Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım aylığı için gelir şartları tutan kişilerin başvuru süreci..?

rusa

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
evet sayın arkadaşlar; mahalledeki bir özürlü arkadaşlarımızın sorusunu paylaşacağız daha doğrusu annesının..yardımlarınızı tecrübelerinizi beklemekteyim beklemekteyim.

yaş 14...
özür gurubu zihinsel oranı sürekli yüzde 50 raporu var (oran daha yüksek yazıla bılır son rapor alalı baya olmuş hastalık ılerlemış)..
hiç bir kurumdan yardım almamaktalar....
evde anne-baba-babanesi ve özürlü kardeş oturmaktalar (yani toplam 4 kişi)....
gelir belgeleri ::babadan asgari ücret (ama şu an işsiz) + babannenın emekli maaşı ; (850 tl) bu ev babanenin üzerine ..
bu durumda okuduğum kadarıyla eve giren gelir toplamı bolu fert sayısı 850 (baba çalışırsa) + 850= 1700 / 4kişi= 425 tl oratalamsı bulunmakta olduğundan madi şartı sağlıyorlar..
başka ne gibi şart gerekiyor veya izlememiz gereken yol ..nedir...

bu konuda bılgım olmadığından bılen arkadaşların ılgısını ve bılgılen dır melerını beklemekteyim..saygı selametle....

evde bakım aylığı almak için gerekli şartlar şu şekildedir

rapor vermeye yetkili devlet hastahanelerinden alınmış en az %55 ve ağır özürlü ibaresi olan engelli raporu raporu alırken evde bakım maaşı için alındığını hastahaneye belirtmeniz gerek ve engelli kişinin ihtiyaçlarını bir başkasının yardımı olmaksızın yapamıyor olması lazım yani zaruri ihtiyaçlarını bunlara örnek verelim yani elbisesini değiştirme yemek yeme banyo yapma erkekse sakal tıraşını el ve ayak tırnaklarını tuvalet ihtiyaçlarını bir başkasının yardımı olmaksızın yapamıyorsa vee hanede yaşayan kişi başı düşmesi gereken rakkam 468 TL yi geçmemesi lazım bu rakamı 1 TL dahi geçse başvurunuz onaylanmaz eyerki bu şartlara uyduğunuzu düşünüyor iseniz bulunduğunuz ildeki sosyal hizmetler çocuk esirgeme kurumuna müracaat ederek bu haktan yararlanabilirsiniz allah yardımcınız olsun hayırlı cumalar

Rusa
Kare arkadaşımızın açıklamaları dışında bir durum mevcut değil ise ayrıca baba geliri olmadığı halde belirtiğiniz şartlarda olsa dahi kişi başı 487 tl altı olduğu için bakım maaşını alabilirsiniz.
Buarada sorun olabilecek tek şey %50 ve üstü ağır özürlü olan raporu alabilmenizdir.

diğer arkadaşlarımızın yazdıklarına ek olarak özürlü raporunda ağır özürlü ibaresinin karşısındaki kutucukta evet işaretlenmiş olmalı...hayırlısı olsun

Bilgiler icin tesekkurler...hasta kardesimiz umraniye devketten hastanesinden almis raporunu.doktorlar ketum mus annesini yanina almadan agir ozurlu raporu vermeyip normal rapor almis....ama cocuk tamamen annesine bagli...annesiz is goremiyor...bu sebeple daha ilimli yaklasan bir hastane tavsiyeniz varmi rapor almak icin...saygilar

Rusa, evde bakım aylığı için 3 şart aranır:
1 % 50 ve üstü "ağır özürlü" ibarelli özürlü sağlık kurulu raporu.
2. Gelirinin uygun olması:http://www.engelliler.biz/forum/evde-bakim-hizmeti-ayligi/33948-kimler-bakici-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html
B
akmakla yükümlü tüm bireylerin tüm gelirleri toplanır ve bakmakla yükümlü sayısına bölünür. Çıkan aylık miktar 486,85 altındaysa gelir açısından uygundur.
3. Bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olması.
Bu şartlardan birinde uygun bulunmasın evde bakım aylığı baglanmaz.

bahsettiğiniz kişinin raporunda ağır özürlü ibaresi yokmuş dolayısıyla bu şart olumsuz olduğu için baglanmaz.

Diyelim ki gittiler ve ağır özürlü ibareli % 50 ve üstü özürlü sağlık kurulu raporu aldılar. Bu da yetmez. Bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olunması şartı var çünkü bir de. Eğer bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun bulunmazsa yine baglanmaz.

O yuzden bakıma muhtaçlık kriterlerini incelesinler ve bakıma muhtaçlığı sözkonusu ise gidip % 50 ve üstü "ağır özürlü" ibareli özürlü sağlık kurulu raporu almaya çalışsınlar.

Bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olup olmadıkları konusunda fikir almak için şurayı incelesinler:http://www.engelliler.biz/forum/evde-bakim-hizmeti-ayligi/104442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
V
erdiğim linkteki talimata göre yapsınlar, bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olup olmadığı konusunda fikirleri olacaktır.

Kalem;

okudum sayın arkadaşım....hattada özürlü kardesı kendım de gördüm....şartların bazılaraına uyuyor...bazılaraına uymuyor....bu da demekkı alamaz.annesıne soyledım...genede şansını dene dedım..bılgılerın ıçın sağol...

sayınn kalem peki eve giren gelirden kirada düşülürmü ev sahibi değilde kiracı olunca.

organ nakli olan insanlar %70 rapor veriliyor bu ınsanlara evde bakım maaşı baglanıyormu ?

yuzde 70 yetmez. bir de "ağır özürlü" ibaresi olması gerekir raporunda. ve diğer 2 şarta da uyması.

1. bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olacak
2. kişi başına düşen aylık gelir 510,45 lira altında olacak.
3. % 50 ve üstü "ağır özürlü" ibareli raporu olacak

bu üç şarttan birinde uygun bulunmasın evde bakım aylığı baglanmaz.
Şu linki dikkatle inceleyiniz. A,B,C,D bentlerine gre durumunuzu gzden geçirip not kısmında yazanlara gore degerlendiriniz.
eger en az bir bentte tam bağımlı ya da en az iki bentte kısmen bagımlı değilseniz bakıma muhtaç kabul edilmezsiniz ve aylık baglanmaz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

sayın kalem bu maaş sabitlenmeden bahsettiniz o zaman evde olan kişi başına düşen gelir dedemi değişiklik olmayacak sabit kalcak orayı tam anlayamadım tesk ederim bilgileriniz içinn

Yok, kişi başına düşen aylık gelirde sabitlik yok. 6 ayda bir asgari ücrete göre yeniden güncellenecek. Yani altı ayda bir değişecek.

Üst Alt