Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eşim işçi. Engelli maaşı alma imkânım var mı?

slmnhr

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba aranıza yeni katıldım sol kolumda doğum sırasında meydana gelen bir felç var yarım kilo bile taşıyamıyorum. Baş ve işaret parmağımda hafif his var ama diğer parmaklarım hissiz. Yanlışlıkla iğne batsa kesilse hisetmiyorum. Evliyim ikitane evladım var Rabbim bağışlasın. Eşim inşaat işçisi malum gelirimiz düşük engelli maaşı almak için başvuruda bulunsam bağlanma imkânı varmı acaba eşim sigortalı benim çocuklardan dolayı çalışma imkânım yok işe girsem bile ağır işlerde çalışamıyorum. Örnek kolumu gögüs hizasına kadar zar zor kaldırıyorum. İhtiyacımda var maaş bağlanılabilir mi bana bir kaç yerde okudum eşimin sigortasından faydalandığım için sorun çıkabilirmiş. Sizce başvuruda bulunmalımıyım? Yardımcı olursanız sevinirim . Şimdiden teşekkürler

Öncelikle geçmiş olsun

bende engelliyim sigorta oldugundan dolayı bağlamıyorlar ancak emekli olursanız bağlaya biliriz denildi.Aslında sartlara göre bağlanması gerekiyor yalnız gelenler red veriyor bağlanmıyor.

çok saçma ama çalışma imkânım yok eşimin eline bakıyorum 3 kuruş versinde ihtiyaçlarımı karşılayayım diye biz insan değilmiyiz sigorta ve karın tokluğuna yaşa ömrünün sonuna kadar muhtaç ol diyorlar yani.

slmnhr

Devlet hastanesinden alacağınız rapor eğer yüzde 40 olabilirse prim gün şartı doldurmak kaydıyla erken emekli olabilirisiniz maalesef türkiye de engeli olan insanların bile sisteme mahkûm ediyorlar

Bu konuda bilgim yok açıkçası yeni araştırmaya başladım ev hanımıyım çalışmıyorum
nasıl emekli olucam .Çalışma imkânım olsa işten kaçan bir tip değilim. Gücümün yettiği her işi yaparım.

@slmnhr

engelli aylığının bağlanma şartları var şartın ilki 40 ve üstü oranda engelli raporunuzun olması birde hanede gelir 423,00-tl geçmemesi eşinizin asgari ücret üzerinden 4 kişi olarak hesaplar isek aylık almak hakkınız var elinizde rapor yok ise bir devlet hst giderek engelli raporu için başvurmanız gerekiyor ücret ödemek istemiyorsanız rapora başvuranken engelli memur sınavı için derseniz ona göre işlem yapılır rapor ücreti ödemesiniz bu arada yeni bir kanun çıkacak bundanda haberiniz olsun diyelimki engelli aylığı bağlandı aile ve sosyal politikalar bakanlığı iş kur ile ortak çalışma yapacak ve sizin yapabileceğiniz çalışabileceğiniz cocukalr göz önünde olarak size 3 adet iş sunulcek siz bu işlerden birne girip kabul etmez iseniz aylığınız bir yıl sreliğine kesilcek elinizde raporunuz varsa aile ve sosyal politilar bakanlığına başvuru yapınız

yüzde olarak raporunuz nedir.

3 aylık maaş alabilirsiniz.emekli sandığından.yada cocuk sayısı kadar SGK 2014 yılına kadar bütün sigortalılara doğum borçlanması hakkı tanımıyordu. 2014 yılında 6552 sayılı kanunla yapılan değişiklik sonrasında bütün sigortalılara doğum borçlanması hakkı tanındı. Bu tarihten sonra sigortalılık statüsü fark etmeksizin bütün kadın sigortalılar doğum borçlanması yapma hakkına kavuştu. 4/a’lı, 4/b’li ve 4/c’li, yani SSK’lı, Bağ Kur’lu ve Emekli Sandığı mensubu bütün kadın sigortalılar doğum borçlanması hakkına sahip.

2 Doğum borçlanması yapma şartları nelerdir?

Doğum borçlanması yapılabilmesi için doğum yapan kadının doğumdan önce sigortalı olarak çalışıyor olması şarttır. Sigortalılık öncesi doğumlar borçlanılamaz. Diğer yandan, doğum borçlanması yapılabilmesi için doğan çocuğun sağ olması gerekir. Ölü doğumlar sonrasında doğum borçlanması yapılamaz. Doğum borçlanması yapacak kadın sigortalının borçlanma yapacağı sürelerde, yani doğumdan sonraki en fazla iki yıllık süre içerisinde uzun vadeli sigorta kollarına tabi sigortalı olmaması da gerekir. Borçlanma yapılacak sürelerde adına prim yatırılmamış olması şarttır.

3 Doğum borçlanması hangi süreler için yapılabilir?

Doğum borçlanması doğumdan sonraki en fazla iki yıllık süre için yapılabilir. Her doğumda en fazla 720 günlük süre borçlanılabilir. Bu sürenin üzerinde doğum borçlanması yapılamaz. Dolayısıyla, her doğum sonrasında kadın sigortalı 720 gün borçlanma hakkına sahiptir. Diğer yandan, 720 günün altında borçlanma yapılması mümkündür. Yani, üst limit 720 gün olmak üzere kadın sigortalı istediği kadar borçlanma yapabilir.

4 Bütün doğumlar borçlanılabilir mi?

Kadın sigortalılar üç doğuma kadar borçlanma yapabilirler. Bu hak daha önce iki doğumla sınırlıydı. 2014 yılında yapılan değişikliğin sonrasında hem bütün kadın sigortalılara doğum borçlanması yapma hakkı tanındı, hem de doğum borçlanması hakkı üçe çıkarıldı. Bu sayede, üç doğumu borçlanma hakkına sahip kadın sigortalının 2 bin 160 gün borçlanma hakkı oldu.

5 Doğum borçlanması kadın sigortalıya ne sağlar?

Doğum borçlanması yapan kadın sigortalı çalışmadan gün elde etmiş olur. Kadın sigortalılar genellikle emeklilik için gerekli yaş ve sigortalılık süresi şartını doldururlar ancak doğum nedeniyle iş hayatından uzak kaldıkları için prim ödeme gün sayısı şartını sağlayamazlar. Bu durumda doğum borçlanması devreye girer ve prim ödeme gün sayısını doldurma hakkı tanır. Doğum borçlanması ile prim ödeme gün sayısı artan kadın sigortalı emekli olma hakkına kavuşabilir.

6 Doğum borçlanması yaparak emeklilik tarihini öne çekmek mümkün mü?

Doğum borçlanması ancak doğumdan önce sigorta girişi olan kadın sigortalılar tarafından yapılabilir ve yalnızca prim ödeme gün sayısı kazandırır. Doğumdan sonraki süreler borçlanılabildiği için sigorta girişi geri gitmez ve emeklilik için avantaj söz konusu olmaz. Dolayısıyla, doğum borçlanması yapan kadın sigortalı daha önce hangi koşullara tabi olarak emekli olacaksa, yine aynı koşullar üzerinden emekli olabilir. Emeklilik koşullarında bir değişiklik olmaz. Yalnızca gün kazanılması söz konusu olur.Doğum borçlanması yapacak kişiler prime esas kazanç alt ve üst sınırı arasında bir tutar belirleyerek borçlanma yapabilirler. 2017 yılında yapılacak doğum borçlanmaları için bir günlük borçlanma tutarı en düşük 18.96 TL, en yüksek 142.20 TL. Dolayısıyla, en düşükten toplam 720 gün borçlanma yapmak isteyen bir kadın sigortalı 13 bin 651 TL borçlanma yapmalıdır.9 Borçlanılan süreler hangi statüde değerlendirilecek?

Doğum borçlanması yapan kadın sigortalının borçlandığı süreler borçlanma tarihindeki sigortalılık statüsünde değerlendirilir. 4/a’lı olarak sigortalı olan bir kadın borçlanma yaparsa bu süreler 4/a’lı olarak sayılır. Borçlanma yaptığı tarihte sigortalılığı bulunmayan kadının yaptığı borçlanma ise en son sigortalılık statüsüne sayılır.

10 Evlat edinen kadın sigortalı da doğum borçlanması yapabilir mi?

İki yaşını doldurmamış çocuğu eşiyle birlikte veya tek başına evlat edinen kadın sigortalılar da doğum borçlanması yapabilir. Diğer yandan, evlat edinilen çocuğu doğuran annenin de doğum borçlanması yapma hakkı bulunmaktadır. Evlat edinilen çocuğu doğuran anne doğumdan evlatlık verildiği süreye kadar olan geçen iki yılı borçlanabilir. Evlat edinen anne ise çocuğu evlat edindiği tarihten doğumdan sonraki iki yıllık sürenin dolduğu tarihe kadar olan süreyi borçlanabilir. İki yaşını doldurmuş çocuğu evlat edinen kadın sigortalıların ise doğum borçlanması yapma hakkı bulunmamaktadır.

Arkadaşlar soruyumu anlamadınız? Ne bu msj lar. Gelir yok diyor siz emekli ol dogum borçlanması yapın diyorsunuz.
slmnhr,Eşinizin sigortalı olması 2022 maaşı için engel alamazsınız

Günaydınlar hilâl hanım ben rapor almadım henüz başvuru yapıcam ama kimisi eşimin sigortasının engel olacağı hakkında görüş yazıyor. Açıkçası tereddütte kaldım çocuklarım madur olmayacak şekilde çalışabilirimde hayat şartları malum ben hazır para gelsin oturup yiyeyim demiyorum. İş imkânı sağlanırsa çalışabilirim gücümün yettiği her işi yaparım. Kızım 4. sınıfa geçti oğlumda anasınıfına başlayacak bu yıl iş imkânı da sağlarlarmı bana yaşamınızı bir elle sürdürmek hiç kolay değil maaş başvuru yapsam maaş bağlansada bana iş imkânı sağlayabilirler diyorsunuz yanlış anlamadıysam ümidim kırıldı ama yinede pes etmek yok maaş için başvuru yapıcam. İnşallah maaş bağlamasalarda iş verirler bende alnımın teriyle kazanırım emek vererek kazanılan para daha hayırlı bence. İlginiz için teşekkürler.

@slmnhr
birincisi 40 ve üstü rapor aldığında eşinin sigortasına asla bir sorun yok daha sı eşinin aylığına katkısı var eğer ki 40 ve üstü rapor alabilirsen eşin inşat işçisi şirketin bağlı olduğu muhasebeye vergi indiriminde bulnmak istiyecek sonrasını sen al raporu ben sana yardım ederim. aylıktada üç beş kuruş fazla alacak bazı arkadaşlar saçma sapan şweyler yazmışlar vay efendim doğum borçlanması falan sen bunlara bakma okumayı bile bilmiyorlar dediğim gibi rapor ücretliddir ama ücret ödememek için engelli memur sınavına girmek için dersen rapor ücreti ödemezsin sen ilk önce bunu yap git devlet hastanesine heyete gir daha sonra burdan yaz bana

2022 alabilir arkadaşım raporunu alıp basvuruda bulunsun.ve ben bi arkadasın yazısına istinaden yazdım o emenki olma olayını

Hilâl hanım ilginize çok teşekkür ederim beni yüreklendirdiniz Allah sizden razı olsun hayır dualarım sizinle. Ben direkt hastahaneye gidip engelli memur sınavı için rapor almak istediğimi söyleyeceğim doğru anladım değilmi. Daha sonra size burdan yazacağım

slmnhr ,
31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar (Provizyon sorgusu sonucu kapsamı 60/g olarak görülenler),
Gss sorgusu 60/g ise alamazsınız.

evet aynen öyle bu işlemler bitsin 40 ve üstü sürekli engel raporu alırsanız bildirin

Merhabalar hilâl hanım hayırlısıyla bu gün gittim hastaneye eylül'ün 7 sine gün verdiler heyete gireceğim bakalım ne olacak. İyi günler diliyorum.

slmnhr eşiniz işçiymiş ve sigortalıymış. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL altındaysa ve % 40 ve üstü engelli sağlık kurulu raporunuz varsa kaymakamlıkta bulunan vakfa (SYDV) gidip 2022 aylığı için başvurabilirsiniz. raporunuz yoksa vakıf sizi Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den size yakın olan birine sevk eder ve ücretsiz olarak engelli sağlık kurulu raporu çıkartabilirsiniz.

ama % 40 ve üstü engelli sağlık kurulu raporunuz olmazsa vehanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçerseniz 2022 aylığı baglanmaz bilginiz olsun.

hilal72 demişsiniz ki: "[SIZE=1]bu arada yeni bir kanun çıkacak bundanda haberiniz olsun diyelimki engelli aylığı bağlandı aile ve sosyal politikalar bakanlığı iş kur ile ortak çalışma yapacak ve sizin yapabileceğiniz çalışabileceğiniz cocukalr göz önünde olarak size 3 adet iş sunulcek siz bu işlerden birne girip kabul etmez iseniz aylığınız bir yıl sreliğine kesilcek[/SIZE]"

kanun değil, yönetmelik. bahsettiğiniz konuyla ilgili Yönetmelik yürürlüğe girmiştir: https://www.engelliler.biz/forum/ev...skin-yonetmelik-sonrasi-evde-bakim-maasi.html

bu konunun 2022 aylığı ve evde bakım aylıklarıyla alakası yoktur. 2022 aylığı alan biri çalışmayı reddetse bile çalışmıyor diye 2022 aylığı asla kesilemez. 2022 aylığı şartları bellidir. 2022 aylığı alan kişi 2022 aylığı ile ilgili mevzuatta belirtilen şartları taşıdığı sürece aldığı 2022 aylığı kesilmez.

Kalem

Teşekkür ediyorum değerli bilgileriniz için 7 eylül 2017 tarihine gün verdiler rapor için bekliyorum hayırlısı inşallah

Benim 2022 aylığı onaylanmış bu gün öğrendim maaş ne zaman ödenir acaba mart ayı dendi mart ayının kaçında ödenir

slmnhr sen aşağıdaki sorularımı cevapla, ne kadar aylık alacağını hangi gün alacağını vs tüm bilgileri yazarım ben:)

1. raporunla birlikte vakfa hangi ayda başvurdun? e-devletten başvuru tarihine bakıp buraya yazarsan daha iyi olur.
2. rapor oranın kaç?
3. doğum yılın? ödeme gununu (mart'ın kaçında olduğunu)tespit etmem için gerekli.

Üst Alt