Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eski aracımdan donanımı söktürüp yeni araca taktırma prosedürü nasıldır?

efe0606

Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
0
[FONT=sans-serif]Mrb Arakadaşlar sizlere sorum olacak.Ben 2014 yılında aldığım ötel tertibatlı aracımı satıp yeni araç alacağım beş yıllık süre doldu çünkü.[/FONT]

[FONT=sans-serif]1- Bir önce ki aracımdaki tertibatı söktürüp yeni alacağım aracıma taktırırsam kabul ederler mi?eski proje geçerli olur mu yoksa yeniden mi çizdirmem gerekiyor.?[/FONT]
[FONT=sans-serif]2- İlk arabayı alınca kullandığım sürekli ibareli özel tertibatlı araç kullanır ibareli raporum geçerli olur mu yoksa her araç alırken yeniden rapor mu almak gerekiyor.?[/FONT]
[FONT=sans-serif]Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.[/FONT]

Tertibat konusunda pek fikrim olmamakla beraber sanırım yeniden çizerler diye düşünüyorum.

Eski sürekli raporunuz geçerli olur, sadece ehliyet yenilemek için engeliniz ne ise o bölümün doktorundan rapor almak gerekiyor diye biliyorum. Tabi ehliyetinizi yenilettiyseniz sorun yok.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

eski terdibatınız uyumlu ise kullanabilirisiniz ancak yeniden proje çizilip tse den onaylanması gerekmektedir .

Eski aracınızdaki tertibatı söktürüp yeni sıfır veya ikinci el olması farketmeksizin uyumlu ise aracınıza taktırabilirsiniz. Bunun için aparat ile birlikte yeni aracınız için proje çizilmeli ve bu proje onaylandıktan sonra muayene yaptırılıp aracınız engelli olarak tescil edilmeli. Nedeni ise araçlar birebir aynı marka aynı renk aynı donanım hatta aynı yıl dahi olsa "Şasi" ve "Motor" numaraları farklıdır. Bu nedenle proje yeniden çizilmelidir. Bu işlemin ardından aparatınızı ve engelli durumu belirtir ibare ile yeni aracınızın ruhsatını yenilemelisiniz. Vergi muafiyeti içinde Vergi dairesine rapor ve yeni ruhsatınızla müracaat etmeniz ve oradaki formu doldurmanız yeterli olacaktır. Eski aracınızı satmak içinde aparatın söküldüğüne ve aracın donanımında herhangi bir değişiklik olmadığına dair rapor çizilmeli ve ruhsatı yine engelli ve tertibat olmayan şekilde çizilmelidir. Aksi halde satışı gerçekleştirseniz dahi sattığınız kişi ısrarla bulacak ve bu işlemi sizin yapmanızı isteyecektir. Çünkü sadece bu işlem bile 1000 tl veya biraz fazlasına mâl olacaktır. Ha fiyattan düşüp vekalet verip siz halledin de diyebilirsiniz.
Rapor ile ilgili mevcut mevzuatlara uygunsa yeni rapor istemezler. Geçerli olacaktır.
İyi günler.

DepresifLife

eski projede aracın ne modeli ne şaşi numarası yazmıyor ki neden yeni proje çizdireyim.terazi sistemli tertibat hemen hemen her arabaa aynı ölçüde.
cevaplar için teşekkür ederim.

elden gaz fren tertibatı olan araçlarda vize ye girme zorunluğuğu yok . işini bilen bir mühendise hazırlatırsanız projeyi muayene gerekmeksizin halledecektir işinizi . yanlız aracın ruhsatı yenileneceği için noterde ruhsat yenileme masrafınız olucaktır .

efe0606[FONT=Verdana] [/FONT]Size yardımcı olmaya çalışıyorum
Ben projede yazıyor diye bir şey zaten söylemedim. Değişim nedenini söyledim.
Ayrıca Ruhsatta yazıyor şasi numarası ve sisteme bu şekilde işli.
Yukarıda belirttiğim tüm hususlar kanun çerçevesinde belirlenmiştir.
[FONT=Verdana]Ancak verilen cevabı beğenip beğenmemek uyup uymamak ve yaptırımlarla karşı karşıya kalmayı göze almak elbette sizin tercihiniz.
İyi günler.
[/FONT]

elden gaz fren tertibatı olan araçlarda vize ye girme zorunluğuğu yok . işini bilen bir mühendise hazırlatırsanız projeyi muayene gerekmeksizin halledecektir işinizi . yanlız aracın ruhsatı yenileneceği için noterde ruhsat yenileme masrafınız olucaktır .

YANLIŞ. Muayene yenilenmeden projesi değişen aracın ruhsatı yenilenmez.
İlgili Mevzuat aşağıdaki linktedir.

https://www.tuvturk.com.tr/tadilat-sonrasi-muayene.aspx

1 ay önce almış olduğumuz ikinci el araca tertibat yapıldı sonrasında çizilen proje ile birlikte notere gittik aracın ruhsatını değiştirdik işimiz bitti . muayene yaptırmaya gerek duyulmadı . elden gaz fren tertibatı hafif tadilat sınıfında olması nedeni ile muayene gerekmediği belirtildi .. DepresifLife

black bishop

Hocam benimki de elden gaz fren aracın muayenesi 1 aylıktı. Proje çizdirdik. Yeniden Muayene istendi. Anlatabiliyor muyum.
Ben de kendi yaşadığım durumları ayrıca kaynakları aktarıyorum. İnsanların uyup uymaması kendi tercihi elbette.
Sağlıcakla.

Ek olarak kendi aracımın satışı esnasında söküm projesi çizildi sonrasında mühendis alıcı ile gittik satışı gerçekleştirdik . Ve yine muayene gereksinimi duyulmadı .

@DepresifLife

Arkadaşlar cevaplar için teşekkür ederim ama ben eski aracı satacam.söküm projesi çizdirip tertibatı sökeceğim.
sonra sıfır araç alırken o tertibatı yeni araca takacam.projede hazır.neden yeni çizdireceğim onu anlamadım.
Projede ne tarih var ne başka bişey.elden terazi sistemli.çizim .mühendisin kaşesi imzzası var sadece.
[FONT=Verdana]
[/FONT]

Aparat takılırken ve sökülürken proje çizilmesi gerekiyor. Eskiden muayene şartı vardı fakat şimdi TSE'ye tespit için gidiyor. TÜV'e gitmesine gerek yok.

mutineer901

onu biliyorum söüküm projesi çiziliyor.
benim sorum yeni araba alınca eski aparatı kullanacağım neden yeni proje çizdireyim ki elimde daha önceki proje var.onda ne tarih ne başka birşey var.

efe0606

Her aracın iç dizaynı farklı olduğu için eski projeyi kabul etmez. Proje çizilirken aracın markası, modeli, şase numarası her şey işleniyor. Bir önceki projeniz x markasına göre çizilmiş bir projeydi.

anladım.teşekkür ederim. cevap veren herkese.Anladığım engelli kişiye sağlanan her kolaylıkta muhakkak başka zorluklar vardır.

Üst Alt