Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eski yönetmeliğe göre alınmış sürekli özürlü sağlık kurulu raporlarının geçerliliği

Serdarulu

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
ÖZÜRLÜLÜK ÖLÇÜTÜ, SINIFLANDIRMASI VE ÖZÜRLÜLERE VERİLECEK SAĞLIK KURULU RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Kazanılmış haklar
MADDE 18 –
(2) Ancak, süreli verilen raporlar ile ilgili olarak hastaneye yeniden sevk işlemi uyarınca veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda, özür oranları, bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenir.

Maalesef bu ifade deyim yerindeyse çok yuvarlak bir ifade ve neredeyse keyfi uygulamalara yol veren bir niteliğe sahip.
Geçmişte özürlü sağlık kurulu raporları konusunun istismar edildiğine dair haberler çıktı.
Sonuçta yönetmelik değişikliğine gidildi. Oranlar değiştirildi. Geçmişte daha yüksek yüzdeli rapor alan kişilerin yüzdesi ciddi anlamda düşürüldü. P alan birine %40 rapor verilmeye başlandı. %40 olan kişiler ise kaderleriyle başbaşa bırakıldı.

Keyfi uygulamaya fırsat veren bu gereksiz ifadenin yönetmelikten çıkarılması gerektiğine ve SÜREKLİ ÖZÜRLÜ SAĞLIK KURULU RAPORU olanların raporlarının kazanılmış hak sayılması ve güncelleme talep edilmemesi gerektiğine inanıyorum

Konuya hakim arkadaşların fikirlerini almak isterim.
Başlarına böyle bir olay gelenler var mı?
İşe girişlerde, eski yönetmeliğe göre 2000-2010 tarihleri arasında SÜREKLİ ÖZÜRLÜ SAĞLIK KURULU RAPORU olanların raporlarının güncellenmesi talep edilebilir mi?
Kazanılmış hakların savunulması anlamında neler yapılabilir?

fikrinize tamamen katılıyorum zaten çoğu yerde geçiyor eski tarihli ve sürekli olan raporlar ama sanırım maliye kabul etmiyor ama etmeli

tskler mustafa bey/bozkoyun38. dediğiniz gibi çoğu yerde geçiyor fakat bir standarda oturtulmaması ve net ifadelerle güvence altına alınmaması hiç hoş değil gerçekten. yönetmelik hazırlanırken bu gözardı edilmiş maalesef.

ömür boyu sürecek, iyileşme imkanı olmayan sakatlıklar için veriliyor sürekli raporlar. Devletin politikası da engellilerin istihdamı ve iş-meslek sahibi yapılması, kendi ayakları üzerinde durmasının sağlanmasıdır.
sürekli rapor almış kişilerden tekrar tekrar, her yönetmelik değiştiğinde rapor istenmesi en başta bu devlet politikası ile çelişmektedir. ve engellilere yaşatılan başka bir zorluktan öteye geçmemektedir.
geçmişte alınmış sürekli raporlar tamamiyle kazanılmış hak olarak kabul edilmelidir.

yönetmelikteki bu yuvarlak ifadeler sebebiyle birçok engelli arkadaşımızın sıkıntı yaşadığını tahmin ediyorum.

Konu başlığı ; ''Eski yönetmeliğe göre alınmış sürekli özürlü sağlık kurulu raporlarının geçerliliği'' olarak açılmış fakat siz süreli raporlar için yapılan açıklamayı örnek vermişsiniz.

Metnin tamamı : Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü
Alıntı yaptığınız bölümün 1. maddesinde sürekli 2.maddesinde süreli raporlara atıf yapılmış

Kazanılmış haklar

MADDE 18 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce; özürlüler için düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan özür oranları, çalışma gücü kayıp oranları, vücut iş görme gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.
(2) Ancak, süreli verilen raporlar ile ilgili olarak hastaneye yeniden sevk işlemi uyarınca veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda, özür oranları, bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenir.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 19 – (1) 14/1/2012 tarihli ve 28173 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 20 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 21 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ile Sağlık Bakanı yürütür.[/h]

teoman bey/turkateo, katkınız için çok tsk ederim.

bu konuda bir görüş ayrılığımız yok ben de sizin gibi düşünüyorum

Sorun (SÜRELİ) raporlar için konulan maddenin benim kırmızı ile işaretlediğim bölümünün, birçok kamu kurumu yönetimi tarafından (SÜREKLİ) raporlar için de geçerli olduğu şeklinde düşünülmesidir.

veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda, özür oranları, bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenir.

Bu durum sık karşılaşılan bir sorun maalesef.

kendimden örnek vereyim, 2003 tarihli SÜREKLİ raporum var.
şuan bir kamu kurumunda çalışıyorum. o dönemde atamamızın yapılması için evraklarımızı götürdüğümüzde kurumun personel müdürlüğünde çalışan memur

-raporunuz eski tarihli güncellemeniz gerekiyor... dedi.

kendisine sizin de bahsettiğiniz hususu hatırlattım ve yanlış anlaşılma olduğunu sürekli raporların hangi tarihte alınırsa alınsın geçerli olduğunu, yeniden rapor istenmesine gerek olmadığını söyledim. görevli memur biraz itiraz etse de sonunda çözdüm olayı fakat açıkçası çok sıkıntı yaşadım bu sürede.

SORUN Kamu kurumlarında çalışan kişilerin Yönetmelik konusunda ilgilisiz ve yeterli bilgi sahibi olmamasıdır.

Engelli arkadaşlarımızın benzer durumlarda tırnak içerisinde "AKSİ" bir memurla karşılaşmaları durumda HAK KAYBINA UĞRAMALARI MAALESEF YÜKSEK BİR İHTİMAL.

önerim yönetmelikte net bir şekilde (SÜREKLİ SAĞLIK KURULU RAPORU OLANLARDAN HANGİ SEBEPLE OLURSA OLSUN YENİDEN RAPOR İSTENMEZ) ibaresinin eklenmesi gerektiği tabi *vergi indirimi dışında*

ya da

kurumların PERSONEL MÜDÜRLÜKLERİNDE görevli memurların konu ile ilgili bilgilendirilmesidir.

zaten günlük yaşamda birçok zorlukla mücadele eden Engelli arkadaşlarımızın bir de bu şekilde mağdur edilmesinin engellenmesi gerekiyor.

Yeni yönetmelikte yeni çıkartılacak sağlık raporları oranları da eskisi gibi olmuyor yani eski raporlarınız sürekli de olsa zaman aşımına uğradıkları için yeniden engelliden yeni rapor çıkarılması eski oranında düşmesi demek yani eğer farklı yollarla rapor çıkartmakta çok zorlaştırılıyor.Adeletsizlik yapıyorlar bence çünkü gerçek engelliler bazı düzanbanzların yüzünden bizlerinde hakkını ellerimizden alıyorlar.Allah böyle insanları ıslah eylesin.

nefise hn/papatyacim yorum icin tskler.

yakın zamanlarda basına da yansıyan bazı istismarlar oldu. usulsüz şekilde alınan raporlar, sahtekarlar v.s ve evet bu yüzden KURUNUN YANINDA YAŞ DA YANDI MAALESEF.

oranlar değiştirildi, ilkkez rapor alacakların işi zorlaştı ancak geçmiş tarihte alınmış SÜREKLİ raporları olanlar için KAZANILMIŞ HAK SÖZ KONUSU vergi indirimi dışında yeni rapor talep edilmemeli.

Serdarulu;

Valla vergi muhafiyeti yaptırmıştım % 50 rapor geldi 19 seneye tabiyim bakalım Allah büyük bir yasa çıkar der ki 3600 bütün engelliler emekli olur inş emeklilikte de rapor isteemzler...

papatyacim, inşallah dediğin gibi olur. seçimler yakın yok olmadı sonraki seçimler :)

Üst Alt