Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım aylığı ile ilgili yeni yönetmelikte ne tür değişiklikler olacak?

ERSİN ALTUNTAŞ

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Yeni yönetmelikte evde bakım aylığı ve engelli bakım merkezlerine kabul kriterleri değişebilir deniliyor .Bu konuda Bir bilginiz varmıdır acaba..? İkinci sorum engelli bakım merkezinde kalan ücreti devlet tarafından ödenen bir kişinin aile içi gelir kriteri aratarsa kurumdan çıkarılma durumu olurmu ?

ERSİN ALTUNTAŞ
gelir kriterlerinin değişeceğini sanmıyorum ama inşallah değişir. bu konuda kanun değişikliği gerekiyor ve kanun değişikliği de olmadı. yönetmelik değişikiği ile gelir kriterlerinde değişiklik olamaz yani. gelir kriterlerinin değişmesi için kanun değişikliği şart.
eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 784,97 TL'yi aşıyorsa bakım merkezinde kalan yakınınız için bakım ücreti ödenmez.

gelir değişiklğii söz konusu ise bunu aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne en geç 1 ay içinde bildirmekle yükümlüsünüz. aksi takdirde gerekli yasal işlem yapılır.

Kalem hanım (gelir kriterlerinin değişeceğini sanmıyorum ama inşallah değişir.) dediniz.. konuyu açar mısınız?

selamlar ben şu konuda hala bir cevap bulamadım gıderler gelirden düşüyormu gelir testi yaptırdım babamın maaşı yuksek cıktı 1900 tl kıracıyız tek maaşımız var %80 agır engelli raporum var ama ibaresi hayır yazıyor normalde ben nasıl 2022 maaşı nasıl alacagım evde dort kişiyiş kardeşim lise sonda

mıhcı söylediklerimin açıklanacak bir şeyi yok. evde bakım aylıgında gelir kriterlerinin değişeceğini sanmıyorum. hane geliri esas alınmaya devam edecek. ama inşallah değişir bu kriterler dedim. hepsi bu.

cenderli sizin sorunuz 2022 aylıklarıyla ilgili. evde 4 kişisiniz ve babanızın aylıgı 1900 TL. bu durumda hanede kişi başına düşen aylık gelir 302,49 TL'yi aşıyor. 2022 aylıgının baglanabilmesi için hanede kişi başına düşen aylık geliirn 2016 yılı için 392,49 TL altında olması gerekir. bu şartlar altında size 2022 aylığı baglanmaz.
2022 aylıgında asla giderler gelirden düşülmez. sadece "emsal kira bedeli" düşürülür. onun haricinde asla hiçbir şekilde hiçbir gider gelirden düşülmez.
vakfa emsal kira bedelini düşüp düşmediklerini sorun. ama bundan önce kaldığınız evin emsal kira bedelini öğrenmeye çalışın.

kalem hn.hanede vasi varsa ( evli abla) vasinin geliri de hesaba katılır mı

mikado456 hanede ikamet eden herkes gelire dahil edilir. vasi olsun olmasın, akraba olsun olmasın hiç fark etmez.

Anladım çok teşekkür ederim bilgilendirme için umarım gelir kriterini kaldırırlar bu yüzden mağdur olan çok aile var örneğin.

Kalem hanım biz aynı evde iki ağır özürlü ile birlikte toplam 7 kişiyiz gelirlerimiz şu şekilde 3100 benim maaşım ayrıca %92 2022
özürlü abimin maaşı ve annemin almış olduğu 1078 ve 932 tl tutarlı maaşlar bunlar gelir hesabını zahmet olmassa hesaplayabilirmisiniz teşekkürler

yanlizkurt06
sen 3100 Tl alıyorsun. özürlü abin % 70 ve ustu seviyesinde 2022 aylıgı alıyor. annen için 1078 TL ve 932 TL olarak 2 ayrı gelir belirtmişsin. ne gelirleri onlar? hanede evde bakım aylıgı alan var mı?

1078 dul maaşı 932 emekli maaşı hem annem hem abimden bakım maaşı alıyoruz dakat benim maaş 2200 den 3100 çıktı şimdi kesilirmi

yanlizkurt06
yani evde 2 tane evde bakım aylıgı alınıyor öyle mi? bu durumda evde 2 tane bakıma muhtaç engelli var. e hane sayısı da 8 olarak hesap edilir haliyle:)
e 8 kişi olunca da sınırı geçmiyorsunuz. tabi başka gelir yoksa.

gelir değişikliği olmuş. aylıgınız artmış sizin. bu durumu en geç 1 ay içinde aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildiin lütfen. sınırı geçsin geçmesin her türlü gelir değişikliği bildirilmek zorunda.

NOT: 2022 aylıgı 3 aylık olduğu için aylık ortalaması esas alınır. % 70 ve üstü bakıma muhtaç 2022 bakıma muhtaç engelli aylığının aylık ortalaması da 489,89 TL'dir.

geçen ay emekli maaşlarındaki artışı bildirmek için ilçe evde bakı birosuna gittim memur kaç kişisiniz diye sordu 7 kişiyiz dedim ayrıca maaşıma zam geleceğini söyledim zam umduğumdan fazla geldi.birde memur gelirleri toplayıp sanırım 7 ye böldü

Teşekkür ederim umarım gelir kriteri ortadan kalkar çünkü mağdur olan çok evini satan işinden ayrılan veya geliri artacak diye işe girmeyen v.s.

yanlizkurt06
hanede toplam 7 kişisiniz değil mi?
2 tane de evde bakım aylıgı alınıyor. doğru mu? 888 TL'den toplam 1776 TL yani.
eger bunlar doğruysa yani hanede 2 tane bakıma muhtaç engelli varsa biri 2 kişi sayılır. bu durumda hane sayısı 7 iken 8 olarak hesaplanmak zorunda. kanun bu konuda açık.
bu durumda da geliriniz uygun, evde bakım aylıkları kesilmez. lakin yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra alınan 2022 engelli aylıgı kesilecektir bilginiz olsun.

Üst Alt