Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde 3 kişiyiz 1000 lira maaşım var. Evde Bakım aylığı alabilir miyim?

• Konbuyu başlatan umutsuz13
  • Başlangıç tarihi
U

umutsuz13

Arkadaşlar ben o km araç aldım % 80 raporum var evde bakım maaşı alabilirmiyim aylık gelirim 1000 tl evde 3 kişiyiz ben eşim ve 2 yaşında oğlum evde bakım maaşı almama engel bi durum var mı şimdiden değerli bilgileriniz için teşekkürler.

Evde bakım aylıgı alabilmen için şu üç şarta uygun olman gerekir:
1. Yüzde elli ve üstü "ağır özürlü" ibareli özürlü sağlık kurulu raporun olmalı. Raporunda "ağır özürlü" kısmında "evet" yazıyor mu?
2. bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olman gerekir. Bu kriterleri dikkatle incele.
3. Gelir durumunun uygun olması gerekir:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html
Gelirin söylediğin gibiyse uygun. Fakat yine de linki incele.

Bu söylediğim üç şarta uygun olman gerekir kısacası. Bu şartlardan birine bile uymadıgın takdirde aylık baglanmaz.

Kalem abla birde sigortalı bir işte çalışmaması gerekiyor diye biliyorum.benim aylığımı sigortalı işe girdim diye kestiler..

Öyle bir şart yok ablası. Dediğim üş şarta uygunluk aranır sadece. Çalışma durumu söz konusu oldugunda bakıma muhtaçlık kriterleri açısından tekrar incelenirsin. Tabi bir de gelir kriterleri açısından.
Çalışmaya başladıgını en geç 1 ay içinde bildirdiysen ve heyet seni incelediğinde senin bakıma muhtaçlıktan çıktıgın konusunda kanaat bildirmişse aylıgın kesilebilir. Ya da buna uygun bulunsan bile gelir kriterlerine gore uygun bulunmadıysan.
Tabi sen çalışmaya başladıktan sonra yeni gelirini vaktinde bildirmediysen istersen şartlara uy yasal olarak aylıgını kesme hakları var.
Fakat sen en geç 1 ay içinde yeni gelirini kuruma bildirdiysen ve incelemede bulunmadan aylıgın kesilmişse ve sen çalışıyorken bile bakıma muhtaçlık kriterlerine uyuyorsan ve gelir durumun da uygunsa itiraz etme hakkın saklı. İtiraz edebilirsin.
Çalışıyorken bakıma muhtaçlıktan çıktıysan ya da gelir kriterlerine uygun bulunmadıysan bilemem:)

Peki melek abla.ben şuanda çalışırken tekrar başvuru yapabilirmiyim? Böyle bir şansım var mı? Ayrıca birde seçimden önce sayın başbakanımız bir söz vermişti bu torba yasasında olucaktı sanıyorum,bütün özürlüler aylık alabilecek diye.bu konuda bir bilgin varsa paylaşırsan çok sevinirim abla.şimdiden teşekkürler cevapların için

Evde bakım aylıgı gelirden bagımsız olarak devreye girecek. Böyle bir çalışma söz konusu. çalışma sonuçlansın, duyurulsun o zaman konuşuruz. Beklemedeyiz.
Senin gelir durumun uygun muydu? Yoksa sen bir ay içinde çalışmaya başladıgını bildirmedin de onlar mı tesbit etti aylıgı kestiler?
Çalıştıgın yere nasıl gidip geliyorsun? Çalışmaya başlayınca yoksa zınk diye ayaga mı kalktın?
Ya da şöyle sorayım:
Yaşam koşulların düzeldi de bazı konularda bakım hizmetine ihtiyaç duymaz hale mi geldin? mesela aracın var artık her yere kendin mi gidip geliyorsun?
Evin sana göre düzenlenmiş olup evde kimseye ihtiyaç duymaz hale mi geldin? Bakıma muhtaçlık kriterleri konusunda sende ne değişiklik oldu ki kestiler?
NOT: bakıma muhtaçlıkı mevzuatta bahsedilen tanım anlaşılması gerektiği için kullanıyorum. Mevzuat diline göre kullanıyorum yani.

Melek abla ben işe başlamıştım ve başladıgımda haberim yoktu haber verileceğinden sonra bana tel edildi sen işe başlamışsın neden gelip bildirimiyorsun.sigortalı olduğun için maaşın kesilmesi lazım dediler.hatta sonra maaşımı sordular ve sonra maaşımı kestiler.

Hayır sigortalı olmaktan dolayı kesme hakları yok. Öyle bişi yok mevzuatta. Ama sen çalışmaya başlayınca haliyle gelir değişikliği söz konusu oluyor. Bu gelir değişikliğini en geç 1 ay içinde bildirmen gerekiyordu. Sen bu bildirimi yapmadıysan gelirin sınırı aşmıyorsa bile yasal olarak aylık kesme hakları var.
Öyle sigortalı oldun diye kesilemez.
Sen çalışmaya başlayınca bir ay içinde yeni gelirini bildirecektin. Gelir durumun aşmıyorsa seni bakıma muhtaçlık kriterleri açısından inceleyeceklerdi. ERger bakıma muhtaçlıktan da çıktıysan aylıgın kesilecekti.
Öyle çalışmaya başladı bu, aha çalışıyorsa bakıma muhtaçlıktan çıktı bu, diye uzaktan maval okunamaz.
gelecekler bakacaklar bakıma muhtaçlıgının devam edip etmediği konusunda kanaat bildirecekler.
Aylık kesildikten sonra evde bakım aylıgı muracaatı oluyor mu bu konuyu bilmiyorum. İstersen alo 183'ten sorsana bunu. Dayanaklarını da sor. Hangi dayanaga gore tekrar başvuramayacaklarını ya da hangi dayanaga gore başvurulabileceğini. bu konuda bilgim yok çunku.
Eğer aylık kesildikten sonra bir daha başvuramaz denilirse lütfen dayanaklarını sor. Böyle bir ihtimal var mı inceleyim.

Tmm melek ablacığım çok teşk.ediyorum.sağol yardımların için.iyiki varsın bu sitede abla.yoksa halimiz harap :):)

Diyelim ki bakıma muhtaçlık kriterlerine uyuyordun daha önce. Peki nasıl çıkarsın tekrar?
Diyelim ki tekerlekli sandalye kullanıyorsun. Çalışmaya başladın ve bakalım bakımma muhtaçlık kriterlerinden çıkma durumlarına.
Şİmdi senin kaldıgın evde her donanım mevzut, her teknik cihaz var. Evin tam sana uygun düzenlenmiş. Evinin içinde her yere gidip gelebiliyorsun. Her ihtiyacını tek başına karşılayabiliyorsun. Çünkü evin tam sana göre muhteşem bir teknoloji ve mimarlıkla donatılmış. böyle mi oldu?
Apartmanında merdiven yok. asansor var. evinden bir çıkıorsun sandalyenle kimseye gerek kalmadan vızır vızır gezebiliorsun. Bir yerde bile çukur yok bir yerde bile merdiven yok. ana şehir sana gore ayarlanmış mı? Böyle mi oldu? Bakıma muhtaçlık kriterelrinden çıktın?
Alışverişini yapabiliorsun. Çünkü alışveriş merkezi tam sana gore. engel yok. bişi yok. dolaş al sepete koy aldıklarını ve arabanın bagajına attır.
Bu arada araban var mı?
Arabana tek başına geçebiliyorsun. Böyle mi?
İş yerine arabanla gidiyorsun. İşyerinden geldikten sonra zımba gibisin. Böyle mi?
İşyerin sana uygun mu? Yorucu mu?
Gezmeye gidiorsun apartmanda merdiven yok. Nereye gidersen git rampa asansör. engel yok. muhteşem bir şehir.
Yahu bu işehir sana gore dizayn edilmiş teknoloji ve mimari olarak eksik ksuur yok. Tek başına her şeyi yapabilir durumdasın öyle mi?
Valla böyle bir şehirde elbette bakıma muhtaçlıktan çıkarsın
Böyle bir şehir oldu da benim mi haberim yok?
İş yerinde sadece sekiz saat tek başına kaldı diye bakıma muhtaçlıktan çıkıldıgını iddia edenlere şehir turu attırmak lazım. Bir de evde hizmetine tahsis edeceksin kendilerini.

Abla 1 ben ssk lı bir işte çalışmıyorum sadece ssk dan iş göremezlik gelirim var.
2 ben o araç aldım evde bakım maaşım kesilirmi daha yeni müracaat ettik tabi sonuc ne olur bilemeyiz ama toplamda gelirim 1000 tl
cevab verirseniz teşekkür ederim

Ablam tüm gelirin 1000 Tl ise ve bakmakla yükümlü olunan sayısı senle birlikte 3 kişi ise gelirin uygun. Verdiğim linki incelemişsen ve oradaki bilgileri de incelemişsen ve gelirin sadece buysa gelirde sorun yok.
Evine Bakım Hizmetlerini Degerlendirme Heyeti gelecek. Bakıma muhtaçlık kriterleri açısından inceleyecek seni. Bakıma muhtaçlık kriterlerine uyuyorsan ve heyet de bu yönde olumlu kanaat bildirirse evde bakım aylıgın baglanır rahat ol.
Bu arada araç aldıgını da bildir sosyal hizmetlere. Araç sorun çıkarmaz. Önemli olan gelir durumunun uygunlugu. Ve en önemlisi bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun bulunman.
Dediğim gibi başvuruda sonra aracını almışsan heyetin gelmesini bekleme tel açarak araç aldıgını bildir. Onlar sana yardımcı olur zaten.
Başvuru sırasında aracının olmadıgını ama şimdi araç aldıgını söyle. Gelir durumunun başvuru sırasında beyan ettiğin gibi oldugunu belirt. Heyetin ne zaman geleceğini sor vs. Onlar sana yardımcı olurlar.

Üst Alt