Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eşlerin ikisi de 2022 maaşı alıyorsa, birinin maaşı arttırılır mı?

Mertcem

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaslar benim bir sorum olacak iyi bilen biri varsa cevaplarsa cok memnun olurum Soru şu : karı koca ikiside engelli ve maaş alıyorlar, 2012 yılındaki mevzuatta eğer karı koca ikiside engelli ve maaş almaya hak kazanmışlar ise evin reisi olan ese verilen engelli aylığı %50 oranında arttırılır ibaresi vardı , acaba bu durum halen gecerlimidir ve maaşları ne kadar olması gerekir . BULENT abi namı diğer oturan boğa sesimi duyarmısın.

ben şahsen öyle bir ibare ne gördüm nede duydum.

Mertcem

Sizin Bülent beye atfen sorunuzun farkedilemediğini varsayarak kendi düşüncemi aktarayım.
Son yönetmelikte sizin bahsettiğiniz durum ortadan kalkmış durumda ayrıca mevcut maaşlarınızdan biride risk durumunda son yönetmelik gerçi değişmesi beklentisindeyiz fakat değişmesse ki öle görünüyor hane bazlı gelir önem taşıyor yani eski sistemdeki kişinin gelir gideri söz konusu değil hane yani aynı adreste oturan engelli ve diğer kişilerin geliri buda engelli maaşlarınıda içeriyor aslında saçma bir durumda var.

Açıklamaya gayret edeyim hatta açıklamanız örnek olacak değerde
Şİmdi ki yönetmelik derki haneye giren gelir giderler düşülmeden kişi sayısına bölümünde muhtaçlık sınırının 243 tl üzerindeyse bu maaş verilmez.
Yine aynı yönetmelik hanenin geliri az görünse dahi giderlere bakılır ve giderler gelir düzeyinin üzerindeyse giderler baz alınır diyor.
Şimdi sizin geliriniz iki engelli %70 engelli statüsü üzeri maaş almanız demek maaş larınızın birinin kesilmesine sebeb olacaktır

Diyelim %70 üzeri 1175 tl toplamda 2350 tl aldınız
İki kişilk bir hanede 2350/3 = 783 tl aylık gelir kabul edilir. 783/2 kişi= 391 tl aylık kişi başı gelir sayılır.
391 tl de bu maaşı almak için yönetmelikte yazan 243 tl muhtaçlık sınırın üzerinde bir rakamdır.
Kendisiyle çelişen bir durumdur son yönetmelik.

septik40;

ustad yeni yönetmelik 2022 engelli aylığınıdamı gelir olarak hesaplanacak mı yani 2 kişi karı.koca evde engelli aylığını alıyorsa örnek 1175+780=1955 /7=279 alıyorlarsa 7 kişi evde yaşıyorsa birinin engelli aylığı iptal mı olacak yanlışm varsa düzeltın
engelli aylğı hani gelir olarak hesaplanmayacktı

Evet engelli aylığı gelir olarak kabul edeilecek fakat hesabınız yanlış olmuş.
1175+ 780=1955 tl bu hanenin 3 aylık geliri 1955/3=651 tl aylık gelir olur 651/7=93 tl aylık kişi başına gelir olur ve almaya devam edersiniz.
Bakım maaşı dışındaki tüm gelirler haneye gelir kabul ediliyor.
Yukardaki öreneğimde 2 kişi yaşıyor ikisede %70 üzeri engelli maaşı alıyorsa gelir hesabına uymuyor.

ustad cevabın için tşklerhani 2022 gelir olarak hesaplanmayacaktıyani örnek1955+400+220=2575/3=858,3 /6=143,05bide ev var sayalım 40.000aylık olarak böyle bir sonuç çıkacagındanmuhtaçlık sınırı 243 olacağından engelli aylığı almaya sorun olmayacakyanlışım varsa düzelt hocamörnek 2bir engelli 1175 alıyorsaevde 2 kişi ise başka gelir yoksa1175/3=391/2=195yine sorun olmaz öylemiyoksa giderlerine bakılıp kesilme ihtimalı mı var

Yaptığın hesaplar doğrudur yani gelir hesabın 243 tl muhtaçlık sınırı altındadır.
Yönetmeliğe bakıldığında ise haneye gelecek olan inceleme heyetinin yapacağı gider hesabı önemli oluyor diyelim yukardaki heba göre muhtaçlık sınırı altında bir gelire sahipsiniz.
İnceleme heyeti başlıyacak hesaba kira+elektrik+su+net+tel+yakacak+yiyecek+giyim+sosyal harcamalar=beyan edilen gelirden fazla muhtaçlık sınırın altında ise sorun yok ama beyan edilen gelirden yüksek ve muhtaçlık sınırı 243 tlnin üzerinde ise bu durumu sydv nin mütevelli heyetine bildirecek ve heyetin vereceği karar ki yönetmeliğe görede belli bir karar maaşınız kesilir.
İncelemeye gelecek sydv memurlarının keyiflerine bağlı bir durum gibide düşünebilirsin son durumu.

ustad cevabın icin tşkler allah engelli arkaşlara yardım etsin

1955+400+220=2575/3=858,3 /6=143,05
bide ev var sayalım 40.000
aylık olarak böyle bir sonuç çıkacagından
muhtaçlık sınırı 243 olacağından
engelli aylığı almaya sorun olmayacak
yanlışım varsa düzelt hocam

BU hesabı anlayamadım ben sadece engelli gelirleri 3 aylık olduğu için 3 e bölünür diğer gelilerin aylık olması durumda durum değişir
1955/3=651tl diğer 400ve 220 tl aylık bir gelirse hepsini topladığımızda aylık 1271 tl gelir ayrıca evin değrinin 40 000/240=166 tl daha eklenir

1 271+166 =1 437 tl aylık gelir kabul edilir ve hanede yaşayan kişi sayısına bölünür sizdede 7 kişi olduğuna göre

1437/7=205 tl çıkar sonuç bu rakamda muhtaçlık sınırı altındadır

septik 40 bey, arkadaşları aydınlattığız için şahsım adına teşekür ederim size saygılar sunarım.

septik40;

ustadm cevabın için tşkler
düz hesap yapalım örnek ben daha alamadım kısmet olursa yine sistem hatası olmazsa eylül de alacaktım hata oldu aralıkta diyorlar bi aksilik tekrar olmazsa
eğitim yardımı ,400 ,3 aylık, 220, 2 aylık
inşallah mağdur olan engelli arkadaşların aylık lar tekrar baglanılır
şimdi engelli aylıkları gelir olarakmı hesaplanacak
nasıl gelir oluyor onu anlamadım kesinleştimi ustad

London 78
Rica ederim ben teşekkür ederim.

nextby01
Dediğiniz gibi diğer mağdur arkadaşlarımızında maaşları tekrar bağlansın inş.
Bakım maaşı dışındaki tüm gelirler muhtaçlık hesabına katılıyor diye biliyorum.Yanlız son yasa değişikliği ve yönetmeliği çıkana kadar geçerliliği olan bır durum dur yukarda bahsettiğim gibi çelişkili yerler var son çıkan yönetmelikte ve değişmemesi durumunda çok engelli arkadaşımızı mağdur edecek inş beklediğimiz yönetmelik daha vicdanlı ve mantıklı olur.

Üst Alt