Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım aylığı gelir hesabında hanede yaşayan herkes..?

Yunus esat

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba Melek hanım.%99 engelli oğlum 14 yaşında evde bakım aylığı almak için gelir kriterim tutmuyor ancak şöyle bir sorum var. Hane derken hane halkı aile olmak zorunda mı mesela oğlum için yatılı bakıcı tutsam hane halkı sayılır mı. Bu taktirde hane geliri kriteri tutyor

Evde bakım ücretinden yararlanabilmek için aynı hanede yaşayan kişilerin her ne şekilde olursa olsun gelirleri toplamı evde yaşayan kişi sayısına bölündüğünde asgari ücretin 2/3’den az olması gerekmektedir . 2828 sayılı Kanunun ek 7 nci maddesi “hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı” ibaresi geçmektedir. Bu nedenle özel bakıcı hane halkına dahil edilir. Fakat burada asıl sorun şu;İster yabancı isterse Türk çalışan olsun, evde çalışan birisi için ödemeniz gereken en düşük ücret doğal olarak asgari ücret olacaktır. Asgari ücret sene başında zamlandı ve brüt olarak 1.647 TL oldu. Evinizde çalıştıracağınız kişi için bu rakam üzerinden SGK’ya prim yatırmanız da gerekiyor. Bu nedenle astarı yüzünden pahalıya gelir.

demek yabancı özel bakıcı tutmak zor,keşke devlet her engelliye bakıcı gönderse,
ekmek parasına muhtaç işsizler çok.

erdal71;

Erdal kardeşim, Engelliye sadece Türk Vatandaşı bakabilir, yukarıda yabancı bakıcıyı isteğe bağlı olarak bakılacak kişi engelli olsun olmasın kişilerin gelir düzeyine bakılmaksızın tutabilecekleri ama bu kişiye en az asgari ücret ödemek zorunda olacağıdır. Maksat yabancı bakıcı değil "SGK" kanununda ister yabancı ister Türk olarak geçtiği için ibareyi o şekilde yazdım...

Yunus esat
ancak akrabalar bakıcı olabilir. akraba olmayanlar bakıcı olamaz. 18 yaş altı çocuk için anne veya babası bakıcı olabilir öncelikli olarak. bakım hizmetini il müdürlüğünün onayladığı bakıcı verebilir ancak. siz bakıcı olunca da başkasına para vererek baktıramazsınız. yoksa aylık kesme sebebi olur bu.
hanenize akraba olmayan birini alarak, yani hanedeki kişi sayısını arttırarak aylık gelirinizin sınırın altında kalmasını sağlamaya çalışıyorsunuz. lakin hane gelirini hesaplarken il müdürlükleri hanede sadece akrabaları esas alıyormuş. böyle bir duyum aldım. bu konularda net bilgi verebilmek için artık ısrarla evde bakım aylıgı ile ilgili yönetmeliğin çıkmasını bekleyeceğim. ha bana sorsan, akraba olup olmaması fark etmez hanede yaşayan herkesin gelir hesabına dahil edilmesi gerekir. Kanun, bir kısıtlama koymamış bu konuda çünkü.

melek abla oncelıkle Allah ın selamı senın ve senın gıbı ıyı ınsanların uzerıne olsun lutfen bızede yardımcı ol kımsemız yok kıme gıttıysek yuzumuze bıle bakmadı ama Allah dan hıc umıt kesmedık bunca kısı arasından belkı sesımızı duyarsın ınsallah babam yuzde 97 engellı beyın kanaması gecırıp felc oldu neyemek yıyebılıyor nede konusabılıyor yataga bagımlı ve her yerınde yaralar olustu babamın kagıt ustunde emeklı maası 1669 tl gozukuyor ama hastanelerde yatmaktan ve ılaclardan aldıgımız maas bazen 1200 bazen 1000 yaraları ıcın farklı kremler ılaclar kullanıyorz bezı maması derken zor bıhayat yasıyoruz bu durumda bakım maasına basvurdugumuzda kagıt ustunde yuksek cıktıgından bıze maas baglamıyorlar derdımızı kımse dınlemıyor herkes kagıda bakıyor ALLAh rızası ıcın yardımcı olun yol gosterın evde annem ve hasta babam ıkı kısı var baska kımsemızde yok eve alalım dısardan bakıcı tutalım hem yardımcı olsun dedık mahkeme maasını ve vasıı yı o bakıcıya vermenız lazım dedı dısardan bu emanetı bırıne vermemız de olur sey degıl ALLAH buyuklerın en buyugudur ve sabredenlerle beraberdır hakkınızı helal edın bızlere

Gelir Vergisi Kanunu'na göre ise Gelir; bir kişinin, bir takvim yılı içerisinde elde ettiği kazanç ve iratların safi (net) tutarıdır. 2828 sayılı kanun derki;"her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan"... Bu kanunları birbirine göre yorumlarsak: 2828 sayılı kanunda "gelir" tanımı yapılmamıştır.Gelir vergisi kanununa göre hareket edersek her türlü gelirden giderler düşülmesi gerekir.Anayasanın 10. maddesinde:"Çocuklar, yaşlılar, engelliler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz." maddesi ile engellilere normal vatandaştan eşitliğinde engelli lehine yorum yapılacağını belirtmiştir.Ayrıca Anayasanın 61. maddesinde "Devlet, sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alır." hükmü bulunmaktadır. Neticede bu hususları Bakanlık yetkilerine ileri sürdüğünüzde kendi bildiklerini yapacaklardır. Bu nedenle idareden alacağınız red kararına karşı 60 gün içinde yargı mercilerine başvurmalısınız.Bu konuda engelli lehine verilmiş mahkeme kararları mevcut. Dava için sadece dava dilekçe ücreti ödeyeceksiniz 150 TL civarı, bu tutarı da eğer mahkemeyi kazanırsanız geri alma durumunuz var.Dava açmak en kısa, mantıklı ve kestirme yol gibi görünüyor.

yasin erdoğan ve aleykum selam ablam.
annen ve baban hanede yalnız mı kalıyorlar? yani hanede toplam 2 kişi mi yaşıyor?
sen nerede kalıyorsun? anne ve babanla kalmıyor musun? hanede annen ve babanla kalacak bir akraba tanıdık yok mu?
bu sorularıma cevap ver devam ederiz ablası.

melek ablacım evet evde sadece annem ve babam kalıyor 2 kısı kalıyorlar
babam hastalıgı artmaya baslayınca tek ıstegıydı evlendımı gormek bende evlendım ve bı kac sokak yakınında kalıyorum
ne yazıkkı eve alabılecegımız kımse akraba vs yok. eger yabancı bır bakıcı bulursakta vasi kararını bu yabancı bakıcıya vermemız gerekırmıs kımseye guvenıp boyle bırseyde yapamayız mutsusuz ama umitliyiz Allah tan umit kesilirmi hiç bize düşen bu sınavda guzelce bir sabır artık ilgilendıgın ıcın de cok sağol ablacım ALLAH razı olsun

yasin erdoğan
yok, vasilik işini sakın denemeyin. evet, yabancı biri ancak vasi olursa bakıcı olabilir. lakin bu yöntem guvenilir değil. zaten guvenilir biri olmadan haneye almak bile akıl karı değil. bu yüzden bu yöntemi kolay kolay tavsiye etmiyorum.
sizin gelir durumunuz nasıl peki? aynı evde kalsanız 4 kişi hanede kişi başına düşen aylık gelir 784,97 TL'yi geçiyor mu?
böyle bir şey mümkün mü? eger değilse yapacak başka şey yok ablam. hanede kişi başına düşen aylık gelir 2016 yılı için 784,97 TL üstünde oldugu sürece evde bakım aylıgı baglanmaz.

anladım abla peki.. ben calısıyorum eve donsem dahada yukselır kısı basına dusen mıktar hayırlı be abla cok tesekkur ederım ılğilendiğin için izmirden bir emrin olursa ulaş bana abla 0549 450 40 25 Allah bınkere razı olsun hakkını helal et

Üst Alt