Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eşimin engelli aracını sürebilir miyim?

smile54

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Engelli eşimin üzerine aldığı aracı sürebilmem için eşimin heyet raporunda ne yazmasi gerekiyor?

Arkadaslar benim sorum şu karıma ehliyet almak için başvuru yaptık bana heyete girmeli dediler eşimin engeli sol el amputé yazıyor parmakları yok Türkçesi şimdi verilen heyet raporunda söyle yazıyor "özel donanımlı otomatik vites araç kullanabilir" heyetin söylediği şu araçta ki sol taraftaki sinyal ve varsa başka düğme falan onlar sağ tarafa aktarılacak ve heyettekilere özellikle sordurun bu aracı eşimde kullanabilir mi diye onlarda araçta çok fazla bir degisiklik yok muhtemelen kullanır ama kesin bilgiyi Emniyetten alabilirsiniz dediler yalnız 3-4 gündür nereye baksam eğer engelli kişinin ehliyetinde özel donanımlı diyorsa ve o ehliyet sahibini üzerine ÖTV indirimli alınan araç varsa o aracı araç sahibinden başkası kullanamaz deniliyor şimdi benim eşim 2 cocuk annesi illaki bu arabayi benim sürmem gereken durumlarda olacak eşim için verilen rapor ne olmaliydiki bu aracı bende kullanabilseydim. Mesela alt kattaki komşunun sağ tarafı felçli ona rağmen yıllar önce aldığı h sınıfı ehliyeti otomatik vites araç kullanabilir dediği için aracı ÖTV'siz kendi üzerine almasına rağmen abisi babası herkes kullanıyor sadece ehliyetinde otomatik vites araç kullanabilir dediği için. Şimdi o raporu otomatik vites araç kullanabilir olarak değiştirirsek o aracı bende kullanabilir miyim birde eğer otomatik vites olarak değiştirirsek eşimin ÖTV indirimi hakkı kaybolurmu bu arada eşimin engeli %56 raporunda yazan rakam bu. Heyettekilerin icinde %98 engeli olan bir bayan vardı ona otomatik vites araç kullanabilir diye rapor yazdılar özel donanım falan da denmedi. Şimdi buna ilaveten sakaryada engelli araç ehliyeti veren tek bir firma var onlardaki özel donanımlı araç dedikleri araçta sinyaller sol tarafta ve eşimi kursa kaydettirdigimde öğrendim şimdi madem eşim sol sinyalleri kullanarak o araçta arabayi sürecek ve o araçla ehliyetini alacak neden alacağımız rapor otomatik vites olarak degistirilmesin ben bu konuda yardım istiyorum eşime otomatik vites b engelli ehliyeti aldirdigimda araçta bi değişiklik olmazsa o aracı bende kullanabilir miyim sizden ricam sorularım çok acil cevap pazartesi vergi dairesi ve emniyet müdürlüğüne gidip bu konuyu iyice arastiracagim ayin 4 une kadar kursa kayıt yaptirmazsam bir sonraki döneme kalacağız acil cevap lütfen şimdiden ilginize Teşekkürler

Sol ayak engelli 78 kodlu sürücü belgesi varsa kullanabilirsiniz.Araçta tertibat olmuyacak.

Hocam bende engel yok eşimin de sol el parmakları yok sadece. Heyettekilerin otomatik vites araç kullanabilir denemeleri yüzünden ben bu aracı kullanamyacagim söyleniyor özel donanım olayı işin içine girince sadece o engeli olanlar kullanabilirmis ancak 2015 yönetmeliğinde söyle bir madde var eğer değişmediyse diyoki engelli kişinin aracında aractaki donanım degistirilmeden araca ek engelli uygun ek parça takildiginda bu aracı engellinin eşi çocukları ve 3. Dereceye kadar yakınları kullanabilir. Şimdi ben sadece aracin donaniminda hiçbir degisiklik yapmadan sadece soldaki sinyal kolundan sağ tarafada bir kol daha taktirip aracı o şekilde kullanacağım böyle bir durumda aracı ben sürebilir miyim

smile54
Burda yazan paylaşan bir arkadaşımızınn yazısı.Sakaryadada uygunluk belgesi alabilirsiniz.

[FONT=sans-serif]Az önce telefon açıp Üsküdar'daki İSTANBUL ARAÇ PROJE MÜDÜRLÜĞÜ'nden bilgi aldım.[/FONT]
[FONT=sans-serif][FONT=helvetica]"Özel tertibatlı aracın engeli olmayan kişilerce kullanılmasıyla ilgili teknik muayene raporu istediğinizi" söylüyorsunuz.
Sabah 10:00 da ve öğleden sonra 15:00 da bakıyorlarmış. Engelli kullanıyorsa yanında bir adet 3. dereceye kadar kan hısım akraba bulunmasını istiyorlar. Gelen kişiyle raporun bir alakası yokmuş ama illa istiyorlar. (verilen rapor sadece engeli olmayanlarında kullanabileceğine yönelik)
300 tl+kdv yi karttan çekiyorlarmış. Öylesine bir bakıp sonra raporu veriyorlar. Onunla da trafik şubeye gidiyorsun ruhsata işletiyorsunuz. Bu kadar...

[/FONT][/FONT]
[FONT=sans-serif]Adres: Kısıklı Cad. Başaran İş Merkezi 5/8 Altunizade-Üsküdar-İSTANBULTelefon: 0216 474 25 25Fax: 0216 474 25 31[/FONT]

Hocam o dediginiz muhtemelen %90 ve üzeri engelli kişilere verilen araçlarda geçerli onlar adına zaten başka kişilerde kanunen isimlerini kaydettirip kullanabiliyorlar benim ogrenmeye çalıştığım 2015 değişikliklerinde diyorki eğer aracın donanımını degistirmiyorsaniz sadece araca ek aparat takiyorsaniz aracı eşi ve 3. Derece yakinlarına kaşar kullanabilir deniyor eğer bu kural hala geçerli ise ben sürebilirim o kanunu buldum orada h sınıfı engelli ehliyeti olanlar deniliyor h sınıfı engelli ehliyeti diye birşey yok artık b engelli diye geçiyor acaba eşinin sürme hakkıyla da ilgili kanunda da degisiklik yapildiysa onu ogrenmeye calisiyorum o yüzden emniyete ve vergi dairesine gideceğim oralarda sorumlu kişiler varmış onlardan net bi bilgi alabilecegimi düşünüyorum daha öncesinde bilgisi olan varsa onlardan bilgi almak için yazdım burdan

Vergi dairesiylyle ilgisi yok.Trafikle tescille ilgili bir konu.Eyer konturollerde tertibatlı aracı engelliden başkası kullanırsa cezayi işlem yapılır.Bunun için tertibatlı aracı yakını kulanır belgesi alınıp ruhsata işlenecek.

Özel tertibatlı araçları 3.dereceden akrabalara kadar kullanabilir.benim araç ozel tertibatliydi.ruhsatta sahibinden başkadi kullanamaz yaziyordu.yeni düzenleme çıkınca tse ye gidip tekrar rapor aldım.emniyete gidip ruhsata islettim.3.dereceye kadar yakınlar kullanabilir diye.toplamda 450tl civarı masrafım oldu.bu masrafı sırf devletin hatası yüzünden veriyoruz.güya mtv vermiyoruz ama engellileri habire masrafa sokuyorlar.

Üst Alt