Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eşimin dükkanının zarar etmesi evde bakım başvurumuzda gelir hesabını nasıl etkiler?

Konular
9
Reaksiyonlar
0
Benim down sendromlu kızım var. Şimdiye kadar evde bakım ücreti için başvurmadım, çünkü eşimin nalburiye dükkanı var. Malum durumlar kötü, acaba zararda olduğumuz belgelenince biz de bu haktan yararlanabilirmiyiz.

Ortalama geliriniz belirledikleri geliri tutuyorsa alabilirsiniz.

arkadaşım resmi olan gelir hesabınız kişi başına düşen rakım altında ise alırsınız bende eşinizle aynı işi yapıyorum ve alıyoruz eşiniz muhasebecisi ile görüşüp resmi gelirinizin aylık kımını göstern bir belge alsın o belge ile başvurun

Kızımın sağlık raporunun aslı eğitim aldığı kurumda, bir tanesi de diğer devam etmediği okulda. Başvuru yaparken o raporu alıp götürsem tarihi'nin eski olması fark edermi. En zor olanı yeniden rapor çıkarmak. :(

raporun tarihi önemli.yani üstünde sürekli yazıyo mu acaba? bide kurumların insafına kalmış bazıları illa zorluk çıkarır.maalesef:mad:

Kızım down sendromlu olduğu için sürekli yazıyor. Çalıştığım dönem, vergiindirimi için başvurmuştum. Eğitim için yeni rapor aldığım halde tekrar istemişlerdi. Aslında ne gerek var anlayamıyorum. Sanki bir mucize olacakta tedavi olabilecek. Keşke olsa

Nihayet dün sosyal hizmetlere başvuru yaptık. Yeni rapor istemediler. Kurumdan eski raporu götürdüm. Dilekçe imzaladım. İki fotoğraf verdim. SSK.dan benim emekli maaşımın belgesini verdim. Şimdi eşimin vergi levhasının yeni haliyle çıkmasını bekliyoruz. Birde ikametgah verecez. Bu arada kızımın raporunda cerrahi müdahale olmadığının yazdığını gördüm. Halbuki, kalp ameliyatıolmuştu. Doktor sorduğunda söylemiştim. Yanlış yazmışlar. :mad: Birde eğitime hangi günler gittiğini sordular. Bir kaç aya kadar eve bakmaya gelecez dediler. Evde neye bakıyorlar acaba.

Hayırlı olsun.
Eve geldiklerinde, beyan edilen gelir ile görünür yaşam koşulları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını kontrol ediyorlar.

Başvurumu ocak ayında yapmıştım, dün nihayet iki görevli bayan evimize geldiler. Zaten Ocak ayınında yapılan başvuruların bugünler içinde bitmesi gerekiyormuş. Görevlilerin ikisi de çok uyumlu kişilerdi. Salonda oturdular. Kızım yanımıza geldi. Tuvalete kendisi gidebiliyor mu gibi sorular sordular. Doğruları Söyledim. Ama 16 yaşında engelli bir genç kızın annesinin bakımına ihtiyacı olduğunu söyledim. Tabiki hayatını yalnız sürdüremez. Down sendromlu bireylerin, daima desteğe ihtiyacı vardır.
Daha önce söylemiştim yaşadığım ev görünüşte çok güzel, tabi bu girer girmez dikkatlerini çekti. Ben de gene doğruyu söyledim. Hatta evimde, emekli olup kızının yanına taşınan ablamın eşyaları da vardı. Ev eşya doluydu. Kurulmamış mobilyalar bile duruyordu. Eşyaların hangilerinin benim hangilerinin benim olmadığını söylüyordum ki. Görevliler bunun önemli olmadığını, tabiki yaşanan evde eşya olacağını söylediler. Hatta evin düzenli olmasının kendi açılarından olumlu olduğunu söylediler. Eşimin işini sordular, zaten size vergi levhasını verdik orada belli dedim. Zararda olduğu görünüyor. Eşimin üzerine bir şey olup olmadığını sordular, araba olduğunu ama vergi borcundan dolayı bağlı olduğunu Söyledim.
Zaten artık arabadan umudumuz kalmadı. Sağolsun devlet, sürüyle arabayı çürümeye bıraktı. Sanki arabalar orada beklerken borç ödenebiliyor. Neyse hapse girmediğimize şükür. İyi ki üzerimize ev yokmuş, yoksa sokağa atacaklardı. :mad: Arabanın plakasını istediler. Plakasını unuttum, ev telefonum yok, eşime cep telefonu ile sorayım dedim ki.:D Telefon kayıp. Görevliler geldiğimizde kanepenin üzerinde idi dediler, yookkk. Hemen anladım, kaşla göz arası kızım saklamış telefonu. :D Neyse bu işi de hallettik. Ama giderken hesap numarası açın demediler. Bunu olumsuz olarak gördüm.
Birde düşündüm acaba, arabanın bağlı olup olmadığını kesin öğrenmek için mi yaptılar diye. :rolleyes: Neyse ben şansımı denedim. Gerisi onların insafiyetine kalmış.

Şunu yazmayı unuttum. Buyrun evi gezdireyim dedim. Hayır gerek yok dediler. Oturdukları yerden kalkıp gittiler. Hiç bir yere bakmadılar. Hani, tuvalete varıncaya kadar bakıyorlar deniliyordu ya, ben de burada'da öyle olacak sandım. Demek ki, kurumda çalışan insanlar istedikleri gibi davranıyorlar.
Kısacası, işim olur olmaz bilmiyorum ama, gelen kişilerin davranışları hem bana, hem de kızım Ezgi'ye karşı son derece güzeldi. Bazı yazılanlardan dolayı bayağı bir stres içindeydim. Çünkü, asla aşalayıcı bir davranışı sindiremem. Sonuçta herkes insan, bugün senin evine bakmaya gelirler, yarın kendileri bakım aylığı almak zorunda kalırlar, allah göstermesin. Hayat bu ne göstereceği belli olur mu. Kendi hayatımdan biliyorum tecrübeyle sabittir.:confused:

Dükkanın zarar ettiğini muhasebecıden belgelemenin pek bağlayıcı oldugunu düşünmüyorum, zira günümüzde esnafın % 90 i cirosunu düşük gösteriyorki az vergi versin veya zarar beyan ediyor. Özel Muhasebeci yerine defterdarlıktan bununla ilgili bir yazı çıkarsaydınız daha bağlayıcı olurdu, neticede kurumsal olurdu belgeniz, şu tarihten beri ciro şudur vb...
Siz emeklisiniz, ev bark araba dükkan vs, yazmışsınız ?
Yazdıklarınızdan kaanatim zor alırsınız, memurlar giderkende hesap açın da dememişler.
Kızınız adına umarım ihtiyacınız varsa bağlanır, maaş.
Bence 2022 maaşında kişi başına düşen gelir miktarı daha az arandığından ona başvursanız daha iyi.

Bir insanın maddi durumu iyi olurda arabasının bağlanmasına müsade edermi. Oysa arabaya ne kadar çok ihtiyacımız var bilhassa çocuğum için. Gelirimiz iyi olsa nasıl düşük gösterebilirizki. Ben zaten dükkana gidip bakabilirsiniz dedim. Daha önce iyiydi, vergimizde birinci sınıf ödeniyordu, bizde böyle bir talepte bulunmayı asla düşünmedik. İyi durumda olsaydık zaten eşimin prim borçlarını öder onun emekli olmasını sağlardık. Ben emekli oldum ama, evde tam beş yıl beklemek zorunda kaldım. Bu süre zarfında çoluk çocuk sigortasız kaldık. Kızımın kalp ameliyatının bile büyük çoğunluğu bizim bütcemizden çıktı. Çünkü, sıra almamız gerekiyordu ve zaman bizim aleyhimize işliyordu. Hiç bir konuda yalan söylemedim, her şeyi olduğu gibi anlattım, dediğim her şeyi sonuna kadar araştırabilirler. Eğer kabul edilmezse bende sebebini öğrenmek isterim.

2022 maaşı bize uygun olmuyor çünkü, kızım 18 yaşından küçük ve ben emekliyim.

siz emeklisinizde, sizin sigortanızdanmı faydalanıyor cocugunuz?
18 yaş altı çocuklarda da 2022 den faydalanabiliyor.

Evet emekli olalı bir yıl oldu. Çocuklarım benim sigortamdan faydalanıyorlar. Tam beş yıl, türlü sağlık gideri cebimizden çıktı. Gerçekten çok zor bir durum. Gerçi kızım kalp ameliyatını ben bankada çalışırken oldu. Banka paranın büyük kısmını ödemedi. Tahlillerin büyük kısmını ödemedi. Diyelimki bir tahlili aynı gün içinden birden fazla yapmışlar, banka adece bir tanesini ödedi. Sanki bunlar bizim iznimizle olan şeylermiş gibi. Halbuki hacettepe hastanesi ameliyattan bir gün önce telim aldıkları kızımızı, iki kere kaçak gördüğümüzü saymazsak, hastaneden çıkıncaya kadar göstermedi. Ameliyatı yapacak prf.hesabına yüklüce bir para yatırdık. Tabi yasal bir durum. Ama allaha bin kere şükür ameliyatı iyi geçti. Bu herşeye değer.

ezgili dünyam :
siz dediğimi yapmışsınız hayırlı olsun benimde hırdavat dükkanım var muhasebeciden aldığın belge resmi belgedir rahat ol ver gi levhasına gerek dahi yoktu amma evrak evraktır sen rahat ol benimde arabamö var üstelik seizinki gibi rehinli falanda değil maaşınız büyük ihtimalle bağlanır sizinde emekli olmadığınızı düşünsek sağlık güvencesi dahi olmayacak kardeşimizin zira eşinizin benim gibi bağkur borcu vardır mutlaka gerçekleri anlatmakla cok iyi yapmışsınız cevap olumsuz dahi olsa başka bir heyet istersiz ama rahat olun cevap umarım hayırlı olacaktır

Tuncay bey, bizim durumumuzu çok iyi anlıyorsunuz teşekkür ederim. Her şey dediğiniz gibi, eşimin bağkur prim borcu olmazmı,:confused: aslında emekliliği normal şartlarda hakettiği halde o yüzden olamıyor. Hayatta yaptığımız en büyük hatalardan birisi eşimin bankadaki sigortasını bağkura devretmek oldu. Hem dünya kadar prim öde, hem maaşın bağlanınca, sigortalıdan az olun. Ne biçim kanun bu. Ben işsiz kaldığım yıllarda hiç prim ödemedim benim maaşım onunkinden yüksek olacak. Bu primler ne zaman ödenebilecekte emekliliği hakedecek. Çokkk zor. Bizim buralarda gelen heyet hesap numarası istemiyormuş, daha sonra eve telefon ediyorlarmış. Bakalım inşallah dediğiniz gibi olur, gerçekten bu paraya çok ihtiyacım var. Zaten eşim emekli olsa, bakım parası alamayız. Keşke olabilse de almasak.

Bugün telefon edip, hesap açmamızı istediler. Yaşadığım durumun diğer arkadaşlara örnek olması için yazıyorum. Yaşadığın ev, eşya gibi durumlar göz önüne alınmıyormuş demek ki. Kimse eşyalarını saklamaya kalkmasın. :) Bu durumda önemli olan kişinin geliri. Zaten doğru olanda bu.

Üst Alt