Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım aylığı hesabında kişi başına düşen tutarı hesaplama!?

karadusunce

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar. Birkaç yıldır engelli halam için hem evde bakım aylığı hem de 2022 aylığı alıyoruz birkaç sorum olacak,

1-)Babam çiftçi ve 4b bağkur primi olarak yaklaşık 950 TL ödüyor. Babama kalan mirasta hisseli şekilde birkaç arsa var. Sosyal hizmetin yönlendirmesiyle İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ortalama aylık zirai geliri 353 TL olarak belirledi Burada babamın gelirini nasıl hesaplamalıyım çiftçi bağkuru ödediği için bir asgari ücret olarak ve belirlenen aylık zirai gelirin mi almalıyım yoksa sadece aylık toplam zirai gelirini mi almalıyım ?

2-)Babamın adına bir ev var fakat biz farklı bir evde kalıyoruz o evde ise herhangi bir kira vb gelirimiz yok. Bu durumda gelire bir şey dahil edilir mi?

3-)Kardeşim bu sene üniversite kazandığı için kyk bursu çıktı gelire dahil edilir mi?

4-)Hem evde bakım aylığına hemde 2022 aylığa başvurduğumuzda buradaki iki aylığıda gelire dahil ediyor muyuz ? (en çok merak ettiğim soru bu çok yazı okudum net bir şey bulamadım)

Son düzenleme:
@karadusunce
- hısselı arsalarda arsa degerınden hısseye düşen gelır hesabına katılır.arsa deddiğiniz tarla vasfnda galıba tarla ise zaten il ilçe tarm müdden zirai gelir istiolar onu öğrenmışınız. engellı maaşalrda haneye giren gelire bakıldıgı için ödenen prim hesaba katılmaz

babanzın adına ev var ve sız başka bi evde ıkamet edıonuz pekı o eve kıra öduyonuzmu yoksa kıra ödemedenmı oturonuz.eğer oturdugnuz eve kıra verıyosanız emsal kıra bedelı gelırınızden düşer bu da avantaj saglar

aldığınız burs karşılıksız yani geri ödemeli değilse 2022 aylığı gelir hesabına dahil edilir. ama burs alıyorum derken, geri ödemeli KYK öğrenim kredisini diyorsanız, dahil edilmez.

2022 ye başvuran biri ebm alıosa aldıgı o ebm 2022 gelır hesabına katılır.ebm ye başvuran 2022 alıyorsa o 2022 ebm gelır hesabına dahıl edılır.her iki maaşı alan biri 2022 gelır hesabı edılırken aldıgı 2022 dahil edilmez.her iki maaşı aln hanenınde aldıgı ebm gelır hesabı edılırken ebm dahıl edılmez

-mka

Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum çok aydınlatıcı oldu fakat son sorumun cevabını tam anlayamadım.
Bizim normalde rapor süresi bitti fakat pandemiden dolayı rapor süreleri ikinci emre kadar uzatıldığı için beklemedeyiz(Ne zamana kadar uzatıldı bilmiyorum) . Rapor yenilemeye başladığımızda hem 2022 hemde ebm aynı anda başvuruyoruz. Burada anladığım her ikisinede başvurduğumuzda 2022 kişi başına düşen gelir hesabı yapılırken ebm dahil edilir, 2022 aylığı dahil edilmez. Ebm kişi başına gelir hesabı yapılırken 2022 aylığı dahil edilir ebm dahil edilmez doğru mu anladım.

karadusunce
doğru anlamıssınız.
örnek
6 kişilik aile rakamları yuvarlayıp yazıom 1 tane 2022 maaşı alıo 500 tl 1 tanede ebm alıo 1000 tl.babanın emeklı maaşı 3000.başka hiç bi gelir yok.
bu ailenın gelırı şöle hesap edılır.önce 2022 için başvuruo dıyek
babanın emeklı maaşı 3000
ebm 1000 tl
toplam gelır 4000 tl .bu 4000 i hane kişisi olan 6 ya bölersınız çıkan sonuç 2022 için olan hane gelırını geçmezse 2022 bağlanır

önce ebm ye başvurusa
emeklı maaş 3000
alınan 2022 maaşı 500
toplam gelır 3500 olur 6 ya bölünce ebm için hane gelırını geçmezsenız ebm baglanır
örnekte görüldüğü gibi 2022 başvurusunda sadece ebm var.ebm başvurusunda ise 2022 var
bunlar hane gelırı için maaş baglanması için başka sebeplerde var o yüzden gelire göre baglanır dedım yoksa gelıre ragmen baglanmyabilirde.ebm için tam bagımlı rapor engellının yeme içme lavabo işlerini yapıp yapamaması tırnaklarını kesip kesememesı gibi şartlarada bakıolar
karmasık görunsede aslında basıt ama ben anlatamamıs olabilirim

-mka

Gerçekten çok açıklayıcı ve bilgilendirici oldu tekrardan teşekkür ediyorum.

Selamlar sn. MKA sizden bir ricam var doğrusu bir sorum olacak cevaplarsanız sevinirim. Şöyleki; 2 özürlü kardeşim var birinin raporu %85 tam bağımlı, diğerinin raporu %82 tam bağımlı. Bu kardeşlerim ayrı ayrı 2022 maaşı almaktalar. Babam da iki kardeşimden dolayı ayrı ayrı iki ebm alıyor ayriyeten elektrik desteği de son günlerde eklendi. Sadece oturdukları ev var bunun dışında herhangi bir gelirleri yok. Bu durumda yapılacak ilk kontrolde herhangi birinin maaşı kesilir mi.
Eve giren ebm maaşı: 3314 TL
Eve giren 2022 maaşı: 1828 TL
Eve giren elektrik desteği: 79 TL

emre eser
[FONT=sans-serif]başka herhangı gelirleri var mı adı ne olursa olsun tarla bag bahçe vs[/FONT]
[FONT=sans-serif]hesaplamayı vermiş oldugunuz. sadece alınan engellı maaşları üzerınden hesap edelim.öncelıkle şunu bılmek gerekıo.ebm için gelir hesabı edılırken 2adetebm (3314) hesaba dahıl edılmez sadece 2022 ve diğer gelirler dahil edilir sizin bu durumda ebmlerın kesılmesını gerektrıen durum yok kesılmez.haneden birden fazla ağır engellı varsa mısal 2 kişi.ebm gelir hesabı edılırken 2 değil 3 kşi olarak hesaplamaya dahıl edilir o yuzden ebm maaşlarına bişi olmaz[/FONT]
[FONT=sans-serif]2022 gelir hesabında ise alınan 2 ader 2022 (1828) dahil edilmez ama adı ne olursa olsun tüm gelırler dahıl edılır ebmler de dahiledılır 3314 + 79 : 3393 tl.evde kaç kişi var bilmıom ben 2 kardeş ve 1 baba toplam 3 kişi var olarka hesap edecem sız hanede kaç kişi varsa ona göre hesap edersınız 3393 / 3 : 1131 bu durumda malesef 2022 ler ve elektrık destegı kesılır .eğer başka heç bi geliriniz yoksa ve evde en az 4 kişi var ise 4 tl ile 2022ler kesılmez ama hemen hemen sınır sayılır iş burda heyetın kararına kalır.keseceklerını sanmamakla beraber kesılme ıhtımalıde var.[/FONT]

[FONT=sans-serif]ebmler kesılmez[/FONT]

[FONT=sans-serif]2022 lerin kesılmemesı için başka heç bi gelirinizin olmaması ve evde enaz 4 kişi olması gerekkı o bıle garantı degıl ama evde 5 kişi var ise 2022ler ve elektrık destegı kesılmez.[/FONT]
[FONT=sans-serif]siz 3393 ü evdekı kişi sayısına bölün çıkan sonuç 852 den az ise 2022 ler kesılmez.[/FONT]

Muhtaclik sınırı belli oldu mu ?

Hane geliri muhtaclik sınırı belli oldu mu?

.mka 2021 konusunu tekrar gündeme getirmiş bulunmaktayım :( Sizin verdiğiniz örneklerle işimizi çözmüştük. Fakat şimdiki konular aynı babam kendi isteğiyle bağkur çiftçi/4b olarak primlerini yatırıyor. Zirai gelir ise aylık 353 TL. Bizimkilere böyle bir bilgi verilmiş bu yıldan sonra babanız çiftçi bağkuru olarak kendi primini yatırdığı için asgari ücretli olarak hesaplamanız gerekmekte. Yani babam için 353 TL zirai gelir + 4250 TL asgari ücret olarak toplam 4603 TL olarak hesaba katmamız gerekiyormuş. Bu bilgi doğru mu ?

Babamın hiçbir yerde kaydı falan yok(birkaç tarla dışında) ve geliri de yok . Zirai gelir 353 TL belirlenmiş zaten neden kendi isteğiyle prim yatıyor diye 4250 TL olarak daha ekleniyor.

karadusunce
kendı prım öduyo dıe 4250 tl ekelnıo dıye duymadım daha evvel.4250 değilde ödediği prım kaç tl ıse o kadar deseler mantıklı gelır çünkü o kadar gelrı varkı öduo dıe .babanız aü kadar prım ödemıosa o kadar eklenmemedı lazım
şöle hesap edek
4603 tl prım ziraai gelir + ev varmıs onun kıraya vermedıgnız için raiç değerinin 120 de birini alırlar
4603 + evin değerinin 120 de 1 i bu şekılde topla hane gelrını bulmuş olursun. sonra buldugn mıktarı evdekı kişi sayısına böl çikan mıktar 1417 tlden az ise maaşa bişi olmaz
NOT: varsa diğer gelirleride eklıceksınız ben sadece sordugnuz kısmı yazdım

Üst Alt