Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eşim 1994 sigorta girişi, 5273 gün ile ne zaman emekli olur?

MRM

Üye
Konular
15
Reaksiyonlar
1
Merhaba kendim ms hastasıyım. Eşimde 2 ay önce bacağını kırdı ve akciğer embolisi oldu. 30 gün yoğun 17 gün ara yoğun bakımda kaldıktan sonra şu an bilinci kapalı şekilde bakım hastası olarak eve çıkarttık.
şuan kendinde değil boyundan nefes alıp karından besleniyor.

eşim için engelli raporu almayı istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim.
1971 doğumlu
11-1994 sigorta girişi
5273 günü var.

bu şartlarda emekli olabilir mi veya tafsiyeleriniz nelerdir Bülent bey ve Ufuk bey yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler

@MRM

Çok geçmiş olsun. Eşiniz adına malulen emeklilik için sigorta müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Başvuruda eşinizin yatalak olduğunu özellikle belirtin ve maluliyet tespiti için hastaneye gidemeyeceğinizi belirtin. Belki bir kolaylık üretebilirler.

Ama hemen malulen emekli olabilecektir. Merak etmeyin. Gerekli şartlar tamam zira.

OturanBoğa
Bülent bey peki rapor aldığımızda vergi indirimi için başvuru yapıp normal emekli olma şansıda varmı acaba

Eşimin 5273 gün 1994 sigorta girişi var. Yaşlılık mı malul aylığı ile mi emekli olur?

merhaba eşim şuan yatalak hasta önümüzdeki hafta sağlık kuruluna girecek. büyük bir ihtimal yüksek oranda rapor alır. şimdiye kadar eşimin sgk 5273 gün 1994 sigorta girişi var. bildiğim kadarıyla emekliliği hak ediyor. ben vergi indirimi alarak normal emekli olmasını istiyorum ama bu konu hakkında çok bilgim yok. yardımlarınızı rica ederim. bu arada kendim ms hastasıyım.

vergi indirimi için çalışıyorken alınıyor işyeri sevki ile ancak hastanız yatalak olduğu için yani çalışmadığı için vergi indirimi alması zor en iyisi madem yüksek rapor alır yatalak diyorsunuz malulen emekliliğe başvurun maaş farkı pek olmuyor malulen emeklilikte sgk ya başvurun malulen emekli olabilmek için hastaneye sevk edecekler %60 rapor alınır ise emekli olur

MRM

Evet, çalışan statüsünde sigortalı olup defterdarlıktan vergi indirim hakkı elde ettiğinde erken Yaşlılık emekliliği de mümkün. Ama malulen emeklilik daha doğru olur. Eşinizin durumunundan dolayı maaşı daha yüksektir.

MRM

Eşiniz SSK'lı ise defterdarlıktan vergi indirim hakkı elde etmiş olmaz gerek. Bu olduğunda o Hakka istinaden erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilecek

OturanBoğa mehmet-41

merak ettiğim konu malulen olursa daha düşük maaş mı alır yoksa yaşlılık aylığı daha mı iyidir çünkü eşimin sigorta primleri çalıştığı zaman yüksek yatıyordu. malulen emeklilikte gün ve sigorta prim ödemesini dikkate alıyorlar mı?

MRM

Eğer sonradan çalışma düşüncesi yoksa, malulen emekli olmak daha iyidir. başka birinin sürekli bakımına muhtaçlık söz konusu olduğunda maaş %10 da artar.

OturanBoğa

ok Bülent bey çok teşekkürler
OturanBoğa

Bülent bey ben eşi olarak emeklilik işlemlerini yapabilirmiyim herhangi bir vekaletname olmadan bilginiz varmı konu hakkında

MRM

Başvuru yapabilirsiniz evet. Defterdarlıktan elde edilmiş sakatlık indirim hakkı varsa, kolay...

Eğer malulen emeklilik olacaksa, o zaman siz malulen emeklilik için sigorta müdürlüğüne başvurabilirsiniz, sgk eşinizi hastaneye sevk eder...

OturanBoğa

Bülent bey ben cuma günü için eşime hastaneden randevu aldım heyet için tabi ambulansla gidip geleceğiz alacağım o raporla sgk ya başvursam halledemezmiyim

malulen için başvuru yapacak iseniz ilk önce sgk ya gidip hastaneye sevk almanız gerekecek muayne olduktan sonra rapor sgk ya gider olumlu olur ise emeklilik onaylanır

MRM,
Süreç uygun şekilde ilerliyor SG dan sevk alınmış. cuma heyetten sonra hastane rapor ve belgeleri SGK ya gönderir.

cuma günü heyete girdik. raporu sgk ya göndereceklerini bana nüsha veremeyeceklerini söylediler. diğer işlemler içinde elimde bulunması gerekiyor raporun nasıl bir yol izlemeliyim bilgisi olan arkadaşlar yardım ederse çok sevinirim. şimdiden teşekkürler

Anca rapor sgk ya ulaşınca oradan alabilirsiniz. Sgk sevkli olduğunuzdan yani resmi yazışmalı olduğundan hastanenin size raporu vermemesi normal bir durum.

dün hastaneye tekrar gittim onlar raporu sgk göndereceklerini onların raporunda oran yazmadığını sgk sağlık kurulunun onların raporuna göre oran vereceğini söylediler. ben vasi için kart için ve devlet yardımı ötv için tekrar mı rapor almam gerekiyor dedim evet aynen aynı şekilde hastaneye gelecek tekrar dr dolaşacak dedi. benim hastam yatalak kendinde değil hastaneye ambulansla gidip dr sedyeyle dolaştık tek tek ben kendimde ms hastasıyım. neden bu kadar eziyet çektiriyorlarki durum ortada kendileride gördü dr hemen imzaladı kağıtları anlamıyorum zaten orada kayıtları var bu işin daha kolay bir yolu yokmu?

Merhaba MRM,

Çok geçmiş olsun. Yaşadıklarınızı anlayabiliyorum. Fakat hastanedekilerin söyledikleri mevzuata uygun.. Malulen emeklilik için uygulanan mevzuatta, SGK'dan emeklilik için hastaneye sevk alınır, hastane hastanın sağlık sorunlarını tespit edip Maluliliyet Cetveline uygun olarak raporlayıp sonucu SGK'ya resmi olarak bildirir. Yönetmelikler gerepi bu raporda maluliyet oranızı yazmaz. Oranı SGK belirler, ve tek bir hastalıktan %60'ı bulursa eşinizin rahatsızlığı, o zaman SGK eşinizi malulen emekli eder. O raporda oran yazmadığı için zaten bahsettiğiniz diğer işler için işinize yaramaz.

Vasi, devlet yardımı, ötv'nin şartları hep farklıdır ve size bunlar için oranlı bir engellilik tespit raporu gereklidir. Bu raporu maalesef farklı bir başvuruyla kendiniz çıkartmalısınız. Başvuru sırasında ilgili hastanenin başvuru dilekçesindeki ne amaçla başvurduğunuza dair kutucukları işaretlemeniz gerekir.

Belki maluliyet için başvurduğunuz aynı hastaneye giderseniz normalden daha kolay halledebilirsiniz işlerinizi. Ama hastanın da mutlaka muayenelerde bulunması şart maalesef.

Esen kalın.

Erdogan Er
teşekkür ederim açıklamalarınız için evet maalesef öyle olacak ama eziyetten başka bir şey değil zaten görmüşler kayıtlarında var tespitlerini yapmışlar aslında en azından bizim bir dilekçeyle başvurup diğer istediğimiz raporlarıda almamız gerekir diye düşünüyorum ama sizinde dediğiniz gibi mevzuat ve maalesef devlet işleri

MRM

Kurumun sevki ile malulen emeklilik için işlem açılsın, bir tane de engelli raporu için işlem açılsın. Başhekime durumu izah edip bbu konuda yardım isteyebilirsiniz. İnsan evladı birileri olursa bu tür çözüm üretebilirler.

@OturanBoğa
maalesef Bülent bey insan evladı o kadar az kalmış ki dün gittim hatta dilekçe bile yazdım ama prosedür olarak imkansızmış. kart ötv yardım için ayrı rapor malulen emeklilik için ayrı vasi tayini için ayrı rapor eşim kendinde değil yarım saatte bir boğazından aspirasyon yapıyoruz durumu anlatıyorsun ama kime ne insan başına gelmeyince anlamıyor

6 tane branş dr dolaştık geçen hafta bütün kayıtlar sistemde var ama yinede hastaneye gidip her bir rapor için tek tek dolaşması gerekiyormuş. acaba başından böyle bir olay geçen farklı çözüm üreten arkadaşlar var mı ?

MRM,
Bimer , Cimer ve Valiliğe şikayet ederim. Hastanın durumu ortada neden işi yokuşa sürüyorlar anlamış değilim.

officer
maalesef öyle 1 hafta önce 6 branş dr gördü kurula girdi bir daha görelim diyorlar.

MRM

Doktorlar ve idareciler korkuyor. Hepsi "yarın bir gün bir şey çıkar ve vay! hastayı görmeden rapor vermişsiniz" derler diye yapıyorlar bunu. Kendilerince haklılar. Ama şöyle yetkin sorumluluk alacak biri yok ki "ben insanlık namına yaptım" diyebilsin.

Erdogan Er
geçen hafta cuma günü 6 dr gezdirdim o halde kurula girdi gördülerde hastayı yani bir sıkıntıda yok zaten koma halinde kendinde değil valla ne diyelim bilmiyorum şimdi bimerede yazdım birşey çıkmaz ama olsun

merhaba
bugün tekrar engelli durum bildirim raporu için yine aynı eziyetleri çekerek 8 branş dr bir de heyete girdik. 15 ocaktada raporu alacakmışız.
eziyetten başka bir şey değil

Sonunda raporumuzu aldık çok şükür %100 ağır engelli olarak verdiler. arkadaşların dediği tarihte hem cimere hem bimere şikayettede bulundum halen cevap gelecek.

OturanBoğa
Bülent bey merhaba o dönemde bu konularda bana çok yardımcı oldunuz iyi ki bu site var. kısaca anlatayım eşim hastaneye sevk ettiler sgk tarafından (sedye ile 9 doktor dolaştık) sonra %100 ağır engelli raporu verdiler ama 1 senelik :) ve ona istinaden sgk sağlık kurulu 1 sene sonra kontrol muayenesi ile emekli yaptı. maaşı yüksek bağlandı primleri yüksekti dediğiniz gibi + %10 daha fazla bağlandı. sonra tekrar kontrol muayenesine girdik bu sefer 3 yıl verdiler yine onaylandı ama ömrü yetmedi 2020 mart ayında eşimi kaybettim. 48 yaşında idi. sadece bir ayak kırığı ile bu duruma düştü. ben 1 sene evde baktım 1,5 senede bakım evinde baktım. bitkisel hayattaydı. insanların kaderi bir anda değişiyor eşim antibiyotik bile içmezdi çok sağlıklıydı. ama maalesef her şey bizim için.

Üst Alt