Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eşim için Evde bakım ve 2022 alıyoruz. İsteğe bağlı sigortamı yapınca 2022 kesilir mi

ufuk0606

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar , eşim %80 engelli ve ev de bakım maaşı alıyorum ve eşimde 2022 maaşı alıyor, bende isteğe bağlı olarak sigortamı yatırıyorum bu ay ilk ayım, bu isteğe bağlı sigorta gelir olarak görünüp evde bakımla birlikte hesaplanıp eşimin 2022 maaşı kesilirmi. Evde 4 kişiyiz bașka bir gelirde yok.Özellikle kalem abladan yardım istiyorum. Teşekkürler.

ufuk0606
eşiniz 2022 engelli aylıgı alıyor. siz de ona bakım hizmeti sağladıgınız için evde bakım aylıgı alıyorsunuz. hanede toplam 4 kişisiniz. siz kendi adınıza istege baglı prim ödemeye başlamışsınız. buraya kadar doğru anladıysam devam edeyim.
sizin istege baglı prim yatırmanız eşinizin 2022 aylıgının kesilmesine engel değil. başka geliriniz yoksa tek geliriniz evde bakım aylıgı ise bu durumda geliirniz uygun. eşinizin 2022 aylıgının kesilmesi için hanede kişi başına düşen aylık gelirin 392,49 TL'yi geçmesi gerekir. bu sınırı aşmadıkça eşiniz 2022 aylıgı almaya devam edecektir.
lakin emekli olduktan sonra eşinizin 2022 aylıgı alması mümkün değildir.
bu arada tek geliriniz evde bakım aylıgı ve 2022 aylıgı ise sigorta primini yatırmanız aile bütçesini etkilemiyor mu? aylık ne kadar prim ödüyorsunuz ve bahsetmediğiniz başka geliriniz ya da mal mülkünüz var mı? bunu şunun için soruyorum. hanenin aylık harcamaları da gelir hakkında fikir verebiliyor. eger hanenin aylık harcamaları aylık gelirden fazla çıkarsa aradaki fark aylık gelire eklenir.

Kalem Evet melek hanım doğru anladınız. Ev amcamın gerçekte kira ödemiyorum ama kontratla ev kira görünüyor ve 300tl, 91 model 10000tl değerinde bir araba var başka da birşey yok.sgk sitesinde 2022 ile ilgili bir konuda 2022 gelir hesabı için aile içinde isteğe bağlı da dahil olmak üzere tüm uzun vadeli sigorta kollarına bağlı olanların geliri gelir hesabına dahil edilir diyor. Provizyon ekranımda durumu:çalışan ve prime esas kazanç :1230tl yazıyor ve bu evde bakımla(888tl) birlikte toplam 2118tl görünüyor. Hane halkı 4 kişi ve kişi başına bölününce aylık gelir 530tl görünüyor. Detaylı hesaplamalardan anlamam ama benim çözebildiklerim bu kadar. Ek5 tarım sigortası yatırıyorum aylık prim ödemem 436 tl aileden ufak yardımlarla yatırabiliyorum. Evde bakım için heyetle görüştük hicbir sorun çıkmaz yatırabilirsiniz dediler. fakat 2022de kisi başı gelir isteğe bağlı sigortada gelir olarak 1230tl göründüğünden 530tl çıkıyor bundan dolayı bugün sigortayı iptal ettirdim ama 2022 için sorun olmayacağına bir inansam tekrar hemen başlatabilirim. evde engellinin olduğunu ve buna bakacak birine ihtiyaç olduğunu düşününenler bu engelliye bakanın hayatı ne olacak diye düşünmeyenlere birkez daha ah ederek sözlerimi bitiriyorum.cevaplarınızdan ilginizden ötürü teşekkür ediyorum.

ufuk0606
siz sigortalı çalışan mısınız? yoksa uzun vadeli sigorta kolunda istege baglı prim mi yatırıyorsunuz?
eger cevabınız ikincisi ise yatırdıgınız prim tutarı sadece harcamalar yönünden dikkate alınabilir.
ama uzun vadeli sigorta kolunda çalışansanız bu durumda aldıgınız aylık tutarı gelir hesabında dikkkate alınır elbette.
2022 aylıklarında bu şekilde hesap yapılır.
ama anladığım kadarıyla siz uzun vadeli sigorta kolunda istege baglı prim ödüyorsunuz, çalışmıyorsunuz ve aylık almıyorsunuz?
tarımla ilgili bir iş mi yapıyorsunuz? tarla vs var mı?
sgk sitesinde okudugunuz yeri de buraya alıntılar mısınız ayrıca?

Çalışmıyorum tarla vs yok, tarım işçileri için olan isteğe bağlı sigorta ek5 tarım sigortası ve bu sigorta istege baglıda olsa provizyon ekranında çalışan ve 4a yani sgk bünyesinde ödenen prim görünüyor buda uzun vade sigorta koluna giriyormuş ve aylıkkazanc 1230tl gorunuyor ve aylık prim ödemesi daha uygun olduğu için bunu yaptırdım. Bu sigorta için tarım müdürlüğünden ve muhtardan onay alıp yaptırabiliyosunuz.Düz isteğe bağlı sigorta ise 4b yani eski bağkur olarak görünüyor onun aylık ödemesi 540tl. Benim sorunum 2022 için incelemede istege bağlı sigortama bakınca sgk kaydımda 1230tl kazanç görünecek ve buda gelir hesabına dahil edilince sınırı aşıyoruz diye düşünüyorum tabi detayları yine bilemem. (Başka bir sorumda şu eşimin babadan yetim maaşı alma hakkı var biz ayrılsak ve yetim maaşını baglatsak ve kendimi vasi tayin ettirsem 2 çocuğumuz var aynı evde kalsak yetim maaşını alabilir mi. Ondada boşanılan eşle aynı evde kalmama zorunluluğu varmış vasi kararı ile bu sorun çözülürmü acaba. Bunu yapabilirsem zaten 2022 iptal olursa olsun sorun değil. Ablam vaktini alıyorum cevapların için tesekkurler hakkını helal et. Allah razı olsun sizden.

ufuk0606
valla sgk yetim aylıgı almak için boşanmalar artınca buna tedbir olarak mevzuat değişikliğine gitti ve uyanıklığa uyanıklıkla misilleme yaptı ablam:)
eşinden boşansan da eşinin senle yaşadığı tespit edilirse eşine yetim aylıgı baglanmaz boşanmanız da yanınıza kar kalır:)
bu iş oyle eskisi gibi değil. boşanan eşlerin birlikte yaşadığı tespit edilirse yetim aylıgı alamaz eşin.

istege baglı tarım sigortası hakkında bilgim yok. demek ki ayrı bir detay söz konusu burada. bu detayları da bilmeden sana yanlış bilgi vermek istemem. eger tarım işçisi şeklinde görünüyorsan ve senin için aylık kazanç gösteriliyorsa bu durumda o kazancın gelire dahil edilir. bunları da anlattıklarına göre yorumluyorum. dediğim gibi tarım sigortası hakkında bilgim yok.
ama 2022 aylıgı açısından şunu söyleyebilirim:
eşin sosyal incelemesi yapılıncaya kadar 2022 aylıgı almaya devam eder. ama yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra hanedeki aylık gelir 392,49 TL'yi geçiyorsa kesilir. ama sınırın altında çkarsa almaya devam eder.

Vasi kararının bir etkisi olmaz yani. Saçma çünkü kanuna göre bakmak için vasi olabiliyorsun ama yetim maaşından dolayı ayni evde kalamıyorsun. Trajikomik birşey.

vasilik kararının etkisi olmaz.
boşandıktan sonra eşine yetim aylıgı baglansa bile sonradan kesilir ve ödenen aylıklar faiziyle sizden geri alınır.

5510 Sayılı Kanun'ın 56. maddesinin son fıkrası bu konuda şöyle der:

"Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar, 96 ncı madde hükümlerine göre geri alınır. "

Anladım abla çok teşekkür ederim bugünümüze de şükür ne yapalım. Birde bu evde bakıcı olabilmek için yaş sınırı 16 mı 18 midir. Çocuğunun üzerine geçirmek için. Benim çalışmam için mecbur birine aktarmak gerekiyor uygun bir akraba yok sadece cocuklar var. Bakıcı sigortaları için devlet kolaylık sağlayacağı söylendi heyetimizle görüştük 2016 da çıkacak dedi ama hiçbi haber yok sizin bi bilginiz varmı acaba.

@Kalem abla bu işte bi yanlışlık mı var acaba? Alttaki bilgi oturan boğanın dul yetim aylıkları bölümündeki sabit konudan alıntıdır. V- MALUL OLAN KIZ VE ERKEK ÇOCUKLARINA BAĞLANAN YETİM AYLIĞININ KESİLME ŞARTLARI
Ölen sigortalının kız ya da erkek çocuklarının müteveffa baba veya anaları üzerinden malul oldukları gerekçesiyle malullüklerinden yararlanarak yetim aylığı alabilmeleri için, SGK sağlık kurulunca çalışma güçlerinin en az yüzde 60 oranında yitirdiklerine karar verilmesi gerekmektedir.
Malul olan kız ve erkek çocuklarına bağlanan yetim aylıkları sosyal güvenlikli olarak çalışmaya başlamaları halinde kesilmektedir. Bunun dışında malul olan kız ve erkek çocuklarına bağlanan yetim aylıkları belirli yaşları doldurmaları halinde, öğrencilik niteliklerinin sona ermesi halinde ya da evlenme gibi nedenlerle kesilemez.

OTURANBOĞAnın yazısı doğrudur.önce SGK'ya başvuru yapın tekrar rapor almak için onlar sizi belirledikleri bir hastaneye gönderecekler. en az %60 rapor alırsanız SGK'da uygun görürse maaş bağlanır. maaş bağlandıktan sonra 2022 maaşından düşük ise bir dilekçe yazıp 2022 seviyesine yükseltirir.

Üst Alt