Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eşimin Sağ Kolunda Ters Doğum Sonucu İşlev Kaybı var. Araç alımında hakları nedir?

Ibtıza

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Selamlar.

Eşimin doğum sırasında sağ omuzundan itibaren sinir kaybı var. Kolunu tamamen kaldıramıyor, ayrıca sağ kolu sol koluna göre daha zayıf/ince ve yumuşak(yani kassız). Ağır birşey kaldıramıyor, aynı zamanda titreme ve hareket kısıtlılığı da mevcut.

Bu durum ile ortopedik'den %'de kaç raporu alabilirim sizce? Birde kendisine araba istiyor otomatik bir araba. Aldığım rapor ile eşime ÖTV'siz veya başka bir vergisiz araba alabilir miyim? Alabilirsem bu arabayı bende kullanabilir miyim?

Teşekkürler.

Merhaba Kemal bey

anladığım kadarı ile eşinizde Sağ Brakial Pleksus lezyonu var bu rahatsızlık doğum sırasında olmaktadır sanırım konu hakkında pek bilginiz yok öncelikle ötv siz araç alabilirsiniz vede % 40 ile % 60 arasında rapor çıkarabilirsiniz
Raporu Ortedepiden değil de Nöroloji bölümü alabilirsiniz eşinizin ortapedik bir sorunu yok tamamen sinirsel bir durum yani doktorların deyimiyle kısmi felç sormak istediğiniz başka sorular olursa cevaplarım

Çok teşekkürler. Evet konu hakkında fazla bilgim yok lakin ben ortopediye girdiğini düşünmekteyim. Çünkü eşim benden önce 1-2 defa ortopediye gitmiş. Daha önce hiç norolojiye gitmişliği yok. Hoş birazda ruhsal sıkıntı yaptığından gitmemiş olabilir. Dediğim gibi doğum sırasında sağ omuzu komple zedelenmiş. Şuanki durumuna gelince tam manası ile şöyle;

Haraket kısıtlılığı(tamamen yukarı kaldıramıyor)
Titreme(Kolunu veya elini boşlukta tuttuğu zaman titriyor)
Ağır birşey kaldıramama(Örneğin ufak bir tencereyi bile kaldırdığında sıkıntı çekiyor)
Omuzundan itibaren haraket kısıtlılığı(bir keresinde manuel araba kullanabilir mi acaba? düşüncesi ile deneme yaptığımızda, kolunu omuzundan haraket ettiremediği için vites değiştiremeyecek kadar zayıf)
Sol koluna göre daha ince/zayıf ve yumuşak(kassız)
Ayrıca kolunun tamamında acı hissetmiyor(örneğin elini yakıp, 2 gün sonra farkettiğini bilirim)

Durum tamamen bu nitelikte.
Ek olarak peki eşimin üzerine araç almış olabilsem, plaka özürlü plakası mı olacak? Bu aracı bende sıkıntısız kullanabilecek miyim?

Çok teşekkürler hocam.

Eğer ki üst ekstreme engel teşkil ediyor ise doktorlar araç kullanmasına pek uygun durum vermeyebilirler bildiğim kadarıyla araç kontrolü zor olacağı için... Eşinizin rapor oranının yüzde 90 ve üzeri olması gerekiyor eşinizin adına araç alabilmeniz için...

Araç otomatik olursa bir sorun olacağını zannetmiyorum. Zaten ben raporu araç almak için almayacağım, sadece aldıktan sonra araç alabilir miyim diye inceleyeceğim. Ek olarak aracı ben zaten eşimin üzerine alacağım araç onun olacak. Sadece bende kullanabilir miyim diyorum? Çünkü 2 araç almaya ne gerek var değil mi? İsraf..

Anlatmak istediğimi anlamadınız sanırım , Eşinizin araç alabilmesi için h sınıfı ehliyet alabilir raporu olması gerekiyor eğer sürücü yönetmeliğine göre sürücü olur raporu alır ise aracı siz kullanamazsınız, eşinizin rahatsızlığını anlattığınıza göre eşinizin sürücü olabilmesi için alınacak raporu doktorlar vermeyebilirler, eşinizin kullanmayacağı bir araçta ise eşinizin rapor oranı yüzde 90 ve üzeri olmalı umarım anlatabildim. Sen zannetmiyorsun ancak doktor vermiyor işte öyle kolay kolay...

Sizin tarifinize göre en az % 40 oran alabilir eşiniz. Cetvele göre eşinizin durumu aşağıdaki tabloya göre değerlendirilir;

Tek Üst Ekstremite Bozukluğu Özür Oranları:

Dominant Ekstremite:

1-hafif Kişi etkilenmiş ekstremiteyi kendine bakım, günlük aktivitelerinde ve tutmada kullanabiliyor, fakat parmak hareketleri ince becerisinde zorluk yaşıyor:% 10

2-hafif Orta: Kişi etkilenmiş ekstremiteyi zorlukla kendine bakım için kullanabiliyor, eşya kavrayabiliyor ve tutabiliyor fakat parmak hareketlerinde ince beceri yok:%25

3-Ağır Orta: Kişi etkilenmiş ekstremiteyi kullanabiliyor fakat kendine bakım aktivitelerinde zorlanıyor:% 40

4-Ağır: Kişi etkilenmiş ekstremiteyi kendine bakım veya günlük aktivitelerinde kullanamıyor:% 60

Yani bu tabloya göre %40 alabiliyor sanırım. Tamam teşekkürler. Ben bu %40 raporu aldıktan sonra, eşimi normal ehliyet sınavından bir şekilde geçirsem; aldığı rapor ile ÖTV'siz araç alabilir mi? Ve diyelimki alabilir, normal bir ehliyet ile ÖTV'siz aracı aldığında bende bu aracı kullanabilir miyim?

Eğer otomatik vitesli olur ise kullanabilirsiniz yalnız engeline uygun tertibat takılırsa araca sadece kendisi kullanabilir...

İşte benim sormak istediğim buydu kardeşim, sen yanlış anladın. Yani ben o raporu alıp H sınıfı ehliyet almayı düşünmüyorum. Normal ehliyet sınavından karımı bir şekilde geçirip, daha sonra bir otomatik vites araba alıp ikimizinde kullanmasını istiyorum. Tabii bu arabayı ÖTV'siz almak amacım. Umarım bu şekilde olur.

İşte ötvsiz almanın kuralları içerisinde yeni değişen bir durum bu otomatik vitesli araç alımında sıkıntı sol ayakta ise sol alt ekstreme diye geçer bu ibare ortopedik engelini belirtir bir rapor ile otomatik vitesli alabilirsiniz ancak ayaklarında sıkıntı yok ise biraz zor...

Üst Alt