Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eşim vergi indiriminden bakmakla yükümlü kişi olarak yararlanabilir mi?

mun_1

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhabalar

36 yaşındayım Epilepsi den %40 Gözden %6 toplamda %44 özür oranına sahibim çalışmıyorum eşim çalışıyor ssk lı olarak

Özürlü kimlik kartımı çıkarttığım yerden bir kağıt verdiler.

İlk madde olarak (Gelir vergisi indirimi,engelli kişinin herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmaması durumunda kendisine bakmakla yükümlü olan kişi içinde geçerli olacaktır) diye yazı var.

Eşim benim özürlü durumuma göre (bana bakmakla yükümlü) vergi indiriminden yararlanabilir mi ?

Raporumda AĞIR özürlü HAYIR yazılı ,Görme X Süreğen kronik ; x

Eğer yararlanabilirse hangi evrakları hazırlaması gerekiyor. Bu vergi indirimi için vergi dairesine gittiğimizde benim sakatlık oranım aşağıda yazılı rapor sonucuna göre düşer mi ?
Düşer ise hastaneden aldığım %44 raporumun sağladığı sosyal hakları (Su indirimi,Otobüs vb...) kaybedermiyim yoksa raporum sürekli yazdığı için bu haklardan yararlanmaya devam edebilirmiyim.
Raporum yeni olduğu için (2016) Ankaraya sağlık kuruluna vergi indirimi için gidermi yoksa bölgemdeki vergi dairesi rapora bakıp sonucu belirler mi başka bir hastaneye sevk etmeden.

Müracat Tarihim ;12/11/2015

Rapor Tarihim ;10/05/2016

Geçerlilik Tarihi ;Sürekli

Sağlık kurulu Rapor Sonucu ;

14 yaşında bu yana epilepsi takipli hasta.Ayda 1 kez ile haftada 2 kez arasında nöbet sıklığı değişmekteymiş.Stresli ve yorgun olduğunda haftada 2 ye çıkabilmekte.Jtk tarzı nöbeti mevcut.İnkontinansi olmamakta.En son nöbeti bir hafta önce.Febril konvülzyon öyküsü mevcut.Tegretol 400 mg2*15 tb kullanıyor.EEG sağ fokal epileptiform anormalliğinin varlığını göstermiştir.

Merhabalar

Sorumla ilgili olarak vergi dairesini aradım eşimin dilekçeleri doldurarak benim vergi indiriminden yararlanabileceğini öğrendim fakat oranımın düşüp düşmeyeceği konusunda bir şey söyleyemiyorlar eğer oranım düşer ise ;

Gelir tespitinde(GSS Primi için) benim hastaneden almış olduğum %44 özürlü raporum mu geçerli oluyor yoksa vergi indirimi için başvurudaki düşen oran mı geçerli oluyor engelsiz durumamı düşüyorum bu işi anlayamıyorum hangi belge geçerli oluyor.

Merhabalar

Konuyla ilgili dilekçe ve evrakları eşim vergi dairesine teslim etti işyerine şu şekilde bir yazı gelmiş İşyerinizde çalışmakta olan....bakmakla yükümlü olduğu ....hakkında....hastanesinden almış olduğu ...tarih...sayılı raporun Merkez sağlık kurulunca incelenmesi sonucu kesin karara varılamamıştır.Merkez sağlık kurulu kararına göre işlem yapılması gerektiğinden Gelir ve Kurumlar vergileri müdürlüğüne müracat etmesi gerekmektedir.

Şimdi aklıma takılan soru Merkez sağlık kurulunun incelemesine gideyim mi gitmeyeyim mi emeklilik için daha 10 yıl var sağlık kurulu incelemesine gidersem raporumdada oranım düşer ise örnek %25 (Forumda okuduğum yazılarda genelde düşüyor ) ilk almış olduğum rapordaki oran ile %44 kazandığım haklar (Otobüs vs..) Engelli olarak işkurdan engelli olarak işe girme şansım oluyor mu çünkü işkura engel raporumu verdim engelli statüsünde kayıt yaptırdım oranda düştü farzedelim tekrar işkura gidip engelim düştü mü diyeceğim yoksa birden fazla alınan raporlarda hangisi yüksek ise onumu kullanacağım.Epilepsi konusunda hastalığı olup oranı yükselen veya düşenlerin nasıl bir yol izledikleri konusunda fikirlerini paylaşmalarını rica ederim.

mun_1

Raporda tanıyı destekler bazı detaylar eksik bulunmuş ve onların tamamlanması için hastaneye sevk gerekmiş.

Rapor oranı düşse de işkur'dan işe girmeye devam edebilirsiniz.

Sayın Oturan Boğa

Cevabınız için teşekkür ederim.Bu sisteme gerçekten aklım ermiyor heyet doktorları uygun görüp sürekli bir özür oranı belirliyor devletin başka bir kurumu heyet raporu yanlış yapmış olabilir diyor başka hastaneye sevk edip puan düşürüyor yine devletin işkur'u ilk alınan rapor oranını tanıyor engelli statüsünde çalıştırıyor emekli olmaya yakın başvuruda oran düşüyor teknoloji çağındayız artık bütün kurumların birbirini görmesi gerekiyor aslında madem öyle sürekli rapor olmamalı 2 yılda bir rapor yenilensin. Engelli olmak gercekten zor bu ülkede.

Üst Alt