Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım aylığı başvurumuz 4c kapsamında reddedildi. Ne yapmalıyım?

hemiteli

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
MERHABA OTURAN BOĞA

ben yeni üyeoldum ve burayı çok beğendim. Size benim iki sorum var

1/ Ben dört kişilik bir aileyim bugün için aile başına ne kadar gelir düşecek ki ben bakıma muhtaç maaşı alabileyim. Asgari ücretin 2/3 ü diyorlar bu nedardır.
2/ Benim başvurum reddildi. SEBEB İSE madde 4 c/ şıkkı gösterildi.

Ben yasal yollara başvurmak istiyorum. Bununla ilgili kazanılmış davalar var mı varsa ben bu davalara veya kişilere nasıl ulaşabilirim.
LÜTFEN beni aydınlatır mısınız.

Vereceğiniz cevabı lütfen bir defaya mahsus olmak üzere e mail adresime (hemiteli@mynet.com) gönderir misiniz. çünkü vereceğiniz cevapları ben bu platformda nasıl bulacağımı bilmiyorum.

TEŞEKKÜRLER

Başvurunuz bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olmadığınız gerekçesiyle reddedilmiş.
%51 ve üzeri "ağır özürlü" ibareli raporunuz varsa ve bakıma muhtaçlık kriterlerine uygunsanız, hanede kişi başına düşen gelir de 348 TL'den azsa, ve buna rağmen başvurunuz haksız yere reddedilmişse, başvuru yaptığınız yere gidip karara itiraz edebilir ve yeni bir heyetinin gelerek değerlendirme yapmasını talep edebilirsiniz.

Ancak ondan sonra hukuki yollara başvurursunuz...

348 ytl neye göre hesaplanıyor?

Merhaba oturan boğa 348 ytl neye göre hesaplanıyor asgari ücretin 2/3 mü yoksa değisik bir hesaplamanması varmı bunu açıklarsanız çok sevinirim

Teşekkür

Sevgili oturan boğa inanın çok faydalı oluyorsunuz. Gerçekten sayesinizde çok şeyler öğreniyorum.

Benim emekli maaşımı EMEKLİ AYLIK BİLGİSİ bölümünden girdim sorguladım. Çıkan sonuç şu ;
aylık miktarı 1335,32
ek ödeme 53,41
toplam 1388,73

bunu dörde böldüm çıkan sonuç: 347,1

çıktı bu durumda 348'in altında kalıyor acaba bundan dolayı red edebilirler mi lütfen beni aydınlatırmısınız.
12 ytl ilaç kesintisi var acaba bunlardan sonra mı kesiyorlar. Ilaç bunun içine dahil mi acaba teşekkür ederim
.çünkü biz 4 kişiyiz ailede onun için dörde böldüm. çok kritik bir rakam çıktı.

bu toplu ödemedir üstadım bundan sonraki alacağınız miktar rapor oranınıza göre değişecek bu aile içindeki insan sayısına göre verilen bi maaş değil rapor oranına göre sabit bi maaştır saygılar..

ERDALAKBAY BEY yorumlarınız için teşekkür ederim.Ben oturan boğanın yorumlarınıda merak ediyorum bu konu hakkında yorum yaparsa memmun olurum

Başvurunuz bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olmadığınız gerekçesiyle reddedilmiş, gelir kriterlerini karşılamadığınız için değil.

itiraz

Sevgili OTURAN BOĞA Merhaba!
Daha öncede belirttiğim gibi benim başvurum madde 4/c kapsamında reddelmişti. Eve terkar gelmelerini bekliyorum. itirazımı yaptım. Yine red çıkarsa yasal yollara başvuracağım. Bunun için bir dava dilekçesi varmı bu konuda bana yardımcı olurmusunuz.

Evda bakım kriterleri var onlara uyuyorsanız baglanır uymuyorsanız baglanmaz.Evde bakım kriterlerine uyupta maaş alamayan yada maaş baglanmayan kimse yok benim bildiğim sizin durumunuz kriterleri aşıyormu.

Hele itirazınız sonucu yeniden değerlendirme yapılsın, onun sonucuna göre hukuki sürece karar verisiniz...

bakıma muhtaç kriterleri

Eve gelen heyet bakıma muhtaç kriterlerine uymuyorsunuz diye başvurumu reddetti.
iki koltuk değnekleri ve sağ ayağımdaki cihazla [ yüreme cihazı] yürüyebiliyorum. Oturarak hareketi gerektirmeyen işlerde çalışır diye raporum var. Kendi kişiler gereksinimlerin bir çoğunu eşimin yardımı ile yapıyorum. Maaşımda uyuyor.
Ama eve gelen heyet bakıma muhtaç kriterlerine uymuyorsunuz diye başvurumu reddetti. Ne yapabilirim.
Avukatım diyorki bu kiriterlere uyuyorsun ancak bunu idare mahkemesiyle çözeriz diyor.

Sizin görüşleriniz nelerdir lütfen yardımcı olurmusunuz?

Yürüyebiliyor, tuvalet ihtiyacınızı giderebiliyor vs. oılmanız, bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olmadığınızı gösteriyor. Bence itiraz etseniz de sonucun değişmesi mümkün değil...

Oturarak çalışır ibareli raporu olan biri Bakıma muhtaçlık kritertlerine uymazmı?

Sevgili arkadaşlar ben bir kamu kuruluşunda 19 yıl özürlü statüsünde çalışarak emekli oldum. 4 kişilik bir ailem var. Ücret kirtelerlerim tutuyor. fakat eve gelen heyet bakıma muhtaç kriterlerine uymuyorsunuz diyerek başvurumu reddettiler.
Benim % 98 özürlü raporum var. İşe giriş raporum OTURARAK HAREKETİ GEREKTİRMEYEN İŞLERDE ÇALIŞIR ibaresiyle 19 yıl çalıştım. böyle bir durumda olmama rağmen eve gelen heyet ne hikmetse uygun değilsiniz dediler. Ben bu işi anlayamadım.Bu heyet demek ki çok tecrübeli....

Ben şimdi bütün evraklarımı toplayıp ADANA BÖLGE İDARE MAHKEMESİNE başvuracağım .Bu konu hakkında yorumlarınızı bekliyorum.

Daha önce şurada aynı konuda yazmışsınız ve arkadaşlarımız cevaplamış: http://www.engelliler.biz/forum/evd...z-4c-kapsaminda-reddedildi-ne-yapmaliyim.html

Evde bakım aylıgı alabilmeniz için en az %51 ve "ağır özürlü" ibareli özürlü sağlık kurulu raporunuzun olması ve bakıma muhtaçlık kriterlrine uygun bulunmanız şart. İlgili Yöntmelik 4/c der ki:
c) Bakıma Muhtaç Özürlü: Bu Yönetmeliğin uygulanmasında, özürlülük sınıflandırmasına göre ağır özürlü olduğu belgelendirilenlerden; günlük hayatın alışılmış, tekrar eden gereklerini önemli ölçüde yerine getirememesi nedeniyle hayatını başkasının yardımı ve bakımı olmadan devam ettiremeyecek derecede düşkün olduğu, her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olduğu bakım raporu ile tespit edilenleri,"
Ayrıca bakıma muhtaç özürlü tanımı ayrıca yanlış yorumlara imkan vrmemk için şu şkilde uzun uzadıya yorumlanmış: Bakıma muhtaçlık kriterleri

Eğer sizin "ağır özürlü" ibareli özürlü sağlık kurulu raporunuz varsa ve siz bakıma muhtaçlık kriterlrine uyuyorum diyorsanız il sosyal hizmetlere itiraz etmelisiniz. Bu itirazınız sonucu size ikinci ve farklı bir heyet gönderilir. Ve bu heyetin kararı nihai karardır. Madde 7/4 bu konuda der ki:
(4) (Değişik: 23/10/2007-26679 RG/ 5Md) Bakım raporunda özürlünün veya yasal temsilcisinin talebinin olumsuz olarak değerlendirilmesi halinde;
a) İl müdürlüğünce, özürlünün veya yasal temsilcisinin talebinin olumsuz değerlendirildiği, özürlüye veya yasal temsilcisine 30 gün içinde yazılı olarak bildirilir.
b) Özürlü veya yasal temsilcisi tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde bakım raporuna itiraz edebilir.
c) (Değişik: 16/03/2009-27171 RG/ 2 Md) İtiraz talebi il müdürlüğünce değerlendirilir, gerek görülmesi hâlinde yeniden bakım raporu hazırlanması için farklı personelden oluşan bakım hizmetleri değerlendirme heyeti görevlendirilerek işlem yapılır. Yapılacak itirazlarda ikinci Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyetinin verdiği karar nihai karardır. İtiraz konusu sağlık kurulu raporu kaynaklı ise il müdürlüğü durumu il sağlık müdürlüğüne bildirerek 16/7/2006 tarihli ve 26230 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğin 10 uncu maddesine göre işlem yapılmasını ister. İl müdürlüğü yeni sağlık kurulu raporu doğrultusunda gerekli işlemi yapar.”
Ama sizin sağlık kurulu raporunuzda "ağır özürlü" ibaresi yoksa "c" bndinde denildiği gibi durumunuz il saglık mudürlüğüne bildirilir. Eğer sorun özürlü sağlık kurulu raporunda "ağır özürlü" ibaresinin olmaması ise sizin sorununuz il saglık mudurluguyle ilgilidir.
Bu itirazlarınızı yapmadan ve bu işlmleri atlayarak idare mahkemesine gitmeniz uygun düşmez zaten. Çünkü halen itiraz edebileceğiniz yollar var mahkemeden önce .

kişi başına gelirimiz,bu yardımı almaya uygun diyorsunuz ama,

1-rapor %51 ve üzeri ağır özürlü yazacak,

2-günlük hayatın alışılmış, tekrar eden gereklerini önemli ölçüde yerine getirememesi nedeniyle hayatını başkasının yardımı ve bakımı olmadan devam ettiremeyecek derecede düşkün olacaksınız,

durumunuzu birde bu 2 yönden ele alın ve melek hanımın dediği gibi,mahkemeden önce itiraz etmeniz geren yerlere başvurun,yinede olmazsa,idare mahkemesine başvurursunuz.

Üst Alt