Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eşimin babaannesinden dolayı aldığımız aylığı kestiler! Ne yapabiliriz?

Esra27

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Esimin babaannesine bakiyorum evde bakim ayligi aliyodum ama esim sigortali calismiyodu sadece babaannenin ayligi vardi ve evde esim oglum ve babaanne yaşıyoruz toplamda 4 kisiyiz suan oglumu saymiyolar ve ayligi baglamiyolar esim asgari ucret aldığı icin gecim indirimi kisi basina dusen para 3 kisi geciyo oglumu saymadiklari icin 😔 ne yapmam gerek ve suan hamileyim

Esra27

hanede ıkamet eden herkes sayılır oglunuzn sayılması gerekıo sayılmama gerekçesı olarak ne söyledıler.

Torun cocugu uzak oluyomus ondan saymiyolarmis ne kadar sacma bisey ama ya

Esra27

uzak yakın dıye bişi yok hanede resmı olarak ıkamet eden her kişinin geliri hesaba dahıl edılır evdekı herkes sayılır torununda sayılması gerekıo

Yani sonuc olarak oglumda evde yasaya kisiler icinde sayilicakmi

özürlünün kendisi ve kendisi ile birlikte aynı evde yaşayan diyor devamında torunu diyor

Torunun cocugu oluyo oglum ben torun esiyim ben bakiyorum ama oglum saymadiklari icin 3 kisi oluyo esim ben ve babaannesi ve madur oldum yani kisi basina dusen parayi hesaplamalari guzelde orda ikamet eden bi cocuk var onunda giderleri var cok sacma saymamalari sonucda ikametde onunda adi var yani

Esra27 Aybala nın verdıgı lınktealtını çizdiğim mavi yazıda evli olmayan torun dıyo siz torunla evli olurken sizi nasıl saymışlar sizi saydılarsa çocugunuzu niye saymıolar karışık bir durum

Şu kişiler gelir hesabına dahil edilir:
Bakmakla Yükümlü Olunan Bireyler: Bakmakla yükümlü olunan bireyler tanımı iki bölümden oluşmaktadır.
Birinci bölüm, “üveyler de dahil olmak üzere bakıma muhtaç özürlünün kendisi ve kendisi ile birlikte aynı evde yaşayan; eşi, çocukları ile ana ve babası, çocuklarının eşleri, evli olmayan torunları, ana ve babasının ana ve babası, evli olmayan kardeşleri, eşinin ana ve babası, eşinin evli olmayan kardeşleri;
başka bir adreste bulunsa dahi evli olmayan ve eğitimini devam ettiren çocukları ile aynı durumdaki kardeşleri ve eşinin kardeşleri ile aynı evde yaşamakta iken er veya erbaş olarak askere gitmiş olan babası, çocuğu ve kardeşi; ayrı adreslerde ikamet etse dahi özürlü üzerinde velayeti devam eden anne ve babayı”;

offf buraya neler olmuş böyle. herkesin kafası hakikaten karışmış...

Aybala ablacım, o yazı 2010/13 sayılı genelgeye göre düzenlenmişti. lakin artık hiçbir şey ifade etmiyor. 1 temmuz 2014 tarihi itibariyle 2010/13 sayılı genelge geçersiz, bir hükmü yok artık.

-mka
bakmakla yükümlü olunan bireyler ile ilgili genelge geçersiz. Yukarıda Aybala'ya da yazdım.

1 temmuz 2014 tarihinden itibaren hanedeki yaşayan herkes gelire dahil edilir. bu konu hakkında 2014 yılında yazmıştım. bkz:https://www.engelliler.biz/forum/ev...i-gelir-tespitinde-hanedeki-herkes-dahil.html

2828 sayılı sosyal hizmetler kanunu ek 7. maddede yapılan değişiklikle 1 temmuz 2014 tarihinden itibaren herkes haneye dahil edilmeye başladı.

Esra27
daha önce bir üyenin de başına geldi bu olay. torun çocuğu hane gelirine dahil edilmez demişler. ben gerekli bilgilendirmeyi yaptım ve ilgili kurum hatasını düzeltti.

daha önceden evde bakım aylığı gelir hesabına sadece bakmakla yükümlü olunan bireyler dahil ediliyordu. ama bu durum yapılan kanun değişikliği ile birlikte 1 temmuz 2014 tarihi itibariyle son buldu. o tarihten beri evde bakım aylığı gelir tespiti yapılırken hane esas alınıyor ve hanede kalan herkes gelir hesabına dahil ediliyor.

şurada bir başka arkadaşa yazdıklarımı dikkatle oku ve kuruma gidip derhal yanlışlarından dönmelerini iste. kanuna aykırı işlem yaptılar düzeltsinler hemen!
Kişi başına düşen gelire torun dahil edilmez dediler!?

OturanBoğa 'ya NOT:

yukarıda aybala'nın link verdiği şu yazıdaki "Şu kişiler gelir hesabına dahil edilir:" kısmındaki yazıları çizip şöyle bir not ekler misin? çizmeyip aşağıdaki notu da ekleyebilirsin. hangisi uygunsa yaparsan seviirim. yeter ki başkalarının kafası karışmasın:)

" 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ek 7. maddesine aykırı hükümler içerdiğinden dolayı 1 Temmuz 2014 yılından itibaren bu genelge ve yönetmelik hükümleri geçersizdir."

Tesekur ederim cok saolun yani ben onlar ek te 7 maddeyi hatirlaticam demi

Kalem

hemşo daha öncekı mesajlarımda bende herkesın dahıl olacagını yazdım daha sonra @Aybalanın verdıgı lınke bakınca orda evlı torunlar dahıl edılemz ıbaresını görunce son mesajı böyle bişi nasıl olurr anlamında lniktekı bılgı ile kopyalayıp yapıştırdım zaten mantıksız gelıodu.değişmiş iide olmuş.

Ben sosyal hizmetleri aradim sizin dedinizi soyledim onlara ama boyle bisey olmadigini yonetmeligini boyle oldugunu soylediler ve 3 kisi saymislar bizi gelir asimi olmus iptal edilmis aylik

Esra27
evde bakım aylıkları 2828 sayılı sosyal hizmetler kanunu ek 7. maddesine göre ödenir. 2014 yılında ek 7. maddede değişiklik yapıldı ve artık hanede ikamet eden herkes gelir hesabına dahil edilecek.
kanun değişikliği ile birlikte yönetmelik çıkarılması gerekiyordu ama halen çıkarmadılar. üstelik o yönetmelik de yürürlükten kaldırıldı:) ama yeni yönetmelik yayınlanana kadar kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanmaya devam edecek. kanun gereği gereği yönetmeliğin kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanabilecek sadece.
kanuna aykırı hükümleri uygulanamayacak.
o yönetmelik yürürlükten kaldırıldı ve mülga demiştim, bu konuda bir başlık açmıştım okuyunuz:https://www.engelliler.biz/forum/ev...lukten-kaldirildi-yeni-yonetmelik-nerede.html

evet, Yönetmelikte gelir hesabına bakmakla yükümlü bireyler dahil edilir diyor. ama bu hüküm kanuna aykırı oldugundan uygulanamaz! Yönetmelikte gelir hesabının nasıl yapılacağının yazması onların mevzuata uygun işlem yaptıgı anlamına gelmez. kanun da hanede kalan herkes dahil edilir diyor. o kurumdakilere sor bakalım 2828 sayılı kanunun ek 7. maddesini hiç okumuşlar mı?

hatta o kuruma sor bakalım hiç zahmet edip konuyla ilgili bakanlığın kendilerine gönderdiği 2014/7 sayılı genelgeyi de okumuşlar mı?

bakanlık 81 il müdürlüğüne 2014/7 sayılı genelgeyi gönderdi kanundaki değişiklikten bahsetti, 1 Temmuz 2014 tarihine kadar yönetmelik hükümlerine göre işlem yapmalarını, ama 1 temmuz 2014 tarihinden itibaren kanun hükümlerine uygun işlem yapmalarını bildirdi.

ama İzmir il müdürlüğünün bundan haberi bile olmamış diyemem, resmen genelgeyi okumamışlar. hani kanundan haberleri yok anlarım diyeceğim de kendi bakanlığının genelgesini nasıl okumazlar anlamıyorum!

aradan kaç sene geçti yahu.

o kuruma gidip 2014/7 sayılı genelgeyi okumalarını iste. anlamadılarsa bakanalığın ilgili genel müdürlüğü arayıp sorsunlar ögrensinler.

2014/7 sayılı genelge için bkz:https://eyh.ailevecalisma.gov.tr/20...cin-verilen-sosyal-yardimlar-hakkinda-genelge

o kadar kızdım ki! 2014 tarihinden beri uygulanan kanun hükmünden İzmir İl müdürlüğünün haberi bile yok.

senin çocugun nüfusa kayırtlı ise, ikametgahı sizin evde ise, eve, torun çocuğu da olsa hanedeki kişi sayısına dahil edilir. hanede kişi sayısı 4 alınmak zorunda.

tek sorun buysa bu sorun halledilir. kurumun kaçacak yeri yok.
arkadaşım, 2828 sayılı kanunun ek 7. maddesi kapı gibi arkanda senin:)

hanede 4 kişisiniz. kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmiyorsa kesilen aylıgının tekrar baglanması, ödenmeyen aylıkların tarafına ödenmesi mecburidir. yasal hakkını ara peşini bırakma.

Son düzenleme:
Esra27

444 38 33 Hafta içi mesai saatlerinde ücretsiz arayacağınız hat.

Yukarda Kalem hanımın söyledikleri şuan geçerli olan durumdur, sosyal hizmetlerdeki ( kişisel ) fikir yürütüp kurum adına konuşan ( her kurumda aşırı derecede varlar) kişilerin yasa, yönetmeklik ve uygulamalara yönelik genelgeleri yok sayamazar hukuken haklı çıkarsınız.

Esra kardeşim sizin başvurunuza red verenlere ki mecbur cevap vermek zorundalar bir dilekçe yazınız ve cevabıda yazılı istediğinizi belirtiniz,

Son düzenleme:
_SEP_
sosyal hizmetlerdeki ( kişisel ) fikir yürütüp kurum adına konuşan ( her kurumda aşırı derecede varlar) kişilerin yasa, yönetmeklik ve uygulamalara yönelik genelgeleri yok sayamazar
nıye yok sayıolar bılıon mu çünkü nasıl oldgnu bilmıolar.benzer durma şahıt oldum red gelıodu dedım işlem yanlış kişi sayısnı noksan hesap ettınız dogrusu bu dedım heyettekı görevlı öyle birşey bilmıyorum şefe sormam lazım dedı aradı telefonla sorsu ve dedıgm gibi çıktı bna haklıymıssınzı dedı. kısaca demem o kı görevlıler bile bazen görevını tam olarak bılmıo ee vatandaşda bılmedımı olan vatandaşa oluyo.bu durmda bu işleme kalkısan vatandaş başvur öncesı konuyu araştıracak ve heyetın karşısında şakır şakır konuşacak hakkına kavusacak yada öyle dımdızlak kalıp havasını alacak.

-mka

İyide, bende o yüzden itiraz dilekçenize yazılı cevap alınki net sorun nedir bilelim diyorum, onların yetersiz bilgisine dayalı bir sıkıntı varsa yönetmelikten cevap yazarız.

Ayrıca en büyük sıkıntı mütevelli heyetinin elindeki kanaat yetkisi, en son yer mütevelli heyeti.

Üst Alt