Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eşimin engelli aracını ben de kullanabilir miyim?

Exsoso

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba eşim ortopedi engelli sol kol felçli kullanamıyor. %47 engeli var engelli araç alsam ben kullanabilir miyim? Bir yerde %90 diye okumuştum.

Kardeş, trafik ekibine soracağım bazı sorular vardı. Yaklaşık 2-3 hafta önce Bolu'da bir trafik ekibini görünce arabayı önlerine park edip sorularımı sordum. Bunu da burada farklı bir forum konusunda detaylı olarak yazdım. Kısaca tekrar edeyim. Konuşma esnasında konu konuyu açınca polis memuru ruhsatta engelli aracını kimlerin kullanabileceği yazıyor ise araca engelli haricinde o kişiler de kullanabilir. Ruhsatta böyle bir kısıtlama yok ise engelli aracını başkaları da kullanabilir diyerek teferruatlı bilgi için bir trafik tescil merkezine giderek bilgi almamı istedi.
Şunu net olarak söyleyeyim ki trafik polisi bile bir şeye A diyor, ama diğeri ise aynı şeye B diyor. Dolayısıyla işin en doğrusu bir değil iki veya üç tane trafik tescil merkezine gidip onlara sormak ve doğruyu onlardan öğrenmek.
Mümin Çelik arkadaşımız doğru cevabı vermiş olabilir ancak ben sakatlık oranı %90'dan daha az olan bir sakat arkadaşımın aracını kardeşinin de kullandığını biliyorum. Bunun yanı sıra yine sakatlığı %90'dan daha az olan bir arkadaşımın da aracını karısının kullandığını da biliyorum.
Ama dediğim gibi iki veya üç tane trafiğe gidin ve onlara sorun, sıkıntı çıkmasın.
Selametle.

alifatih1958

Aracı alırken zaten bayi imza alıyor aracı başkasının kullanamayacağına dair maalesef yeni çıktı bu kanun belki kanundan öncesi kullanabilir ama kanundan sonrası çok zor

alifatih1958 günümüz AKP Türkiyesi'ni çok güzel özetlemiş. Yaptığı işle ilgili konuda bile net bilgi sahibi olmayan memurlar, ne güzel Türkiye.

20 yılda 9 Milli Eğitim bakanı değişmiş, yeni başlayan bakanımızı saymıyorum. 20 yıllık AKP iktidarında Milli Eğitim Bakanlığında adeta dikiş tutmadı.

Kısaca en büyük sorunumuz eğitimdi, hala eğitim en büyük sorunumuz.

Boş boş konuşmayı bırak konuyla ilgili varsa cevabın yaz diyenleri mutlu edecek satırlara gelelim.

- Engelli aracını herkes kullanabilir. Doğru
- Engelli aracını engelliden başkası kullanamaz. Doğru
- Engelli aracını ruhsatta ismi yazılanlardan başkası kullanamaz. Doğru

Hepsi doğru olabilir mi ? hem evet hem hayır.
Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir.
Kısaca Anayasa > Kanun > CB Kararnamesi > Yönetmelik > Tebliğ > Genelge

Bana göre sorun tam olarak burada;

Türkiye'de o kadar çok genelge ve yönetmelik çıkıyor ki takip etmesi kolay değil.

Tamam tamam mutlu son gelsin artık;
Engelli aracını kimlerin kullanacağı aracın alındığı dönemdeki genelge, yönetmeliğe göre değişmektedir.

Mesela benim aracımı ehliyeti kurtaran herkes kullanabilir. Otomatik vites araç olduğu içinde tanıdık tanımadık, akraba olsun olmasın herkes kullanabilir.

Ama bugün yeni engelli aracı almak isteyenlere form doldurtulması ile kullanacak kişiler 1 kişi ile sınırlandırılıyor.

Daha önce ruhsata isim yazmak şeklinde aracı aileden 3 kişinin kullanması uygulaması da vardı.

Sorunun net cevabı aracın alındığı tarihteki yönetmelik ne diyor ona bakmak lazım. Bugün için engelli aracını sadece 1 kişi kullanabiliyor.

hanifeaydin
Hanife Hanıma soruyorum, ben ne yanlışı yapmışım veya yapıyor muşum ya ne gibi bir yanlışa niyetleniyor muşum?
Kusura bakmasın anlayamadım.

Benim aracım otomatik vites ve bütün vergileri ödenerek alınmış 2009 model yıllanmış bir araç. Sakatlara mahsus bir araç olduğuna dair ruhsatta bir kayıt yok. ARABA SAKAT DEĞİL, ama ben sakatım, sol ayakta felç, raporumda da sakatlık nispetim o/o 4o olarak belirtilmiş. Ayrıca her yıl vergileri neyse ocak ve temmuz aylarında da ödüyorum. Aracımı ben kullandığım gibi eşim de evlatlarım da kullanıyor.
Aile fertlerim ÖTV ödenmeksizin alınan bir aracı KANUNEN kullanamayacaksa bunun için popomu yırtmam, yırtmadım da. Benim derdim sakatlara mahsus park alanlarına aracımı park edebilmek zira yukarıda da yazdım aracım sakat değil, sakat olan benim, ben.

Polise de asıl yukarıda değindiğim park meselesini sormak için durdum ama muhabbet esnasında başka şeyler de konuştuk ve onları da sizlere aktardım.

Durum bu. Evet Hanife Hanım, neymiş benim hatam, yanlışım, şuyum, buyum?

Sağlıcakla kalın.

[SIZE=3]Muhterem dostlar..
ÖTV muafiyeti için girişimde bulunacak değilim zira ÖTV’siz araç için bile birikim yok, ama bir başka konu vesilesiyle bir araştırma yaparken Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sitesinin “Engelliler İçin Motorlu Taşıt Alımında Sunulan Hizmet ve Muafiyetler” kısmında bazı soru ve cevaplar var.
Sorulardan bir tanesi de Özel tertibatlı aracı kimler kullanabilir? şeklinde.
Cevap ise şöyle:
Engellilik derecesi %90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla düzenlenmiş özel tertibatlı araçları, engelli araç sahibinin yanı sıra araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü de kullanabilir.
Ancak, söz konusu kişilerin de engelli aracını kullanabilmesi için “herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması” ve aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

Yani görüldüğü gibi Bakanlığın şu anki mevcut sayfasında o/o 90’dan daha düşün sakatlık oranına sahip kişilerin üçüncü derece yakınlarına kadar müsaade ediliyor gözüküyor. Ama aksi yazıldı burada. Açıkçası benim kafam karıştı.

Selametle[/SIZE]

Exsoso arkadaşlar yazmış özertlemiş ama. birinci derece yakını kullana biliyor diye biliyorum. komşu da aynı hanımının üstüne aldılar. eşi ve çocuğu kullanıyor. özel izinmi aldılar yoksa kanunda yeri varmı bilmiyorum..

slm forum ben 2021 yılında engelli aracımı aldığımda ruhsatımda kimler kullanacak diye soruldu 1.2.3 dereceye kadar akrabalarım kullanabilir kod ekliydi fakat araç krizi ve bir çok sebepden 2023 yılı 1 ocak itibariyle ek madde çıkarıldı ortopedik raporlu aracını kendisi kullananlarda sadece sürücü kullanabilir bunun dışında kullanımı yasaklandı . engel oranı 90 ve üzerinde ise kısıt yok isten kendisi ister başkası kullanabiliyor diye biliyorum

alifatih1958
Şunu net söylüyorum orada ne yazdığı önemli değil ben 2 ay önce araç aldım ve bana aracı benden başkasının kullanmayacağına dair belge imzalatıldı he keşke imzalamasaydın diye bilirsin bu seferde aracı alamazsın net dendi hadi imzalama

joker66
sadece dereceye düştü oda aynı madde de

alifatih1958

deli misin nesin banane srduğun sordu komşumun karısı onun şuyu kullanıyor da ben kullanamaz mıyım???sorun bu ???eeeee yazdık böyle diyor yönetmelik yani işine gelmedi yazdıklarımız beğenmedin ne yaparsan yap banane ye cezayı otur öde. umrumda değilsin...

Hanife Hanım kardeşim, terbiye sınırlarının dışına çıkmaya gerek yok.
Ya ben ne demek istediğimi tam olarak anlatamadım ya da sen beni net olarak anlamadın.
Ben ne demek istediğimi anlatamamış isem özür dilerim ama sen beni anlamadıysan, ki net olan budur, o takdirde DELİ sözünü ZIR ilavesi ile aynen sana iade ediyorum.

Tekrar ediyorum ÖTV muafiyeti ile araç satın almak benim ilgi alanımın dışında ÖTV.siz araç almak gibi bir düşüncem, maksadım yok. Polise de bunu değil bir başka hususu sordum, polis kendisi bu konuyu açtı bilgi verdi. Ben ne polise, ne de buradaki bir kişiye komşunun veya arkadaşın şusu busu kullanıyor ben de kullanamaz mıyım diye de bir soru sormadım.

Mümin Bey kardeşim sana hiç bir itirazım yok, dediğin doğrudur, aksini iddia etmiyorum ama enteresanlığı dile getirmek istedim.
Bakanlık sayfasında öyle yazıyor ama uygulama tamamen faklı. Mesela bir başka misal vereyim bu konuda.Mevzuat, "eski mevzuata göre alınan SÜREKLİ ibareli raporlar geçerlidir" diyor ama kimse bunu kabul etmiyor, Ulusal Engelli Veri Tabanına işlemiyor, yenisini istiyor. Hani geçerli idi?

Selametle..

[SIZE=3]Ben 2010 yılında Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına bir yazı yazmış idim. Yazıma son derece alakasız bir cevap vermeleri üzerine durumu bu kez Bimer’e şikayet etmiş ve doğru düzgün bir cevap vermelerinin sağlanmasını kendilerinden talep etmiş idim. Sağolsun Bimer’in ikazı üzerine Maliye bana bu kez düzgün bir cevap verip sorduğum sualin cevabını izahlı bir şekilde yolladı. Bu cevabın ÖTV ile ilgili kısmını sadece alıntılıyorum. Dikkat edin tarih 2010. Bugün bu mevzuat değişti mi değişmedi mi bilmiyorum. Burada önemli olan husus %90’dan daha az sakatlığı olanın da ÖTV muafiyetinden yararlanabileceği.
YAZININ İLGİLİ KISMI:
….…Anılan Kanun hükümleri ve Tebliğdeki açıklamalar uyarınca, sakatlık derecesi %90’dan az olan malul ve engellilerin motorlu taşıtlar vergisi istisnasından faydalanabilmeleri için, adlarına kayıt ve tescil edilecek taşıtların bizzat sakatlıklarına uygun özel tertibatlı hale getirilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte 2010/2 sayılı MTV sirkülerine göre, sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak ve bacakta) sakatlığı olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtları, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren MTV’den istisna olacaktır.
Buna göre …. Plaka numaralı taşıtın adınıza kayıt ve tescil edildiği tarihte anılan Tebliğ ve Sirkülerde belirtilen şartları taşımanız ve ilgili dönemlere ilişkin belgelerle MTV mükellefiyet kaydınızın bulunduğu vergi dairesine müdürlüğüne başvurmanız halinde, söz konusu taşıtın adınıza kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren MTV istisnasından faydalanmanız mümkün bulunmaktadır.

Tekrar ediyorum. Bana yollanan yazının tarihi 2010 dur. O günden bu yana mevzuat değişti mi değişmedi mi bilmiyorum. Diğer dikkat çekici husus MTV muafiyeti için %90 sakatlık oranı şartının o gün için olmadığıdır. Bugün var mıdır yok mudur bilmiyorum.[/SIZE]

Üst Alt