Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde Bakım Aylığı başvurum reddedildi! Ne yapmalıyım?

doğanant

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
İyi Günler Arkadaşlar
Bu konuyla ilgili görüşlerinizi istiyorum.
bugün telefonla Antalya Kepez sosyal hizmetleri aradım başvurunuz reddedildi dediler gerekçe olarak öz bakım kriteri ve ekonomik kritere uymaması
annem %95 ağır özürlü 76 yaşında ağır koah hastası cihaz kullanıyor
evde toplam 6 kişiyiz benim net maaşım 2865 tl annemin babamdan kalan maaşı 1550 tl başka bir gelirimiz yok toplayıp kişi başına bölünce 735 tl yapıyor 785 tl nin altında sizce ne yapmalıyım bu durumda

Efendim,bakilan kisininde maasi var.
Bakan kisininde maasi var.
Yapilacak bisey yok.

ama maaşı olması engel değilki yasa demişki hanedeki kişi başı gelir 784 tl nin altı olacak

doğanant bahsettiğiniz gelirlerle hanede kişi başına düşen aylık gelir 784,97 TL altında bu durumda geliriniz uygun. başka gelir var mı peki? bağ,bahçe,tarla vs ya da kira geliri? gayri resmi bir gelir varsa onu da belirtin. eger başka hiçbir gelir yoksa geliriniz uygundur.

bu durumda annenizin bakıma muhtaçlığını gözden geçirmek gerekecek. şurayı dikkatle inceleyiniz: http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

linkte sayılan A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam veya en az ikisinde kısmen bakıma muhtaç durumda olursa bakıma muhtaç sayılır. fakat bu değerlendirme yapılırken annenizin yaşından dolayı (yaşlı kendisi çünkü) yapamadıkları dikkate alınmaz. sadece engelinden dolayı yapamadıkları dikkate alınır. siz de degerlendirme yaparken annenizin yaşından dolayı yapamadıklarını dikkate almayın.
eger annenizin engelinden dolayı bakıma muhtaç oldugunu düşünüyorsanız aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne itirazda bulunun ve başka personelden oluşan bakım hizmetleri degerlendirme heyeti talep edin.

Kalem hanim yuzde 78 suresiz raporum var bakici degisikligi yaptik gelen heyet ozel hayatimiza kadar sorular sordu ve snirli asabi bir sekilde ic camasirlarina kadar soru sordular ve gittiler simdi heyet cevabi geldi red verilmis hasta normal hayat standartlarina yatkinmis filan diye red geldi itiraz nasil edebiliriz daha onceden aliyorduk maasi dengesiz bir memur geldi ve gitti

Demirkant
Bakima muhta degilsiniz galiba
Heyet oyle onaylamis.yuruyebiliyorsunuz kosabiliyorsunuz eglenebiliyorsunuz galibz.

%95 Ağır Engelli Koah Annem İçin Maaş Bağlanmadı

Geçen sene başvurdum kaymakamlığa evde bakım parası için ilk inceleme heyeti geldi başvurumuz reddedilmiş sebep gelir kriteri ve öz bakım mış. İtiraz ettim 4 ay önce 2 hafta önce geldiler sonuç yine red bu sefer müdüre hanımın yanına çıktım sebebi edir müdüre hanım dedim yazıda gelir kriteri demişssiniz öz bakım demişssiniz benim gelir kriterim uyuyor bakalım dedi dosyayı istedi önce geliriniz fazla dedi hesapladı hanedeki kişi sayısına bölünce hanede 6 kişiyiz toplam gelirimiz 4.875 TL kişi başı düşen gelir 816 TL evimde kira tamam dedi gelir kriteriniz uyuyor ama gelen heyet yaşam standardınızı yüksek görmüş gelirinizde zaten bunu açıkça söylüyor peki o zaman yasa neden kişi başı düşen gelir 847 limiti koymuş dedim yaşam standardı bakanlık yönetmeliğimizde vardır dedi biz onada bakarız dedi. peki dedim ben annemi yalnız bırakıp eşim çalışmaya gidemiyor bu belli bişey evde yalnız kalamıyacağı, biz süreğen hastalıklarıda maaş için dikkate almayız dedi iş gücü kaybı olması lazım dedi saçma dedim annem koah hastası merdiven inip çıkamaz evde cihaz kullanıyor ilaçları var kendisi bunları yapamaz dedim ayrıca raporda geçmeyen hafif derecede ama alzheimer teşhisi var ilaç raporu var dedim raporda geçmediği için dikkate alamayız dedi aynı raporla tekrar başvuramıyorum
Sizden ricam forumda daha önce evde bakım maaşı alanlara şahit oldum gelir kriteri çok yakın olanlar vardı 847 TLye acaba evde bakım maaşı bağlanması illere göre farkediyormu yoksa heryerde uygulama bu şekildemidir

doğanant gelir sınırı 847,16 TL'dir. hanede kişibaşına düşen aylık gelir bu sınırın altındaysa geliriniz uygun demektir.
yaşam koşullarınızla beyan edilen gelir arasında fark görüyorlarsa fazla geliri tespit etmeleri lazım. yaşam koşullarınız iyi tamam. peki tespit ettikleri gelir bu sınırın altında mı? bu sınırın altındaysa gelirinize laf soyleyemezler. gelirinizin bu sınırın altında oldugunu düşünüyorsanız tekrar başvuru yapın bence.

bakıma muhtaç olup olmadıgı konusunda ise şu kriterlere göre degerlendiriyor heyet:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
linkte sayılan A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam veya en az ikisinde kısmen bir başkasının bakımına sürekli olarak ihtiyaç duyuyorsa bakıma muhtaç sayılır. bakım hizmetleri değerlendirme heyeti engelli raporuna konu olan rahatsızlıklardan dolayı yapamadıklarını dikkate alır sadece. siz de annenizin bakıma muhtaçlığını bu bilgiler ışıgında degerlendirin. sadece engelinden dolayı yapamadıklarını değerlendirin.
gelir uygun olsa bile bakıma muhtaç sayılmazsa evde bakım aylıgı baglanmaz unutmayın.
evde bakım aylıgının baglanması için şu 3 şartın da uygun olması gerekir çünkü:
1. % 50 ve ustu agır özürlü engelli raporu olacak. kesinlikle agır özürlü kısmı evet olarak işaretli olacak.
2. hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL altında olacak.
3. bakıma muhtaç olacak:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
bu 3 şartın birinde bile uygun bulunmadıgı takdirde evde bakım aylıgı baglanmaz.

demişsiniz ki:
"Neyse madem soruları cevapladınız. Yoruldunuz. Yorulmayın. O vakit eski başlıkları tarasınlar dediğiniz gibi. "

valla soruları zevkle cevaplıyorum. kimseye de geçip eski başlıkları tarayın demedim. ha aynı şeyleri yazmaktan bıktım dediysem kendi üstünüze alınmanız gerekirdi:)

yahu öbür başlıktaki yazışmaları geçmişsiniz buraya taşımış bana da çaktırmadan laf çakıyorsunuz. öbür başlığa yanlışlıkla yazdıgınızı da kabul ediyorsunuz. e ben de boşuna yorulmuşum demek ki diğer başlıkta size cevap yazıp durmakla.

olay kapandı sanırım:)
şimdi keyfi iş gören tüm memurlara kurumlara istediğiniz lafı sayabilirsiniz. beni boş yere meşgul etmeyin kafi.

PoleStar yok, rahat olsun siz:) üzerime asla alınmıyorum. yazdıklarınızın şahsımla alakası olmadığını biliyorum:) muhatapları düşünsün artık:)

Kalem hanım ve PoleStar teşekkürler yanıtlarınız için
Benim yaşam standardım evim krediyle ve ötv indirimiyle aldığım 0 araç haneye giren toplamda 4.875,00 TL için gayet uygun zaten aylık bu geliriniz varsa sahip olduğum standarta herkes sahip olabilir koltuklarımı yeni değiştirdim 300 tl taksit ödüyorum, 6 yaşında bir arabam vardı sattım üzerine kredi çektim 79.000 tl ye sıfır ötv siz araç aldım. Bu şekilde anlattım sosyal hizmetler il müdürüne gelirim var ama yasada bahsedilen kişi başı 847 tl olan limitin altında ve annem %95 ağır özürlü sürekli raporu var. Annem bakıma muhtaç olmasa eşimi çalıştırabileceğim işte var ama annemi yalnız bırakamıyoruz. Benim evde bakım aylığı kriterlerini incelediğimde benim durumum bu maaşı almaya uygun, ama sosyal hizmet yetkilileri bu maaşı muhtaç durumda olanlara, hiç bir iş yapamayanlara, tuvalete bile kendi başına gidemeyenlere verdiklerini bu paraların devletin imkanlarından verildiğini filan anlatıp durdular bana. Şimdi kendi kendime diyorum kurumlar yani devlet yasalarla yönetilir, kişilerin devletçilik anlayışıyla değil diye düşünüyorum. Ben şimdi 2 kere başvurum reddedildiği için aynı raporla tekrar başvuramıyorumuşum ne yapmamamı önerirsiniz bimeremi yazayım ne yapayım ?

doğanant evinizin lüks olması sorun değil. aracınız da olabilir, eviniz de. heyet yaşam standartlarınızla beyan edilen gelir arasında fark goruyorsa bunu tespit etmekle yükümlü. ama geçip de yaşam standartınıza bakım kafadan ahkam kesemez. tüm gelirlerinizi tespit ederler. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL altındaysa geliriniz için uygun demek dışında seçenekleri kalmaz.

anneniz 76 yaşındaymış. bakıma muhtaç olma kriterlerini degerlendirirken yaşlılıktan kaynaklı yapamadıklarını degerlendirmediniz değil mi? sadece raporda geçen engelinden dolayı yapamadıklarını değerlendirmeniz gerekiyor.
raporu kaç tarihinde almıştınız? raporda hangi hastalıklara oran verilmiş? KOAH için raporda ne yazıyor?

Kalem abla
rapor tarihi 25/02/2016
1- Kronik obstiktif akciğer hastalığı.SFT: Ağır redtiktif tip solunum fonksiyon bozukluğu özür oranı : %80
2- Sağ Kulak hafif sol kulak orta dereceli işitme kaybı Özür Oranı : %24
3- Katarakt 2 yıl sonra kontrol uygundur Özür Oranı : %23
4- Sinir Sistemi Senilite Özür Oranı : 10
Toplamda %95 Ağır özürlü sürekli Kalem abla Engelli bakıma muhtaçlık kriterleri!
linkte sayılan A,B,C,D bentlerinden A bendinde yer alan banyo ihtiyacını gideremez hatta 2. gelen heyet sordu tuvaletini banyosunu yapabiliyormu diye tuvalet kendi yapıyor ama banyoyu biz yaptırıyoruz dedik görevlide banyo tamam canım dedi onu yapamaması normal dedi ama kriterlerin arasında banyo ihtiyacını yerine getiremezse bakıma muhtaç diyor, sosyal hizmet yetkilisi için muhtaç olduğu anlamına gelmiyor.
Birde Engelli bakıma muhtaçlık kriterlerinden B bendinde yer alan merdiven inip çıkması zaten koah hastası olduğu için mümkün değil nefes nefese kalıyor kalbi sıkışıyor merdiven çıkarttırırsanız, ağır koah hastası merdiven çıkamaz.
Yani ortada bir mevzuat var ama bu mevzuatı uygulayanlar kendince yorumlayarak uyguluyorlar hayat standardım yüksekmişte engelli kendi işini görebilirmişte neye göre bunu diyorsunuz benim gelirim bu nüfusum bu kişi başına düşen gelir bu, tamam diyorlar gelirin doğru ama bu gelir yeterli engellinin maaşıda varmış diyorlar yorumlarını katıyorlar yani işin içine
Dün bimere yazdım bir sonuç alabilirmiyim bilmiyorum veya daha başka ne yapabilirim onuda bilmiyorum

raporda yer almayan alzheimer i var ağır olmamakla birlikte mesela 2 kere elektrik sobasını açık unuttu yangın tehlikesi atlattık mutfakta ocağı unuttu defalarca bu şekilkde söyledim gelen yetkiliye, raporda alzhimer le ilgili birşey olmadığı için dikkate alamayız dediler ilaç raporu var ama dedim ilaç kullanıyor olsun dedi

@doğanant engelli bakıma muhtaçlık kriterleri linkindeki not kısmı şöyle diyor:
Not: Yukarda belirtilen Bağımsız / Kısmen Bağımlı / Tam Bağımlı sütunları ( X ) işareti konularak doldurulacaktır. A-B-C-D bentlerinin her birinin kendi alt satırlarındaki ( X ) işaretlerinin çoğunluğu esas alınarak o bentte bağımsız / kısmen bağımlı / tam bağımlı olduğu tespit edilecektir. Alt satırlardaki (X) işareti sayılarında eşitlik olması hâlinde bağımlılık durumu yüksek olan seçenek kabul edilecektir. En az bir bentte tam bağımlı olan veya en az iki bentte kısmen bağımlı olan özürlü, günlük hayatın alışılmış tekrar eden gereklerini yerine getiremiyor olarak kabul edilecektir.

bakım hizmetleri değerlendirme heyeti de bu notta yazılanlara göre karar veriyor.
her bentin alt satırlarındaki x'in çoğunluğuna göre karar veriliyor.

a bendinde diyelim ki "banyo ihtiyacını giderme durumu" tam bagımlı oldugu için x işaretledin. diğerlerini de bagımsız işaretledin. bu durumda bu bent bagımsız çıkar. bentleri not'ta yazanlara göre degerlendireceksin. degerlendirmeyi yaparken de sadece raporda yazan engelinden dolayı yapamadıklarını değerlendireceksin. yaşlılıktan kaynaklı yapamadıklarını asla degerlendirme.
aizhimer için de heyet bir şey yapamaz. raporda geçmesi gerekir heyetin degerlendirme yapması için. sen de degerlendirmeye alma.

bunları niçin anlatıyorum? ilk başvurunuz reddedilmiş. itiraz etmişsiniz o da reddedilmiş. bundan sonra mahkemeye gitmek durumundasın. mahkemeye gideceksen bu işleri bil ki ona göre git. eger bakıma muhtaç değilse mahkeme de olumsuz karar verir, boşuna ugraşmış olursun.
bu arada BİMER'e yazman da iyi olmuş. gelen cevabı bekle. ona göre ne yapacagına karar verirsin.

NOT: alzheimer için de doktoruyla görüşün. gerekirse başka bir hastalık çıktıgı gerekçesiyle yeni engelli sağlık kurulu raporu çıkartın. ama bunu doktoruyla değerlendirin ona göre hareket edin.

yaşlı yakınınız 2022 yaşlılık aylığı alıyor mu? almıyorsa bir geliri var mı? eşi var mı?

Kalem abla
alzheimer için doktoruyla görüşeyim gerekirse raporu yeniletelim zahmetli olacak ama
2022 aylığı yok
vefat eden babamdan iş kazası geçirdiği için bir aylığı var birde emekli aylığı var 2 aylık alıyor yani annem 600 TL biri 1150 TL öbürü toplamda 1750 TL aylık alıyor annemin başka bir geliri yok 3125 TL de benim maaşım hanede 6 kişi

SGK'dan alzheimer için doktoruyla görüşüp gerekirse rapor çıkartın o halde. ama raporda agır özürlü yazılmasına dikkat edin. hastaneler bu konuda hep sorun çıkartıyor üyelerden duyduguma göre.
geliri varsa 2022 yaşlılık aylığı alamaz o halde. alma imkanı var mı diye sormuştum o soruları da.

Kalem abla
önce doktorla görüşürüm ona göre hareket ederim. 2022 bağlanamıyormuş geliri olduğu için doğru ama evde bakım parasını ben hak ettiğimizi düşünüyorum onun içinde gereken neyse onu yapıcam.
Bu arada Antalya ili için çalışan ve 3 yaşında küçük çocuğu olan anneye avrupa birliği destekli 300 euro kadar aylık bakıcı parası desteği veriyorlar beraber çalıştığım 2 arkadaşım alıyor bilginiz olsun. Eşim çalışamadığı için bu destekten biz faydalanamıyoruz
Teşekkürler Kalem abla ilgin için verdiğin bilgiler için çok sağol

Kalem

Kalem Hanım , hükümet bu aralar evde bakım maaşı , 2022 maaşı olsun bağlamış olduğu maaşları iptal etmeye başladı . Denetim ve sık kontroller başladı ayrıca çalışmadan kendini sgk ` lı olarak gösteren kişilerde tespit edilip emekli maaşları iptal edilip ödenen maaşlar faiziyle alınıyor .

İron denetimler sıklaştıysa baya kişinin maaşları kesilecek anlaşılan. denetimler artarsa oldukça çok sayıda aylıklar kesilir. özellikle 2022 aylıkları.

Üst Alt