmisin ama özel sektörde bu iş verene bağlı özelde askerlik belgesi istemiyorlar ben anladığımı yazdım herkese iyi şifalar...

@Vanlı65 herhangi bir sigorta işte. Bu çürük raporun önemi var mı her alan çalışıyor mu öyle şey var mı diye merak ediyorum

Murats12
İşin resmi boyutunu bilmiyorum ancak özel sektörde "raporun varsa" mülakatta ilk sorulan soru "engel durumunuz nedir?"

Bu zamana kadar şahit olduğum ve tecrübe ettiğim bu soruyu soran insan kaynakları müsveddelerinin ses tonu bile ufaktan karamsarlık kokuyor.

Kaldı ki senin durumunu tahmin edemiyorum.
Umarım sıkıntı çıkmaz ya da az sorun çıkar diyeyim çünkü mutlaka olumsuz deneyimler yaşayacaksın.

GaribanÖğretmen

Tmm teşekkür ederim yani askerdrn muaf olunca iste asker mi olacak çalışma engeli olmadığı sürece çalışma özgürlüğü var bu ülkede

Konular çorba olmuş. Askerden alınan Muafiyet Raporu ile Engelli Raporu farklı şeyler. Örn. TSK'da görevli askeri personel askerlik yapmıyor. Sonrasında istifa ediyor ve sivil hayatında Özel sektörde bir işe giriyor orada Askerlik durumunuz muaf dendiğinde illa engelli olarak beyan edilmesi veya engelli olarak algılanması söz konusu değil. Kaldı ki engelli olarak bir kuruma iş başvurusunda bulunacaksanız zaten en az %40 oranında tescilli engelli raporunuz olması gerekiyor. Eşcinsellikte bir yönelimdir ve mevzuata göre (hormonel bir bozukluk ve tedaviye ihtiyaç vs. yoksa şayet) engelli olarak nitelendirilmez.

Soru 1 Eşcinsellik bir engel durumu mudur? Hayır.
Soru 2 Eşcinsellik bir yönelim midir? Çağdaş Hukuk gereği evet.
Soru 3 Cinsel Yönelim Özel kişisel veri midir? O da Evet
Soru 4 Bu veri de rıza olmadan paylaşılabilir mi? Hayır.
Soru 5 Bunu saklamak suç mudur? Bu nedenle hayır.
Soru 6 Diyelim ki sizin sağlık raporunuz ortaya çıktı. Artık E-Nabız ile İşyeri Hekimlerinin de işi var. Sizi bu nedenle işe almazlarsa ne olur? Yargılanırlar.

ÇŞGB mevzuatında EK-2'de Eşcinsellik ile ilgili bir durum mevcut değildir (İşiniz Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işlerden ise böyle bir form doldurmak zorunludur)

https://www.google.com/search?clien...uayene+formu&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Siz Psikiyatrik veya Malul gerektiren bir sebeple muaf edilseydiniz evet problem olabilirdi. Ben bunun mücadelesini veriyorum.

Not: Her ne kadar psikiyatrik bir durum olmasa da Eşcinsellik Madde 17'ye girer. Fakat bunu İşyeri Hekimleri bilmez, bilse de işlem yapamaz.

Son düzenleme:
eskiyim ben
Toplumsa bir nedenle kendinizi gerçekleştirmeniz ve temel hak ve hürriyetlerden yararlanamamak bir engellilik halidir, sakatlık değil. Örneğin akşam geç saatlerde dışarı çıkmakta endişe duyuyorsanız bu da bir engellenme halidir. Ya da örneğin pandemide herkes bakımdan bir engellenmiş hali söz konusu idi. Sakatlık tek başına engellilik hali oluşturmuyor ama dış çevreden kaynaklanan tutum ve davranışlar engellenme halini ortaya çıkıyor.

Öte yandan şu bir gerçek ki cinsel yönelim, etnik köken, inanç veya benzeri nedenlerle bu ülkede ayrımcılık pek çok kez örneklerine rastladığımız bir durumdur. Yargılanırlar mı gerçekten? Bunu söylememiz için yukarıda saydığımız özellikler sebebiyle yargı kararları olması gerekir ancak maalesef yok. Bu da sadece ayrımcılığın olduğu değil aynı zamanda bunun cezasızlıkla neticelendirildiğini gösteriyor.

Üst Alt