Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eşim ve ben evlat edinmek istiyoruz. Eşimin yürüme engelli olması sorun çıkarır mı?

seldom

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
merhabalar,

biz 2 yıl önce evlat edinme için başvurmuştuk,aynı zamanda bir meleğin de koruyucu ailesiyiz...sıramız gelmek üzere ama bu iki yıl içinde çok şey yaşadık ve eşim şimdi yürüme engelli...bu bizim için sorun olur mu? tecrübe eden var mı? yada yönetmeliklerle ilgili bilgi verebilirmisiniz?

Evlat Edindirme Yönergesi

Evlat Edineceklerden İstenilen Belgeler

2)Evlat edinecek kişilerin çocuğun bakımını etkileyecek fiziksel engeli ve bulaşıcı hastalığının olmadığını gösterir rapor (Sosyal hizmet uzmanın gerekli gördüğü hallerde ruh sağlığına ilişkin rapor da istenebilir.),

:(:( sanırımm sorun olur gibi..

fiziksel engeli çocuk sorumluluğuna engel olacak boyutta değil ki sonuçta :( bir de başvuru sürecinde yoktu bu sorunlar şimdi bizi çağırdıklarında aaa bu hale gelmişsiniz olmaz mı diyecekler :S

Ne harika birşey yapıyorsunuz. Şu ana kadar evlat edinmiş iki arkadaşım var. Şimdi çocukları kocaman oldular. Müthiş bir duygu. Size konu ile ilgili yardımcı olamayacağım maalesef bilgim olmadığı için, ancak yüreğimin sizinle olduğunu bilmenizi isterim. Umarım bu konuda sorun yaşamazsınız ve herşey gönlünüzce olur.

teşekkür ederim...koruyucu ailesi olduğumuz kızımız bizden ayrılıyor malesef...yeni bir nefes lazım bize...inanın 3 gündür nefes alamıyorum :S

bizde engelin boyutlarını bilmediğimiz için ancak yazılı olanlar hakkında yorum yapabiliyoruz fikir yürütüyoruz..
gerisi insiyatiflerine kalıyor..
dediğiniz gibi ilk başvuru esnasında olmadığı göz önünde bulundurulabilir..
engelin boyutu tartışılabilir..
ben sadece yönetmelikten bilgi verdim..
konuda daha detaylı bilgisi olan arkadaşlar varsa muhakkak yardımcı olacaklardır..

hakkınızda herşeyin hayırlısını diliyorum..

[FONT=&quot]1), TC Kimlik No Beyanı [/FONT]
[FONT=&quot]2) Adli sicil kaydının bulunmadığına ilişkin yazılı beyan[/FONT]
[FONT=&quot]3) Mal varlığını, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösterir belgeler,[/FONT]
[FONT=&quot]4) Öğrenim durumunu gösterir belge,[/FONT]
5) Fiziksel, zihinsel ve ruhsal bir engelinin, sürekli bakımı gerektiren, bulaşıcı veya süreğen bir hastalığının bulunmadığını, ayrıca alkol veya uyuşturucu madde bağımlısı olmadığını belirten sağlık kurulu raporu
[FONT=&quot],[/FONT]
[FONT=&quot]6) Türkiye’de yaşayan yabancı ülke vatandaşlarından veya yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından oturma izin belgesi ve küçüğün kabul eden ülkeye girmesine ve orada sürekli ikametine izin verildiğine veya verileceğine dair belge.[/FONT]

[FONT=&quot]Müracaatların çok yoğun olduğu dönemlerde bir defaya mahsus olmak üzere 6 ay daha uzatılabilir.

bu maddeler [/FONT]
[FONT=&quot]TOKAT İL SOSYAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

umarım hakkınızda hayırlısı olur.
[/FONT]

İlgili Evlat Edindirme Yönergesi 4. maddesi "f" bendi der ki:
"f)'Evlat edinen' korunmaya muhtaç veya ailesi tarafından evlat edindirilmesine rıza verilen çocuğu, Medeni Kanun hükümlerine göre evlat edinmesine hukuken engeli olmayan kişi veya aileyi,"
Fiziksel engellilik evlat edinen için TMK'na göre hukuken bir engel teşkil etmez. Böyle bir ifade yok. "Evlât edinmenin her hâlde küçüğün yararına bulunması" gibi bir ifade var ki zaten evlat edindirmede ulaşılmak istenen hedef budur. Siz çocuğun bakımını üstlenebilecek, ona annelik babalık yapabilecek, çocugun haklarını koruyabilecek, çocugun yararına olabilecek bir yaşamı vaad edbiliyorsanız tabi ki evlat dinebilirsiniz.
Ayrıca evlat edinenin fiziksel englli olmasını demin ki saydıklarımın dışında salt bir engel olarak düşünürlerse zaten bu da ayrımcılıga girer ve suçtur. Araştıracaklar, evlat edinen için aranan niteliklere uygun olup olmadıgınıza bakacaklar; siz çocugun saglam ellerde olacagına ikna edeceksiniz, olay çözülür.
Önemli olan evlat edinenlerde aranılan niteliklere uygun olmanız ve bu konuda kurumu ikna etmeniz. Yoksa kurum fiziksle engele takılırsa baya zorlama ve onyargılı bir karar kabul edilir hukuken. Biliyorsunuz saglam da olsalar evlat edinende bazı nitelikler aranır. Burada esas olan sizin evlat edinenlerde aranan niteliklere sahip olmanızdır.
Ayrıca şöyle bir hüküm de var TMK'da:
"
III. Tek başına evlât edinme
MADDE 307.- Evli olmayan kişi otuz yaşını doldurmuş ise tek başına evlât edinebilir.
Otuz yaşını doldurmuş olan eş, diğer eşin ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksunluğu veya iki yılı aşkın süreden beri nerede olduğunun bilinmemesi ya da mahkeme kararıyla iki yılı aşkın süreden beri eşinden ayrı yaşamakta olması yüzünden birlikte evlât edinmesinin mümkün olmadığını ispat etmesi hâlinde, tek başına evlât edinebilir."
Bu maddeye göre diğer eş ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksunsa bunu ispat etmesi halinde tek başına evlat edinebiliyor. Böyle bir durumda diğer eşin tek başına evlat dinmesi bile söz konusu.
kaldı ki sizin eşiniz fiziksel engelli. Ve çocugun bakımını aksatmayacak ve bakımını üstlenebilecekseniz ve aranan şartlara uygunsanız tabi ki evlat edinebilirsiniz birlikte. Tabi birlikte evlat edineceksiniz.
Hem de ne güzel olur:)
NOT: kusura bakmayın karışık anlatmış olabilirim. Kafam dagınık. Ama endişelenmeyin. Bir çocuga huzur dolu, her hâlde onun yararına olacak bir yuva sunabiliyorsanız, bunun önünde yasal bir engel yoktur.

inşallah bu istedikleriniz gerçekleşirde.çocuk sevgisinden mahrum kalmazsınız.
dualar sizinle

Kalem gelmiş, yüreğimize su serpmiş.
Müjdeli haberlerinizi bekliyoruz.

çok teşekkür ederim...günlerdir uyuyamıyordum...bu satırlar yüreğime su serpti...ayrıca 2 yıldır koruyucu aileyiz yani bir çocuk zaten bize teslim edilmiş,belki bu da bir kolaylık sağlar...hayırlı bir sonucu sizinle paylaşırız inşallah...güzel dualar için de kocaman ve yürekten amin...

merhaba,
malesef iyi haberlerim yok :( dün görüşmeye gittik...sağlık sorunlarınızın hallolması şart dediler...yürümeniz gerekiyor dediler...vs vs vs...sıramız gelmiş ve biz ertelemek zorunda kaldık...
işin garip yanı zaten bizim yanımızda bir çocuk var ve onun bakımıyla ilgili bir eksiklik olmadığını görüyorlar...çok anlamsız...acı...

Yürüyemeyenlerin kendi öz evlatlarını bile bakamazsınız deyip elinden alır bu zihniyet , yakındır hiç şaşırmam :rolleyes: Burası Türkiye...
Bir avukatla görüşüp, yurtdışından evlat edinmenin şartlarını araştırdınız mı hiç?

Selda Hanım,
Bir derneği arkanıza alıp ilerleme kaydedemez misiniz acaba?

Kalem??? Böyle birşey yapılamaz mı? Ne dersin?

yurtdışından evlat edinmek için de aracı kurum shçek ve yine aynı yönetmelik geçerli malesef...eşim henüz bu durumun kalıcı olduğunu kabullenmiş değil,daha doğrusu bilgisi dahilinde değil,doğal olarak geçici ve yürüyecekmiş gibi düşünüyor...bende yanında çok da derin konulara giremiyorum sosyal hizmet uzmanımızla,eşimin insiyatifi dışında görüşmek de incitici geliyor...yani şartları da zorlayamıyorum ama bir hayat akıp gidiyor ellerimden :S şimdilik 3 ay erteleme yaptık bu arada birşeyler denemeyi düşünüyorum..umarım becerebilirim...

Tabi ki veritas:)
Çünkü arkadaşımızın hem sırası gelmiş hem de zaten koruyucu aile olmuşlar ve yanlarında bir çocuk bakmışlar. Bunca aşamadan sonra sadece özürlü olma durumunu sorun ettikleri açık. Eğer böyle bir durum varsa her türlü şartlara uygun sadece özürlü olma durumundan dolayı red diliyorsa bu bir suçtur.
Hatta başvuru sırasında bunun bir şart olarak sunulmasıı bile hukuki değil.
Bu korkunç bir ayrım olur. Ne demek özürlü biri annelik babalık yapamayacak mı yani?
Çocuğa bakım işini üstlenebiliyorlarsa onlerinde hukuki bir engel yok. Bu konuda hem emsal olurlar. BU konu pek kaşınmamış dmek ki ülkemizde. Bu anlayışın değişmesi açısından arkadaşımızın sonuna kadar bu işin savunucusu olmasını, gerekirse insan hakları dernekleri, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğine girmesini, bimer'e şikayet etmesini, ilgili ne kadar kurum varsa şikayet etmesini hatta sonuç alamazsa hukuk savaşı başlatmasını önririm.
Arkadaşımız bu kadar kolay hayallerinden vazgçmsin. Özürlü bir eşle birlikte bile evlat edinemiyorsa özürlü biri nasıl evlat dineck o zaman?
Bence bu konunun peşine düşmeli hemen hem de. Üstelik sırası gelmiş. Niçin erteliyormuş? Hangi sebeple?
Tüm şartlara uyuyorsanız sadece eşinizin özürlü olması asla engel olamaz.
Kusura bakmayın dagınık yazıyorum ama unuttugum bişi varsa ne yapması gerktiği konusunda arkadaşımıza yardımcı olabilirsiniz...

Lütfen, hakkınızı sonuna kadar arayın. Bugün siz vazgeçerseniz, vazgeçmekle ve bu zulme izin vermkle başkalarının da hakkının gasbedilmsine ortak olmuş olursunuz.

teşekkür ederim desteğiniz için...tabi ki vazgeçmiyorum...ben senelerce anne olmayı bekledim...şimdi bu tadı almışken vazgeçermiyim??sadece eşimin durumuyla yüzleşmesi için bu süreye ihtiyacımız var bizim de...herşey çok yeni...işin anlamsız tarafı zaten şu; ben bekar olsam anne olabiliyorken eşimle beraberken olamıyorum!!nasıl bir mantık hatası...ben de az önce bimer ve Bakan Kavaf'a mail attım..genelde geçiştiriliyor böyle mailler ama en azından bir yerden başlamış olmak istedim...bu aşamalarda desteğinize ihtiyaç duycam mutlaka...yanımda olursanız çok sevinirim...

Her konuda yanınızdayız. Bu konuda şüpheniz olmasın. Siz dediğim gibi bu işin peşini bırakmayın. Gelişmelri buraya da yazın lütfen...
Biz de takipte olacagız.

merhaba
çok güzel haberlerim var :) yani umarım hayal kırıklığına uğramam :S Bakan Selma Aliye Kavaf'a ve birkaç kişiye daha mail atmıştık eşimle beraber...ve bu sabah Selma Hanım bizi aradı :) inanamadık!! bazı şeyler sordu ve İl Sosyal Hizmetlerle görüşüp bize döneceklerini söyledi...henüz bir dönen yok ama en azından birileri farkına vardı durumun...ve bizzat bakanın araması da çok özeldi...yeniden büyük bir umutla beklemeye başladık...lütfen dua edin sonu hayırla ve kızımızla bitsin :)

inşallah diliyorum ki tüm bu çabalarınız ,özleminiz sonuçsuz kalmasın...
bizde bekliyoruuz güzel haberlerinizi.. dualarımız sizinle...
bebeğiniziii kucağınızaa alıncaaa bizdeee görmek isteriz:eek::eek:

Çok güzel bir haber bu Selda Hanım. Umarım daha harika haberlerinizi de alacağız. İnanıyorum buna ve tüm kalbimle istiyorum bunu.

Başlığı takip ediyordum ve açıkçası biraz karamsardim sonuç için.elim varıp yorum yazamıyordum. Ama son mesajınıza inanın sanki yarın bebeği kucağımıza alacakmişiz gibi çok sevindim. Gözlerim dolu dolu okudum. inşallah bu mutluluğa biran önce kavuşursunuz da bizde bebeğimizin resimlerine maşallahlar yazarız:) duamızda en özel yerdesiniz.

Asla endişelenme seldom:) Yeter ki işin peşini bırakma. Hayaline ulaşacaksın inan.
Eşinin yurume engelli olması asla sorun olamaz. Aksi takdirde baya zor durumda kalırlar.
Güzel haberlerini bekliyoruz:)

slm benm merak edipte kimseyle paylaşmadığım bir konunun bu sitede olmasına baya şaşırdım.

Kalem hanm ben 2 yıllık evliyim eşimden dolayı çocuğumuz olmuyor. 2 kez mikroenjeksiyon yaptırdık olmadı. ben ve eşim 36 yaşındayız .her ikimiz de çocuk özlemiyle yanıp tutuşuyoruz. bu 2 yıl içerisinde yapmadığımız, denemediğimz tedavi , gitmediğimiz dktr kalmadı .bende ise ırsı olarak menepoza giriceğimden dolayı bu 1 kaç yıl içinde benden dolayı çocuğumuzun olmayacağı söylendi.
şimdi benm eşim bipolar duygulanım bozukluğundan istanbulda 25 gün yattı .polislikten devlet memurluğuna geçmek zorunda kaldı. 3 yıldır bipolar duygulanım bozukluğundan raporu var. evlat edinmek istiyoruz .evimiz var maddi hiç bir sıkıntımız yok.
acaba eşimin Psikiyatrik raporundan dolayı evlat edenebilir miyiz?

şimdiden cvp için teşekkürler

işin içinde 4 yıldır olan biri olarak söylüyorum kesinlikle sorun olur malesef...

çünkü çok ağır ciddi psikolojik testlerden geçiyorsunuz başvuru sürecinde... adli tıpta hem de... biz 1 ay boyunca testlere tabi tutulmuştuk... bir test tam 6 saat süren resmen bir sinir harbiydi... yalan testinden zeka testine kadar...
şuan koruyucu ailesi olduğumuz kızımızı biyolojik babası yanına almak istedi, şu anda aktif olarak polis memuru olmasına rağmen bir dönem panik atak sorunu yaşadığı için kızımızı ona teslim etmedi kurum...
yani psikolojik sorunlar fiziksel sorunlardan daha çok titizlenilen bir konu...

içinizdeki yangını ve özlemi inanın çok iyi anlıyorum ama malesef durum bu... yine de şansınızı denemenize ne engel olabilir ki??sevgiler

mceyda, yaşlarınız tutuyor. Evlat edinmek için il sosyal hizmetler müdürlüğüne başvurunuzu yapabilirsiniz. Şu Yönergeyi dikkatle inceleyiniz:Evlat Edindirme Yönergesi | Shçek | SHÇEK Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü
Özellikle 13. maddeyi dikkatle okuyunuz. Zaten siz başvurunuzu yaptıktan sonra size rehberlik edilir. Uzun ve zorlu bir süreç bu. Ama tamamen çocukların hakları ve menfaati düşünüldüğünden bu durum böyle olmak zorunda. Eşinizin rahatsızlıgına gelince. Zaten her konuda gerekli inceleme ve araştırma yapılacak. Burada çocğun aleyhine şartlar düşünüldüğü takdirde olumsuz karar çıkar. Tamamen çocuğun lehine olacak şekilde kararlar alınır. Eşinizin ve sizin çocuga istenen düzeyde bir yaşam alanı sunmasını engelleyen olgular tespit edilirse isterseniz en sağlam ruh hali içinde olun verilmz zaten. Bunları buradan konuşmak yersiz. Siz Yönerge'yi dikkatle inceleyin, şartlarınız uygunsa en başta dediğim gibi başvurunuzu yapın.
Seldom, koruyucu ailesi olduğunuz çocuğun tekrar biyolojik ailesine verilmesi yasal bir süreçtir. Kafadan panik atak yüzünden verilmedi denilemez. Babanın rızası kesinleşmiş olabilir birçok yasal sebep olabilir. BU gibi şeylere yasalar çerçevesinde ilgili kurumlar karar verir. "Biyolojik babasının panik atağı var" diye hiçbir çocuk evlat edinme işleminin konusu olmaz. Sebebi siz burada panik atağa dayandırırsanız o zaman biz burada neyi tartışıyoruz? o zaman başka bir aile de der ki" fiziksel engelinden dolayı verilmedi" der. Haber böyle yayılır durur toplum arasında ve "ezber" böyle oluşur zaten. Farkında olmadan...
Arkadaşa bu işin zorlugunu anlatıp karşılaşacagı süreç konusunda aydınlatmak için yazdıgınızın farkındayım. Ama unutmayalım ki sağlam olup hiçbir hastalığı olmayan aillere de çocuklar evlat olarak verilmiyor. Aranan kıstaslara uygun olunup olunmadığına bakılıyor. Engellilik durumunda da aynn bu şekilde tavır alınmalıdır diyoruz biz burada. Evlaat edinecek kişi ve ailelerde aranan şartlar ilgili Yönerge'ye göre şöyle:
"Madde 13- Evlat edinecek kişi ve ailelerde;
a)Tutarlı, dengeli, çocuğa yeterli sevgi verebilecek kişilik yapısında olması,
b)Sosyal ilişkiler açısından toplumun norm ve değerlerine aykırı düşmeyecek özellikler taşıması, kılık kıyafet, yaşam tarzıyla çağdaş görünüm ile Atatürk İlke ve İnkılâplarını yaşamında uygulayabilecek düşünce yapısına sahip olması,

c)Evlat edinilecek çocuk ile evlat edinecek kişi arasında en fazla 40 yaş farkının olması, (Evlat edinecek aile ise, çocuk ile aile arasındaki yaş farkı, yaşı küçük olan eş esas alınarak belirlenir. Sağlık ve benzeri nedenlerden dolayı birden çok aileye teklif edildiği halde kabul edilmeyen çocuklar için bu yaş farkı dikkate alınmaz. Eşler arasında on veya daha fazla yaş farkı olması halinde eşlerin yaş ortalaması da dikkate alınarak sosyal hizmet uzmanının uygun göreceği yaş grubundan çocuk yerleştirilir.)
d)Evlat edinenin çocuğun bakım ve eğitimini sağlayabilecek yeterli gelir düzeyine, sosyal güvenlik hakkına (sosyal hizmet uzmanı sadece eşlerden birinin belgesini yeterli bulabilir), uygun çevre ve yaşam koşullarına sahip olması,
e)Evlat edinenin çocuğun sosyo-kültürel gelişimini sağlayabilecek kültürel özelliklerde ve en az ilkokul mezunu olması,
f)Evlat edinenin fizik ve ruh sağlığı açısından çocuğa bakabilecek durumda olması, çocuğu toplum içinde psiko-sosyal açıdan mağdur edecek herhangi bir özelliğinin olmaması,
g)Çocuğun toplum içindeki alacağı konumu olumsuz etkileyecek herhangi bir suçtan ve yüz kızartıcı bir suçtan ceza almamış olması,

Şartları aranır."
...
Bu şartlara "sakatlar uyamaz, hastalıkları olanlar uyamaz" diye bir yargı oluşturulamaz. Bu şartları karşılamanın ön koşulu sakat, sağlam ya da hastalıksız arızasız olmaları değildir. Bu şartları "sağlam, arızasız, hastalıksız kişiler ve aileler karşılar sadece" diye bir yargıya da varılamaz.
Tek kriter aranan şartlara başvuran kişiler uyuyor mu? Evlat edindirilecek çocuğun lehine bir yaşam alanını hangi aile ya da kişi karşılayabilir? Bu belirler her şeyi.

iyi geceler,
inanın bu süreçte oldukça mücadele vermiş ve halen de veren biriyim...ne kadar bıçak sırtı bir konu olduğunun da farkındayım...ewet dediğiniz gibi en doğru bilgi tabi ki shçek uzmanlarından alınır..ben yalnızca bildiğimi ve tecrübemi paylaştım...bize sosyal hizmet uzmanımız tarafından yapılan açıklama buydu,panik atak geçmişi var ve şimdi de psikolojik destek almayı reddediyor mesleği yüzünden o yüzden şuan onaylanmadı,bir yıl sonra tekrar başvuru hakkı var diye bir açıklama yaptı.Ayrıca biyolojik ailesiyle de görüşüyoruz ve onların açıklaması da bu yöndeydi...o yüzden bu kadar emin yazdım...bir ümitle gittiğinizde yüzünüze birşeylerin çarpması çok daha incitici,nitekim bizde bu süreçte eşimin fiziksel engeli nedeniyle yaşıyoruz bunu..hazırlıklı olmak ve çokda hayal kurmamak gerek.

bu arada bizim süreçle ilgili de yazayım;birsürü mail ve telefon trafiğinden sonra il sosyal hizmetler müdürlüğünden bir resmi yazı ile bilgilendirildik...dilekçe ile yaptığınız evlat edinme hakkınızı erteleme isteğiniz nedeni ile sıranız dondurulmuştur,şu tarihte ertelemeniz sona erdiğinde durumunuz değerlendirilecektir :) ama sorun şurda o dilekçeyi 'ya erteleyeceksiniz ya da hakkınızdan feragat edeceksiniz bu şartlarda çocuk yerleştirilmez' dedikleri için ve düşünme vakti de tanımadıkları için kendi matbu dilekçe örneklerini doldurarak vermiştik...yani sanki bu talep bizden gelmiş gibi bir duruma getirip noktayı koydular...neyse bekliyoruz mart sonunu bakalım ne olacak...

seldom şu şekilde anlatayım...

2828 Sayılı Kanun 3/b maddesinde tanımlanan ve aynı Kanun'un 22. maddesi çerçevesinde, hakkında yetkili ve görevli mahkemece koruma kararı veya acil valilik onayı ile korunma tedbiri alınan çocuğun bakım ve yerleştirilmesi aynı Kanun'a göre kurulmuş kuruluşlarda olduğu kadar Kurumun denetim ve gözetiminde bir "koruyucu aile" tarafından da yerine getirilebilir.
Hakkında yetkili mahkemece koruma kararı veya acil valilik onayı ile korunma tedbiri alınan bir çocuk kurum tarafından koruyucu aile olarak size bakımı için verilmiş. Siz koruyucu aile olmak için başvurmuşsunuz ilgili usul ve esaslara göre başvurunuz onaylanmış.
Her panik atağı olan anne babanın ya da her sakatlığı, hastalığı olan anne babanın çocukları için korunma kararı ya da korunma tdbiri uygulanmaz. Korunma kararını veya korunma tedbirini gerektiren unsurlar ortaya çıkarsa gereği yapılır. Burada koruyucu ailesi olduğunuz çocuğun babası panik atak oldugu için değil; çocuk, bir zarar gorduğu gerekçesiyle hakkında korunma ya da korunma tdbiri uygulanıyordur. Buna sebep hastalığı da olabilir tabi ki. Çocuk için tedbir gerektiren sebepler ortadan kalmadıkça da teslim edilmez. Çocuğun ailesinden alınmasının sebebi, korunma tedbiri ya da korunma kararı gerektiren şartların, çocuk için zararın oluşmasıdır. Çok kişide panik atak vardır, başka psikolojik hastalıklar vardır ama çocukları hakkında korunma tdbiri ya da korunma kararı şartlar oluşmadıkça çıkartılmaz.
Sağlam olup psikolojik hstalığı olmayan ailelrin de çocukları hakkında korunma kararı ya da tedbiri uygulanır. Bunları belirleyen şey yasalarca korunma kararını ya da korunma tedbirini gerektiren şartların ortaya çıkmasıdır.
Çocuğun evlat edinme işlemlerinde çocugun bakımını, psiko-sosyal gelişimini ve eğitimini etkileyecek ya da çocuğa zarar verecek düzeyde ruhsal rahatsızlığı, bulaşıcı hastalığı ya da bir özrü olmaması elbette araştırılır. Sağlık rporları da sağlık muayneleri de inceleme ve araştırmalar da bunun için tabi ki yapılır. Burada tamamen çocuğun menfaatleri gözetilir.
Fakat bu mnefaatler gözetilirken ön yargılarla hareket edilemez. Mesela sizin eşiniz yürüyemiyor. Bütün şartlara uygunsunuz. Çocuğun bakımında psiko-sosyal gelişmesinde eğitiminde gerekli tüm şartları sağlıyorsanız eşinizin sakat olması engel olamaz. Sakatlık burada direkt çocuga zarar verici bir sorun olarak tanımlanamaz. Ya da panik atak çocuğ zarar verici bir sorun olarak gösterilemez. Bu şekilde bir yaklaşım sakatlara hakarettir. Sakatları ve özürlüleri çocuklar için tehdit olarak gösteren zalimce ayrıştırıcı bir zihniyetin ürünleridir.
Sizler evlat edinmeye uygunsanız asla pes etmeyin.
Burada sizin çocuga nasıl bakacagınız nasıl bir hayat sunacagınız önemlidir. Seldom, şartların uygunsa sonuna kadar git. Sanırım kurum sende geri adım atabilecek bir potansiyel görmüş ki buna zemin hazırlıyor. Nasılsa eşinin sakat oldugunu bir mazeret olrak kabul ediyorsun diye...
Çünkü eşinin sakatlıgının evlat edinmede engel olup olmayacagını sorman bile kurumdakilerin bu kurgusunu güçlendirir ve olumsuz bir karara zemin oluşturur.
Şimdilik burada keseyim.
Bir mola verelim, Engelliler.Biz Sinema Kulübü salonuna geçelim: Benim Adım Sam

Üst Alt