Arkadaşınızın eşinin kendi geliri yoksa eşinin ve nafaka yükümlüsü yakınlarının gelirleri dikkate alınır ve kendisine düşen aylık yardım miktarı tesbit edilir. Eğer kendi geliri, aldığı/alabileceği yardım miktarlarıyla birlikte toplam aylık geliri 100 TL'yi geçerse (muhtaçlık sınırını aşarsa) 2022 aylığından yararlanamaz. Eşlerin Türk Medeni Kanunu'na göre aile mallarına iştirak edebileceği miktar ayrıca dikkate alınır. 2022 aylıgında muhtaçlık sorgulaması yapılırken bakım ücreti gelir olarak hesaplanmaz.
Bu durumda arkadaşınızın eşinin ilgili Yönetmelik esaslarına göre muhtaçlık kriterlerine uygun olup olmaması önemlidir. 2022 aylığına başvuracak kişi sigortalı dğilse, isteğe bağlı prim yatırmıyorsa, genel sağlık sigortası primi yatırmıyorsa yakınlarının sağlık güvencesinden yararlanması 2022 özürlü aylığı almasına engel değildir. Bu konuda aksine bir hüküm yoktur.
O yüzden arkadaşınız mal müdürlüğüne tekrar başvursun. İlgili evrakları hazırlayıp teslim etsin, ilgili Yönetmelik esaslarına göre muhtaçlık sorgulamasının yapılmasını ve sonucunda muhtaç bulunmadığı takdirde red gerekçesiyle birlikte kararın kendisine yazılı olarak bildirilmesini talep etsin.
madem arkadaşınıza "eşinin saglık güvencesinden yararlandığından dolayı başvurusunu dikkate alamayız" demişler. O halde bunu yazılı olarak arkadaşınıza beyan etsinler. Madem mevzuata uygun iş yapıyorlar, buyursun yazılı olarak aynen böyle yazsınlar!
Rapora gelince, hastane başhekimliği tarafından onaylanmış örneğini götürebilirsiniz.
http://www.engelliler.biz/forum/202...basvurusu-icin-gerekli-belgeler-ve-surec.html
Tekrar hatırlatıyorum, "eşinin sağlık güvencesinden yararlanıyor o yüzden başvurunuzu dikkate alamıyoruz" sözlerini arkadaşınıza yazılı olarak beyan etsinler. Yazılı olmayan hiçbir beyanatı dikkate almayın. Memurun sözü, kamuda geçerli akçe değildir!