Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eski Sağlık Raporu ile işe başvurmam soruna yol açar mı?

khidrheroorphans

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Benim 2007 yılında aldığım süresiz engellilik yüzdesi %40 sınırda hafif mental retardasyon sağlık raporum vardı, bu rapor 2017 yılında hekimin raporu yenileme önerisiyle birlikte %25 oranına kadar düştü. Şimdi ki aklım olsa hekimin ağzına bakmayıp raporu yenilemeye hiç gelmezdim, o zaman daha iyi olurmuş.

Neyse konumuza dönelim; engelli rapor oranım düşmeden önce yani 2013 yılında ben büyük bir fabrikada %40 engelli olarak çalışıyordum, 2017'de %25 oranına kadar düştü ama çalıştığım fabrikadan bana bir rapor yenileme gibi bir emir gelmedi. Yani %40 raporla çalışmaya devam ettim,
sonra 2022 yılında kendi isteğimle fabrikadan tazminatımı da alıp istifa dilekçemi verdim. 8 sene 1 ay çalışmışlığım var o fabrikada, 5-6 ay işsiz işsiz gezdikten sonra bana verilen yeni raporla yani %25 oranla yeni fabrikalara başvurmaya başladım. Birçok fabrikadan çağıran olmadı, birkaç yerden çağırdılar oralarda çalışmaya başladım ama büyük fabrikalara tekrar giremedim maalesef. Sebebinide hemen açıklıyorum; askerliğimin muaf olması, %25 olan raporda da hafif mental retardasyon ibaresinin yer alması, herhangi bir meslek lisesinden mezun olmamam.
O zaman engellilere yönelik faaliyet gösteren lise olmayan ama lise dengi bir meslek iş okulu vardı oradan mezun olmuştum, üniversite mezunu da değilim. %25 raporla ne e-kpss nede normal kpss sınavlarına giremedim okuduğum okuldan dolayı. Raporum düşmeseydi %40 oranla e-kpss sınavlarına girebiliyordum. Bu sebeple işverenler beni işe almıyorlardı, bende bu kriterler yüzünden %25 oranla iş bulmakta zorlanıyordum, halen daha aynı bu arada.

Şimdi asıl sorun şu şekilde; Ben yaşadığım bölgede birçok fabrikaya önceden verilmiş eski sağlık raporum ile yani %25 ile değil %40 ile işe başvurumu yaptım. %40 olan raporda süresiz yazıyor bu arada. Bu fabrikalardan bana birkaç gün içinde geri dönüş oldu ve işe hemen başlatabileceklerini söylediler. Ben de kabul ettim tüm evraklarımı falan hazırladım, işe birkaç gün içinde giriyorum.

Şimdi sizlere sormak istediğim soru şu; Eski süresiz raporla işe girip çalışsam sonradan raporumun eski rapor olduğu aslında %25 raporlu olduğum anlaşılır mı? İşverenler veya muhasebe çalışanları bu bilgiyi sistemde görebiliyorlar mı?
Sonradan ortaya çıkması halinde bana herhangi bir cezai yaptırım uygulanır mı? Para cezası gibi ve saire işvereni yanıltmaya yönelik dava dosyası açılır mı? İnternette araştırdığıma göre işverenler bu bilgiyi göremiyorlarmış, merkeze dilekçe verip izinle bilgi alabiliyorlarmış sanırsam.

Böyle bir sıkıntı yaşamazsam eski raporla çalışmaya devam edeceğim çünkü, aranızda bilgisi olan arkadaşlar varsa yardımcı olursa çok sevinirim.
İyi akşamlar.

Üst Alt