Valla umut can eger birilerinin muhtaçlıktan çıkması söz konusu olmuşsa zaten bu durum yeniden gözden geçirme süresinde anlaşılır. Yani " bazılarının hem evi hem arabası var. Bu nasıl oluyor?" demişsin ya buna binaen söylüyorum.
Aralık 2010 tarihinden önce 2022 aylığı alanların ya da 2022 aylığı baglananların durumu Aralık 2014 tarihine kadar yeniden gözden geçirmeye tabi bu konuda rahat ol.
Aralık 2010 tarihinden sonra baglananların durumları ise 5 senede bir yeniden gözden geçirmeye tabi.
Yeniden gözden geçirme sürecinde muhtaçlıklarının araştırılması için ilgili birim, araştırmada incelemede bulunacak. Muhtaçlıgı devam edenlerin aylıgı devam edecek, muhtaçlığı kalkanların aylığı ise muhtaç olmadıgı kararının ilgili Kurum'a bildirilmesinden sonra kesilecektir.
Arabanızın olması, eviniizn olması tek başına bir şey ifade etmez elbette. Yukarıdaki mesajımda da açıkladım bu konuyu ama tekrra açıklayım. Vatandaşın evi vardır, arabası vardır, bir şekilde sahip olmuştur ama sonradan durumu kötüleşmiştir, çalışmıyordur ve muhtaç durumdadır. Bu vatandaş 2022 aylığı için başvurmuştur, evi neyi varsa tüm geliri araştırılmıştır. Nafaka yükümlüsü yakınlarının (dedesinin, ninesinin, torunlarının, çocuklarının,eşinin, ana babasının) da gelirleri araştırılmıştır. Nafaka yükümlüsü yakınlarından alabileceği toplam yardım miktarıyla birlikte kendisinin tüm aylık geliri 107 TL'nin altında olduğu tesbit edilmiştir. Muhtaç oldugu yönünde karar çıkar ve aylık baglanır bu vatandaşa. Bu işlem oldukça da yasaldır. Ha kimse bu vatandaşa evini satsaydı vs deme hakkını da bulamaz.
Ha bu arada hepsi hak sahibi midir değil midir bunu bilemeyiz. yanlış ya da haksız bir karar verilmişse bu yeniden gözden geçirme surecinde anlaşılır ve gereği yapılır zaten.
gelelim sana. Şimdi sen 2022 aylığı alıyorsun. Hiç gelirini sormama gerek bile yok. Bu aylığı alıyorsan gelirini söyleyim. Nafaka yükümlüsü yakınlarından alabileceğin yardım miktarıyla birlikte tüm aylık gelirin( Aldığın 2022 aylığı ve varsa bakım aylıgı buna dahil değildir) 107 TL altında olmalı.
Şimdi sen bir ev almaya kalkıyorsun. Hangi parayla bu evi alabileceksin soyler misin?
Muhtaç durumda oldugun için "en azından zorunlu yaşamsal ihtiyaçlarını karşılasın" mantıgıyla verilen 2022 aylıgıyla mı ödeyeceksin?
BUnu ödersen elinde topu topu yine 107 TL'nin altında bir para kalacak. E 2022 aylığıyla ev parası ödeyemezsin bu durumda. Çünkü aylık olarak 2022 aylıgı ev almaya yetmez.
hade alıyorsan bakım aylıgını da verdin diyelim. E 107 tl altında bir para ile nasıl geçineceksin? Sen zaten geçinemediğin yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamadıgın muhtaç durumda oldugun için bu aylıga başvurdun.
E bu durumda bunu göze alabilmen için beyan etmediğin başka gelirlerin mi var acaba?
Ya da nafaka yukumlusu yakınlarının gelirlerinde artış oldu da sana verebilecekleri yardım miktarı mı arttı? E boyle durum bile olsa sen muhtaçlıktan çıkmış oluyorsun.
İşin özeti 2022 aylığı aldıktan sonra ister araba almaya kalk, ,ster ev almaya. SGK bir gelir artışı mı oldu acaba diye muhtaçlıgının yeniden degerlendirilmesi için topu muhtaçlık kararı vermeye yetkili SYDV'na atar. Onlar da senin ve nafaka yukumlusu yakınlarının gelirini didik didik eder.
Şimdi konu daha açık oldu mu? Ne dersin?