Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eşim öğretmen. Akciğer hastası. Maksimum rapor süresi ve malulen emeklilik..?

entropy35

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar öncelikle böyle bir foruma emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.

Ben ve eşim ikimizde meb de öğretmeniz ve başımıza şöle bir olay geldi yardımlarınıza ihtiyacım var ;

Eşim 22 NİSAN 2013 günü bir kız çocuğumuzu dünyaya getirdi.Doğumdan üçgün sonra Akciğer enfeksiyonu sebebiyle yoğun bakıma yattı.1 hafta sonunda yoğun bakımdan çıktı fakat tam bir düzelme gerçekleşmedi.Bu süreç de sürekli hastanelere gitttik geldik fakat eşim doğum sonrası yasal iznini kullandığı için sıkıntı olmadı.İzin bittiğinde zaten yaz tatiliydi.

Eşim ile birlikte eylül ayında seminerlere başladık.O süreçte haccetepeye gidip geliyorduk ; ve haccettepe üniversitesi eşimi okulun başladıı gün 15 eylülde hastaneye yatırdı.31 eylül 2013 de Pulmoner hipertansiyon (AKCİĞER TANSİYONU) teşhisi koydular (PAH kısa adı ) bu hastalığın çok nadir olduğunu bunun vücut basıncını artıracağını kesin bir tedavi ve sebep bilinemediğini milyonda bir görüldüğünü tedavinin bazı ilaçlar ile basıncın düşüp hastanın yaşam kalitesinin devamı olduğu ;eğer ilaçlar fayda etmediği noktada yani son noktada Akciğer nakli gerektiği söylendi.Eşime hem dinlenmesi hemde basıncın düşmesinde ilaçların doğru şekilde belirlenmesi için 3 ay heyet raporu verdiler

31 Aralıkta Heyet Raporumuz bitti ve 02 OCAK 2014 kontorole hastaneye gittik doktorlar basıncın daha fazla düşmesi gerektiğini söylediler ve ilaca devam etmemimizi klinik olarak daha iyi olursak ve basınç yeterince düşerse eylül 2014 de okula başlayabileceğini bu döneme kadar dinlenmesinin iyi olabileceğini söyledilir.3 ay daha heyet raporu verdiler.Heyet raporumuz 31 mart 2014 de sona eriyor.

Ben bu süreçte müdüre eşimin eylül 2014 den önce işe dönemeyeceğini müdüre haber verdim.Geçen gün müdür beni okulda gördüğünde eşimin bir 3 aylık heyet raporu daha alması durumunda malulen emekliye ayrılacağını söyledi şu şartlar altında eşim 10 yılı doldurmadığı için emekli ikramiyesi veriliecek ve maaş bağlanmaması söz konusu - yanlış da biliyor olabilirim - .Onun dışında eşim iyileşince gerçekten severek yaptığı işine geri dönmeyi çok istiyor.

ben 657 den hatırladığım kadarı ile böyle olmaması gerektiğini en az 12 ay uzun süreli hastalıklarda ki bu hastalık o gruba giriyor mu bilmiyorum 18 aya kadar aralıksız rapor hakkının olduğunu müdüre söyledim.Fakat 2008 veya 2010 tarihli bazı forum konularında 10 yılı doldurmadığı için sürenin 6 ay olduğu yazıyor.Şimdi durum nedir biz bir kere daha heyet raporu alırsak malulen emekliye ayırma durumları olabilirmi? Diyelim ki eşimin okula başlaması doktorlarca uygun görülmedi maaşlı bir emeklilik şansımız var mı ? 10 yılı doldurana kadar çalışmış olursa ne gibi şanslarımız olacak yani erken emeklilik hakkı kazanacak mı? teşekkürler

İnşallah eşim içinde dualarınızı bekliyoruz

Memurlarda rapor sürelerinin hesabı ve istemediği halde malulen emekli edilmesi hakkında bilgisi olan arkadaşların cevap yazmasını bekliyoruz..?

Bu arada başka bir başlıkta benzer bir soruya arkadaşımızın verdiği yanıt:

Hastanede yatılan süreler ve raporlar birlikte değerlendirilir. 18 ay sağlık sorunları nedeniyle çalışamadınız durumunuz düzelmezse bir 18 ay daha alabilirsiniz. Süre sonunda çalışamayacak durumdaysanız alacağınız rapor doğrultusunda emekli edilirsiniz. Emekli olamazsanız ben iyileştim deyip işe dönersiniz. Çalışabilir raporu isterler mi bilmiyorum. Size tavsiyem 36 ay rapor süresinin dolmasına az bir zaman kala hastaneden malulen emeklilik raporunu şahsi başvurunuzla çıkartın. Bütün raporlarınızla bir dilekçe yazıp emekliliğinizi isteyin. Uygun görürlerse emekli ederler, emekli olamazsanız çalışmaya devam edebilirsiniz. Devlet sizi ortada bırakmaz.

18 ay bitince yeni rapor alırsanız süre otomatik olarak uzar, farklı bir işleme gerek yok. Rapor tarihlerine dikkat edin arada boşluk olmasın. Allah yardımcınız olsun...

Bu arada konuyu düzenleyen 657 sayılı kanunun ilgili maddeleri aşağıdaki gibidir (bu maddeye göre sağlık kurulu raporunuz varsa, rapor süreleri içindeki dönemler için zorla emeklilik söz konusu olamaz):

Hastalık ve refakat izni: (1)
Madde 105 – (Değişik: 13/2/2011-6111/107 md.)
Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilir.

Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.

Bu maddede yazılı azamî süreler kadar izin verilen memurun, bu iznin sonunda işe başlayabilmesi için, iyileştiğine dair raporu (yurt dışındaki memurlar için mahallî usûle göre verilecek raporu) ibraz etmesi zorunludur. İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır, bu sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.

Bunlardan gerekli sağlık şartlarını yeniden kazandıkları resmî sağlık kurullarınca tespit edilen ve emeklilik hakkını elde etmemiş olanlar, yeniden memuriyete dönmek istemeleri hâlinde, niteliklerine uygun kadrolara öncelikle atanırlar.

Görevi sırasında veya görevinden dolayı bir kazaya veya saldırıya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memur, iyileşinceye kadar izinli sayılır.
Hastalık raporlarının hangi hallerde, hangi hekimler veya sağlık kurulları tarafından verileceği ve süreleri ile bu konuya ilişkin diğer hususlar, Sağlık, Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları ile Sosyal Güvenlik Kurumunun görüşleri alınarak Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir.

Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır.

İyileşme halinde göreve dönüş:
Madde 106 – (Mülga: 13/2/2011-6111/117 md.)

Raporları verecek hekim ve sağlık kurulları hakkında Yönetmelik:
Madde 107 – (Mülga: 31/5/2006-5510/106 md.)

Aylıksız izin:
Madde 108 – (Değişik: 13/2/2011-6111/108 md.)
A) Memura, 105 inci maddenin son fıkrası uyarınca verilen iznin bitiminden itibaren, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine onsekiz aya kadar aylıksız izin verilebilir.

_____
(1) Bu madde başlığı “Hastalık izni:” iken, 13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanunun 107 nci maddesiyle metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir.

cvp için teşekkürler hocam.

Lakin eşimin 10 yılı dolmadığı için 36 ay raporla da dolmayacağı için bu kadar çok rapor alırsa ikramiyei verilip maaşsız emekli olur dediler.Nedir doğrusu acaba?

şu an 5 yıl 3 aylık çalışmışlığı var

3 yıl kesintisiz sıhhi izin kullanırsa kayıtsız şartsız emekli olur. 10 yılı dolmamışsa ikramiyesi verilir maaş bağlanmadan emekliye sevk edilir.

Ancak başkasının bakımına muhtaç olduğunu ve yardım almadan tek başına hayatını sürdüremeyeceğine ilişkin rapor almanız halinde bu süre 5 yıldır. 5 yılda emekli olabilir.

Ya da 2,5 yıl rapor kullanıp yaz tatili döneminde 1-2 ay göreve başlayıp sonra kesintisiz 3 yıl daha rapor kullanıp 10 yılı doldurup malülen emekli olabilirsiniz.

çalık arkadaşımızın önerilerini değerlendirin bence...

Arkadaşlar cvplarınız için çok teşekkür ediyorum.Uzun süre hastanede olduğumuz için kontrol edemedim.

Çalık arkadaşım raporlar kesintisiz olursa 36 ay mı eğer arada kesinti olursa rapor hakkı başamı sarıyor? yani yaz tatilleri dışında yıl içini de raporlu geçirerek 10 yıl tamamlayabilir mi ?

En son doktorlor eşime pvod diye bir hastalık tanısı koydular.Pah hastalığının buna bağlı geliştiğini söylediler;dünyada nadir görülen bir ciğer hastalığı ve tedavisi yok ne yazık ki ; sonuç ve kurtuluş akciğer nakli olarak gözüküyor fakat doktorlar Akciğer nakli riskli olduğu için bunu hastalık son aşamasına geldiği zaman yapacaklarını nakil listesine o zaman yazacaklarını söyledi.Doktorlara bu hastalığın ne kadar zamanda bu aşamaya geleceğini sorduğumda dünyada nadir olduğu için kendilerininde bilmediğini söylediler; yani hep beraber yaşayıp göreceğiz dedi.Keşke bu sıkıntılar başımıza hiç gelmeseydi de sabah önceden olduğu gibi beraber zevkle işe gitsek.

Rapor süresine dair bilgisi olan var mı arkadaşlar?

entopy35, sabırlar diliyorum. Dilerim en kısa zamanda sağlığına kavuşur...

Oturan boğa çok teşekkür ediyorum inşallah geçicek .

Bu tarz hastalıklarla karşılaşınca insan gerçekten dünya başına yıkılıyor. Doktor 1o milyonda bir görülür tedavisi yok dediğnde ; o an çaresizlikden ayağınızdan yanma hissi saç diplerinize kadar çıkıyor; göz yaşlarınız engel olamadan yanaklarınızdan süzülmeye başlıyor; tam ciğerinize birşey oturuyor.Daha gencecik diyorsun ; bebek çok küçük diyorsun ama işte kelimeler kifayetsiz kalıyor...:-( Şükür bu şoku atlattık ve akciğer nakli ilerleyen süreçte bir şans bizim için.

Benim sormak istediğim bir diğer şeyde şu 10 yıl süre başkasının bakımına muhtaç ise 5 yıla düşer diyor ve bu maddede tedavisi olmayan hastalıklar deniliyor.Benim eşimde bu kapsama girer mi acaba ?

Herkese saygılar

Raporda ara olursa süre tekrar başlar. O tarihten itibaren yeniden 3 yıl süresi var. Eğer rapor konusunda bir sıkıntısı yoksa yaz döneminde bir kaç gün iş başı verip, tekrar rapor alıp 3 yıl süresini doldurmaya bakın.

Raporlu olduğu sürece resen malüliyet için sevk edemezler.

Akciğer nakli olursa organ fonksiyonları düzelirse 5 yıllıl kapsama girmez. Organ naklinden önce başkasının bakımı olmadan yaşamını sürdüremeyeceğine ilişkin rapor almanız halinde 5 yıllık süreden yararlanır.

Kesin bilgiyi SGK Ankara Kocatepe Sosyal Güvenlik Müdürlüğü'nden ( memur sağlık kurulu) alabilirsiniz. Telefonla ulaşın ya da bilgi edinme kapsamında resmi başvuru yapın. Daha sonra yanlış bir işlem yapıp mağdur olmayın.

hocam geçmiş olsun ben de meb deyim 12 yıl 2 günnlük hzmetim var geçenlerde mem şefi ile görüştüm hocam eger alcagınız rapor yüzde 40 ise dedi 17,5 yıl olması lazım dedi erken yaşlılık için... ancak malulen de 10 yıl çalışma yeterliymiş ben yaşlılık emekliligini bekleycem bakalım bende işe saglam degildim saglam başlatıldım bakalım sonu nereye varacak 12 yıldır zor kötek geldik buraya kadar..daha önce de bir konu açtım arkadaşlar da aynı cevabı verdiler de benim analmadım konu malulen ile erken yşlılık arası fark ne..ben maaş diye bekliyorum bakaılım birde şuanda fazla sıkınıt yok yani çalışalım diyoruz..

Emekli ikramiyesi dışında maaş 3 aşağı 5 yukarı aynı. Tabi bir de arada 7-8 yıl fazla çalışma var.

Anladım çalık kardeşim dediğiniz yer ile inşallah görüşeceğim.

"emura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilir. Azamî izin sürelerinin hesabında, aynı hastalığa bağlı olarak fasılalarla kullanılan hastalık izinleri de iki izin arasında geçen sürenin bir yıldan az olması kaydıyla dikkate alınır."

Son cümle sebebiyle (... aynı hastalığa bağlı fasılalılarla kullanan.....) bana yaz tatilinde görev başı yapsanızda yine aynı raporlar toplanır dediler bana; eğer toplanırsa bizim 10 yıl olmuyor; bu yüzden moralim çok bozuldu.

Başka biride dediki eğer aradan sonra raporu aynı hastalıktan yazdırmama şansınız olursa toplanamaz dedi.

Kafm bu yüzden çok karıştı.

Hacı arkadaşım çok teşekkür ederim.

eşinize geçmiş olsun entropy35

eşiniz malulen emekli olamaz ve ilişiği kesilirse, sınava girerek engelli kadrosundan tekrar yerleşebilir ,bu konuyu araştırın

Rapor sürelerine dair çalık arkadaşımızın yazdıklarına göre hareket edin bence. Bir sorun çıkmayacaktır...

Üst Alt